Jak správně odnaučit z plen?

574
19.9.05 13:08

jak správně odnaučit z plen?

Ahoj maminky,

potřebuju radu starších a zkušenějších než jsem já. Chci poradit, jak mám správně naučit naší malou 15 měsíců aby se obešla přes den bez plenky? Kamarádka mi říkala, dávat každou půl hodinu na nočník a nechávat jí v kalhotkách a když se počůrá tak jí v tom nechat aby věděla, že je to nepříjemné, ale to se mi zdá docela drastické. Prosím poraďte. Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4705
19.9.05 13:12

Verčo, nechala bych ji klidně ještě v plenkách. O co na nočníku kráčí pochopí stejně až okolo věku 2 let, takže pokud nejeví zájem nech to být.
Ono to přijde.
Třeba ji bude zajímat co děláš na wc a bude to chtít dělat taky :lol:
Přeju pevné nervy, nám včera tchýně básnila o vysazování na nočník a to jsou našemu škvrněti tři měsíce !!!!!!!!!
NiKina :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
278
19.9.05 13:23

Ahojky,
taky říkám - nepospíchej. Naší myšce je už víc a s nočníkem jsem to začala zkoušet už v 13m. Jen po:,–(it (i oblečenou) aby si zvykla a neutíkala. Teď si už občas ráno i sama řekne, ale jindy ani náhodou. Zkoušela jsem i natahovací kalhotky a čůrání venku, to ji ale nebere. Takže ji nechám a uvidíme.
Kamarádky dcerka chodí na nočník od roku a protože jim lítala přes léto doma nahatá, krásně se naučila sama si na něj sednout. JENŽE - když ji teď už musela obléknout, tak si taky sedla a hned čůrala :? přes kalhotky :D
Další zase nechává svou dcerku do jara v plínách a budou začínat až v cca 26m.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Radina
19.9.05 13:35

U nás doma tomu necháváme volný průběh. Bětka (zítra 14měs)má nočník na WC a pokaždé, když tam někdo z nás jde, ona si přileze (ještě nechodí) a dělá že tlačí. Tak sedíme vždycky ve dvou a tlačíme. Správně pochopila co se do nočníku dělá a zatím ji to baví. Manželovi sice přišlo divné sedět s děckem naproti sobě na WC, ale zvyknul si, navíc když vidí ty výsledky =o)))). Zatím si sama neříká a má normálně pořád plínky, ale doufám, že s odnaučováním to budeme mít jednoduché. Kluk kajdil do plínek ještě ve dvou a půl letech :oops:

• Citovat
  • Upravit
1083
19.9.05 13:36

Ahoj,

já bych to taky ještě neřešila. Mojí dcerce bude 16 měsíců, nočník máme už dávno (dostali jsme ho jako dárek),ale používáme ho na hraní :D . Krásně hraje když kápneme trochu vody dovnitř. Valušku na něho sem tam po:,–(ím, (normálně oblečenou), ale moc se jí na něm nelíbí. Počítám, že to začneme zkoušet až na jaře, to jí bude kolem 2 let.

No, ale já byla už v roku a půl bez plenek :wink: No jo, ty naše babičky :wink:

Dana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
375
19.9.05 13:42

Tak bych nespěchala. Náš Matěj to pochopil až ve 23. měsíci svého života. Do té doby se do nočníku vyčůral, když jsem ho na něj po:,–(ila, ale neuměl sám určit ten okamžik, kdy to přijde. Takže pokud jsem ho opravdu každou půl hodinu nepo:,–(ila, tak se počůral kde mohl. Tak jsem to vzdala.

Když mu bylo asi 20 mesíců, tak jsem ho zkusila vždycky v nějaký den nechat bez plen, nalákala jsem ho, že bude mít slipy jako táta ale ažasi za 3 měsíce to vyšlo a on si sám řek. do té doby to bylo o vysazování a na to nemám čas a nervy :-) Ted jsem bez plen zatim jen doma, očůral se za týden jen jednou a to když byl fascinován Bořkem v televizi a asi zapomnel.

Ahoj
Martina a chlapečci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
327
19.9.05 19:14

Odnaučení

Když byla dcerka malá dávala jsem ji na nočníček už kolem roku.Do nočníčku jsem na dno dávala teplou vodičku a ona se pak většinou vyčůrala. Plenky měla takové ty obyčejné látkové. Takže jí to bylo nepříjemné. To víš suchajdy sají a děti necítí počůrání. Ale nezoufej je to případ od případu. Jen doufám, že se mi zadaří i teď u synka 8) věrka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
19.9.05 19:19

Nikam podle mého nemusíš spěchat. Můj syn nechtěl do 20 měsíců o nočníku ani slyšet. Potom to přišlo strašně rychla a během týdne byl bez plen přes den a během měsíce i v noci.
Nech to v klidu ono to příjde samo.
 Vrtule

• Citovat
  • Upravit
1138
20.9.05 09:54

HOlky já se tedy k učení ještě nemůžu hlásit, ale baví mě citovat Matějčka. Třeba to někomu pomůže s argumenty pro babičky.
(Matějček, První 6 let ve vývoji dítěte)

Nočníček, aneb první nápor kultury

Je to doba, kdy si dítě osvojuje první důležité společenské a kulturní návyky. Vytvořily se pro to podmínky v patřičné zralosti jeho nervového systé­mu a ve vyspělosti rozumové. Toto zrání, jak jsme již víckrát připo­mněli, má své zákonitosti - a není dobře ani je předbíhat ani se za nimi opožďovat.

Od roku do patnácti měsíců je u velké většiny dětí vhodná doba k učení na nočníček. Mnohým rodičům se to jistě bude zdát pozdě a mnohé ba­bičky se zhrozí, protože samy začaly s tímto nácvikem u svých dětí už dávno před prvním rokem, ba některé dokonce hned po půl roce věku dítěte. V některých případech se jistě tento nácvik povedl. Jenomže z těchto jednotlivých úspěchů nelze dělat pravidlo, i když mnohé ba­bičky se tím jistě moc rády „vytáhnou". Zkušenost totiž ukazuje, že tam, kde se to nepovede v tak časném věku (a nepovede se to opravdu hodně často), je pak nadlouho ztížena cesta ke správnému návyku. Předčasné učení může totiž mnoho pokazit.

Jeden významný americký psycholog (E. Erikson, kterého jsem tu už nejednou citoval) prováděl šetření vývoje dětí slavného indiánského kmene Siouxů. Lidé tu žili dosti jed­noduše, v chatrčích s podlahou z udusané hlíny. Malé děti do dvou let věku mohly svou potřebu dělat kdykoliv a jakkoliv - nebylo moc obtížné všechno pravidelně vymést a vyčistit. Ve dvou letech však bylo dítě podrobeno důslednému nácviku udržování čis-
toty - a výsledek byl překvapivě rychlý a trvalý. Denní i noční pomočování starších dětí (jak je známe u nás) je u Siouxů prakticky neznámé. Počkají si totiž na dokonalou zra­lost nervového systému, potřebnou u dítěte k takovémuto náročnému nácviku.

Šetření prováděná v našich kulturních poměrech ukazují, že kolem 15 měsíců (u některých dětí už od 13 měsíců výš) velká většina dětí už je schopna přijmout základní princip učení, tj. posílení dobrého výkonu (srozumitelnou) odměnou. To je základní podmínka. Druhou podmín­kou je patřičná zralost organismu dítěte. Kapacita močového měchýře je nyní taková, že pojme větší množství moči, přičemž ovládání mě­chýře pokročilo natolik, že dítě vydrží suché už třeba i několik hodin. Velkou většinou si už i samo uvědomuje plnost močového měchýře a potřebu uvolnění. Může tedy dát znamení, kdy se mu takzvaně „chce". Je jen třeba dítě ohlídat a dát je vyčurat nebo vykakat, když dává ono své „znamení" (tj. ono tradiční „e"). Anebo aspoň v interva­lech, kdy se dá rozumně očekávat, že už by mohlo „chtít". A nácvik je pak velmi rychle hotov!

Jen je třeba zachovávat při tom několik důležitých zá:,–(.

Situace má být pro dítě srozumitelná a příjemná.
Všechno se má pokud možno důsledně opakovat. To znamená, že dítě „vysazuje" ponejvíce jeden člen domácnosti, že nočníček je pokud možno stále stejný, na stejném místě, že není příliš stude­ný, že není vratký, že netlačí atd.
A to nejpodstatnější! Když dítě do nočníčku udělá to, co mělo, následuje vždy výrazná pochvala!

Docela obyčejný kapesník

Tak zní nadpis slavného a nadmíru důležitého článku dětského lékaře MUDr. Karla Macka, blahé paměti, který měl mimořádně rozsáhlé zkušenosti s dětmi z rodin i z dětských domovů a který nudli u nosu dů­sledně pronásledoval. Jeho poznatky jsem tedy převzal a zařadil je mezi psychologické poučky. Teď, když je našemu dítěti kolem 15 mě­síců, je totiž na boj s plným nosem ten pravý vývojový čas.

Musíme uznat, že nácvik na hrníček rodiče zpravidla nezanedbají, ale velmi často, bohužel, odkládají na daleko pozdější dobu nácvik jiného
důležité návyku, a to vyprázdnění či vyčištění nosu čili smrkání. Je v tom podivná rodičovská nedůslednost. Na hrníček se děti nutí div ne od půl roku, ale nudle u nosu se jim utírají třeba až do pěti šesti let. A přitom psychický mechanismus učení, který tu vstupuje do hry, je v obou případech celkem shodný.

U dětí v tzv. kolektivních zařízeních, tj. v jeslích (ba později i v mateř­ských školách), v dětských domovech, v ozdravovnách apod. je ucpaný nos dětí a věčná nudle hotovou metlou. Ostatně o tom, jak důležité je správné dýchání a že podmínkou toho je čistý nos, si můžeme přečíst v každé lékařské knížce.

Na začátku věku batolecího nezapomínejme tedy učit dítě smrkat! Tak jako chození na nočníček ani čištění nosu nemá být pro dítě životní nepříjemností, ale má mu přinášet pocit společenské důležitosti a sa­mostatnosti. Předvádíme dítěti opakovaně, jak má foukat nosem. Velká většina dětí má tendenci nás dospělé i v této věci napodobit. Musíme to ovšem dělat výrazně a zajímavě. Počínáme si klidně a trpělivě. A sa­mozřejmě důsledně! Babičky a tetičky či kdokoliv jiný, pokud někdy zastupuje rodiče, musí nácvikovou taktiku převzít a dodržovat. Na­před jednu dírku, pak druhou dírku - a jde to! A samozřejmě za každý zdařilý pokus náležitou pochvalu!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
20.9.05 10:24

Dceri je dva a ctvrt a na nocnik jsem ji davala loni v lete kdy behela nahata a samo na ven, na spani a na cesty plenu. Pres zimu byla s plenama, protoze jsem si nedokazala predstavit ji v zime odstrojovat nekde venku kvuli curani. Ted od leta jsme trenovali naostro, to ji byly dva roky a uspech - sama si rika a chodi bud na nocnik nebo na zachod s redukcnim prkynkem. Pleny ma na noc, ale vetsinou jsou suche. Myslim, ze do dvou a pul bude bez plen. Od tech 18 mesicu a kolem dvou let je idealni doba, aby dite pochopilo co se po nem chce. U nas mel uspech po kazdem vycurani nas potlesk a nase radost…

• Citovat
  • Upravit
157
20.9.05 11:21

Tak tohle bych v 15-ti měsících ještě neřešila. Naše malá má 14 měsíců (za pár dní bude mít 15) a nočník ani ještě nemáme doma, dostane ho asi pod stromeček a pak ho s ní pomaloučku začnem seznamovat, ale rozhodně na to nemíním spěchat.
Lenka a Pája (14 měsíců)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
20.9.05 12:35

Ted je v modě tvrdit, že nechci dítěti ubližovat a skoro ho znásilnovat posazováním na nočník. Ale dá se to přeci dělat úplně v pohodě, v klidu, když se to dítěti podaří hlasitě se radovat a dítě tím přece netrpí. Vždyt i pro ně je lepší běhání jen v kalhotkách než se vláčet s nacucanou plenou, i když má pocit sucha.Karena

• Citovat
  • Upravit
22
20.9.05 13:49

Nočník

Celkem souhlasím s předešlým příspěvkem. Je to opravdu v módě tvrdit,že dítě trpí a my mu působíme trauma, když se začne posazovat dřív než např. v roce a půl.Chápu,že každé dítě je jiné a určitě bych svou dceru násilím na nočníku nedržela,ale proč ji na ten nočník nedávat,třeba i v 11 měsících, když to snáší úplně v pohodě. Moje dcera,je jí necelých 14 měsíců, na nočník chodí a sama si říká-KAKAT-už možná víc jak 2 měsíce. Někdy to samozřejmě zahlásí až PO,někdy vůbec,ale dost často zahlásí a KAKÁ.Nemyslím si,že bude mít v budoucnu nějaké trauma z toho,že poznala nočník už v 11 měsících.Myslím si,že v dnešní době se prostě všechno přehání.....

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
379
21.9.05 10:38

tak my jsme zacli s nocnikem nekdy okolo 15 mesicu,protoze malej jeste nechodil.poznala jsem ,kdy chce kadit,tak jsem ho po:,–(ila,on se vykakal a byl v pohode.jenze pak najednou zlom a zacal na nocniku rvat.ted je mu 19 mesicu a na nocnik ho proste nedostanu-on tomu rozumi,zeptam se,jestli chce kakat do nocniku a on ne,ne,ne a breci.radsi se rychle vykadi do pliny.
je to bij s tema detma,teda…teda spis s tim mym:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58
21.9.05 11:51

Mockrát děkuji za těch pár příspěvků schvalujících učení už cca od roku. Ještě nevím, jak to nakonec dopadne u nás, ale připadá mi, že nechávat děcko na plenách skoro do tří let, je strašný. Někdy to bohužel asi opravdu dřív nejde a rozhodně nejsem zastáncem násilí a „nočníkování“ za každou cenu, ale pokud to jen trochu jde a hravou formou se spoustou vychvalování a radosti se začne už dřív, je to přeci jen dobře. Vždyť pro všechny je přeci lepší, když je dítě v suchu a čistotě i bez chemických papírů v kalhotách.
Je to jen můj názor, znovu opakuji - hlavně žádné násilí a každému, co mu vyhovuje!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí