Jak správně reagovat na řvoucí dítě?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
brko
9.6.15 08:01
@DeTer píše: :mrgreen: pardon…
aleto je odpověď jak z nějaký příručky…
Proč by mělo jednat pod nátlakem?

představ si situaci, kdy vyjadřuješ svůj názor (což dítě vlastně tím vztekáním dělá, i když je to tedy pro nás nepřijatelné) a tvuj starej ti pokaždý, když se budeš vyjadřovat nějak mimo normu, ti pohrozí, že ti rozbije držku. chápeme? nechápeme? :mavam:

• Citovat
  • Upravit
brko
9.6.15 08:11
@pampeliška189 píše:
Zdravim, mate alespon nejakou miniaturni radu, jak na dcerku (4), ktera neustale pokud neni po jejim krici, rve a breci? Ale opravdu krici az je to slyset v okolnich mestech!
Dnesni den po skolce na zahrade jsme si hraly fotbal. Ona byla stasna, stale rikala, jaka je to sranda. Potom, ze budeme kopat mic do vzduchu, musela jsem tske, jakmile jsem kopla normalne, zacala kricet atd, ze to musim delat takhle jako ona. Pak sla na trampolinu, to jsem ji vysvetlila, ze ja uz jsem unavena a ze se mi na trampoline skakat nechce a tady to zacalo uplne neskutecne. Tskovy rev, krik, slzy. Nabizela jsem, ze si myzem kopat apod. Ona ne, jecela dal. Musela jsem odejit, jelikoz proste neprestane a kdyz je hodne nastvana, tak klasicke vyplazovani jazyku a jak jsem blba mama. ( to ma ze skolky) jsem opravdu zoufala. Miluju ji, ale ten jeji rev a vynucovani si toho, co chce ona nejak nezvladam. Rada bych se chovala dle Respektovat a byt respektovan a dle Nevychovy. Jenze uz jsem zoufala.
Mozna je i problem v tom, ze jsme obe berani. :lol:

ještě jsem si vzpomněla, že by mohlo pomoct, kdybys malé řekla něco jako: já ted koupu míčem nahoru. ty si také kopej, jak chceš.-např. když je ta scéna s míčem. Mně když se kluk vzteká, tak toto docela používám. bez záporů, takže neříkám NE ALE apod. Zrovna včera se vztekal, že jsem koupila džusy místo štávy (ulet, co :lol: :lol: ).Tak sem naprosto v klidu řekla: koupila jsem džusy. Štávu koupíme jindy.
a pak s ním mluvím v klidu dál, jakoby mimochodem… on se ke svému tematu snaží vracet, ale já ho nechám ten vztek prožít jen do určitý míry. V 99% do 2 minut neví, že se vztekal.

• Citovat
  • Upravit
4462
9.6.15 09:33
@brko píše:
představ si situaci, kdy vyjadřuješ svůj názor (což dítě vlastně tím vztekáním dělá, i když je to tedy pro nás nepřijatelné) a tvuj starej ti pokaždý, když se budeš vyjadřovat nějak mimo normu, ti pohrozí, že ti rozbije držku. chápeme? nechápeme? :mavam:

celkem dobře si to představit dokážu. Ale jiným způsobem. člověk -kdokoliv nevztahuj u to ani na sebe nebo někoho jinýho- by se měl chovat podle nějakých zásad, morálních měřítek. Když například půjdu do hospody a opiju se jako prase, vím že poté bude následovat trest. Když bych byla mladší trest by přišel od rodičů když jsem starší trest je horší než fyzicky a to ostuda. Dá se tedy předpokládat ze jednám pod nátlakem. A takových situací kdy je potřeba nastavit nějakou mez a podle tebe tedy i téměř diktaturu :lol: vím použila jsem vlastní slovo je mnoho. Ale klidně přiznám že jednám pod nátlakem slušného chování než abych rostla jako dříví v lese

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
brko
9.6.15 09:58

@DeTer myslim,ze jsme si jen nerozumely.mne se proste prici: nevztekej se, nebo vytahnu varecku.
v dospele verzi:
neplac, nebo…(dopln). takze podle me vyhrozovani vypraskem je jen znamkou selhani rodice v dlouhodobejsim casovem horizontu..

• Citovat
  • Upravit
4462
9.6.15 10:22

@brko záleží jak se na to koukám. Já to neberu jako výhrůžky ale spíš jako reálné nastavení situace, protože takováhle nebo, budou život provázet. Buď si udeláš stojí práci nebo, buď se přizpůsobís nebo. já to jako selhání nevidím. ani pohrůžku a v opravdu krajním případě ani lehké plácnutí na zadní krajinu :lol: ale jak jsem psala. to si musí v sobě každý nastavit sám

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9.6.15 10:33

@DeTer zda to dobre chapu slovo pod natlakem bylo spatne vyjadreno. Myslim, ze autorka myslela ze jedna ze strachu, ne, ze by to sam uznal za vhodne. Jako ja driv nic nemohla jinak bych dostala fyzicky ci trest v podobe zaracha atd. Takze jsem ty urcite veci nedelala jen z duvodu strachu z taty ci jineho trestu.
Nevim, zda vsechny vite co konkretne knizka a nevychova, kterou jsem zminila obsahuje. Nejde mi o to vymyslet trest za to, ze rve nebo nadava, ale prirozeny dusledek jejiho chovani.
Bylo mi taky receno, kdyz ztropila takovouhle scenu v den, kdy mela jit ke kamaradce na narozeniny, ze by ji tam za trest nevozila. Jako co ma kamaradka spolecneho s chovanim moji dcery? Zkazilo by to oslavu kamaradce apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
brko
9.6.15 10:38
Jo a nebo ze na ty narozky za trest pujde :mrgreen: :D
jinak jsi me pochopila spravne
@pampeliška189 píše:
@DeTer zda to dobre chapu slovo pod natlakem bylo spatne vyjadreno. Myslim, ze autorka myslela ze jedna ze strachu, ne, ze by to sam uznal za vhodne. Jako ja driv nic nemohla jinak bych dostala fyzicky ci trest v podobe zaracha atd. Takze jsem ty urcite veci nedelala jen z duvodu strachu z taty ci jineho trestu.
Nevim, zda vsechny vite co konkretne knizka a nevychova, kterou jsem zminila obsahuje. Nejde mi o to vymyslet trest za to, ze rve nebo nadava, ale prirozeny dusledek jejiho chovani.
Bylo mi taky receno, kdyz ztropila takovouhle scenu v den, kdy mela jit ke kamaradce na narozeniny, ze by ji tam za trest nevozila. Jako co ma kamaradka spolecneho s chovanim moji dcery? Zkazilo by to oslavu kamaradce apod.
  • Citovat
  • Upravit
4462
9.6.15 11:06

@pampeliška189 to je to samé. Dokud si neosvoti pravidla standardního chování jednáme všichni ve strachu. poté když je rodina na,,stejné vlně '' dítě jedna intuitivně. Žádný strach ani nátlak nevidím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
brko
9.6.15 11:48
@DeTer píše: Žádný strach ani nátlak nevidím…
8o 8o 8o :?: :think:
  • Citovat
  • Upravit
1005
9.6.15 12:49

Jelikož jsem na rizikovém a opravdu musím ležet, tak se dost nudím. Se zájmem si teď v poslední době pročítám místní diskuse, zejména ty o výchovných a manželských problémech mě fakt baví. :lol: Žasnu, jaké jste zde všechny altruistky, dokonalé psycholožky, vztahy máte dokonalé bez jediné poskvrnky (jinak se samozřejmě ihned rozcházíte) a všechno děláte správně. Je mi to divné proto, že se v mém okolí (pohybuji se na vesnici 3000 obyvatel a ve městě 15000 obyvatel) žádné takové ženy / matky nevyskytují. Všechny žijí úplně normálně, manžele nevyhazují za každý prd, občas plácnou svoje děti po zadku, stravu nehrotí, plínky nelátkují… Prostě nedělají všechno dokonale.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4462
9.6.15 14:04
@brko píše:
8o 8o 8o :?: :think:

prostě nevidím. Můžeš valit jak chceš 8o :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4462
9.6.15 14:07

@masima Tak k tomu co jsi napsala vesměs souhlasím i když já jsem lákovala, protože jsem to shledala za lepší řešení, ale navadí mí pemprskový maminky. STejně tak jako mi nevadí maminky který jen domlouvají. Když mě tim nějak neotravují :mrgreen: nebo kluka..
Zkrátka nevidím nic špatného dítěti pohrozit. Musí vědět co se stane, když to co nemá udělat přesto udělá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9.6.15 14:18

@masima ted teda přesně nevim, jestli to bylo na mě. Jestli jo, tak já ty co se mnou nebo mým postojem s výchovou nesouhlasí i chápu. Já kdybych žila v ČR tak se asi pravděpodobně asi k nevýchově a čtení knížek o výchově nedostanu, tam by mi rodina radila staré dobré tipy na výchovu, takové jakou jsem byla vychovavaná já: prostě to udělej, protože jsem to řekl! (táta) apod.
Ale jelikož v zemi, kde žiju se pomalu na děti nesmí křičet, nějak pevněji je chytit a už vůbec ne jim dát facku či na zadek, tak jsem se snažila přijít na to jak jinak se teda dá vychovávat a díky tomuhle hledání jsem narazila na Nevýchovu a knížku Respektovat a být respektován a fakt jsem změnila pohled na výchovu.
Ale přiznávám, že to není vůbec lehké, kořeny výchovz, kterou jsem byla vychovávaná já jsou opravdu hluboké a proto sklouzávám taky občas do té staré známe vychovy taky. I když s tím vším brát dítě jako stejně rovnýho apod. větěinou souhlasím, je to těžké překopat ty kořeny mého dětství. Jako teoreticky o tom mluvit umím, vše si umím vysvětlit, ale když jsem v té situaci, tak se kolikrát poslouchám že mluvím jako táta/máma: Prostě jsem to řekla a basta. Nebo Jak to se mnou mluvíš, takhle si mluv s kamarádkou. apod. (jako proč, to co si by si neměla dovolit ke mě, by si mohla dovolit k někomu jinému byt je to její kamarádka). Taky je tu třeba i to, že si každý tyká, at si v krámě, je to tvůj šef apod. mě se to líbí, nikdo se tím pádem nepovyšuje. Mě otevřela oči cizina, že jinde to funguje a možná i líp, na přátelské bazi apod. ale jak už jsem psala, nejsem vychovávaná tímhle přístupem já, takže s ním se teprve seznamuji, proto hledám občas rady tady.

Příspěvek upraven 09.06.15 v 14:58

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
brko
9.6.15 14:24
@DeTer píše:
prostě nevidím. Můžeš valit jak chceš 8o :mrgreen:
:lol: :lol: :lol: v pohodě :kytka:
  • Citovat
  • Upravit
628
9.6.15 20:57
@brko píše:
Tak me nekdo zmydlit vareckou, tak mam taky strach se jakkoli projevovat. takze jedine, ceho jsi docilila, ze dite jedna pod natlakem.

Neboj, moje děti se projevují zcela normálně, i přes to, že je občas plácnu, po vařečce jsem sáhla nerada, ale situace si o to žádala, od té doby pouze straším. Ano neuznávám dnešní moderní výchovu, štvou mě rozmazlenci, nevychovanci, uřvanci a matky, které dokolečka jenom vysvětlují, děti obhajují a nechají je „se projevovat“ dle svého uvážení, ale je to jenom jejich věc! :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí