Jak správně třídit a prát oblečení

Napsat příspěvek
Velikost písma:
19609
6.3.21 14:58

Hodně záleží na prášku.
Používám jen Ariel, ideálně gel nebo kapsle.
Bílé s práškem na bílé a přidávám žabku. Ta stáhne to zašednutí. Vybělí to i sluníčko.
Po všech ostatních gelech a prášcích to zašedlo.
Tmavé spodní prádlo peru na 60 a taky přidám trošku žabky
Ručníky podle stupně zašpinění, ale taky 60, někdy 95.

Jo a všechno peru z rubu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
303
6.3.21 14:58

Ja to teda nikdy nehrotila, třídim jenom barevný, černy, bílý, vše na 40, nebo na 60 a nikdy se mi nic nezničilo. Takže podle mě bude chyba v pračce ;)
Jinak používám prášek Persil a aviváže střídám, jaká mi zrovna v krámu voní :mrgreen:

Příspěvek upraven 06.03.21 v 15:00

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9374
6.3.21 14:59

Zatím jsem zde nezaznamenala dotaz, jakým prostředkem to pereš? Bílé prádlo peru prostředkem na bílé, barevné na barevné a na tmavé prádlo mám prostředek zvlášť na tmavé, příp. použiju prostředek na barevné prádlo, když dojde a obráceně. Třídím hromádky na bílé, červené+růžová+oranžová (příp. žlutá), tmavé a ručníky. Když je v hromádce spodní prádlo, ponožky, montérky, ložní prádlo nebo když peru ručníky, tak dávám na 60, jinak na 40. Když mám v prádle jen jeden svetr, hodím do do pračky s podobnou barvou s normálním pracím prostředkem + aviváž a nestalo se mi, že bych si svetry zničila. Žmolky se časem udělají snad na každém svetru. Píšeš o zašlé bílé, to bych se opravdu zaměřila na ten prací prostředek nebo to dát na 60. A potom taky zkus vyčistit pračku. Co se materiálu týče, tak bych musela mít nějakou háklivou halenku nebo záclony, abych dala na extra opatrný program.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.3.21 16:31

Přípravky ve kterých peru

Tyto prací prášky používám plus Ariel ten tam nemám vyfocený :,(

• Citovat
  • Upravit
3
6.3.21 16:39

Ukázka mé neschopnosti

Tady je jen drobná ukázka co všechno jsem si zničila. Je tam šedá mikina od přítele přála jsem s bavlnou se stejnými brvami a je tam zmolek a to byla tak krásná. Svetry totéž.. Krajkové věci jsem prala na jemné praní a přesto mám vytahane gumičky :cry:. Neumím vyprat ani blbé ponožky aby tam nebyli žmolky…ta černá mikina byla tak krásná na fotce není poznat ale je spíš šedá po mém praní. Na poslední fotce jsou miláčkovi trenýrky má jich několik a všude jsou žmolky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.3.21 16:42

Ručníky

Tyhle ručníky peru všechny dohromady až na ty dva tak byly všechny čistě bílé.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
6.3.21 16:43

Svetry

Tady mám třeba svetry všechny potřebuju vyprat a dohromady je dát nemůžu že?

• Citovat
  • Upravit
13998
6.3.21 16:45

@Jaruška.j a ta pračka? Já se měla taky za naprosto neschopnou, koupili jsme novou pračku a je klid. :lol:
Jinak já peru v eko prostredcich a taky to jde. Občas se mi něco nepodaří vyprat, tak to jde znovu, lépe a radostněji… některé věci žmolky mají, ale to už jsou starší hadry.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.3.21 16:46

Pracka a sušička

Obojí mám nové myslím si že je to spíš mnou a mýma rukama

• Citovat
  • Upravit
19609
6.3.21 17:20

Pračka je LG, tou to nebude.
Spíš bych to tipla na nekvalitní materiály.
Parní program sis na to nepouštěla?
Věci ti může zničit taky velké teplo ze sušičky. Třeba ty gumičky bych si myslela, že jsou tím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11364
6.3.21 17:24

Já bych řekla, že to je mechanické. Nepralas to třeba s věcma se zipy/suchými zipy atd.?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12659
6.3.21 17:34
@Anonymní píše:
Ahoj zkušené maminkyChtěla jsem vás poprosit o radu jsem začátečnice a ať se snažím jakkoliv všechno nové prádlo je po vyprání mnou zničené. Proto jsem chtěla poprosit o radu jaké materiály mohu dávat k sobě. Prádlo hned vypadá sepraně zašedle nebo ztrácí barvu pro změnu bílé ručníky zůstávají špinavé a zašedlé. S teplotou nemám problém ta se dá vyčíst na cedulce ale všimla jsem si třeba u svetrů když je peru dohromady že jeden po vyprání vypadá vcelku dobře ale ten druhý vypadá jako bych ho vyprala na 60 změní strukturu chloupků sem tam se objeví i zmolek nebo svetr který býval hezký uhlazený je najednou jakby chlupatý. Určitě nesmím kombinovat určité materiály ale na internetu jsem se nedocetla které a jak je prát aby bylo oblečení pořád jako nové. Jsem z toho na prášky přijdu si neschopná přítel měl tak krásné oblečení a já mu postupně všechno devastuju 😭. Už jsem dokonce přemýšlela nad tím že budu všechno prát jenom po jednom kousku nebo že si nakoupím 10 stejným triček abych pak zaplnila pračku jedním typem oblečení se stejným materiálem jedině pak bych asi nic nezničila. 😔 Poraďte mi prosím aspoň nějaký základ.

Ja tridim akorat na barevne a bile a veci na ven tzn ty kvalitni znackove na 30, vcetne dzin, rucniky, spodary krom krakovych na 40 i veci na doma..povleceni na 60..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2324
6.3.21 17:57

Nedáváš příliš vysokou teplotu vody?

A ty žmolky, když už k nim teda došlo, odstraníš odžmolkovačem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.3.21 17:57
@Cattus píše:
Pračka je LG, tou to nebude.
Spíš bych to tipla na nekvalitní materiály.
Parní program sis na to nepouštěla?
Věci ti může zničit taky velké teplo ze sušičky. Třeba ty gumičky bych si myslela, že jsou tím.

No myslím že jsem to jednou do sušičky dala na sportovní program tam je asi nejnižší teplota ale i tak asi to bude tím no 😔

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
6.3.21 18:00
@milami píše:
Nedáváš příliš vysokou teplotu vody?A ty žmolky, když už k nim teda došlo, odstraníš odžmolkovačem.

Většinou ručníky a ložní prádlo dávám na 60 pracovní věci na 40 a jemné a sportovní na 30. Ju ten používám ale přitom kvantu zničených věcí už mě to moc nebaví dělat tím zmolkovacem po každé co to vyperu

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný