Jak správně zavést lepek?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
74217
23.7.13 12:46

U starší dcery až kolem 7 měs. a u mladší dcery od 5 měs. jeden piškot do ovocné přesnídávky jsem dávala a bez problému.
U syna taky začnu zavádět od 5 měs. jeden piškot denně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
IamSherlocked
23.7.13 13:16

@BellinkaX No proto ze nevim/bojim se jak mala na celkem velky alergen zareaguje. Ale urcite to bude ok, děkuji za reakci ;)

• Citovat
  • Upravit
6806
23.7.13 13:20

@posibilities
Bude to ok, on to zase tak vyznamny alergen neni, jsou horsi, treba zrovna bkm nebo bilek. Namichej kasi, dej ocucat rohlik… neboj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
IamSherlocked
23.7.13 13:41

@BellinkaX jo jo to já vím, děkuji ;)

• Citovat
  • Upravit
5352
23.7.13 14:58

Právě proto, že bílek je poměrně silný alergen, bych v tvém případě v žádném případě nezaváděla jako první lepek věc, která bílek obsahuje (piškot), ale chleba (kůrku na cumlání), samozřejmě ideálně doma pečený.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
683
23.7.13 15:23

Taky jsem zírala, když mi moje sestra (studovala nutriční terapeutku) u prvorozeného řekla, že bych měla lepek zavádět už mezi 4-6 měsícem. Jako jak, když byl plně kojený. Podle nových výzkumů se zjistilo, že s některými alergeny jako je třeba lepek se dítě nejlépe vyrovná, když je ještě plně kojené. Látky, které jsou obsaženy v mateřském mléce na to mají vliv. Ale důležité také je, aby to pro začátek bylo jen v malinkém množství. Takže jsem od ukončeného čtvrtého měsíce začala ze svého odstříkaného mléka dělat pár lžiček rýžové kašičky a o měsíc později jsem do toho začala přidávat trošičku pšeničné. Zvládli jsme. Teď u druhorozené postupuji stejně, jen už nemám tolik času na odstříkávání, tak dostává normální kaše od hippu, těch pár lžiček snad nevadí. U dětí na umělém mléce je to tedy jedno a lepek se zavádí později. S ovsem je to tak, že je přirozeně bezlepkový, ale tady u nás bývá zpravidla zpracováván v mlýnech kde se zpracovává i pšenice. Dochází tedy k jeho znečištění při zpracování Na ovesné kaši tedy zpravidla bývá napsáno, že může obsahovat stopy lepku (a arašídů a kdoví čeho ještě).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
9.10.13 13:51

Zavádění lepku-bez instantu a bez piškotů?

Obnovuji diskuzi. Malému jsou 4 měsíce a je plně kojený. Na poslední návštěvě dr. doporučila zavédst lepek - buď 2× týdně piškot s MM, nebo večer trochu kašičky, popřípadě začít s příkrmama a udělat mu do toho jíšku. :cert:
Nemám nic proto zavedení lepku, ale odmítám dávat jako první „jídlo“ ze lžičky sladký piškot, koupená instantní kaše je dle mě skoro totéž v bledě modrém. O jíšce ani nemluvě.
Jinak chci plně kojit tak do 5. měsíce.

Uvítám proto jakékoliv nápady, jak zavédst lepek krapet racionálnějším způsobem. Zatím mě napadlo koupit nějaké vločky obasující lepek (pšeničné, špaldové) a nejdřív mu 2× týdně dávat pouze odvar a pak z nich udělat kašičku s MM a dát mu jednu dvě lžíce 2× týdně. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81482
9.10.13 13:56
@Svistice píše:
Obnovuji diskuzi. Malému jsou 4 měsíce a je plně kojený. Na poslední návštěvě dr. doporučila zavédst lepek - buď 2× týdně piškot s MM, nebo večer trochu kašičky, popřípadě začít s příkrmama a udělat mu do toho jíšku. :cert:
Nemám nic proto zavedení lepku, ale odmítám dávat jako první „jídlo“ ze lžičky sladký piškot, koupená instantní kaše je dle mě skoro totéž v bledě modrém. O jíšce ani nemluvě.
Jinak chci plně kojit tak do 5. měsíce.Uvítám proto jakékoliv nápady, jak zavédst lepek krapet racionálnějším způsobem. Zatím mě napadlo koupit nějaké vločky obasující lepek (pšeničné, špaldové) a nejdřív mu 2× týdně dávat pouze odvar a pak z nich udělat kašičku s MM a dát mu jednu dvě lžíce 2× týdně. :nevim:

i obilninu s lepkem, třeba jen lžičku. nebo tím zahustít příkrm. Co těstoviny nebo kuskus do příkrmu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
9.10.13 14:01

@Lama Lama Zatím ještě na příkrmech není, plně kojím. Až bude rozjedený, tak jasně nění problém přimýchat mu do zeleninky lžíci něčeho lepkového. Já spíš řeším, jak podat ten lepek, když je plně na MM. Dle dr. už bych s lepkem měla začít nejlépe dovršením 4. měsíce, i když je plně kojený (a ještě chvilku bude, na MM prospívá nadprůměrně a já chci začít s příkrmama tak od prosince).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81482
9.10.13 14:17
@Svistice píše:
@Lama Lama Zatím ještě na příkrmech není, plně kojím. Až bude rozjedený, tak jasně nění problém přimýchat mu do zeleninky lžíci něčeho lepkového. Já spíš řeším, jak podat ten lepek, když je plně na MM. Dle dr. už bych s lepkem měla začít nejlépe dovršením 4. měsíce, i když je plně kojený (a ještě chvilku bude, na MM prospívá nadprůměrně a já chci začít s příkrmama tak od prosince).

tak tomu asi nerozumim. Pokud nechceš dát nějaký příkrm, tak nemůžeš dát lepek. :nevim: Nebo jak to teda myslíš, dát lepek bez příkrmu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
9.10.13 14:24

@Lama Lama Abychom si rozuměly. Jako příkrm považuji to, když dítě začne pravidelně k obědu dostávat zeleninku (a když se rozjí, tak se mu vynechá polední kojení). To u nás zatím nehrozí. Já tedy potřebuji dostat do dítěte lepek, aniž bychom byli na pravidelném příkrmu a nemusela to řešit dvěmi piškoty nebo dvěma lžičkami kupované kaše týdně. Jako nemá problém s tím mu dát 2× týdně lžičku něčeho s lepkem, jen to musí být v pro mě racionální podobě (neslazené, žádný průmyslový instant).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81482
9.10.13 14:37

Jo ták, tak jsem zaváděl příkrmy já. Když už ječeli u mého jídla, že se to nedalo, tak něco dostali. Nějak programově to nebylo. Jestli lepek takle, tak mi nejsmažší přijde něco do ruky - kus domácího chleba nebo jiného pečiva, nebo takové ty chlebíčky jak jsou rýžové, prodávají i špaldové.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
549
20.11.13 11:09
@masinka9 píše:
Ahoj, mě dr. teď doporučila přikrmovat zel/ov a lepek, např. do ovoce nastrouhat piškot, do zeleniny přidat jíšku.
Já to ještě odložím, protože malá jsou 4 měsíce a je plně na MM a prospívá krásně, počítám, že začnem po 6.měsíci, to jsem zvědavá, co mi na to řekne.

mě dětská na lepek řekla - no nevím, co bych vám poradila - jedni říkají co nejdřív, druzí co nejpozději, jediné, na čem se shodují je ochranný vliv kojení… hm, tak jsme zvolili zlatou střední cestu - po zelenině, bezlepkových kašíh, jednom druhu ovoce a masa došlo na lepek, přidala jsem krupičnou kaši do námi používané rýžové a bylo (cca v 6,5 měsících)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12127
15.3.15 08:14
@Svistice píše:
Jinak chci plně kojit tak do 5. měsíce.Uvítám proto jakékoliv nápady, jak zavédst lepek krapet racionálnějším způsobem. Zatím mě napadlo koupit nějaké vločky obasující lepek (pšeničné, špaldové) a nejdřív mu 2× týdně dávat pouze odvar a pak z nich udělat kašičku s MM a dát mu jednu dvě lžíce 2× týdně. :nevim:
Úplně ses mi trefila do dotazu. Jak si nakonec ten lepek vyřešila?
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
15.3.15 08:56

@Blešík Koupila jsem špaldové vločky, 2× týdně z nich udělala odvar (vařila jsem to do mrtě vždy asi 20-30 minut) a ten jsem mu dávala po lžičkách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí