Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj chci se zeptat jak je to doopravdy ve školce. Chci naší malou dát na jaře, až pomine bláznovství kolem koronaviru do školky. Budou jí v té době skoro 3 roky. Jenomže problém je v tom, že mají na můj vkus vysoké nároky. Jako klasiku aby chodili sami na záchod, zvládli základní hygienu a uměli pít z hrnečku a sami jedli chápu. Ale oni vyžadují aby se děti uměli sami obléknout a svléknout, tím je myšleno i bundu atd. prostě se nabalit na procházku a obout. Malé jsou teď 2 roky a 4 měsíce a oblíkne se sama tak na půl co se týče tepláčků a trička, u mikiny a bundy je to úplně v háji. Podle mě se ale žádné dítě nedokáže ve 3 letech pořádně obléknout. Ještě by mě zajímalo jak je to s jídlem. Malá sice jí sama ale jen lžící a maso i knedlíky jí musím krájet na kostičky. Myslíte že by jí to tam nakrájeli taky? Chci tam potom zavolat a zeptat se jak to tam doopravdy mají, jestli se striktně drží toho co mají na stránkách školky, nebo jestli dětem pomáhají. Jen mě zajímá jak to je ve školkách u vás.
Prosimtě klid, je ještě spousta času se to naučit. Samozřejmě, že si děti nic nekrájí
Dobrý den, pracuju ve školce a to vše co píšete, čeho se bojíte, se bát nemusíte, pokud tam pracují „normální ženský“ tak jí se vším pomužou. U nás se děti učí jíst příborem, ale když jsou knedlíky, nakrájíme, pomůžeme i s oblékáním atd.
Moje dcera ve trech letech se umela komplet oblect i vysvlect vcetne rukavic. Jen zip na bunde si neuměla zapnout. S tim ji ucitelky bez prpblemu vzdy pomohly. Děti delaji obrovske pokroky behem par tydnu ci mesicu. Mate hodne casu se vse naučit.
U nas ve skolce si ucitelky sednou v satne bokem a kdo potrebuje pomoc (zip, tkanicky, boty…) musi za nimi prijit
. Funguje to dobre.
Priborem ji predskolaci. Ostatni to maji nakrajene a k tomu lzici. Pri obede u cca 20 deti pomahaji 2 ucitelky, asistentka a kucharka. Kazda je u 1 stolecku.
Kazda skolka ma asi trochu jiny system. Poptejte se nejake maminky, co tam ma dite. Pokud se s zadnou neznate, zkuste FB maminky z vaseho mesta.
@Kaktusanda píše:
Ahoj chci se zeptat jak je to doopravdy ve školce. Chci naší malou dát na jaře, až pomine bláznovství kolem koronaviru do školky. Budou jí v té době skoro 3 roky. Jenomže problém je v tom, že mají na můj vkus vysoké nároky. Jako klasiku aby chodili sami na záchod, zvládli základní hygienu a uměli pít z hrnečku a sami jedli chápu. Ale oni vyžadují aby se děti uměli sami obléknout a svléknout, tím je myšleno i bundu atd. prostě se nabalit na procházku a obout. Malé jsou teď 2 roky a 4 měsíce a oblíkne se sama tak na půl co se týče tepláčků a trička, u mikiny a bundy je to úplně v háji. Podle mě se ale žádné dítě nedokáže ve 3 letech pořádně obléknout. Ještě by mě zajímalo jak je to s jídlem. Malá sice jí sama ale jen lžící a maso i knedlíky jí musím krájet na kostičky. Myslíte že by jí to tam nakrájeli taky? Chci tam potom zavolat a zeptat se jak to tam doopravdy mají, jestli se striktně drží toho co mají na stránkách školky, nebo jestli dětem pomáhají. Jen mě zajímá jak to je ve školkách u vás.
Moc to hrotíš, oni ji pomůžou, neboj
Samozrejme, když to bude umět, je to její plus. Můžete začít přece trénovat. Mám ráda samostatné děti, ale nikdo nemůže čekat, že ve 3 letech zvládne všechno sama na jedničku.
Otázkou je, jestli na jaře už bude s koronou klid, osobně tomu moc nevěřím.
Tak třeba máte toho času na trénink víc, než si myslíš.
Jinak jen poznámka - to ji budeš dávat do soukromé? Protože státní většinou berou až od září.
U nejmenších dětí u nás ve školce při převlékání pomáhá nepedagogický personál. Těch dětí, které by bez problémů oblékly a zaply bundu, bude málo. Dávala jsem z tohoto důvodu mikinu přes hlavu, volnější, aby šla dobře převlékat. S bundama pomáhají učitelky. Zip může ve 3 letech zvládnout, když budete trénovat.
K tomu jídlu, v naší školce „maláči“ jedí pouze lžící a dostávají to nakrájené. Sami zkoušeli krájet až ve „velkáčích“.
@jita22 píše:
Jinak jen poznámka - to ji budeš dávat do soukromé? Protože státní většinou berou až od září.
I státní berou kdykoliv během roku, pokud mají volné místo.
Něco by měla zvládnout, ale to by tam brzy neměli žádné děti, kdyby to mělo být striktně dodržováno. Navíc je to ještě daleko. A to jde do soukromé? Ptz našemu nejmladšímu budou na jaře 3 a ani omylem mi ho nikde nevezmou. Půjde v květnu k zápisu a od září ve 3,5 letech
Ono to bude skolka od skolky. Ale bezne se detem ukazuje, dopomaha, kdyz se oblekaji. To delame i na prvnim stupni ZS. Najdes spoustu deti, ze vubec nezvladaji tkanicky a stejne rodice koupi zavazovaci boty na telocvik. Pravidelne zachranujeme zip na bunde/mikine, ze si to neumi zapnout a rvou to, az to seknou uplne.
Samostatnost trenujte. Pomalicku. At se zacne oblikat, obouvat. Dej cas, teprve dopomahej. Ver vic svemu diteti. Hodne i okouka od ostatnich deti a priroz. se nauci.
Já jsem chodila před rokem na prakrikum do školky a pomáhala jsem s zapínáním bund, oblíkáním teplých kalhot s kšandami, s tkaničkama. Občas i s rukavicema. A jídlo jsem jim krájela, s nožem mohli jíst jen předškoláci, kteří to měli dovolené z domova. Jinak ve školce berou ohled i na to, že je mladší.
U nas to vyzaduji taky, většina deti se teda oblikat umi, učitelka max treba zavaze boty nebo pomuze se zipem, v zime s rukavicema, ale urcite nikoho komplet neoblikaji, to by se nikdy nikam nedostali, kdyby kazdemu museli pomahat
nam rikali, at je oblikame tak, aby se zvladli oblict co nejvic sami (takze treba ne moc knofliku, prstove rukavice, boty radsi na suchy zip nez tkanicky atd). S jidlem taky pomuzou, kdyz vidi, ze se s tim dite pere ale kazdemu extra vsechno nekraji na kosticky. Vetsinou ji lzici, pokud to konzistence jidla dovoli.
@jita22 píše:
Muzou vzit i behem roku. U nas si nechavaji 1-2 mista k dobru, kdyby se nekdo pristehoval atd.
Mi nejmladsi nastoupil presne ve 2r. v dubnu do statni. Byla to trosku jina situace. Skolka potrebovala akutne a dlouze pomoc za nemocnou. Kdyby mi red. nevzala dite, tak bych jim tehdy nepomohla. A odmitla bych je.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.