Jak to chodí ve školce, co musí děti umět?

1394
31.10.20 09:05

Jak to chodí ve školce

Ahoj chci se zeptat jak je to doopravdy ve školce. Chci naší malou dát na jaře, až pomine bláznovství kolem koronaviru do školky. Budou jí v té době skoro 3 roky. Jenomže problém je v tom, že mají na můj vkus vysoké nároky. Jako klasiku aby chodili sami na záchod, zvládli základní hygienu a uměli pít z hrnečku a sami jedli chápu. Ale oni vyžadují aby se děti uměli sami obléknout a svléknout, tím je myšleno i bundu atd. prostě se nabalit na procházku a obout. Malé jsou teď 2 roky a 4 měsíce a oblíkne se sama tak na půl co se týče tepláčků a trička, u mikiny a bundy je to úplně v háji. Podle mě se ale žádné dítě nedokáže ve 3 letech pořádně obléknout. Ještě by mě zajímalo jak je to s jídlem. Malá sice jí sama ale jen lžící a maso i knedlíky jí musím krájet na kostičky. Myslíte že by jí to tam nakrájeli taky? Chci tam potom zavolat a zeptat se jak to tam doopravdy mají, jestli se striktně drží toho co mají na stránkách školky, nebo jestli dětem pomáhají. Jen mě zajímá jak to je ve školkách u vás.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35799
31.10.20 09:08

Prosimtě klid, je ještě spousta času se to naučit. Samozřejmě, že si děti nic nekrájí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.10.20 09:09

Dobrý den, pracuju ve školce a to vše co píšete, čeho se bojíte, se bát nemusíte, pokud tam pracují „normální ženský“ tak jí se vším pomužou. U nás se děti učí jíst příborem, ale když jsou knedlíky, nakrájíme, pomůžeme i s oblékáním atd.

• Citovat
  • Upravit
427
31.10.20 09:10

Moje dcera ve trech letech se umela komplet oblect i vysvlect vcetne rukavic. Jen zip na bunde si neuměla zapnout. S tim ji ucitelky bez prpblemu vzdy pomohly. Děti delaji obrovske pokroky behem par tydnu ci mesicu. Mate hodne casu se vse naučit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2008
31.10.20 09:12

U nas ve skolce si ucitelky sednou v satne bokem a kdo potrebuje pomoc (zip, tkanicky, boty…) musi za nimi prijit :lol:. Funguje to dobre.
Priborem ji predskolaci. Ostatni to maji nakrajene a k tomu lzici. Pri obede u cca 20 deti pomahaji 2 ucitelky, asistentka a kucharka. Kazda je u 1 stolecku.
Kazda skolka ma asi trochu jiny system. Poptejte se nejake maminky, co tam ma dite. Pokud se s zadnou neznate, zkuste FB maminky z vaseho mesta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3265
31.10.20 09:13
@Kaktusanda píše:
Ahoj chci se zeptat jak je to doopravdy ve školce. Chci naší malou dát na jaře, až pomine bláznovství kolem koronaviru do školky. Budou jí v té době skoro 3 roky. Jenomže problém je v tom, že mají na můj vkus vysoké nároky. Jako klasiku aby chodili sami na záchod, zvládli základní hygienu a uměli pít z hrnečku a sami jedli chápu. Ale oni vyžadují aby se děti uměli sami obléknout a svléknout, tím je myšleno i bundu atd. prostě se nabalit na procházku a obout. Malé jsou teď 2 roky a 4 měsíce a oblíkne se sama tak na půl co se týče tepláčků a trička, u mikiny a bundy je to úplně v háji. Podle mě se ale žádné dítě nedokáže ve 3 letech pořádně obléknout. Ještě by mě zajímalo jak je to s jídlem. Malá sice jí sama ale jen lžící a maso i knedlíky jí musím krájet na kostičky. Myslíte že by jí to tam nakrájeli taky? Chci tam potom zavolat a zeptat se jak to tam doopravdy mají, jestli se striktně drží toho co mají na stránkách školky, nebo jestli dětem pomáhají. Jen mě zajímá jak to je ve školkách u vás.

Moc to hrotíš, oni ji pomůžou, neboj ;) Samozrejme, když to bude umět, je to její plus. Můžete začít přece trénovat. Mám ráda samostatné děti, ale nikdo nemůže čekat, že ve 3 letech zvládne všechno sama na jedničku.

Otázkou je, jestli na jaře už bude s koronou klid, osobně tomu moc nevěřím.
Tak třeba máte toho času na trénink víc, než si myslíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11244
31.10.20 09:14

Jinak jen poznámka - to ji budeš dávat do soukromé? Protože státní většinou berou až od září.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56
31.10.20 09:16

Jasne, ze ji pomuzou ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mufina
31.10.20 09:18

U nejmenších dětí u nás ve školce při převlékání pomáhá nepedagogický personál. Těch dětí, které by bez problémů oblékly a zaply bundu, bude málo. Dávala jsem z tohoto důvodu mikinu přes hlavu, volnější, aby šla dobře převlékat. S bundama pomáhají učitelky. Zip může ve 3 letech zvládnout, když budete trénovat.
K tomu jídlu, v naší školce „maláči“ jedí pouze lžící a dostávají to nakrájené. Sami zkoušeli krájet až ve „velkáčích“.

• Citovat
  • Upravit
Mufina
31.10.20 09:19
@jita22 píše:
Jinak jen poznámka - to ji budeš dávat do soukromé? Protože státní většinou berou až od září.

I státní berou kdykoliv během roku, pokud mají volné místo.

• Citovat
  • Upravit
Ariadne
31.10.20 09:20

Něco by měla zvládnout, ale to by tam brzy neměli žádné děti, kdyby to mělo být striktně dodržováno. Navíc je to ještě daleko. A to jde do soukromé? Ptz našemu nejmladšímu budou na jaře 3 a ani omylem mi ho nikde nevezmou. Půjde v květnu k zápisu a od září ve 3,5 letech

• Citovat
  • Upravit
74217
31.10.20 09:20

Ono to bude skolka od skolky. Ale bezne se detem ukazuje, dopomaha, kdyz se oblekaji. To delame i na prvnim stupni ZS. Najdes spoustu deti, ze vubec nezvladaji tkanicky a stejne rodice koupi zavazovaci boty na telocvik. Pravidelne zachranujeme zip na bunde/mikine, ze si to neumi zapnout a rvou to, az to seknou uplne.
Samostatnost trenujte. Pomalicku. At se zacne oblikat, obouvat. Dej cas, teprve dopomahej. Ver vic svemu diteti. Hodne i okouka od ostatnich deti a priroz. se nauci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35
31.10.20 09:25

Já jsem chodila před rokem na prakrikum do školky a pomáhala jsem s zapínáním bund, oblíkáním teplých kalhot s kšandami, s tkaničkama. Občas i s rukavicema. A jídlo jsem jim krájela, s nožem mohli jíst jen předškoláci, kteří to měli dovolené z domova. Jinak ve školce berou ohled i na to, že je mladší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37134
31.10.20 09:26

U nas to vyzaduji taky, většina deti se teda oblikat umi, učitelka max treba zavaze boty nebo pomuze se zipem, v zime s rukavicema, ale urcite nikoho komplet neoblikaji, to by se nikdy nikam nedostali, kdyby kazdemu museli pomahat :nevim: nam rikali, at je oblikame tak, aby se zvladli oblict co nejvic sami (takze treba ne moc knofliku, prstove rukavice, boty radsi na suchy zip nez tkanicky atd). S jidlem taky pomuzou, kdyz vidi, ze se s tim dite pere ale kazdemu extra vsechno nekraji na kosticky. Vetsinou ji lzici, pokud to konzistence jidla dovoli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
31.10.20 09:27
@jita22 píše:
Jinak jen poznámka - to ji budeš dávat do soukromé? Protože státní většinou berou až od září.

Muzou vzit i behem roku. U nas si nechavaji 1-2 mista k dobru, kdyby se nekdo pristehoval atd.
Mi nejmladsi nastoupil presne ve 2r. v dubnu do statni. Byla to trosku jina situace. Skolka potrebovala akutne a dlouze pomoc za nemocnou. Kdyby mi red. nevzala dite, tak bych jim tehdy nepomohla. A odmitla bych je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin