Jak u porodu prosadit to co chceme?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8.8.06 12:00

Petulino,

psala jsem to už tady jednou,že každa porodnice to má jinak. Někde přijdou a koukaj…To je hnus a už se to mos neděla.Jinde jsou tam tak zakomponovaný, že to ani jinak nejde.

Příklad A:včera jsem tam já byla s lékařkou z novorozenců, nevzala si tam nikoho jiného kromě mě a potřebovala mě,beze mě by to těžko zvládla(odsávání plodovo vody novorozenci z dýchacích cest, pomoc při „prodýchávání kyslíkem“)medici se hlasi na stáže hodně dopředu a služba lékařu s tim počíta a je jich pak míň.

Přiklad B: v Motole je každe rodičce přidělen medik/medička a ten je s ní od 1.doby porodní do konce.Pokud ho rodička nepotřebuje,tak tak jen sleduje situaci, monitor, hlída počet kontrakci…
PA i lékař má na starost 3-5pacientek a medik jen tu jedinou.

S takovým přístupem ti můžu říct že v Motole 100% maminek,co to zažily se o mediky „perou“ :P je jich teď bohuželo míň než rodiček..

Takže žádna čumenda se nkoná…Ono to totiž nejsou medici jko byl Štěpánek v básnících(1.ročník) ale lidi, co už jsou jen rok před státnicemi a výuku ve všech oborech mají formou STÁŽE na oddělení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
91
8.8.06 12:01

Ahoj,

myslím, že v dnešní době máme tu výhodu, že si můžeme vybrat nemocnici a také doktora nebo asistentku, kterým důvěřujeme. Já na tohle sázela, znala jsem asistentku (ta mi připadá důležitější než doktor, pokud nejsou nějaké vážné komplikace) a nebála jsem se (relativně ;o) ). Jistila jsem se také manželem, který byl o všem poučený a hlídal situaci (jeho hlavní úkol byl, nehnout se potom od miminka ani na vteřinu a nenechat ho samotné :o)), ale je taky pravda, že v „akci“ jsem nic moc kromě sebe nevnímala a celý nemocniční personál a jejich manipulace mi byla fuk.

Hodně štěstí
Lenka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
419
8.8.06 12:02

porod

Ahojky,
já měla vyvolávaný porod, takže můj celý porodní plán šel do háje. Bylo tam, že nechci vyvolávačky, umělé urychlování porodu.....no musela jsem to podstoupit. Ale hlavně jsem tam měla napsaný, že nechci nástřih. Jenže se ho nikdo neobtěžoval číst. Takže nástřih mám, jak pan Dr. sdělil, tak preventivní a díky té jeho prevenci jsem ještě tři neděle po porodu jezdila do porodnice na čistění a nakonec na přešití. Ale je pravda jedna, v okamžiku O jsem opravdu neměla myšlenky na žádné dohadování se s Dr. nebo PA, bylo mi srdečně jedno, kdo tam je, nejdůležitější bylo, aby chránili miminko, a plně jsem se na ně spoléhala. Myslím si, že za ty čtyři měsíce s nožkama nahoře na tom budeš stejně:-) Hodně štěstí!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
123
8.8.06 12:03

Já jsem trošku skeptická k porodním plánům.Každý porod je natolik odlišný,že snad ani nejde dodržet jakýsi program,maximálně se mu přizpůsobit.Například,co se týče nástřihu,měla jsem z něj sama hrůzu a bohužel ho nestihli a co je takový nástřih proti tomu být potrhaná… :( Také velikost jizvy myslím maminka těžko ovlivní.Základem,dle mého názoru,je vybrat si porodnici podle svého nejlepšího svědomí a prostě důvěra k personálu vybrané porodnice.A taky návštěva rozumného předporodního kurzu.Psychika dělá hodně a přemýšlet dopředu o všech možných komplikacích a negativech,které stejně nemůžu ovlivnit,ničemu nepřispěje.Já naivka se na ten porod těšila :) :) hahaha

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3126
8.8.06 12:04

Ahojky,

tak i já budu reagovat. Po 3 neuspěšných těhu tohle vypadá konečně v pořádku a v listopadu bych měla rodit. Vybrala jsem si Motol. A proč ? Vím, že je to fakultka, že tam všechno běží jako běžícím páse. Ale vím, že je tam bezvadná péče pro mě a moje dítě, když nebude něco ok. Vím, že u porodu budu věřit PA a lékařům. Budu muset. Myslím, že budu ráda, že se budu soustředit sama na sebe a né řešit lidi kolem. Manžela tam chci mít, ale nenutím ho. Rozhodnutí jsem nechala čistě na něm. Stále tvrdí, že tam půjde. určitě je lepší, když tam někdo je, pže si pak i personál dává větší " pozor " .
Neřešila jsem, co chci nebo ne u porodu. Jen vím, že kdybych měla mít císaře, tak chci mít epidurál. nechci celkovou narkozu, pže mi po nich není zrovna dobře. Když bude potřeba nástřih, bude nástřih, když bude větší jizva po císaři, tak bude. To všechno mi za zdravé dítě stojí. :wink:

A všem přeji klidné porody !!! :D A zdravá miminka !! :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8.8.06 12:12

Porodní plán by měl spíš obsahovat co nám nevadí a co upřednostňujem..

Nelze napsat NÁSTŘIH HRÁZE NE to je nesmysl a nejde to často dodržet,navíc to může být na úkor dítěte.

Můj porodní plán bude vypadat takto(s trochou nadsázky):

1. Nástřih-jakkoli dlouhý a kdykoli-hlavně abý se tam mimi netlačilo
2. Císaře, kdykoli to bude vypadat,že by to mohlo skončit kleštěma nebo že se tam mimi mom dlouho „mačká“
3. Jizva u císaře-jakkoli dlouha aby to šlo rychle(existuji lasery,které vám pak jizvičku odstraní) 4. Přikládaní k prsu nebo na mě po porodu-jen v případě že neonatolog souhlasí a už udělal vše pro mimi potřebné(stává se,že pododník tak dítě dá bez souhlasu neonatologa)

5.kdykoli celkovou anestezii spíš než epidural,pokud už není čas.Epidural se píchá dlouhu, déle to trvá než začné fungovat a navíc takový anesteziolog ve stresu je pohroma :oops: to já znam

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
880
8.8.06 12:32

A nefunguje to náhodou tak,že na sál chodíš z počátku se starším lékařem a pokud jsi šikovoná tak sama a to i bez atestace?(jak bys jí jinak získala,musíš přeci mít určitej počet výkonů)Je pravda že jsou lékaři kteří mají atestaci na tzv"dozor"
Pamatuju si tě z jedné diskuze,už tam jsem ti psala že zbytečně děsíš okolí.Teď to opakuju znovu.Nezlob se na mě ale pacienta jsi ještě pořádně ani neviděla a zkušeností taky moc nemáš,proto si myslím že některé tvé názory jsou poněkud scestné.Až uspíš několik set lidí a píchneš několik epidurálů,můžeš hodnotit co je dobré a co špatné.
Jinak přeju rychlý,bezbolestný porod a krásné zdravé miminko.
 Binky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8.8.06 12:45

Obávám se Binky, že nejsi schopna posoudit, kolik pacientu jsem viděla a co jsem píchala, či u jaké činnosti jsem asistovala nebo ji prováděla sama.
Ujištuji tě, že jsem je nejen viděla,ale dokonce si na ně i sáhla.

Nevím,co je Tvůj obor, ale rozhodně toho víš velmi málo o výuce a praxi budoucích lékařů.

Lékař před atestaci provádí výkony sám, ale pod dozorem.Více na www.lkcr.cz

S pozdravem

Olga

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1785
8.8.06 12:48
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
880
8.8.06 12:57

Jsem anesteziologicko resucitační sestra,praxe 12 let.Toho času v.s. na ZZS
 Binky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8.8.06 13:13

Binky,
tak to se v tom případě dívím, že si myslíš, že jsem neviděla paienta.
Já jsem po 2 letech paxe na ARO šla na medicinu, kterou přiští rok končím.

U nás na ARO píchají medici pod dozorem CŽK a přišívají ho,dělaji s lékařem PEG,intubují, asistují u tracheostomije, chodi na sály, kdy píchají sami TIVA, zavádí nasogastrickou sondu při celkové anestezii.
Dále resuscitují, defibrilují, nastavují UPV přístroje…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1026
8.8.06 13:14

Jak u porodu pro:,–(it to, co chceme?
Celkem jednoduše :wink: Musíte dát najevo, že chcete být o všem informovany. Doporučuji seznámit se předem s prostředím a přístupem ve vybrané porodnici a dobrý předporodní kurz, aby jste měli, co nejvíc informací (o možnostech porodu, možných komplikacích, ale také o tom, jak to ve skutečnosti v té porodnici funguje) :idea:

Měla jsem napsaný porodní plán (porodnice má na www.aperio.cz uvedeno, že s ním umějí pracovat :lol: ), kde jsem uvedla vše, co bych si představovala a co mi naopak vadí. Samozřejmě, že porod se nedá naplánovat, ale můžete minimalizovat množství věcí, které jsou pro Vás nepřijatelné.

Doktorka přišla nakoukla do plánu (cca 5 s) a začala mi vysvětlovat, proč to nejde dodržet 8O Po chvíli jsme se dohodly, že veškeré kroky budeme konzultovat a já je odsouhlasím…a to přece šlo :D Nešlo mi o strikní dodržení plánu, ale aby mne brali jako partnera :!

Např. jsem měla v plánu uvedeno, že nechci nástřih, ale mám ho a dala jsem k němu souhlas, protože mimčo bylo prostě moooc veliké a jinak by neprošlo (4kg a 54 cm):roll:

Byla jsem ráda, že jsme se tak domluvily předem, protože posledních pár hodin porodu jsem nebyla vůbec schopná mluvit.

Takže se nebojte ozvat, že chcete být informovány o tom, co se s vámi děje. Čím víc nás bude, tím dříve se to stane samozřejmostí.
 Petta

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1005
8.8.06 13:20

Medicko-těhulko,
předem přeji KLIDNÝ porod :)
a pak budu reagovat. Rozhodně souhlasím s Kuli - je tu doba, dky si porodnici můžeme vybrat, můžeme si často vybrat i místo (pokoj), kde budeme rodit, jak, a pokud se chováme normálně - to u mě znamená neohrnujeme nad doktory nos a místo nedůvěry si s nimi věci, co nás čekají probereme, není důvod se plašit.
Je pravda, že pokud bych tvé příspěvky četla jako prvorodička, dost by jsi mě vyděsila. Je mi jasné, že toho vidíš na tvé praxi dost, ale prosím tě, nepřesvědčuj tady maminky o tom, že doktor je řezník, co si jede jen podle svého a víc ho nezajímá.
Všichni přece chcete dělat svoji práci tak, aby pacienti byli spokojeni a v pořádku. Pokud možno bez nehezkých vzpomínek, že jo? Třeba ten Dr., co prováděl císařský řez s malou jizvou, předtím přímo o tomhle s pacientkou mluvil a jí na tom zrovna záleželo. Co víš? Každopádně myslel na tu maminku. Ne¨mlel třeba o fotbale - to by mě asi vyvedlo z míry :? :lol:
Tak zkus ten porod brát tak, že to zvládneš v pohodě a v případě CŘ s tebou bude manžel, který bude na vše dohlížet.
 Bubu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5525
8.8.06 13:21

medicko, taky uz jsem na tebe parkrat narazila a mam pocit, ze trochu prehanis.....
jsem lekarka, takze trochu neco vim
1. lekar bez atestace vsech oboru musi mit dozor…coz znamena, ze ve velke nemocnici, kde slouzi vic dr. je nekdo zkusenejsi, ktery je v dosahu /treba na jinem patre, v jinem sale/, kdyby bylo potreba, v malych nemocnicich, kde se slouzi v 1, je ten starsi na telefonu a je to legalni.....
2. cisar se musi provest do nekolika minut /kecala, bych, kdybych vedela kolik presne/, ale je to tusim neco kolem 5 min, nekdo to zvladne za 4, nekdo za 6, tak jako tak je to dost rychle a podle me ta minuta ci 2 navic nehrajou az takovou roli, pokud neni problem s ditetem a pokud je, tak dr. urcite neresi delku jizvy pod plavky
3. neni to tak, ze vyber je kleste nebo cisar… cisar se da delat, jen pokud dite nepostoupi hluboko do panve, pak uz by se mohlo poskodit pri vytahovani cisarem a v tu chvili nastupuji pri nepokracujicim porodu kleste… v dnesni dobe se uz tzv. vysoke kleste /v dobe, kdy dite jeste neni sestouple/ nedelaji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8.8.06 13:36

Ahoj Zdeníku,
já na Tebe už taky narazila :D a tvých názoru si velice vážím.

Jsem moc ráda že píšeš,co píšeš.

Ad 1) To jsem přesně psala.Lékař bez 1.ates.musí mít dozor.V tom včerejším případě do doktorka neměla.Nešlo o službu, ale o denní provoz ve FN

Ad 2)Říkaš to jak podle učebníce Porodnictví :wink: Přesně tak.Jenže tam to trvalo 16min. Ta jizva do plavek je přesná citace toho, co řekl ten doktor. Mohu tě ujitit, že neonatoložka mu řekla něco od plic.

Ad 3) opět souhlasím..jen mě oprav,jestli se mýlím,ale říkali nám to pediatři, že ve spostě případu mohl porodnik zvolit CS a nechal to zajít moc daleko.Je ovšem spousta přípau, kdy to jinak nejde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí