Jak u porodu prosadit to co chceme?

8.8.06 10:32

Jak u porodu prosadit to co chceme?

Milé maminky stávající a budoucí,

jak už je patrné z mé přezdívky,jsem studentka medicíny rok před státnicemi.Byla jsem u několika porodu a vím, co se na sále dá očekávat.
Nicméně včera jsem bez ohledu na vlastní věčně škytající mimi v bříšku 8) vydala na poslední 2 týdny povinné školní stáže. Byla to praxe na novorozeneckém a ta zahrnuje i přítomnost u porodu,a jak víme, letos v letě je jich dost. :wink:

Viděla jsem tři porody, které mě vyděsily a nelíbily se mi… :( Vyděsily mě ne proto, že by tam bylo moc krve nebo proto, že by maminky moc trpěly…S tím hold člověk tak trochu počítá… 8O

Vyděsily mě jinak…tím, že porodnici se rozhodovali automaticky o věcech, o kterých bychom si měly my, maminky rozhodnout samy…

Příklad 1: Oceňuji to, že chtěl doktor mamince při „císaři“ udělat co nejmenší jizvu do plavek..nicméně malá jizva v tomto případě znamenala výrazné prodloužení doby operace a je nám všem jasné, že tím se i zvyšuje hladina anestetik v krvi mimina…nemluvě o tom, že se děťátko „tahá“ dost brutálním způsobem…Máme přece právo volit spíše jizvu a rychlou sekci :!

Přiklad 2: Porod vedla mladá lékařka a vedla ho dost neuměle.Starší lékař na sále nebyl.Miminko mělo po porodu problém se rozdýchat.Vše nakonec dopadlo dobře…ALE… máme přece právo chtít buď zkušeného lékaře nebo aspoň jeho „dozor"… :!

Bohužel takových i horších „zádrhelů" je víc…Nemá cenu je tady líčit…Nemá cenu se děsit a jit k porodu s hrůzou(i když se vám musím přiznat, že v mém případě už to tak asi bude) :(

Má ale cenu s tím něco dělat! Jsem snad za rok lékařka a i když budu dělat jiný obor(na sále u porodu budu i přesto,mým oborem bude anesteziologie) chci vědět,co se má dělat tak,aby lékaři i matky měli stejný cíl.Krásné,zdravé, růžové děti…
Když to nebudeme „řešit" tak to nebude lepši…Jenže já nevím jak o řešit…

Co vy?

Olga-medička

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1547
8.8.06 10:53

Ahoj, prosímprosím, mám dotaz, moje mimi věčně škytá, i několikrát denně, zajímalo by mě, co si o tom myslet…je to ok? :roll:

Pokud jde o tvoje téma, já jsem pevně rozhodnutá odevzdat se do rukou lékaře s tím, že ten přece jenom zažil víc porodů než já… no ale v případě té lékařky-začátečnice mě, přiznávám, jímá děs… Já ale alibisticky hodně spoléhám na manžela u porodu, naplácat mi, viĎ? :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
8.8.06 10:57

Medičko, upřímně u tvého dotazu mě napadlo - jak ti bude, až nějaká rodička řekne, ne, od tý se píchnout nenecham, je mladá a nemá zkušenosti?

Co se CS týče, tak nevim, jak u plánovaného, ale u neplánovaného poslední, nač bych asi myslela, je doktor a druh jizvy. Tam mě asi nejvíc bude zajímat, abychom to dítě i já přežili. Těžko se těsně předtím zeptám a řeknu, pardon, ale chtěla bych jiného lepšího doktora. Nemyslíš?

Možná jsou ty šance to ovlivnit v případě plánovaných sekcí a u „klasického“ porodu bezp otíží.

Myslím, že jsi víc než dost ovlivněná svou prací (myslím, že v jedné diskusi už jsme to spolu probíraly).

G

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2346
8.8.06 10:59

Tak koukam prispet :) . Ano, mas pravdu, lekari casto koukaji spis na svuj komfort nez na komfort pacientu, v tomto pripade rodicek. Je moooc smutne, ze neberou novorozence jako cloveka, ale jen jakysi organ, ktery musi ven. Takove vetsi slepe strevo mozna… Co pak by nemela byt ucta k zivotu tim nejsilnejsim, co ma lekare (a zdravotniky obecne) hnat a motivovat kupredu? Co pak nema clovek narok na lidsky pristup at uz je jakkoliv velky, maly, tlusty, hubeny, zdravy ci nemocny? Maminka-rodicka je k tomu jeste navic cela hormonalne rozbourena a na prichod sveho potomka se tesi, je plna ocekavani, tesi se na radost, az toho maleho tvorecka (cloveka, ne organ!!!!) spatri a je vice nez trestuhodne tyto okamziky kazit jen diky tomu, ze je to pro me, zdravotnika, jen nechutna rutina a ze po tomto porodu jich mam v planu dneska jeste pet. Maminka jich dneska ale v planu pet dalsich nema!!!!!!!!! Navic je to jeji dite, neco, co si v brise hyckala celych dlouhych 9 mesicu (nebo i 7 je dost!!!), je to novy clovek, co prichazi na svet, mozna novy prezident, ucitel, ucetni, zednik, kucharka ci zdravotnik! Opravdu by neskodilo hledet na nove prichozi miminko vice jako na cloveka a na matku jako na rodicku, ne vypuzovatelku organu. Co pak zdravotnici (prominte, ze je vsechny generalizuji, vim, ze je i spousta lidskych, ale tusim, ze vite, o jakem druhu se ted bavim) nemaji matku? Chteli by byt opravdu rozeni zpusobem, se kterym pristupuji k rodicimu se miminku, nebo bavilo by je pomysleni, ze s jejich maminkou bylo take osklive zachazeno? Mozna, ti otrlejsi, si reknou, ze to prezili oni i jejich matka, ale je opravdu problem nejit cestou zla, i kdyz treba nejmensiho, ale spis zvolit cestu prijemnou? Je skoda, ze si toto neprecte moc zdravotniku, ale aspon maminky-cekatelky-rodicky ano a proto by bylo na miste vyzvat, aby si maminky opravdu vynucovaly tu prijemnejsi variantu a kdyz se nepovede pri vlastnim porodu, tak tak ucinte aspon po te, treba i po sestinedeli!!!!!! Moc nam vsem drzim u porodu palce a take nasim miminkam, mozna budoucim lekarum… Linda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8.8.06 11:07

wocinka poslala jsem ti SZ k škytání

Gabinka pamatuju si na tebe,Gabinko :wink:
Nepochopila jsi to s tou mladou lékařkou.Nemá atestaci.NESMÍ být na sále bez dozoru.Nejde o to, že ta holčina Vedla poRod, vedla ho sama a POTŘEBOVALA POMOC. Na variantu, že se odemne někdo „píchnout nenechá“ jsem zvykla a máš na ní právo u zkušeného i nezkušeného lékaře…

Co se CS týče, o to přávě jde. Píšeš: poslední, nač bych asi myslela, je doktor a druh jizvy. Tam mě asi nejvíc bude zajímat, abychom to dítě i já přežili. A to samý chci i já…větši jizvu ve prospěch dítěte..

Jenže „jak“ to ovlivnit…

A nakonec…při nadměrnem zatížení porodnic a to je teď a bude i do konce roku, některé porodnice(a je jich dost)otce k porodu NEPOUŠTĚJI.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
377
8.8.06 11:07

Co se mého názoru a zkušeností týče:
Můj první porod byl šílený. Trval 36 hodin. Nepomáhaly kapáky, injekce, ale bolesti byly. Sestra na noční se na mně chodila dívat jen sporadicky. Až ráno napadlo asistenta primáře, že mi napíchne vodu. Pak už to šlo najednou rychle.Byla jsem u porodu sama-bez svého doprovodu.
Ten druhý porod byl naprosto opačný. Trval jen něco kolem 3 hodin. Měla jsem sebou jako doprovod maminku. To se každý staral , jestli je vše O.K.. Že by před doprovodem měl personál větší „vítr“?

Možná, když si opravdu budeme stát za „svým“, tak nás nebudou ignorovat. Nesmíme se bát zeptat na cokoli co nás zajímá, případně si postěžovat na to co nás trápí. Vždyť jde o nás a naše miminka. Nechci ubírat lékařům jejich kvalifikaci, ale chybovat může každý. Stačí , aby se sestra přehmátla při výběru léku, kapačky… radši se vždy zeptám na co mi to dávají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2058
8.8.06 11:14

Medicko..
když ono je to těžké, být jako medik na pozorování u porodu, víš, že je někdo nezkušený, že tam nemá sám být a tak, ale ta máma, co rodí to těžko pozná. Má sama dělat co se sebou.
Vím to z vlastní zkušenosti, jsem zdr. sestra, lecos jsem už zažila,ale při porodu všechno tak trošku šlo mimo mne. Prostě jsem se musela spolehnout na ty, co tam byli. Až potom jsem si říkala, co mi to dali, proč to dělají atd.

Za pár dní mne to čeká znovu..jestli se mimi konečně rozhodne, že v bříšku do Vánoc být prostě nemůže:-) a vím, že se zase spolehnu na lékaře a PA, co tam budou. Nemůžu jít rodit se strachem, že tam bude někdo zlý, špatný, nezkušený. Pro porod chci pohodu, klídeček a vědomí, že udělají, co je třeba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
880
8.8.06 11:15

Medičko,myslíž že až budeš anesteziložka budeš chodit uspávat až po atestaci?
 Binky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
8.8.06 11:16

Medičko pak se omlouvám, to jsem z příspěvku nepochopila, že nemá atestaci a sama tam být tím pádem nesmí.Zajímalo by mě, o kolik delší je porod při menší jizvě? Čistě ze zájmu, nejde o žádné rýpání.

Jinak myslím, že víš, co trápí zdravotnictví a máš šanci to zkusit s ostatními napravit coby lékař. Myslím, že v případě Motola (předpokládám, že tvá zkušenost je odtamtud, jstli se dobře pamatuju) jsou věci, které jdou změnit i ve fakultce, spousta věcí se tam prý nedá měnít právě proto, že to je FN. I tak jsem si představovala, že to tam bude daleko horší, než co jsem slyšela.

Otec u porodu - myslím, že potíž bývá s otcem od počátku, v závislosti na množství porodů a na postoupení porodu. Myslím, že to tam dělá ten „hromadnej“ sál. Že tam není místnost, kde by aspoň mohli nechat tatínky, když je plno a nemůže být hned u rodičky (např. když je na přípravně a je plno), aby nemusel až domů.

Myslím, že zdrojů co by se mohlo změnit, je spousta. Ale nevím, jak to dostat k lékařům? Změnu musejí udělat oni, někteří se však mění neradi.

Mě nepřišlo z mého pohledu, že by se při mém porodu dělo něco rutinně. Nevím. Tak jako tak si myslím, že jsi ovlivněná krapet víc:) (nemyslím zle). Nestálo by za to změnit porodnici? Co třeba Podolí?

G

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
8.8.06 11:22

Ještě mě napadlo, proč si ta doktorka nenechala lékaře zavolat? A co bylo pro maminku pak horší - nechat si dítě vyndat od té lékařky, nebo čekat, až přijde jiný lékař?

Nevím, lékařka - studentka u mého porodu byla taky a rozhodně se chodila radit, když si nebyla jistá.

A taky jsem zažila, jak to tam fungovalo, když byl velkej fofr, nával, několik sekcí najednou.

Metulienka tuším to byla, souhlasím s ní - tu chvíli málokterá maminka vůbec má čas přemýšlet o ostatních věcech.

Fakt na mě dýchá z tvých příspěvků jakási nedůvěra k porodnici, kam půjdeš. Myslím, že z toho máš hrůzu už teď a to tvému stavu zrovna moc neprospívá. Zkus nebýt až tak negativistická (nevím, jak jinak to napsat), nepřemýšlet, co všechno se může stát. Vím, že to jde o to hůř právě k tvé praxi ,ale stejně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
568
8.8.06 11:23

Já myslím, že Benjulka má pravdu - pokud má rodička s sebou doprovod, uričtě má personál jiný přístup, než když je tam sama a pořádně ani neví, co se děje…

…taky mají pravdu holky, které psaly, že my rodičky - laici prostě nepoznáme, jestli personál dělá vše tak jak má, jestli nám dávají správné léky, jestli udělali všechno pro náš komfort a usnadnění situace…

…prý mají pomáhat porovní plány. Ale ačkoliv si to můžu všechno sepsat - varovaná třeba touto diskuzí - jestli je přednější jizva, nebo pohodlí dítěte při „císaři“, jestli mi nevadí nezkušený doktor, jestli chci nebo nechci léky, jestli chci dítě nejprve přiložit, nebo umýt…kdo mi zaručí, že tento můj plán dodrží???

Každopádně - chci u porodu manžela (který naštěstí chce jít k porodu také) a také tak trochu spoléhám na to, že pak přístup personálu bude jiný…i když tedy to, že tatínky k porodu nepouštějí mě trochu děsí :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8.8.06 11:23

Gabinko,

předem chci říct TA NEMOCNICE NENÍ MOTOL …Motol je má domovská základná a mám to tam moc ráda,tak nechci, aby si to někdo myslel..

Ale šlo mi spíš o to, že to co se dělo se může stát kdekoli…

Janže s nohama nahoře na stole NEUVIDÍM co se děje…Jde mi o to…MŮŽU JIM ŘÍCT PŘEDEM,CO CHCI :?: POMŮŽE TO :?:

Já tam byla vždycky z té druhé strany…s nohama nahoře se tam chytam za 4 měsíce 8O

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8.8.06 11:30
binky píše:
Medičko,myslíž že až budeš anesteziložka budeš chodit uspávat až po atestaci?
 Binky

Sama ne.Jinak můj „dozorující lékař“ půjde k soudu(když ho někdo zažaluje. Já ne :wink:

Mám za sebou několik dlooouhých stáží na ARO, takže to vím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
118
8.8.06 11:51

Medičko- můžu si říct o to aby při mém porodu nebyli medici,když budu rodit ve fakultní nemocnici. Vím je to trochu jiné téma ,ale zajímalo by mě to.Neumím si představit že by tam někdo stál a jen tak se díval,i když je mi jasné že se to někde naučit musí :?

Podle mě hodně dělá jestli tam doprovod je nebo není,myslím že mají trochu víc respektu než když je tam těhulka sama a neví co má očekávat a hlavně čekat. Dost jsem o tom i slyšela že mají víc zájem a chodí víc kontrolovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
8.8.06 11:58

Petulinko nejen, že si tohle můžeš říct, ale dokonce ti tam nesmí přijít bez tvého výslovného písemného souhlasu. Musela jsem podepsat papír.

Ovšem u mě nakonec jedna byla - uznávám, že i přes můj zákaz, ale mezi náma mi to nikdo neřekl, ale zas jsem to ani nepoznala (myslela jsem ,že je to PA). Nebyl to totiž zástup, ale jen jedna slečna. a mile mě překvapilo, že nemachrovala (tedy hodnocení zpětně, když jsem se to dozvěděla) - komunikovala, ptala se, vysvětlovala, v případě nejistoty se byla zeptat zkušenějšího lékaře. Takže bych si možná zjistila, jak to v dané porodnici funguje, pro jistotu bych napsala, že si to nepřeju, ale podle situace bych se možná nebránila.

Je fakt, že jsem to podepsala pod vlivem dojmu, že chodí velké zástupy.

Ale taky jsem slyšela, že když v poradně prohlížejí, že je to znát. Nevím.

G

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky