Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mne samotné víc vyhovuje spis chaos - ne tedy bordel typu drobky na podlaze, ale věci vytahané z místa mi nevadí vůbec. Naopak striktně ukkizeny pokoj mne znervózňuje. Starší ví, co kam patří, ale neuklidi sám od sebe. (Tři roky). Děláme to tak, ze přes den je to na něm, co chce kde mít, ale před spaním musí vse do beden. Bere to jako hru - co dnes uklidime první? Lego? Kostky? Mašinky? Ja to proste nehrotim. Zrovna nedávno jsem ho pristihla jak rovna knížky do knihovny a pak autíčka do poličky. Asi bude víc na pořádek jak já ![]()
Jinak nevím, ale pokud mají určený prostor kde si ty hračky vykramuji, je mi to sumak, večer to je prostě ulizene, dokonce jsem i kdysi četla článek právě o tom, že není dobře když má dítě pouze určitý počet hraček vytazeny. Já hlavně trvám na tom ab nebyly hračky roztahne po celém bytě a večer se uklízí. Pokud je k tomu dítě vedené opravdu od malička, nevidím duvod aby si v šesti letech neumelo po sobě ty hračky uklidit.
Dcera má tři roky, uklízíme zatím ještě převážně společně, např. já uklidím plyšáky, ty stavebnici do krabice. Máme hračky taky tematicky roztříděné a to hlavně kvůli tomu, abych věděla, kam sáhnout, když se dožaduje jedné určité věci
V poslední době už zvládá spoustu věcí uklidit i bez mé asistence, vždycky je na sebe velice hrdá a vede mě, abych to zkontrolovala, že to má správně, takže samozřejmě vždycky veeeeliká pochvala a malá sladkost jako odměna. Ale taky už jsem tak dvakrát třikrát dorazila s obřím černým pytlem, že teda ty hračky odneseme dětem, které se k nim budou lépe chovat. Blbé bylo, když souhlasila a začala mi je do toho pytle pomáhat skládat ![]()
@Michelle_M hele, já už jednou kdy měla období vzdoru a fakt tu svou príma náladu vyhazela co neuklidila, pak to semnou šla vyhodit do popelnice a jedinej řev byl že těm hráčkám neudělala papa
ale budou ji 4 a fakt uklízí parádně, zapůsobila i školka, zjistila že i tam musí uklízet.
@Tamtama Prostě mu řeknu, že dokud nebudou ty tři uklizený, tak se další nevytahuje. Ale je fakt, že když jsou u nás dvě neteře (2 a 4 roky), tak je prostě „zavřu do pokojíku“ a nechám jim ho napospas a uklízíme společně, až odchází. A když ten náš nechce uklízet, tak já taky nedělám, co chce on - nehraju si s ním, neudělám kafíčko, neslyším nevidím ![]()
My teda máme zvlášť ovoce s nádobím, koleje s mašinkami a autíčky, lego, sevu, dřevěné kostky, krabici plyšáků a pak asi čtyři krabice, kam se hází věci bez ladu a skladu, protože to prostě zvlášť roztřídit nejde ![]()
dělání hluché nefunguje, vyhození nefunguje, bez večerníčku a pohádky před spaním to taky nefunguje, místo vany sprcha nefunguje.. nedovolím vzít další věc, nezájem, stejně si ji vezme.. ![]()