Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Lizbeth píše:
Tak já nevím jak to dělám?..v určitém věku si myslím, že je to normální - zvlášt to co popisuje zakladatelka a časem to vymizí..
ale například starší dcera mi jistě lže v nějakých maličkostech a nebo lépe - neříká mi celou pravdu..ale to je o tom, že chce mít nějaké soukromí a pokud se jí zeptám na něco, co v jejích očích " není pro mě" tak to asi poupraví..
Myslím, že mi říká dost a často - důvěřuje mi..A to mi stačí..Nepotřebuji aby byla čistá jak lilie a podávala mi hlášení..
Právě bych chtěla, aby mi důvěřovala a svěřovala se-s těma důležitýma a vážnýma věcma. Tak se bojím abych to nějak nezanedbala ![]()
Samo až bude větší, teď bych ráda, abychom zvládly to základní.. ![]()
Já jsem nikdy nedělala z ničeho vědu..Nikdy když něco rozbila, ztratila, zkazila, pochybila..Vždy jsem vyslechla, řekla svůj názor na to proč se to stalo atd., ale nehubovala jsem , nedávala jsem kázání a jiné nezáživné promluvy ![]()
A nyní sklízím ovoce - dcera mi říká téměř vše..
U vás mi to přijde spíš jako věc fantazie a experimentování - co může říci, z čeho bude poprask, jak se to vyvine..Neřekla bych, že má nějaký zlý úmysl zalhat..spíš taková zábava ![]()
Lizbeth píše:
Já jsem nikdy nedělala z ničeho vědu..Nikdy když něco rozbila, ztratila, zkazila, pochybila..Vždy jsem vyslechla, řekla svůj názor na to proč se to stalo atd., ale nehubovala jsem , nedávala jsem kázání a jiné nezáživné promluvy
A nyní sklízím ovoce - dcera mi říká téměř vše..
U vás mi to přijde spíš jako věc fantazie a experimentování - co může říci, z čeho bude poprask, jak se to vyvine..Neřekla bych, že má nějaký zlý úmysl zalhat..spíš taková zábava
Budu to muset zusit, já jsem totiž nervák, jak mě něco namíchne, tak jedu, řvu a rozčiluju se. Už na malé vidím, že to kopíruje a chová se taky tak. Takže jsem si to začala hlídat a holt budu vysvětlovat po dobrém a zuřit v ústraní ![]()
Vím, že je to trochu opožděná reakce, ale nedá mi to:) Podle psychologů (třeba Špaňhelové) je dítě schopno plně pochopit, co je to lež, až v pěti letech. Určitě se dá zkoušet vysvětlovat to dřív, ale zbytečně bych na dítě netlačila, ono to rozlišení pravda/lež totiž vlastně není tak úplně snadné (navíc dítě je zvyklé na pohádky, všelijaké zázraky apod.).
Souhlasim s prispevkem nade mnou. V tomhle veku me jeste vubec nenapadlo uvazovat o lzi, ale spis bych to vzala jako upozornovani na sebe. Moji dceri je stejne,3a pul roku, a vzdycky kdyz ma jit spat tak ma zizen, hlad a nebo ji jak pises, hrozne rozboli hlava. A proc?jen proto aby na sebe upozornila a spani trosku oddalila
Ja bych ty nemoci zkusila parkrat ignorovat, proste ji rict ze to musi vydrzet a uvidis ze to delat prestane. Jinak jestli je opravdu nemocna, tak to stejne poznas sama(asi jako u miminka, ktere neumi mluvit a proste to na nem vidis),takovyhle veci nepotrebuju aby me dcera hlasila a proto se na ne neptam.
A jestli si obcas vymysli, at uz jsou to hry, pohadky nebo o kamaradech, tak to se se lzi taky neda srovnavat.
Ze si nektere deti obcas trochu vymysli, to bych neresila…
Kdyz tedy toto pominu a budu brat klasickou lez, tak ja se tomu snazim zamezit jedine motivaci. Tim, ze sama jsem k ni maximalne uprimna, i kdybych se tim mela ztrapnit, shodit atd., tak ji reknu pravdu a stejne tak komukoliv jinemu. Vysvetluju ji, ze nikdy nelzu, ze kdyz neco provedu, tak se priznam, ze prekonam strach, i kdyz za to potom musim nest nasledky. Celkove s ni hodne mluvim o vsem a hlavne vidi, ze nejde jen o slova a opravdu se tak i chovam, tak verim, ze aspon v tomhle ji davam dobry vzor.
Co se tyka primo Miriamky, tak se mi za celou dobu jeste nestalo, ze by mi v necem zalhala. Byla bych fakt moc rada, kdyby nam to takhle vydrzelo…
Unás zabral PINOCCHIO bojí se,že jí naroste ocásek a velké uši a nos ![]()