Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj maminy i všichni ostatní.
Chtěla bych udělat ty nej řízky, proto mě zajímá, jak je děláte vy. Od výběru masa, přes trojobal, jestli tam třeba dáváte něco navíc, až po smažení. Jestli olej, sádlo, máslo, nebo kombinace olej + sádlo, olej + máslo apod. Nebo jestli pánev přiklápíte, nebo ne… Zkrátka hledám inspiraci a děkuji za typy ![]()
To si ráda počtu, právě jsem koupila vepřové na řízky k večeři
Dělám klasický trojobal a smažím na oleji.
Já miluju kuřecí stehenní řízky… koupím kuřecí čtvrtky čerstvé u řezníka, doma vykostím… Osolím a buď udělám klasiku trojobal, nebo do strouhanky přidám kukuřučné lupínky či případně smíchám s moukou trochu grilovacího koření..
Smažím na oleji, ale co mám keramické pánve stačí maličko (nesnáším ty mastné co z nich kape olej) do zlatova.
Ty jo hned bych si dala ![]()
Rozklepat, dost osolit z obou stran, obal jen vajíčko a strouhanka a osmažit na oleji a jíst ještě teplé a křupavoučké, tak to mám nejradši já ![]()
Ještě jsem to nezkoušela ale četla jsem tip, před obalením namočit na 20minut do mléka a pak obalit a osmažit, jsou prý křehčí - až budu dělat řízky mám v plánu to vyzkoušet
@krtek7489 nejlepší řízky jsou z kýty nebo z krkovičky. Naklepu, osolím, obalím v mouce, vajíčku, strouhance, smažím v oleji a sádle, z obou stran. Až jsou osmažené, vyndám na pařák na knedlíky ( jak se v tom nahřívají ), dám do kastrolu( musí mít kovové uši),pod to vodu, přikryju pokličkou. Zapnu troubu na 200, šoupnu to tam a cca po 20 minutách vypnu troubu. Nechám to tam ještě tak půl hoďky. Řízky jsou vláčné, měkké, nejsou mastné ( odkape to do vody ).
@werunkaw123 to je dobrý nápad přimíchat nějaké koření do mouky ![]()
Dělám je klasicky, ale ke konci smažení naleju tak půl decky vody přímo na pánev, je důležité přikrýt poklicí a nechat moment vodu odpařit, max. 5 minut a jsou to ty nejměkčí a nejjemnější řízky, co znám.
@krtek7489 tak já udělám normálně klasicky řízek a pak ho až je osmažený dám ještě na 15 min na pařák jako knedlíky. Je to pak moc dobrý. Dělám to hlavně s kuřecíma řízkama. Až je budeš dělat tak zkus na ten pařáček dát třeba jen jeden a ochutnat.
@mlsalkaM nerozmočí se ta kurka z té strouhanky?
já právě teda miluji když jsou křupavé, takhle si to rozmáchané na pařáku moc představit neumím
![]()
Smažim na sádle, nepřikrývat ničím, jinak se ti oloupou a budou to řízky dušený a ne smažný. Přes noc nechávám maso v jogurtu/kefíru atd, maso pak zůstane krásně šťavnaté a nevysušené..
Já mám vždycky ty první krásné zlatavé a ty další už se tak hezky nepovedou… ![]()
Krindy pindy, to mi zase děláte chutě:D Já dělám taky klasiku, vepřové někdy potírám čenekem - na přání.
Jinak nouze naučila Dalibora housti - jednou jsem z nouze obalovala v čerstvé strouhance - prostě z měkkých rohlíků a byly to ty nejkřupavější řízky, co jsem kdy ochutnala. Nevýhodou je velká spotřeba pečiva. Takže to děláme jen někdy:D, protože suchou strouhanku mám vždy hned po ruce:D
Koupit výborné telecí maso, rozkrájet na plátky, rozmlátit paličkou na tenké plátky - osolit, opepřit - pomazat máslem a dát cca na 2-3 hodiny do lednice, pak vyndat nechat maso trochu povolit i s máslem. Pak klasika trojobal a dělat na přepuštěném másle. K tomu brusinkovou omáčku nebo jenom konzervovaný brusinky pokud chceš něco jo spešl tak smetanovo pepřovou omáčku. ježiši teď na to mám úplně brutýlní chuť!!!
Dobrou chuť ![]()