Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Dostala jsem od našich čerstvý špenát ze zahrádky, tak hledám tipy, jak s ním naložit
. Máte něco osvědčeného, pokud by to mohlo i dítě (16 měsíců), tím líp
.
Díky ![]()
Uvarim testoviny,nejlepe specle,do zapekaci misy dam polovinu testovin,pak listy spenatu,nijak neupravene,neni nutne sparit.Tech listu opravdu mnoho,po tepelny uprave z toho moc nezbyde,takze dam fakt hromadu.Na to cesnek pokrajeny na platky,tak 3-4 strouzky.No a na to druhou pulku testovin.Dam zapect a asi v pulce peceni zaliju smetanou nebo slehackou,nekdy v ni rozmicham tak dve vejce,jak mam naladu.Navrch muze byt syr,Niva nebo taky nic.Je to dobrota.
Čerstvý jako salát s cibulí na sladko kyselo nebo s bílým jogurtem. Jako jídlo nejčastěji delám s těstovinami. Lehce pokrájím, krátce podusím (spařím), přidám smetanu na vaření, trošku zahustím jíškou a zamíchám do těstovin, může se dělat i s kuřecím masem. Nebo zapékám - jako lasagne - vrstvém lasagne, maso, špenát (syrový, tak jak je). Dobré jsou také gnochi se špenátem a smetanou (ochutit česnekem).
Listy špenátu opláchnu dám s trošičkou vody povařit asi na pět minut, pak rozmixuju a mám to jako základ na cokoliv. Buď to dávám do mražáku nebo přidám trochu mouky s mlékem a vajíčkem, česnek a podávám s bramborama a vajíčkem natvrdo.M
mado píše:
Listy špenátu opláchnu dám s trošičkou vody povařit asi na pět minut, pak rozmixuju a mám to jako základ na cokoliv. Buď to dávám do mražáku nebo přidám trochu mouky s mlékem a vajíčkem, česnek a podávám s bramborama a vajíčkem natvrdo.M
Tak na to mi přijde právě čerstvý listový špenát škoda. nemám ráda tu mixovanou s prominutím kajdu.
Já jsem dítěti vařila zeleninu, co byla doma a když byl špenát, tak jsem ho do ní ke konci vaření taky přidala a rozmixovala. Bylo to teda pěkně zelený, ale holka mi snědla cokoliv ![]()
Taky jsem ho spařila a nandala do tvořítek na led, je jedno jestli umixovaný nebo vcelku. Když to zmrzlo, tak jsem to přendala do igeliťáku a pak jsem vždy po několika kostičkách přidávala dítěti do jídla.
Jako neczuz taky přihazuju do omáčky k těstovinám, ale mám trochu jiný postup. Nejdřív opeču kuřecí maso na kostičky /nebo super je třeba losos, ale toho po opečení dávám stranou/, přidám houby, koření nejlépe provensálské a zaliju smetanou. Pak přihodím špenát /mražený nebo čerstvý/ a nechám probublávat tak dlouho, až se smetana-musí být 30% ke šlehání-zredukuje=sama zhoustne.
kadlina píše:
Pak přihodím špenát /mražený nebo čerstvý/ a nechám probublávat tak dlouho, až se smetana-musí být 30% ke šlehání-zredukuje=sama zhoustne.
Taky někdy dělám samozahušťování, podle času.
Jak pripravit cerstvy smenat? Chci ho zapect s brambory, ale nevim zda je lepsi ho nejdriv sparit nebo ho tam dat jen omyty
Nespařovala bych, strčila bych ho k bramborám rovnou…Já někdy přidávám i čerstvý do salátů… Je dobrý i s listovým těstem bud jako piza s rajčaty nebo s různými sýry…
Si myslím, že spařování je zbytečný, čerstvý jsme dělaly rovnou s jídlem, bez zvláštní přípravy, jen když jsme dělali na mražák, tak kvuli tomu jsem to asi blanšírovala…
Určitě jak píše Gosi… bez nějaké úpravy, pouze opraný špenát přidat k posledním minutám vaření ![]()