Jak ušetřit peníze
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Enmamma píše:
Jsou hodně divoký, mentálně starší vše dohnal, jak zvládne školu ale zatím nevíme. Ve školce si ho moc chválí. Mladší je opožděný, ale nikdo netuší, co bude dál. Ale vyvíjí se a to je pozitivní. Bojíme se o ně. Nechci, aby jednou někde oba živořili. Šetříme nejen do akcií, ale samozřejmě i na stavebko na naše jméno, ale stále to je strašně málo.
Na byt bych jim nespořila, ani by jste to nedaly. Spíš bych se obávala jaký budou až budou velký, bude jim 18 shrábnou peníze a papa. Chápu, že to myslíš dobře, ale ještě je dlouhá doba než budou dospělí a nejlepší je pro ně vzdělání a dobré rodinné základy. Nedávej jim majetky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lama Lama píše:
NO tak je minimálně vést k zodpovědnosti, pracovitosti a nějakému učebnímu oboru. Řemeslníci jsou placení dobře, jejich problém je, že si absolutně nejsou schopní zorganizovat práci, často jsou nespolehliví a flinci. |Zodpovědného spolehlivého a pracovitého řemeslníka zaplatí zlatem.
Přesně tohle mě napadlo. Pokud kluci nejsou schopni z jakéhokoli důvodu vystudovat nějakou náročnou VŠ, tak dobrý řemeslník si na nedostatek peněz stěžovat nemůže. Ale máš naprostou pravdu s tou neschopnosti většiny si organizovat práci i peníze. Který tohle dokáže, má se moc dobře.
- Citovat
- Upravit
@Enmamma Kdyz se vam z nich podari vychovat slusne a pracovite lidi, tak zivorit nebudou. Treba ani jako dospeli nezustanou v Praze, nebo ani v Cesku, a poridi si byt/domek nekde jinde. Nebo budou bydlet v zahranici, kde lide byvaji docela normalne v najmu. Vzdyt prece neni pravidlem, ze ten, kdo nedostane od rodicu byt, zivori. A ostatne ani ten byt nic nezaruci - vzdycky ho muzou prodat, penize rozfofrovat a stejne skoncit pod mostem. Osobne si myslim, stejne jako prispivatelky vyse, ze nejlepsi je investice do vzdelani - to jim nikdo nevezme. A i kdyby ten mladsi nebyl Einstein, porad muze delat remeslo a k tomu zkusit anglictinu, nemcinu a hned ma uplatneni vetsi a muze si vydelat. Ja kdyz vzdycky vidim elektricke rozvody v Anglii, tak si rikam, ze byt poctivy cesky elektrikar, odfrcela bych do Anglie a za par let by ze me byl milionar ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@PaníBovaryová píše:
Nekde jsme cetla, ze velke penize se nedaji usetrit, jenom vydelat
Vem si, jak sporili nasi rodice nam a jakou ty jejich nasporene castky maji hodnotu dnes?
S tim citatem naprosto souhlasim ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Koupit byt na hypo? Klidne mimo Prahu a pronajimat. Hypo se zaplati z pronajmu a az budou deti velke byt prodas a prachy rozdelis.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vůbec neberte moje následující slova špatně, jen napíšu názor:
Mí rodiče neměli prachy na to, aby mi cokoli našetřili. Měla jsem jimi založené stavebko, jehož peníze stejně museli použít. Takže jsem od nich při stěhování v 18 dostala akorát nábytek, který jsem měla v pokoji. A nikdy jsem jim to neměla za zlé. Právě naopak. Troufám si říci, že jsem dospěla docela brzy, protože jsem si vybrala obor ke studiu takový, aby mi zajistil dost peněz i bez VŠ.
Bohužel je doba taková, že i když jsem dost nad průměrným platem, stejně je těžké cokoli našetřit, takže hypotéka je moje jediné řešení (a šikovný finanční poradce, který mi pomůže s pokrytím veškerých výdajů).
Sama mám teď dilema, jestli děckám něco našetřit nebo ne. Beru to ze dvou stran - jedna je ta, že jim poskytnu alespoň něco do začátku, aby měli „prdel v suchu“. Na druhou stranu - já nedostala nic a právě proto umím nakládat s penězi a více si jich vážím.
Za sebe fakt můžu říct, že pro mě nebylo prioritní dostat prachy nebo byt nebo cokoli do začátku od rodičů. Jsem teď na sebe celkem pyšná, že jsem vše zvládla i bez nich ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Enmamma píše:
Holky, poraďte, jak dětem našetřit peníze do začátku. Bojím se, že až vyrostou, budou byty už za tak astronomické částky, že na ně nedosáhnou. Chtěla bych jim pomoc, ale kde vzít na ty miliony. Vždyť obyčejná garsonka vyjde v Praze na 3 nebo 4 miliony a já mám děti 2.
Tak nemusí bydlet v Praze. To pro začátek.
Když budeš normálně odkládat úrachy a standartně spořit, tak je slušná šance, že jim dáš něco do základů. takhle se dostala k bytům většina mých spolužáků a kamarádků. Když nepočítám děděctví atd., prostě dostali od rodičů třeba 400 tisíc a na zbytek hypo.
Co ty víš, jak bude vypadat infrastruktura, jestli nebudou dělat z domova…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Afrikana píše:
S tim citatem naprosto souhlasim
Já ne. Kdyby takhle uvažovali moji rodiče, žádný byt nemám ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Normalne, slusne vychovane dite od rodicu miliony neceka a nezada
ja od nasich 30tisic na svatbu, autoskola, na stavebku 60tisic ( od 19 jsem si tam posilala ja) a do mych ted 30 let cca 50tisic pri vetsich prilezitostech. A uuuuplne takhle mi to staci a az moc mi to prijde.
nase deti to budou mit plus, minus stejne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@pikola píše:
Na byt bych jim nespořila, ani by jste to nedaly. Spíš bych se obávala jaký budou až budou velký, bude jim 18 shrábnou peníze a papa. Chápu, že to myslíš dobře, ale ještě je dlouhá doba než budou dospělí a nejlepší je pro ně vzdělání a dobré rodinné základy. Nedávej jim majetky.
Takhle to přeci nemůžeš brát.
Ona je vnímá jako svoje.
Nemůže jim v osmnácti říct: „nic jsem vám nenaspořila, protože jsem se bála, že budete budižkničemové a darmošlapové. Svému bio dítěti bych pochopitelně spořila, ale vy dva adopťáci máte smolíka.“ To přeci nejde.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Enmamma píše:
Stavebko klukům zařídit nemohu, mohli by to jejich rodiče ukrást, banka by jim ty peníze dala. Mám je v pěstounce.
stavebko na sebe a pritelkyni.
Jiank tezko rict, malokdo muze detem koupit byt.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Bábrdl píše:
Takhle to přeci nemůžeš brát.
Ona je vnímá jako svoje.Nemůže jim v osmnácti říct: „nic jsem vám nenaspořila, protože jsem se bála, že budete budižkničemové a darmošlapové. Svému bio dítěti bych pochopitelně spořila, ale vy dva adopťáci máte smolíka.“ To přeci nejde.
no jasně, že je vnímá jako svoje, ale oni nejsou adopťáci, oni jsou v pěstounce
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Osobne si myslim, ze by deti neco do startu dostat mely. Nemusi to byt nutne baraky a splacene byty. Proste dle moznosti rodicu. Nesouhlasim, ze kdyz dite neco dostane, tak si toho pak nevazi - to je asi o vychove a celkovemu pristupu k financim. Kazda tisicovka je vic ne 0 a to se pocita.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Enmamma no a když bys jim nějak - nevím jak - jaké máš možnosti výdělku - na ty byty naspořila, tak v 18ti přiklušou jejich rodiče, nakvartýrujou se jim do tebou zaplacených bytů anebo jim ty byty přímo seberou, to tě nenapadlo?
já bych šetřila na spořící účet na tvé jméno, a zatím tyto starosti nechala „koňovi“, co víš, jak všechno bude vypadat za ty roky
- načítám...
- Citovat
- Zmínit