Jak ušetřit peníze

Napsat příspěvek
Velikost písma:
81479
10.5.19 11:09
@Šarlota4 píše:
Ze na to nejsou finance je vec jina, ale prave slo o otazku soukromeho vzdelavani. Nemluvim o soukromem uc. oboru, ale o dobrych strednich skolach, ale vlastne i zakladkach. Dost uzivatelek se vyjadrilo tak, ze to jsou skoly pro bohate rodice, kteri maji doma hloupe deti ( v podstate ). A tedy neni ochotno investovat treba do kvalitniho gymplu apod.

JInak ze základek - takové ty cenově dostupnější mi nepřijdou ani tak nějké extra vzděláváním, spíše lepší přístupem. Což nejsem ochotná platit. To, co by se mě líbilo jsou nějaké mezinárodní, třeba bilinguinní školy, s dobrým jméneme. Tam už je cenová hladina mimo mé možnosti zcela jistě. A pak fakt vidím, že jsou tam fakt snobi. Nebo jak to nazvat, spíš děti s uplně jinou životní úrovní, s jiným pohledem na svět. Zvyklé na určitý standard a jsem si jistá, že se jednou v životě neztratí. Ale na mě to je moc materialistický svět, zaměřený na výkon… Nebo jak to vysvětlit.
Znám takové děti dvě. Jsou to fajn děti, o tom žádná, vyznaj se, mají spoustu vědomostí, umí je využít. Ale chybí mi tam takové to „člověk do nepohody“. Nedoedu si představit, že se takové děti sbalí a s kamarádem vyrazí s báglem na zádech se spacákem a karimatkou vlakem na vandr; nepohrdnou tábořištěm, turistickou ubytovnou nebo tím, že začnou v 2+kk se dvěma dalšími podnájemníky a budou šetřit na gauč. Zkrátka žijou v jiném světě. A je jasné, že když už s rodiči ten svět žijí, tak je fajn, že jim rodiče poskytnou příležitost, aby se v tom světě taky jednou sami uživili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10245
10.5.19 11:10

@Enmamma Ahoj jak někteří radí, nejlepší je dopřát dětem dobré vzdělání, to je pro jejich budoucnost moc dobrá investice.
Pořád relativně slušným nástrojem na šetření pro děti je stavební spoření.
Otázkou je, kolik můžete dávat na úspory stranou, pokud třeba 2 tis. na každé dítě měsíčně, tak za 20 let to máš s úroky třeba 550 tis. Na byt to stačit nebude, ale budou ti za to vděčné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6116
10.5.19 11:11

@Enmamma Takhle nepřemýšlej. Vlastní normálně velký byt v Praze si nejspíš nebudou moct dovolit (ale to téměř nikdo). Oprosti se od toho, že jim musíš dávat byty: nemusíš a pokud to není v tvých možnostech, není na tom nic špatného.

Založ jim stavebko, ať mají něco do začátku. Buď na sebe (nevýhoda: nižší úrok, výhoda: můžeš disponovat penězi, kdyby se něco podělalo), nebo na děti (výhoda: vyšší úrok, nevýhoda: když se děti „nepovedou“, a to hrozí u jakýchkoliv dětí sebeslušněji vychovaných, peníze, cos spořila čtvrt života, někde rozfofrujou). Z toho si můžou přidat na hypotéku v nějakém menším městě nebo si třeba zaplatí prvních pár měsíců v zahraničí, kam odjedou za prací.

Pokud máte svůj byt, tak jim po vás něco zůstane (za současné situace je to sice ve vašem případě složitější, ale věřím, že brzy nastane okamžik, kdy ten právní závazek vůči dětem budete mít obě).

A nezoufej a neházej flintu do žita. Vysokoškoláků je jako máku, že nevystudují vejšku neznamená, že se budou mít špatně, mnohdy je tomu naopak. Nejlepší investice je váš čas a vzdělání (i kdyby to mělo být dobré řemeslo). Pokud budou mít slušné zaměstnání a dobrý základ z rodiny, není důvod, proč by se v životě neměli mít dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
10.5.19 11:11
@Keyllah píše:
ono to nemusí být tím, že třeba nejsou ochotni investovat, ale i třeba logistikou -) já mám zajímavou základní školu od nás cca 35km, znamenalo by to ráno nabalit dítka tatínkovi cca v 6:30 s tím, že na něj budou muset čekat do 16 hod v družině a domů dojedou kolem páté. To mi přijde dost šílený, bych je skoro vůbec neviděla a kamarády ze školy by měli taky jinde a daleko...……...jako, kdyby byla taková škola za rohem, ok, ale takto :think:

no, přesně z tohoto důvodu jsem oželela výbornou ZŠ pro syna :,( ač teda velice nerada… Byli jsme u zápisu, je vylosovaný jako náhradník, tak čekáme, ale v podstatě už jsme rozhodnutí, že půjde do spádové :/ teď manžel sedí v centrum Prahy, takže by malého vodil i vyzvedával, ale otázka, jestli tam bude i za rok a už by nastaly prostě komplikace. Starší ségra taky studuje v centru na P2, ale jí zase začíná škola už v 7,30, tak ta by ho vodit nestíhala… No a já bych si tím pádem ušila na sebe bič, protože bydlíme mimo Prahu, sice kousíček, ale mimo… Spádová je typická velká škola a i když má novou přístavbu a není to stará šopa, tak vím, že je tam problém s učiteli, hodně děcek ve třídě, anglina až od 3. třídy atd. X věcí, pro které jsem se ohlíželi jinde. K tomu nejmladší, která naskakuje do školky v místě bydliště… Je to na pytel. Na nejstarší jsme viděli, jak důležitou roli může sehrát už i ZŠ (v jejím případě taky na prd, stěhovali jsme se sem ve 4. ročníku a volných míst moc nebylo). Kdyby se fakt nesnažila a kdybychom neplatili hafo doučování, tak by se na současnou střední školu nikdy nedostala :/ Prostě ty velkokapacitní základky jen stěží dokáží připravit děcka na nároky, které na ně kladou třeba Cermaty… Co jsem se bavila se známou, která pracuje s výsledky testů, tak jednoznačně lépe z nich vychází žáci z menších škol (i když velkých měst) a nemusí jít nutně o soukromé… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41149
10.5.19 11:15
@rokris píše:
Ani to asi není tak vzácné, že jim to dítě vrátí. A pak to třeba končí tragicky. Otřesné!

u nás za poslední tři roky to byly dva, takto otřesné případy. Takové ty „lehčí“ jsou celkem běžné...……..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
10.5.19 11:15
@Keyllah píše:
souhlas. Pár kolegů učí na soukromé VŠ a jak to říct kulantně…je po nich požadováno prostě míň, než u normální VŠ.
… já jsem psala bakalářskou práci své švagrové na jisté soukromé VŠ :mrgreen: fakt jsem si připadala trapně, protože věci, které oni měli jakože u státnic jsem já měla u maturity na ekonomické škole :mrgreen: neřekla jsem nic, ale pomyslela jsem si svoje… Neříkám, že jsou na tom všechny soukromé VŠ takhle bídně, ale troufám si odhadovat, že u nás valná většina…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5708
10.5.19 11:16
@Keyllah píše:
hele děs a hrůza a sama nechápeš...…….ale matka dítěte ho chtěla zpátky, jak budou šťastná rodina, ať jim dá soud ještě šanci...……..bych takové „matky“ hnala bičem…a neuděláš nic :,(

Pokud by rodiče rodičovských práv nezbavili, budu to medializovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56088
10.5.19 11:18
@Keyllah píše:
hele děs a hrůza a sama nechápeš...…….ale matka dítěte ho chtěla zpátky, jak budou šťastná rodina, ať jim dá soud ještě šanci...……..bych takové „matky“ hnala bičem…a neuděláš nic :,(

to je strasny, vlastne brani I tem detem, aby se mely dobre a mely slusny zivot.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41149
10.5.19 11:21
@neila píše:
no, přesně z tohoto důvodu jsem oželela výbornou ZŠ pro syna :,( ač teda velice nerada… Byli jsme u zápisu, je vylosovaný jako náhradník, tak čekáme, ale v podstatě už jsme rozhodnutí, že půjde do spádové :/ teď manžel sedí v centrum Prahy, takže by malého vodil i vyzvedával, ale otázka, jestli tam bude i za rok a už by nastaly prostě komplikace. Starší ségra taky studuje v centru na P2, ale jí zase začíná škola už v 7,30, tak ta by ho vodit nestíhala… No a já bych si tím pádem ušila na sebe bič, protože bydlíme mimo Prahu, sice kousíček, ale mimo… Spádová je typická velká škola a i když má novou přístavbu a není to stará šopa, tak vím, že je tam problém s učiteli, hodně děcek ve třídě, anglina až od 3. třídy atd. X věcí, pro které jsem se ohlíželi jinde. K tomu nejmladší, která naskakuje do školky v místě bydliště… Je to na pytel. Na nejstarší jsme viděli, jak důležitou roli může sehrát už i ZŠ (v jejím případě taky na prd, stěhovali jsme se sem ve 4. ročníku a volných míst moc nebylo). Kdyby se fakt nesnažila a kdybychom neplatili hafo doučování, tak by se na současnou střední školu nikdy nedostala :/ Prostě ty velkokapacitní základky jen stěží dokáží připravit děcka na nároky, které na ně kladou třeba Cermaty… Co jsem se bavila se známou, která pracuje s výsledky testů, tak jednoznačně lépe z nich vychází žáci z menších škol (i když velkých měst) a nemusí jít nutně o soukromé… :nevim:

a teď babo raď…u nás je to komplikovanější, že malá je hroznej cíťa, závislá na celé rodině, chce hrozně moc být se všema kamarád a nevím, co by s ní o dojíždění sem tam udělalo. Přistěhovala jsem se za chlapem na menší vesnici a už teď já sama moc nezapadám. Malou vozím o 10km dál do školky, tam půjde zřejmě i na tu základku a sousedi moc nechápou, proč není na vesnici a jestli se trochu nepovyšujeme…a některé dítka to malé dávají bohužel sežrat. Mám strach, že kdybych ji ještě vozil chlap každej den do Brna, i kroužky měla tam, tak už se doma s nikým moc neskamarádí :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56088
10.5.19 11:22
@neila píše: … já jsem psala bakalářskou práci své švagrové na jisté soukromé VŠ :mrgreen: fakt jsem si připadala trapně, protože věci, které oni měli jakože u státnic jsem já měla u maturity na ekonomické škole :mrgreen: neřekla jsem nic, ale pomyslela jsem si svoje… Neříkám, že jsou na tom všechny soukromé VŠ takhle bídně, ale troufám si odhadovat, že u nás valná většina…

souhlas.ja psala diplomku svemu ex na soukrome VS… v realu si to proste zaplatili.
za me je cesta slusna stredni skola, statni VS typu CVUT a nejaky Erasmus, a dite je pripravene do zivota slusne.
Mnohem vic je dle meho dulezite, ze s deckem doma obcas pocitas, pises I, y, ctes a povidas si. Hlavne na prvnim stupni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41149
10.5.19 11:24
@Enmamma píše:
Pokud by rodiče rodičovských práv nezbavili, budu to medializovat.

a pomůže to dětem? nemyslím to zle, ale v době internetu, už to pak vždycky najdou, okolí na ně bude vyvíjet nějaký tlak, spolužáci atd...…….fandím ti, ale bohužel se v tomto trochu pohybuju a vidím, co se může dít...………….každopádně vám fandím -) to nejlepší co jim můžeš dát, je rodinné zázemí, kam se za vámi budou vracet + vzdělání takové, aby se sami uživili a byli schopni se o sebe postarat, klidně řemeslo, protože ten kdo to umí, se neztratí ;) a pokud našetříš pár korun třeba na nějaké to vybavení bytu, vystrojení veselky, na auto atd, budou určitě rádi. S nemovitostmi se až tak nepočítá ve většině rodin ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41149
10.5.19 11:27

@Enmamma ještě mě napadlo, my máme hypo na velkej barák se zahradou, pro 4 luxusně velkej (by se nás sem vešlo v pohodě i 6), ale do budoucna pro 2 naprosto zbytečný. Tak našim „spořením“ pro děti je tenhle barák. V budoucnu ho prodáme a každej dostane nějaký finance na svůj životní start. Co uvažovat nějak takto? určo by bylo lepší, mít takový nemovitosti dvě, je fakt, že když to koupíš a pronajímáš třeba v Praze, tak ti ten nájem tu hypotéku zaplatí, ale my bychom třeba na dvě hypotéky nejspíš nedosáhli...……….

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5708
10.5.19 11:31
@Keyllah píše:
a pomůže to dětem? nemyslím to zle, ale v době internetu, už to pak vždycky najdou, okolí na ně bude vyvíjet nějaký tlak, spolužáci atd...…….fandím ti, ale bohužel se v tomto trochu pohybuju a vidím, co se může dít...………….každopádně vám fandím -) to nejlepší co jim můžeš dát, je rodinné zázemí, kam se za vámi budou vracet + vzdělání takové, aby se sami uživili a byli schopni se o sebe postarat, klidně řemeslo, protože ten kdo to umí, se neztratí ;) a pokud našetříš pár korun třeba na nějaké to vybavení bytu, vystrojení veselky, na auto atd, budou určitě rádi. S nemovitostmi se až tak nepočítá ve většině rodin ;)

Co se podaří, netuším, ale snažíme se, aby měly děti hezké dětství. Myšlenky, že jim ty byty seženeme, se ale nevzdávám. Koukaly jsme i na výměníkové stanice na netu, ale už jsou rozprodané. Z toho by levnější bydlení bylo. Poslední je ale k dispozici až v Teplicích. Tak vymýšlíme jinou variantu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41149
10.5.19 11:33
@Enmamma píše:
Co se podaří, netuším, ale snažíme se, aby měly děti hezké dětství. Myšlenky, že jim ty byty seženeme, se ale nevzdávám. Koukaly jsme i na výměníkové stanice na netu, ale už jsou rozprodané. Z toho by levnější bydlení bylo. Poslední je ale k dispozici až v Teplicích. Tak vymýšlíme jinou variantu.

uvidíš ;) já bych dítka chtěla poslat na nějakou dobu studijně do zahraničí. Dá jim to úplně jiný nadhled, zkušenosti atd…a pak kdoví, kde skončí ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
10.5.19 11:40

@Keyllah to je fakt složité :nevim: náš mladej je docela otrlej, je takové péro, takže zapadne všude. Ale přeci jen, ta logistika by nám mohla pekelně zkomplikovat život. Takže asi to skousnu, nastoupí do spádovky a pokud mu učení půjde dobře, zkusíme 8 leté gympl. To už přeci jen bude větší, aby případné dojíždění zvládl :palec: On je hodně sportovně nadaný, tak možná půjdeme i tímhle směrem, aby kombinoval to, co ho baví a zároveň měl vzdělání. Bez toho to nejde.

@jkra já měla krásné srovnání. Protože zatímco švagrová prolítla tou soukromou výškou (i když zdárně až napodruhé :lol:, ona fakt není žádný myslitel :lol: ), tak manžel vystudoval na Palackého práva (s individuálním plánem, protože tehdy profesionálně sportoval), šrotil jak mourovatej, jeho diplomku jsem mu jen gramaticky a stylisticky upravovala, protože měl téma mimo mé chápání :lol: Následně dělal JUDra na Masaryčce, to byl slušný nářez a mezitím stihl vystudovat na Masaryčce ještě ekonomku :jazyk: On je prostě hlava, prošel tím bez zádrhelu, ale bylo to fakt těžké. Má to zaslouženě. Nestálo ho to prakticky nic, kromě studijních materiálů a dojíždění. Taky vše uplatňuje v praxi a díky své kvalifikaci má i perfektní uplatnění. Ale vydřel si to :nevim: Teď si dělá ještě docenturu na Karlovce pro změnu :lol:, ale to tak pozvolna… Když má člověk možnost poměrně zblízka nahlídnout do soukromé i veřejné VŠ, názor si udělá poměrně přesný :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat