Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@scentini máme kombinaci vybrační lehátko-houpačka..zatím bez zájmu ![]()
@agneszka syn se zacal zajimat o hracky a trochu se zabavit pred tretim mesicem. Ty prvni dva jen rval a rval. Holcicky se ti narodily driv, tak kdyz to vezmes podle TP, maji jeste chvili cas a urcite se o hracky zajimat zacnou.
Na nocni spani delam porad stejne ritualy - koupani, nahricani briska fenem (ted uz ne), masaz Pupikem - celou dobu co koupu a masiruju, tak zpivam, az me huba boli. Pak uz jsme v loznici, na vecerni kojeni zhasnu a vi, co ho ceka ![]()
Vydrz, bude lip. Mas muj obdiv, ze zvladas dvojcatka a manzel je opora, jak pises. A z place si nic nedelej, ja kdyz uspavam dve hodiny, chodim taky plakat ![]()
@LindaPraha uspávat dvě hodiny přežiju, ale kdyby aspon další dvě-tři hodinky spaly obě naráz. Stačilo by jednou denně a v noci taky trošku…holky usínají jak která docela pozdě, jak kdy někdy kolem půlnoci někdy se stane že až ve dvě ráno..pak se jedna vzbudí po dvou hodinách na krmení a druhá po třech..a je ráno a já uplně mrvá
@agneszka tak vydržet no, však ono se to zlomí. Mě dcera taky dost řvala a to se narodila deset dnů po termínu, ale v houpačce řádila teda snad od 5 dne a člověk aspoň mohl na záchod a umýt se. A s tím krmenim, dcera je na um od narození a první měsíce jedla co 2 hodiny, ona je teda velkej zravec.
@scentini asi si domluvím výpomoc…babičky nemáme fukční, ale švagrová by mohla..tak snad konečně vyžehlím i prádlo co mi hnije už dva měsíce ve skříni… ![]()
@agneszka v určitou chvíli je potřeba si děti najet na stejný režim. A v noci vlastně taky, jak se vzbudil na jídlo jeden, tak jsme budili i druhého a krmili též. A přes den jsem je musela pomalu synchronizovat a režimu se držet, jinak bych se zbláznila. znamenalo to, když se vzbudil jeden, budit i druhého a když dám spát jednoho, uspat i druhého. Oni si pak zvyknou. A nakonec zavést i večerní rituál. U dvojčat, teda u nás, to bez režimu nešlo a držela jsem ho dost dlouho. Protože jak píšeš, jeden spí, jeden vzhůru, pak se otočí a je to na budku.
Někdy s tím řvaním a nespaním nic nezmůžeš a můžeš jen doufat, že se to zlepší. Od nás se ozýval řev ve dne v noci prvních několik měsíců a mohli jsme se na hlavu postavit a zkoušet všechny rady a nepomohlo prostě nic. Na koliky jsme dávali BioGaia kapky, při uspávání v lehátku jsme dávali přes obličej lehkou plenu nebo moje triko, aby se zklidnili, pevně jsme zavinovali, pouštěli fén i vysavač atd. prostě všechno, dokud něco aspoň na čas nezabralo.
Jo a bez hlídání jsme byli a stále jsme také, takže to nakonec vyřešila placená hlídací teta, která si je jednou týdně na dvě hodiny vzala do kočáru ven a já si aspoň vyřídila, co bylo potřeba nebo prostě jen spala.
@Laaja dnes je okoukl mudr. vysadime všecko co jde-léky, vitamíny a počkáme dva týdny co se bude dít. k tomu napsal rehabky na zklidnění, ale vemou nás až 19.1. -snad to k čemu bude. taky manžel domluvil tetu na výpomoc..bude chodit dopoledne sem tam jak bude moci… ![]()
@agneszka Muzu pridat par rad zaslouzile maty - 5 deti. Pro deti je nejdulezitejsi klidna vyspana mama. Nekojila bych permanentne, proste bych jim treba 3× pres den dala lahvicku umeleho mleka. Vyzkouseno s novorozeneckym dudlikem Avent jsem kojila a pridavala do 8.mesice. Ma malinkou dirku, tece to z nej stejne blbe jako z prsa. Dlouhodobe vycerpani ti stejne tvorbu mleka nezvysi. Naopak takhle je sance, ze si odpocines a i jim se ustali rezim a za mesic budete zas o neco dal, intervaly kojeni se trochu prodlouzi a rezim ustali. Jde o to to ted prezit. Pri kojeni bych zkusila, jak tu uz nekdo psal, kojit zaraz, pokud jsou vzhuru obe deti, kazde z jedne strany jako fotbalove mice. Kdyz jsem mela v 21 prvni deti s rozestupem 1,5roku, chtela jsem taky jen a jen kojit a byt perfektni mama. Vysledek byl, ze jsem vystresovana, vyhubla a nevyspala a kojila jen 3 mesice, maly neprospival, stejne pak musel prejit na umele mleko a u druhe dcery uz jsem se tak bala komplikaci, ze byla na flasce po 14-ti dnech. Pri tehotesntvi po 30 jsem se uklidnila, kojeni slo tak do 4.mesice, pak jsem musela pridavat, ale prave s tim aventem jsme to vydrzeli do 8.-10. mesice. A i deti byby klidne, od 4.mesice spaly skoro celou noc. Takze bych vyvodila zaver, ze klid a vyspanost matky je pro deti nejdulezitejsi. Tot ma zkusenost ![]()
@f.e.r.n.e.t.k.a ahoj a díky za příspěvek. Já nekojím, ale krmím z láhve mým mlékem. Kojení nešlo a bylo tak jako tak strašně dlouhé, že jsem nespala vůbec. Odstříkávám, mléka je dostatek jen času málo a mléka moc. Prsa neustále nalité až mne kolikrát bolí ![]()
![]()
@agneszka To mnozstvi mleka ti teda zavidim. Vzdycky jsem si prala, aby to detem ode me stacilo a nemusela prikrmovat, ale nikdy jsem se tomu nevyhnula. I kdyz u tech poslednich to bylo daleko lepsi. Pokud mas mlicka dost, tak je vsechno v pohode, oni se ti rozjedi a treba pak pujde snaz i kojeni. Venovali se ti v porodnici, ukazali ti nejake techniky? Me se deti dobre prisavaly, ale mely casem pak malo. ![]()
@f.e.r.n.e.t.k.a v porodnici se mi věnovali, kojení vůbec nešlo at jsme se snažily všichni. Holky se přisají na dvě minuty, sají a pak usly. No zkoušely jsme i doma až sem to unavou vzdala…jen spaní a následný řev. Při vážení bylo jasné, že vypijí tak třeba dvacku za půl hodiny a to bylo málo. Já půl hodiny kojila, pak půl hodiny dokrmovala pak šla na řadu druhá holčička, pak sem půl hodiny odtříkávala a půl hodiny spala..migrenu sem měla celé dva týdny a tak to bez spánku dál nešlo.. ![]()
Ahoj, úplne som ta polutovala, toto som si pred rokom a pol zažila taktiež…Ako radili ostatné mamy - treba ich synchronizovat, zobudí sa jeden, budit aj druheho a nakrmit. Taktiež som prikrmovala, do troch mesiacov som poctivo važila pred i po kojeni, takže i ked som si myslela kolkokrat že sa nakojili dost, tak pri važení to bolo málo. Takže som uvarila Bebu a dost často to pomohlo. Mali sme doma klasický „hupací“ kočík pre dvojičky a s tým som jazdila - nosila som minimálne, pri dvoch detoch to po pár tyzdnoch ani moc nejde. Skusala som i nositko, šatku, ale nevyhovovalo mi to, takže v kočíku som ich hupala a pritom aspon som si sadla a aj nieco precitala. Dlho som zavinovala na spanie na pevno do perinky (cca do 6 mesaicov). Držím ti palce, ver mi, aj ja som kolkorát bola zufala, plakala vyčerpaním, ale za chvilku to pominie, ani nebudes vediet ako:)))
@pabylka už mne kočárek napadl. protože mi asi už upadávají ruce jak je mám vytahané..děkuji za názor…už jsme dali Sunar, protože krmit ve dne v noci po hodině sem už fakt nezvladala
![]()
Ten kočík na doma sa pri dvojičkách fakt hodí - ja som ich v tom vozila po celom byte, aspon som nemusela odbiehat ked zaplakali napr. od varenia. Len na večerný a poobedný spánok som davala do postielky a v pohode, si zvykli. Na ručku som uviazala dlhu plochu snuru a dalo sa sedet a odstrkovat kočík nohou a pritahovat:) Ale fakt sa najlepšie osvedčil klasický pérovací (mala som cez bazos.sk), v easywalker nikdy tak dobre nespali ako doma:)