Jak vychovávat bez trestů

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7296
3.10.24 08:00

Základ je zapojit zdravý rozum a řídit se jím. Neposlouchat do slova takové ty rádoby odborníky typu děti jsou taky lidi. Hranice a mantinely potřebujeme všichni, ne jen děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11073
3.10.24 08:02

Za chvíli bude, jak vychovávat dítě bez oblečení. Nechce se oblíct, nemusí, ať jde nahý 8).
Všechny tyto pózy, jsou jen pro líné matky, které nechtějí své dítě nijak vychovávat. Tak se na ta děcka vykašlete úplně. Nic jim neukazujte, nezakazujte, nepřikazujte, netrestejte, nemluvte na ně a je to, máte klid… 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
3.10.24 08:19

@Bytsamsebou Spíš bych řekla, že tyhle „moderní“ výchovné metody a poučky nejvíce hltají ženy, které postrádají zdravý selský rozum. A mám dojem, že jich je v populaci čímdál větší procento, nějak jsme zapomněli používat hlavu, když nám všechno napoví strýček google :? Nedávno jsem byla v rámci práce na školení o emocích, kde přednášející (mimochodem opravdu skvělá žena, která má 30 let praxe v partnerské poradně a PPP) řekla, že ve výchově je opravdu strašně důležitá autenticita. Čili, dělat věci tak, jak je mi přirozené. Protože to jediné ti děti „sežerou“. Jakmile se naučíš nějaká moudra a poučky, co tak úplně nejdou z tvojí hlavy a srdce, tak to stejně na děti fungovat nebude. Přijde mi na tom velký kus pravdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
305
3.10.24 08:21

Díky za všechny příspěvky. Jen aby bylo jasno, já nejsem zastánce volné výchovy bez hranic, naopak, jen jsem leckde právě četla, že děti se trestat nemají, pokud je tedy to co dělám jen pocítění důsledků, tak v pořádku, ale to už jen slovíčkaříme :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
305
3.10.24 08:21

@Oriseka asi tak :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11073
3.10.24 08:25
@unuděná píše: Více

Je to tak ;). Jsou lidi, kteří mají za sebou nějaký psychický blok/trauma z dětství. No a hlavně to jsou internetové matky, které většinu času poslouchají různé psychologické podcasty a výchovu influencerů a na všechno potřebují,,odbornou" literaturu a názor jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11073
3.10.24 08:27
@Agnesk píše: Více

Nečti :lol:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10185
3.10.24 09:02
@Agnesk píše: Více

To, že je někde něco napsáno ještě neznamená, že je to tak správně. Dneska se roztrhl pytel se všemi možnými kouči, kdekdo s nějakým kursem udílí všeobecná moudra. A spousta takových textů je jen účelových, vyprodukovaných za účelem publikace a následně zisku z reklamy. Je dobré se naučit takové texty filtrovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
188
3.10.24 13:38

Jo, tahle výchova je super. Vidím kolem sebe spoustu rozmazlených fakanů které maminky v obchodě se snaží vysvětlit že se to zboží nevyhazuje a podobně. Prostě, to nebere jako trest ale jako důsledek nějakého chování

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6654
3.10.24 13:40

Ja treba na dite nekricim, nikdy jsem ho ani neplacla, nevyhrozuju mu, netrestam ani nemanipuluju. Ale je to rozhodne narocnejsi styl vychovy, bez u nas zajeta klasika, clovek nusi byt opravdu hodne srovnany sam se sebou a mit prirozenou autoritu, aby to fungovalo. Navic pak proste s ditetem porad o necem debatujes, u nas se neustale resi Co, Proc, Jak, Co z toho plyne za nasledky. Ale musim rict, ze v 90% pripadu se nam dari veskere situace resit domluvou nebo kompromisem, v tech zbylych procentech prichazi pociteni prirozenych dusledku. Pro priklad, zasekne se, ze si proste neobuje boty, nepomuze vysvetlovani proc je nutne nosit venku boty, tak ho proste necham vyjit ven v ponozkach a on rychle pochopi, ze to nebyl takhle v rijnu nejlepsi napad. Nebo kdyz hrozi, ze nejakou vec znici nebo s ni nekomu ublizi, tak zakrocim a nebezpecne situaci zamezim. Tu vec mu seberu z dosahu, ale nijak netrestam, vetsinou chvili breci, protoze ma samozrejme vztek, kdyz potrebuje pomoct uklidnit, klidne obejmu/pochovam, pak si promluvime o tom, jak ma vypadat spravne chovani, dohodneme se, ze uz to nebude delat a vec mu vratim. Jeste se nestalo, ze by se nevhodna situace opakovala.
Co me ale k danemu tematu jeste napada za postreh, aby dite takhle trvale spolupracovalo, musi mit nasycene vsechny potreby. U meho syna je to treba dostatek me aktivni pozornosti, hodne spanku a sportovni vyziti na denni bazi u ktere se vybije z prebytku emoci. Pak nema ani prilis potrebu ventilovat emoce nevhodnym zpusobem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
3.10.24 14:02

@Ernais Jen k tomu jít ven bez bot - když ti nastydne, bude to mít důsledky hlavně pro tebe - ty s ním budeš lítat k doktorovi, vařit mu čaj, platit lékárnu. Malému dítěti fakt nedojde, že za to může fakt, že šlo v říjnu ven naboso. Takže tohle je za mě situace, kde končí jeho svoboda, protože ohrožuje tu mou. Asi jako čištění zubů. Nepřipadá v úvahu, že se na to vykašle a pak já budu ta, co s ním bude řešit zubaře, vozit ho na soukromou kliniku a platit XX tisíc za ošetření v batolecím věku. Přijde mi, že tyhle důsledky si dokáží uvědomit děti až v podstatně vyšším, řekněme tak školním věku. Tam už to u nás jde taky defacto bez trestů, výhružek či manipulací, jak píšeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
196
3.10.24 14:21

Také dám jeden postřeh. Moje nebité dítě mělo docela problém, když přišlo do školky, protože tam děti často řešily svou nespokojenost bitím - plácání, štípání, bouchnutí nějakou věcí. Dítě nechápalo, proč to dělají a proč ho do takového prostředí dávám. Zpětně si myslím, že určitá „tvrdost“ ve výchově od malička (třeba plácnutí přes ruku) je (bohužel…) asi lepší příprava na život.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
3.10.24 14:28

@ally123 Jo, svět není chumláčkovej a ten střet s realitou může někdy být dost nepříjemný. Ale mlátit děti proto, aby byly připravené na život, to zase úplně nemyslím, že je ta cesta :mrgreen: Dítě potřebuje v rodiči pevný, bezpečný a milující přístav, ale mělo by také vidět, že když dělá něco, co se nesmí, co druhému ubližuje nebo ho nějak omezuje, tak je v pořádku se důrazně ohradit. Myslím, že i to zakřičení nebo vztek a frustrace rodiče, když dítě neposlouchá, je celkem v pořádku - ukážeš mu svoje emoce, ukážeš, že ti vadí, že nerespektuje nastavená pravidla a že mu to nemůže procházet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
196
3.10.24 14:35

@unuděná Já si právě myslím, že pro tyhle děti je pak ten střet s realitou tvrdší. Proti fyzickým trestům jsem pořád, ale už si umím představit, že bych maličké dítě plácla přes ručičku, aby ten střet s realitou později nebyl tak tvrdý… :?
(Jinak dítě vychováváno bylo, jen bez fyzických trestů)

Příspěvek upraven 03.10.24 v 14:35

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
3.10.24 14:35
@Ernais píše: Více

Máme to podobně, až teda na ty boty, protože tam hrozí, že to omarodi a to nechceme. Čištění zubů a přiměřené oblékání vzhledem k počasí, o tom se u nás prostě nediskutuje, protože z toho ještě nemá rozum. Jestli půjdeme na hřiště nebo k rybníku na kačeny, jestli bude mít zelený nebo červený tričko, jestli budou k omáčce těstoviny nebo rýže, to si říká dítě, ať se učí rozhodovat, ale o botech ne, protože je tam riziko kašle a smrkání a s tím spojená špatná nálada dítěte, fňukání, vztekání, proto se tomu snažíme zabránit, to už se totiž netýká jen dítěte, ale naší celé rodiny, protože někdo z nás dvou rodičů s ním bude muset být zavřený doma a to je na bednu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí