Jak vychovávat bez trestů

305
2.10.24 22:56

Jak vychovávat bez trestů

A myslím tím JAKÝCHKOLIV (fyzických, zákazů, výhružek atd. atd.). To, že se to tak má dělat jsem vypozorovala jak různě v diskuzích, tak od psychologů. Ale jak se to dá teda dělat? Samozřejmě zkouším vysvětlovat, ale na to zkrátka není vždy čas a energie. A nakonec někdy prostě dojde na trest (nepustím pohádku, nedostane sladkost, seberu věc, se kterou špatně zachází…). Jak to dělat jinak u 3,5 leté, která si prostě postaví hlavu, že něco dělat nebude (a je to potřeba - třeba se převlékat do skolky).. prosím chytré rady sem :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16190
2.10.24 23:33

Tak to je těžký, protože každé dítě je opravdu jiné a tudíž na něj platí i něco úplně jiného…

Podle mě, když už nepomůže vůbec žádné vysvětlování ani s pomocí různých příkladů, aby to co nejlépe pochopilo, tak už potom bude namístě přistoupit k trochu radikálnějšímu řešení… :think:
A to proto, aby si právě uvědomilo, že něco dělá špatně.
Samozřejmě tím nemyslím zase až tak nic zásadního, co by mu mohlo nějak ublížit, ani na těle ani na duši… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22626
2.10.24 23:43

Jednoduse to nazveme jinak. Nejsou to tresty a vyhruzky, ale pociteni prirozenych dusledku vlastniho chovani. Pak jeste to nazveme „nastavovani hranic“. Popripade „autenticky projev pocitu matky“. No a psychologove budou spokojeni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
578
3.10.24 00:29

To jde asi hodne tezko :D :D
Kdyz uz jsem v situaci, ze jsem 20× neco vysvetlila ruznymi zpusoby, nazorne ukazala a ono to neni dost, prichazi nejaky logicky trest nebo negativni nasledek.
Ja se taky snazim jit na vsechno po dobrem a pro ten detsky mozecek srozumitelne, ale pokud by me to melo vyrazne komplikovat situaci, praci, brat nervy i cas a to i nekolikrat denne, tak pak vyuzivam i tyhle tresty/nasledky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8126
3.10.24 01:07
@Agnesk píše: Více

Zkus vychovat štěně jen tím, že mu budeš dávat pamlsky. Během krátké chvíle bude domácí smečce místo tebe velet pes a nějaké tvé povely bude ignorovat. Bude z něj další pes, na kterého v parku řve ženská „Azorku, pojď sem, jsi přeci chytrý pejsek, tak nedělej, že mě neslyšíš“, zatímco Azorek si běhá po parku jak chce a štěká na koho chce. Naprosto zkažený pes, o kterém bude panička vyprávět, že nechápe, jak mohl pokousat sousedovo dítě, když ona na něj byla vždy jen hodná… Přitom vlastně chudák Azorek, kterému nikdo nikdy nenastavil hranice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15110
3.10.24 05:26

Tím tomu dítěti akorát ublížíš, nebude vědět, že za nepřijatelné chování musí být něco nepříjemného, aby se z toho poučilo. Ve škole a později se s ním nikdo crcat nebude, a dítko najednou narazí na něco co nezná. Myslí si, že si může dovolit vše, a pak najednou narazí. Bude to pro něj škaredý šok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1724
3.10.24 05:45

A co je špatného na přiměřených trestech?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2442
3.10.24 06:16

Asi čteme každá jiné psychology. Já naopak neustále slyším a čtu od psychologů, že se dětem mají nastavovat hranice, protože jsou pak děti morálně a životně dezorientované a škodí jim to. Samozřejmě, nejde o křik nebo dokonce fyzické tresty. To jen různí samozvaní rádoby odborníci, co píší všelijaké populární příručky, typu nevýchova, razí tyhle nereálné teze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1211
3.10.24 06:17

Ale jo, dá se krásně vychovávat bez trestů. Jen necháš to dítě, aby pocítilo přirozené důsledky svého chování. Když spadne do jámy, přejede ho auto, polije se vařícím čajem, utopí se v rybníku, bude venku chodit nahaté v mraze, časem se poučí… :-).
Hele, dítě nedokáže spoustu věcí domyslet. Je na nás, dospělých, abychom mu ukázali, jak ten svět funguje. A svět je strašně nemilosrdný. Vychovávat dítě bez toho, aby zažilo něco negativního, něco, co ho zastaví a ukáže mu hranici, že dál už jít nesmí, to není dost dobře možné. Leda, že by šlo o přirozeně hodného a spolupracujícího jedince. Jde jen o to, aby ty hranice byly stavěny s láskou. U malého dítěte se nějaké manipulaci nebo využití fyzické převahy nevyhneš (už když ho jen čapneš za ruku a táhneš na autobus, co musíte stihnout, jdeš na to z pozici silnějšího, když sebereš hračku, kterou to dítě mlátí…). Podle mě chceš něco, co se zrealizovat v našich podmínkách nedá. Pokud chceš, aby to dítě fungovalo mezi ostatními lidmi, aby jsi si mohla být jistá, že tě v každém případě poslechne a mohla ho nechat třeba jet koleodrážedle před sebou a nemusela ho mít pořád přivázané na provázku. A jo…trestům se dá říkat různě. U některého názvu se člověk zastydí a u jiného názvu téhož se poklepe po rameni, jak to s tím dítětem krásně umí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1135
3.10.24 06:32

Ale to že dítěti seberes věc se kterou špatně zachází je důsledek špatného chování nikoliv trest. Nebo pokud se špatně chová na hřišti, tak ho čapneš za ruku a odvede ho pryč, tak to je také důsledek nikoliv trest. A dle mého někdy i zakřičet nebo zvednout hlas je potřeba, projevit emoce, svoje rozcileni je správné. Jen nenedavat stylem ty jsi blbá atd.ale naštvalo mě to a to. Já jsem striktně proti fyzickým trestum, ale jen s klidným vysvetlovanim to u malých dětí prostě nejde, často je třeba prostě zakročit a dát jim pocítit důsledek jejich chovani.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
3.10.24 07:23
@Oriseka píše: Více

Přeeesně :lol:

Podle mě dítě prostě musí mít mantinely a je úplně jedno, jestli je nazveme trestem nebo pocítěním důsledků svého chování. Jeho svoboda končí tam, kde moje začíná. Takže já opravdu nemám problém s tím zakázat sladkosti, pokud dítě nejí oběd a večeři a odůvodním si to klidně tak, že jsem musela vyhodit jeho porci za určitou částku a tu teď nemám na zmrzlinu. Fertig :lol: Respektující a milující výchova není o tom, že dítěti nikdy nic nezakážeš, ba přesně naopak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15331
3.10.24 07:25

@Agnesk To ze sebereš věc kterou ničí tak to není trest. Deti jsem nikdy nebila, dokonce jsem jim ani nedala trest typu zákaz něčeho. Vyhrožování něčím nesmyslným taky nepoužívám, jako třeba čert, ale reálně, například že když si nevyčistí zuby budou bolet, nebo že když se nebude chtít obléknout nestihneme jít ven je normální. Promluvit na dítě přísným, naštvaným, smutným, zvýšeným hlasem je taky v pořádku, musí přece chápat emoce. Na moje děti nejlépe účinkovalo to když vycítily, že jsem opravdu naštvaná. Důležité je nemít zbytečně požadavky na tříleté dítě, obléct ráno do školky bych ji klidně pomohla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
3.10.24 07:31
@Agnesk píše: Více

Tak pokud je trestem míněno jakákoliv negativní zpětná vazba na chování dítěte, pak pokud to hodláš praktikovat, není to výchova. Vyroste ti pod rukama chudáček, který bude stejně frustrovaný, jako dítě týrané nebo zanedbané. Máš v hlavě normální zdravý rozum? Tak se jím řiď. Trest přece k životu patří stejně jako odměna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1475
3.10.24 07:41

@Agnesk Vychovávat bez trestů je hodně špatná cesta. Dítě vyroste a život je plný trestů na které nebude připraveno. Pojede na červenou dostane pokutu, přijde opilý do práce, vyhodí ho atp. Neříkám že se děti mají mlátit, ale tresty bych úplně nevyřazovala. Mám kamarádku co zastávala domluvací výchovu. Teď si se synem neví rady. Už ho dovezla domů i policie. ( ve 14ti) :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8595
3.10.24 07:53

A co je špatného na tom zakázat pohádku/jít ven s kámoškou nebo sladkost? Jak se pak naučí, že když se nebude chovat hezky nebo nesplní zadaný úkol tak že to není v pořádku? Když nenastavíš hranice ty, tak ji časem život “semele” sám - pak sama pozná, že ji lidi nebudou tolerovat takové chovali bez nějaké reakce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí