Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky, jak vypadá ekzém u miminka.
Našemu drobečkovi se na lýtkách a rukách udělali taková drsnější místa velikosti nehtu. Normálně bych si toho nevšimla, je to akorát na pohmat drsnější a proti světlu je vidět taková sušší kůže. Mažu to SebaMedem nebo Bepanthenem - no nevím. Chci se na to zeptat doktorky.
Pořád kojím, takže ani nevím, z čeho by se mu to udělalo ?
NiKina
Ahojky,
jestli je to ekzém nebo ne, musí posoudit Dr. My Ti takhle na dálku asi nepomůžem. Ale maž mu to spíš něčím mastnějším, třeba modrou indulonou nebo olivovým olejem. Obávám se, jestli mu to tím bepanthenem ještě víc nevysušuješ.
Pa a pohlazení miminku.
Katka
ahojky,
začnu od konce. To,že kojíš neznamená,že nemůže mít mimi ekzem. Naopak, právě z tvé stravy,mohla jsi sníst nějaký alergen.
Ekzem skutečně bývá jako suchá místa na tělíčku. Ale neboj se, tukové mastičky určitě v začátku pomohou. Raději běž ke své pediatričce či rovnou na kožní a tam přesně určí diagnozu.
Irias
Náš prcek měl ve třech měsících také najednou suchá místa na lýtkách a na zápěstí. Ptala jsem se doktorky, řekla že to ekzém není a předepsala mi olejovou pří:,–(u do koupele - Linola fett Ölbad, už po týdnu to bylo v pořádku a do teď má pokožku krásnou. Po koupeli už ani ničím nemusím mazat.
Ahoj, toto téma se mi zrovna hodí. Mám ročního Kubíčka a už asi týden má na jedné nožičce zezadu spoustu malinkých červených pupínků. Vypadá to jako potníčky nebo opruzeninka. Nesvědí ho to ani nijak netrápí. Pokud to mamočím je to více červené, zatím to sypu pudrem a vždycky se to jako by ztratí, ale po koupání znovu objeví. Nevíte co to je? Něco podobného měl jeden čas pod krčkem, ale na to řekla paní doktorka, že to má z toho, že slintá a má krček stále mokrý, ale na nožičce??
Děkuju
ahoj Budulinko,
já pořád všem radím, at se jde na dětské kožní. Oni tam opravdu přesně diagnostikují. Po mé zkušenosti ( a co tu čtu, tak i jiných), bych jen na radu pediatričky nedala. Ta moje řekla: to mají všechny děti. a dermatoložka řekla : atopický ekzem.
Takže, ted k tvému problému: at. ekzem, snad i jiné, se zhoršují PO KOUPELI. Tedy radím koupat jen 2-3 týdně a pak promazat doporučenou mastí.
Irias
My jsme měli kolem třetího měsíce totéž - červené suché drsné flíčky hlavně na končetinách. Pediatrička řekla, ano, to je ekzém, může se z toho vyvinout atopický, málo koupat, mazat indulonou. Předepsala nám taky Ondřejovu mast, voněla jako levandule, byla krásně mastná, pomáhala víc než indulona. Za měsíc se ekzém objevil na hlavičce, to už byly mokvavé stroupky, na které nic nepomáhalo. Až mast Advantan, která obsahuje stopu kortikoidů. Dost jsem se tomu bránila, ale po poradě s dalšími dvěma lékařkami jsem ji použila. Po třech namazáních byla hlavička v pohodě, já konečně přestala prát krvavé čepičky a od té doby se ekzém neobjevil. Až před měsícem (po více než roce) na lýtkách a holeních, opět pár mokvajících strupů. Hned jsem (po poradě s doktorkou, která se na to podívala - ano je to atopický ekzém) použila ten Advantan. Opět asi tři namazání a je to pryč. Prý může atopický ekzém sám vymizet do tří let dítěte a pokud ne, tak ještě v pubertě. Pokud ani tehdy nezmizí, je to na celý život.
Makýš
Ahojky, jelikož já i manža jsem oba ekzematici,je vysoká pravděpodobnost,že i naše děti budou. Nicméně, já dokážu svůj ekzém držet dost v mezích - a to tím, že si vybírám co sním, co ne. Vím co mi nesvědčí atd. Stejně tak u mrňouska. Pokud byl malý a jen jsem plně kojila, tak pokud jsem se já odvázala v jídle, hned měl sušší kůži, červené fleky a to hlavně v oblasti loktů a kotníků - což je prý známka mléčného ekzému. ALe pokud sjem dodržovala jídlo já, on neměl problém. Teď co nekojím a jemu hlídám co dostane k jídlu, tak zatím se to taky drží.
Uvidíme, co se bude dít dál. Ale každopádně promaštěním nic nezkazíš!
Potřebovala bych obnovit diskusi. Dceři se okolo šestinedělí začaly dělat malinké stroupky v obočí. Mazala jsem to slun. olejem z lékárny a postupně mizely a znovu se objevovaly. Před dvěma týdny se suchá místa a stroupky objevily v hlavičce a na obličeji. Dnes (skoro 3 měsíce) jsem si všimla, že má pár malinkých pupínků na hrudi. Může to být atopák?
Nikdo z rodiny na něj netrpí. K doktorce jdeme až v pátek.
Dobrý den, naše maličká má 6týdnů, po 3týdnech se ji na obličeji a čelíčku začaly dělat pupínky jak puberťákovi. Teď má na hlavičce stroupky, na čeličku červenou drsnou kůži, v obočí také, za oušky, krček úplně osypaný stejně jako hrudníček
. Jsem z toho hotová. Dr. nám včera řekla, že musímeho hodně mazat málo koupat. Zkusíme to oliv. olejem a uvidíme co to udělá. Jen nevím, jak pod tím krčkem, má dvě bradičky a nechce mě k němu pustit a co po namazání má se to nechat tak vstřebat, nebo ještě nějak ošetřit? A kdy mazat? Jen po koupeli, nebo když dcerku obtírám, když zrovna není koupací den.
Já ani manžel ekzemem netrpíme. Prosím o radu. Všem maminkám moc děkuji.