Jak vysvětlit matiku v 1. třídě

Anonymní
15.3.23 15:30

Jak vysvetlit matiku v 1.tride

Ahoj,

dcera ma vyvijovou dysfazii a je v 1. tride, ma asistenta, ale neprijde mi, ze by to nejak pomahalo. Cela skola je boj a katastrofa, nechce tam chodit, delat ukoly, vidim jak ji to stresuje…pristibtyden maji nejaky test z matiky, trenujeme, ale ji to vubec nejde…pocitani s prsty jeste ok, ale odecitani..nebo takovy to 7-_=3 a ma vyplnit minus kolik, aby to bylo 3 ji nejde, uplne se v tom ztraci a jen hada od boku a ja nevim jak ji to vysvetlit, musi to byt jednoduche, pre ja pak nevim, zda nevi nebo spatne rozumi, vesmes porozumeni je ok, ale ne 100% ma dysfazii smisenou, cekala jsem, ze i ve skole mi vic pomohou jak takovemu diteti to vysvetlit, ale moc ne..

Pak ji dela peoblem co je mensi a vetsi 6 je mensi jak 8, dojde k tomu, ale trva ji to.

Nemate radu jak to spravne a jednoduse vysvetlit, hlavne to odcitani. Dost casto i dela, ze ma treba 10-3 a dela to na prstech a ma na nich 7, ale zameri se jen na jednu ruku a tam vidi 2 prsty a rekne 2.. :roll: ja uz proste fakt nevim, vubec ji to nejde a ja to absolutne neumim vysvetlit..

Budu rada za kazdy tip jak to vysvetlit nazorne..

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
65294
15.3.23 15:34
@Anonymní píše:
Ahoj,

dcera ma vyvijovou dysfazii a je v 1. tride, ma asistenta, ale neprijde mi, ze by to nejak pomahalo. Cela skola je boj a katastrofa, nechce tam chodit, delat ukoly, vidim jak ji to stresuje…pristibtyden maji nejaky test z matiky, trenujeme, ale ji to vubec nejde…pocitani s prsty jeste ok, ale odecitani..nebo takovy to 7-_=3 a ma vyplnit minus kolik, aby to bylo 3 ji nejde, uplne se v tom ztraci a jen hada od boku a ja nevim jak ji to vysvetlit, musi to byt jednoduche, pre ja pak nevim, zda nevi nebo spatne rozumi, vesmes porozumeni je ok, ale ne 100% ma dysfazii smisenou, cekala jsem, ze i ve skole mi vic pomohou jak takovemu diteti to vysvetlit, ale moc ne..

Pak ji dela peoblem co je mensi a vetsi 6 je mensi jak 8, dojde k tomu, ale trva ji to.

Nemate radu jak to spravne a jednoduse vysvetlit, hlavne to odcitani. Dost casto i dela, ze ma treba 10-3 a dela to na prstech a ma na nich 7, ale zameri se jen na jednu ruku a tam vidi 2 prsty a rekne 2.. :roll: ja uz proste fakt nevim, vubec ji to nejde a ja to absolutne neumim vysvetlit..

Budu rada za kazdy tip jak to vysvetlit nazorne..

proč nemá počítadlo. U nás děcka i počítala s vrškama od pet lahví. Musí to prostě vidět

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24723
15.3.23 15:35

Nejlépe s názornými pomůckami. Počítadlo, kaštany, kostičky, cokoliv. Nebo kreslit kolečka a pak je škrtat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.3.23 15:37

@vokishka protoze na nas ucitelka tlaci, ze by se to uz mela ucit bez a i bez prstu, mne to prijde brzo teda, navic jeste dite co ma asiatenta a obecne na vse potrebuje vice casu :zed:

• Citovat
  • Upravit
65294
15.3.23 15:42
@Anonymní píše:
@vokishka protoze na nas ucitelka tlaci, ze by se to uz mela ucit bez a i bez prstu, mne to prijde brzo teda, navic jeste dite co ma asiatenta a obecne na vse potrebuje vice casu :zed:

a co má v doporučení z poradny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2523
15.3.23 15:54

Taky se přimlouvám za něco názorného, na čem by to mohla počítat, hodně motivující jsou peníze nebo sladkosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2331
15.3.23 16:06

Nám pomohlo počítat s lentilkama. Kluci jsou uz ve druhé třídě a na prstech mohou počítat stále

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24723
15.3.23 16:07
@vokishka píše:
a co má v doporučení z poradny

Stopro názornost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22925
15.3.23 16:09

Nechápu proč je učitelka tak nelidská, když ví jak to máte.. nejlepší je počítání na ukázce, počítadlo, prsty.. nezažila jsem, že by to vadilo ani ve 2.třídě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
15.3.23 17:02
@vokishka píše:
proč nemá počítadlo. U nás děcka i počítala s vrškama od pet lahví. Musí to prostě vidět

Jo, nemám dítě s žádnou dys, ale matematik z ní fakt nebude a v tomhle věku potřebovala vizualizaci. Doma si soupala po stole kolíčky na prádlo nebo pastelky, ve škole měli a stále prý mají (pro počítání s přechodem desítek) všechny děti k dispozici počítadlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
15.3.23 17:03
@Anonymní píše:
@vokishka protoze na nas ucitelka tlaci, ze by se to uz mela ucit bez a i bez prstu, mne to prijde brzo teda, navic jeste dite co ma asiatenta a obecne na vse potrebuje vice casu :zed:

Tak to bych si s paní učitelkou šla asi hodně rychle popovídat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3907
15.3.23 19:07

Určitě soupat po stole nějaké předměty - kolíčky, víčka…

Větší, menší - dělat z věcí dvojice, kde zbude, tam bylo víc.

Sčítání - dvě hromádky k sobě, spočítat.

Odcitat - hromádka, uberu x, zbude mi vysledek.

8 minus kolik je pět: hromádka, chci, aby mi zbylo pět. Kolik je pět? To je těhle pet, tahle menší hromadka. Takže kolik musím ubrat, aby mi zbyla tahle menší hromádka?

Vždycky a jenom s vizualizaci, bez ní to pro někoho, kdo má potíž s větší menší, nemá vůbec smysl. Měla by mít ty kostičky nebo něco i ve škole - co máte ve zprávě z poradny?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Prostě Vodnář
15.3.23 22:05

Já se zeptám, jak se matematika vyučuje ve škole? Klasicky, nebo podle Hejného? Můžete zkusit hrát si na obchod. Dcera ať je prodavačkou a vy buďte zákaznicí.

• Citovat
  • Upravit
2721
15.3.23 23:46

Vysvětlovala jsem přes bonbóny.
Ty tvé příklady by byly třeba stylem:
Když máš 7 bonbónů, kolik jich musíš sníst, aby ti zbyly 3. Když dostaneš 8 bonbónů a já 6 bonbónů, kdo má víc?
Ano, můžete si je položit na stůl a počítat názorně.
S vývojovou dysfázií ale zkušenost nemám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5969
16.3.23 00:02
@Anonymní píše:

Chodíte na logopedii? Většina dětí má v logopedii dysfázii a je třeba s tím pracovat. Naučí tě to logopedka. Jinak s učitelkou bych si popovídala, k dítěti s takovýmto postižením musí přistupovat citlivěji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí