Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahoj maminky, potřebovala bych poradit, jak 13 měs. mimču čistit zoubky. Na radu zubní sestry jsme zakoupili prstový kartáček, který se používá bez zubní pasty, nicméně když se snažím těch našich 12 zoubků očistit, tak mě vždy čeká jen svírající se zavřená pusinka nebo veliký dlouhý kousanec. Nemáte někdo nějakou radu, jak bychom se mohli dostat ke zdárnému výsledku a zoubky vyčistit? Děkuji za pomoc.
zkus na to dát nepatrné množství dětské zubní pasty…třeba zachutná
a pusu otevře
Zdenik
Když si čistím zuby já, tak Maju kouká a chce taky. Koupila jsem mu kartáček od babylove, jsou tam dva, jeden pro něj na zkoušení a druhý s delší rukojetí na učení společného čištění. Taky je tam taková mašle jako na dudlíku, aby si to nemohl vrazit ho krku.
Ahojky,
koupila bych normální kartáček, vykašlala bych se na prstový. Kup 2, jeden nech malé na hraní a druhý sobě na pořádné čištění. Pokud chceš zkusit zubní pastu, tak kup „dětský zubní gel“ od Weledy - k dostání v lékárně, je bylinkový, může se polykat a mé dceři moc chutná. Perličky a podobné pasty jsou u nás stále tabu.
Jana
Ahoj.
My šli taky hned do normálního kartáčku. POměrně brzy jsem koupila i pastu - Perličku. Dávám sice jen ždibec, ale Radim ji má rád. Čistím si vždycky s ním. Z počátku chodil s kartáčkem po bytě a čistil kde co, jen ne zoubky, po pár týdnech už vydržel chvíli šourat po zoubkách a tak jsem mu začala s dočišťováním a pochopitelně s básničkou. Dneska je to v pohodě. Čistíme si zuby najednou a Radimovi je pak dočistím - jedna básnička na dolní a druhá na horní zoubky. Pořádně otvírat pusu a nekousat se naučil asi za 3 měsíce. Trochu to trvalo, ale teď už je to opravdové čištění zubů, dobrovolně a bez řevu.
Beruška ![]()
Betka taky ze zacatku naprosto odmitala otevrit pusu, prstovy kartacek byl naprosto nanic, stejne tak stacilo, kdyz si cichla k paste, udelala kysely oblicej a byl konec. Nakonec jsem ji nechala normalni kartacek (ten z DM) na hrani a davala jsem ji ho do ruky, kdyz jsem si sama cistila zuby. To po nejake dobe (cca 2 mesice) zabralo a ted to delame tak, ze si nejprve „cisti“ sama a pak ji to docistim ja. Dokonce vzala na milost i pastu a davam ji uplne malilinkaty kousicek na kazde cisteni. Chce to trpelivost, ze zacatku jsem se holt musela smirit s tim, ze jsme zuby necistily.
mej se krasne
Kacica + Betynka
Ahojky!
Tak já bojuji s kartáčkem doteď a to je Filípkovi 19. měsíců. Dokud jsem měla prstový na jeho čtyři zoubky, bylo to super a bez problémů. Časem zoubků přibylo a Filda mě začal kousat, tak jsme koupili MAM kartáčky. Ale každý den u toho brečí (já skoro taky). Už jsem koupila i pastu, ale ani to nepomohlo. Dávám mu můj kartáček, ať čistí on zuby mě a já jeho kartáčkem jemu, čistím si zuby před ním ale marná snaha. Proště vždycky zkončíme v lehu na zemi a já mu musím „násilím“ otevřít pusu, překonat to, že pláče a zoubky rychle vyčistit. Takže jestli se najde někdo, s radou nad zlato, budu šťastná!:)
Pá a mějte se
Jo, tak my taky bojujeme, je tu někdo kdo ne?
Protože Pepimu vyrostl první až na 13 měsících, koupila jsem rovnou z DM dva kartáčky a čistíme spolu. Je to fuška, je docela nacvičenej, že má na ÁÁÁ otevřít pusu, ale jde to ztuha… Většinou dostane jeden svůj, šťourá se v puse a já se snažím dostat se na ty jeho 4 klofáky, teď jsme to vylepšili a čistíme si zuby navzájem, ovšem je to taky sebeobětování, neb takový šťouchanec dozadu do krku není zrovna terno ![]()
Nápodoba sice funguje, ovšem nějak ty zoubky dočistit musím a s tím je právě problém.
No, hlavně musíme vytrvat, snad se to jednou zlepší…
Věrka
u nás to byl taky boj, dokud jsem nekoupila OPRAVDU MĚKKÝ kartáček. Děti mají citlivé dásně a je možné, že se tak brání, neb je to bolí, zvlášť pokud jim zrovna roste nějaký nový zoubek. Takže mám Curaprox odsud http://www.biosfera.cz/…ducts_id/192, stál sice 70kč, ale od té doby se dítko na čištění vyloženě těší, zvlášť poté co jsme začali používat i pastu (dětskou fenyklovou od Urtekram). Pro nás jsem ty Curaprox kartáčky koupila taky - mě krvácí dásně a manželovi není žádný kartáček dost měkký a jsou super!
Klaris
Ahoj,
vetsina rad je pro vetsi ditko, ale jde o navyk a aby si na kartacek zvyklo.
Honzikovi se taky cisteni zoubku moc nelibilo, tak jsme taky koupili Curaprox pro deti a je to v pohode. Mam jistotu ze ho kartacek neskrabe po citlivych dasnich a cisti si rad zoubky. Ja docistuji a vyhanime „Kazizubku“
(rikam jako Kazizubka:pomoc Honzik si cisti zoubky musim utect..bude je mit krasne bile zoubky…) libi se mu to a nekdy sam pripomene, ze jsem mu to nerikala.
Kac