Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
No pokud je snížený hormon štítné žlázy tak prvně vyřešit to. To je totiž velká překážka v hubnutí. Pak ideálně navštívit výživového poradce. A pustit se do toho. Zhubnutím a zlepšením stravy se velmi pravděpodobně radikálně upraví i cukr a možná nebude třeba léků na cukr. Při větším zhubnutí se může zlepšit i ta štítná žláza a pak je možnost snížení léků nebo úplného vysazení. To pak bude ideální stav na otěhotnění.
@Anonymní píše: Více
Ruku v ruce jde s PCOS i inzulínová rezistence. Pokud momentálně absolvujete IVF pak i ty hormony nepřispějí, tedy počkejte, až se zadaří. Pak by bylo dobré vyhledat poradce nebo alternativce, který Vám upraví výživu tak, aby Vám zároveň trochu porovnávala hormony. Při PCOS je vysoký testosteron a pokud k tomu máte ještě hodně estradiolu, což je pravděpodobné, estradiol Vám zvyšuje i tuková tkáň, tak je to problém, který napomáhá ukládat tuk a zároveň rozhazuje štítnou žlázu, jelikož budete mít blokovanou ovulaci, budete mít i nedostatek progesteronu. Tedy nyní nechte doběhnout IVF a já vám přeji, aby úspěšně, pak zkuste trochu porovnávat ty hormony. Můžete si stahnout zpoplatněnou knihu „Do srdce hormonálního labyrintu“ os MUDr. Feltoni https://terezafeltoni.cz/e-booky/ kde máte kapitolu o celkovém stravování a také konkrétně o PCOS.
@Anonymní píše: Více
Jak já s tebou soucítím! Taky mi při IVF váha skočila neskutečně nahoru, teď se to snažím před dalším cyklem sundat.
PCOS hubnutí trochu komplikuje, ale rozhodně ne tak že by to nešlo! Naopak zhubnutí hodně často příznaky PCOS velmi zmírní. Ta štítka je trochu problém, bereš na to něco? Určitě to chce pořešit, ale zase, není to překážka k tomu, abys začala minimálně hlídat stravu a více se hýbat.
Při hubnutí bohužel tak nějak platí „méně jez a více se hýbej“ ale není to tak jednoduché jak by se z této pitomé fráze dalo usoudit. Za sebe bych ti doporučila Kalorické tabulky (aplikace zdarma) a investovat pár stokorun do kuchyňské váhy a fakt poctivě si vážit a zapisovat jídlo. Když si do KT zadáš, že chceš zhubnout, tak ti to na základě tvých informací vypočítá doporučený kalorický příjem a když se toho budeš držet, a fakt poctivě zapisovat, tak váha půjde dolů. Možná pomalu, ale půjde. A pokud přidáš trochu pohybu, tak to bude jedině dobře.
Před cca 7 lety jsem zhubla 45 kg právě jenom s počítáním kalorií a na PCOS mi to neskutečně pomohlo. Z nepravidelných cyklů se rázem staly pravidelné, zmírnily se mi projevy PMS a tak. Jenže jak jsme se začali snažit o dítě, tak jsem přestala hlídat stravu a kila zase začala naskakovat, no a pak 2 IVF cykly byly hřebíček do rakve a hromadu kil mám zpět. Teď tedy zase držím kalorické tabulky a váha jde pomaličku dolů.
Jediné, co mi pomohlo, jsou injekce Saxenda. Ono u PCOS čím víc je člověk tlustý, tím víc tloustne, takže je to začarovaný kruh. Dostala jsem se z 96 kg na 75, chtěla bych ještě tak na 69. Pak počítám s tím, že se budu prostě muset fakt hodně hlídat, no. :-/
Holky, už jsem zoufalá.. jak zhubnout s PCOS? Bohužel mám vyšší cukr, štítná žláza nižší vše v řešení, nejspíš de nevyhnu metforminu.
Holky, co vám pomohlo na kila dolů? Za poslední rok mám + 15kg kvůli IVF a chci to být zase já a ne hromada neštěstí..