Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Starší prcek bude mít dva roky a pravidla jsem zatím nezavádíme. Myslím si, že je to ještě brzy. Spíš se striktně držíme režimu, který mají kluci nastavený od narození (mění se samozřejmě s věkem).
Postupně ale budeme muset nějaká ta pravidla zavádět… ale ta podle mě vyplynou sama z toho, co už děláme v rámci režimu a denních rituálů
Příspěvek upraven 04.01.14 v 19:52
No máme v plánu učit, že se jí u stolu v kuchyni, myslím hlavní jídla, že si každý po sobě uklidí ze stolu, že si každý po sobě vyhodí špinavé prádlo do koše…akorát s tím prádlem musím nejdřív převychovat manžela, už pět let sbírám ponožky, trenky, trička a taky vždy hořekuju a lamentuju ![]()
Když o tom tak uvažuju, je jich vlastně docela dost, většinu jich dítě tak nějak přirozeně pobralo (i když čas od času zkouší, jestli stále platí), protože to prostě nikdy jinak nebylo a já na tom trvám a důsledně v nežádoucí činnosti bráním. Namátkou: maminka se netahá za vlasy (mám dlouhé do pasu a stříhat nehodlám), v noci se spí, na přebalovacím pultu se v klidu leží, jí se u stolu, do psa se nebouchá a neleze se mu do pelechu a do misky, nesahá se na zásuvky a na kabely. To jsou asi ta nejdůležitější. Dítě má rok.
Školkové děti, po večerníčku se musí jít spát, přes to nejede vlak. Pokud něco vylijí vysypou musí si o sobě uklidit. Musí zdravit, děkovat, poprosit.
@AramisDeMar U nás se prohánějí šneci, morče a potkani (laboratorní). Jinak to jde, nejlepší je jít dobrým příkladem, jen při výběru partnerů bych byla nerada, aby mě děti napodobovaly ![]()
@Carmen6 zavedla jsem je brzy. Zacala jsem kolem 8. mesice a od 9..mesice je pomalu vypoustim ![]()
Deti aam tak nejak automaticky zajete, ze si ani neuvedomuji co smi/nesmi ![]()
Jo vim - nesmi jist v pokojicku a venku a v obchodech se ode me nesmi vzdalit vic jak 2metry - nemam rada ty deti co litaji vsudepo ulici xxx metru od maminky. Litat muzou na zahrade/v parku, ale tam kde by se jim teoreticky mohlo neco stat musi byt u me.
@CokeLady píše:
Problém budu mít asi s tím, jak vysvětlit, že něco nemůže - proč on nemůže colu, když já můžu, proč on nemůže párek, když já můžu, proč on nemůže sedět u počítače, když já můžu. Většinou příklad táhne
Já před časem četla článek od nějakého dětského psychologa či co to bylo
, že prý rodič nemá zakazovat dítěti nic z toho, co sám dělá. Takže přestaň pít kolu, jíst párek a neseď u počítače
. No, a nebo všechno to dělej, ale dítko to bude dělat také.
Co je na tom pravdy netuším, ale každopádně mě to odnaučilo pít kolu
. Dávám si fakt výjimečně, a dítka školního věku se jí dožadují kdykoliv ji někde vidí otevřenou (táta, návštěva, oslava)… Párky jíme tak 2×, 3× do roka, takže nezakazuji. S počítačem je to horší, u toho já jsem často (kvůli práci většinou) a to slýchám od dětí „a mami, proč ty můžeš a já ne???“ to v té mírnější formě, a nebo také „to není fér!!! Ty jsi u počítače pořád, tak proč nemůžu já???“ To bych vraždila, takže se to snažím omezovat na dobu, kdy jsou děti ve škole a nebo večer, když jdou spát. Ale né vždy to jde ![]()
@Allons-y píše:maminka má vždycky pravdu
a když ji nemá, platí první věta ![]()
@laducha píše:
Jinak to jde, nejlepší je jít dobrým příkladem, jen při výběru partnerů bych byla nerada, aby mě děti napodobovaly
Edit.: Když tak nad tím uvažuji, tak vlastně raději ne, protože já bych jim asi vybrala špatně
![]()
Příspěvek upraven 04.01.14 v 19:59
Taky u nás platí pravidlo, že ať provedou cokoliv a přijdou se přiznat, nedostanou.
Máme pravidel docela dost, tak nějaký výběr:
@CokeLady píše:
No taková ta základní pravidla nastavuju už od batolete, co se nesmí, házet s jídlem, matlat si ho do vlasů, tahat kočku apodobně. S rozumnými pravidly, výchovou a důsledností problém nemám.Problém budu mít asi s tím, jak vysvětlit, že něco nemůže - proč on nemůže colu, když já můžu, proč on nemůže párek, když já můžu, proč on nemůže sedět u počítače, když já můžu. Většinou příklad táhne
na to je jednoduché pravidlo
proč? protože jsem to řekla ![]()