Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@chatwenna píše:
@KassyPokud jde o bryle, ktere jsou na nose, tak predpokladam, ze na dite na dospeleho ze zeme nedosahne.
Toto bych resila ukoncenim hry, polozenim ditete na zem, popride bych zacala delat cinnost, pri ktere na me dite nedosahne.
Samozrejme s duraznym NENENE…
No, mně třeba dcera brýle nejčastěji strhávala při kojení, to jí byly tak 3 měsíce. Asi jsem teda měla kojení ukončit a položit ji na zem
Po všech stránkách praktičtější mi ovšem přišlo ji za tu ruku chytit a zastavit ji, zatímco nadále kojím. Způsobovalo to méně řevu a já řev nesnáším
V půlroce už chápala, že moje brýle nejsou na hraní a ignorovala je.
Děcka, toje zase debata..
![]()
V necelém roce bych brýle taky vzala a odklidila z dosahu. Pokud bez nich manžel nevidí, tak holt odstrkovat a odstrkovat ručičku a odstrkovat..
V roce a půl už bych přes ruku po x té pleskla, aby dítě pochopilo.
Mojí slečně jsou dva a čtvrt a vidím, že zakazovat ještě vcelku nemá smysl. Ano, ona ví - kocoura miska se nevylévá, na nůž se nesahá atd., ale stejně to dělá.
Jednou dostala i na zadek, protože opakovaně vylévala misku s vodou, házela do ní granule, lžičkou to celé jedna, koberec pod tím promáčený. Výsledek? Za půl hodinyk tam byla zase a tentokrát si k tomu pobrukovala " bác dostanu bác dostanu".
![]()
Pointa? V necelém roce bít fakt nemá smysl (ani plácat), ve dvou dítě alespoň pochopí, že se to nesmí, i když to nebude dodržovat.
Za rok napíšu, jak je to ve třech, jestli nějaký pokrok. ![]()
@chatwenna píše:
@Kassy Na kojeni potrebujes bryle…?
Jelikož bez nich nedohlídnu ani na konec vlastní ruky, natož třeba na hodiny - ano, potřebuju je 100% bdělého času.
No abych se držela tématu, u nás je pravidel strašně moc…nicméně bych to asi zase až tak jako pravidla nenazývala, protože podle mě je to takový cca standard výchovy. Nic extra podle mě nemáme.
Jako např.
Ale opravdu bych neřekla, že máme nějaká zvláštní pravidla. Prostě se je snažíme vést ke slušnému a empatickému chování, pořádku a zodpovědnosti.
Co se týče toho, že nesmí dělat co my dospělí. Na to jim narovinu říkáme, že to nesmí, protože jsou prostě děti a my jsme dospělí. A to co my děláme, pro děti není zdravé, bezpečné…apod. A hotovo.
Takže to, že my si dáme víno, colu, pivo, zakouříme si cigára, chodíme sami ven, přes cestu, řídíme auto, saháme na zásuvky, šplháme na střechu něco opravit, manipulujeme s ohněm, se sekerou, s cirkulárkou…apod. to prostě chápou, že to děti nedělají a ani je nenapadne o tom s námi nějak diskutovat. Berou to jako hotovou věc… ![]()
@aklusim píše:
- holky se NIKDY nebijou, k holkám musí být vždy něžný a ohleduplný
mlátit kluky povoleno. Hezký.
@Padre Paolo píše:
![]()
![]()
![]()
mlátit kluky povoleno. Hezký.
možná by to chtělo naučit se nejdřív číst nebo chápat význam slov, než začneme hnidopichovat, že jo… ![]()
viz - schválně neubližovat zvířatům ani lidem, obrana je něco jiného
@aklusim píše:
možná by to chtělo naučit se nejdřív číst nebo chápat význam slov, než začneme hnidopichovat, že jo…viz - schválně neubližovat zvířatům ani lidem, obrana je něco jiného
Tak budu hnidopichovat dál - v obraně může slečna namlátit klukovi, ale kluk holku ani v obraně? Když začne holka mlátit kluka, nesmí se bránit? Zajímá mě to, jak to myslíš…
Ano, přesně tak jak si to napsal - už jsme to doma i řešili s mýma klukama. Přišel za mnou můj kluk a říká mi - maminko, dneska mě Baruška zase bila (je to taková agresivní holka) a já mu říkám - a cos udělal? A on, no plácl jsem ji taky. A já mu povídám a proč? On na to - protože jsem se bránil. Tak mu říkám, že to, že se brání je v pořádku, ale že tohle je holka, tak až mu příště zase ublíží, tak ji má říct, že správná holka nikoho nebije, že je to od ní pěkně hloupé a odejít od ní pryč, né že jí to má vrátit. Holky se prostě za žádnou cenu nebijí a basta fidli. Zato kluk, když ho provokuje a nedá se říct (učíme 2× slušně říct a pak jednat), tak ať mu klidně jednu ubalí…to jsou prostě hoši…a tak je to podle mě správné. Pokud nesouhlasíš, na to máš samozřejmě právo. Mě by se takový chlap líbil a podle toho také vychovávám ty své.
@aklusim píše:
@Padre PaoloAno, přesně tak jak si to napsal - už jsme to doma i řešili s mýma klukama. Přišel za mnou můj kluk a říká mi - maminko, dneska mě Baruška zase bila (je to taková agresivní holka) a já mu říkám - a cos udělal? A on, no plácl jsem ji taky. A já mu povídám a proč? On na to - protože jsem se bránil. Tak mu říkám, že to, že se brání je v pořádku, ale že tohle je holka, tak až mu příště zase ublíží, tak ji má říct, že správná holka nikoho nebije, že je to od ní pěkně hloupé a odejít od ní pryč, né že jí to má vrátit. Holky se prostě za žádnou cenu nebijí a basta fidli. Zato kluk, když ho provokuje a nedá se říct (učíme 2× slušně říct a pak jednat), tak ať mu klidně jednu ubalí…to jsou prostě hoši…a tak je to podle mě správné. Pokud nesouhlasíš, na to máš samozřejmě právo. Mě by se takový chlap líbil a podle toho také vychovávám ty své.
Chápu, že tobě se bude líbit chlap, do kterého můžeš zapíchnout kudlu a on ti jen vysvětlí, že se to nedělá. Otázka je, jak s tímhle přístupem bude tvůj syn odolávat agresivitě žen.
agresivita žen, tos mě pobavil
Nevím jak ty, ale neznám moc žen, které by do někoho na potkání bodaly kudlu…teda přesněji žádnou
a tady už jdeš podle mě do extrému, jen aby ses..co..pohádal? Nevím, ale pokud ano, moc to na mě nefunguje. Já tady psala do diskuze naše pravidla - tak jako se zakladatelka dotazovala, nikdo s nimi souhlasit nemusí. Já vychovávám své děti podle mého nejlepšího svědomí a vědomí a nehodlám to nijak měnit
Jak si mí kluci poradí s agresivitou žen fakt nevím, předpokládám, že se takovým budou obloukem vyhýbat…teda v to alespoň pevně doufám, hysterku bych za snachu fakt nechtěla
![]()
@aklusim píše:agresivita žen, tos mě pobavil
Nevím jak ty, ale neznám moc žen, které by do někoho na potkání bodaly kudlu…
Jasně, ale takových, který chlapa klidně praštěj, daj mu facku, kousnou, poškrábou nebo jinak fyzicky zaútočej a sléhaj na to, že chlap sílu nepoužije, zase tak málo není. Zrovna teď mám na stole jeden případ, kdy chlap nepraštil, ale ženská kousla. Vysokoškolsky vzdělaná, prosím…
@Padre Paolo píše:
Jasně, ale takových, který chlapa klidně praštěj, daj mu facku, kousnou, poškrábou nebo jinak fyzicky zaútočej a sléhaj na to, že chlap sílu nepoužije, zase tak málo není. Zrovna teď mám na stole jeden případ, kdy chlap nepraštil, ale ženská kousla. Vysokoškolsky vzdělaná, prosím…
Jenže chlap má obvykle dost fyzické síly na to, aby zvládl útok od ženy prostě jen ZASTAVIT, aniž by ho musel OPLÁCET. Oplácení není obrana. To je rozdíl. Když tě bude ženská škrábat nebo ti bude chtít dát facku, tak ji prostě za tu ruku pevně chytíš a počkáš, až se zklidní. Nemusíš ji fackovat taky. Proti chlapovi to pravděpodobně stačit nebude, pokud se opravdu chce poprat, takže se musíš bránit razantněji.
Jakkoli jsem velká zastánkyně rovného přístupu k oběma pohlavím, rovný neznamená stejný. Jsou mezi námi fyzické rozdíly, které prostě neokecáš a tahle pravidla vychází z nich. Zneužít fyzickou převahu je velmi snadné, i když to člověk původně ani neměl v plánu. S pravidlem „s klukem si to na férovku vyřiď, ale holky (a slabší - dodávám já) se nebijou nikdy a za žádných okolností“ souhlasím taky.
EDIT: Jen pár překlepů
@Kassy píše:
Když tě bude ženská škrábat nebo ti bude chtít dát facku, tak ji prostě za tu ruku pevně chytíš a počkáš, až se zklidní.
Ty jo, zadna pravidla nemame… Vy jste vsichni hrozne drsni!
spat chodi kdyz odpadne, jime taky leckde ( i v posteli
) jelikoz je jedinacek odpadaji sourozenecka pravidla a na nicem nelpim tak, abych to nazvala pravidlem. Co asi chci je hlavne klid, nohy v teple a nikoho moc nebuzerovat, vsak ono to nejak dopadne.