Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Pekne predjarni dny preji!!!
ojdte se pobavit o tom, jake hry u vas se hraji doma???Jak stare deti mate a jak travite cas spolecne??Mozna nekam jezdite, kam:tipy na vylety s detmi ruznych vekovych skupin.
My mame 1,5 roc. kluka a 4,5 letou dcerku a dost ty hry spolecne omezene, zatim. S dcerou si hrajeme „sachy“,clovece nezlob se a nic vic mne nenapada. Zapojit do toho kluka jeste nejde, rozhazuje vse.Uz se tesim na teplo, jak budem jezdit na hrady, treba. A co vy??? ![]()
Ty jo, tak já mám 1,5 a 6 letého a vyhrajou si..
Většinou jak tu bylo uveden schovka.. Starší se schová a my běháme a hledáme a nebo behá sám..A nebo spolu vaří, sedí na zemi roztáhlé hrnce oni vaří třeba piškoty
já vařím normálně..
My máme dvě holky - 2 roky a 4,5 roku. Společně hrajeme doma na schovávanou, ale mladší je spíš stopař a starší vždy najde. Potom společně modelujeme s plastelíny, stavíme z Lega - Dupla, se starší hrajeme Grabolo, mladší je zapojená tak, že nám háže kostky (někdy ale přes celý pokoj).
A hlavně chodíme hodně ven, teď když bylo hezky tak i na písek - sice je to na únor neobvyklé, ale u nás v polabské nížině možné. Na různá hřiště, prolézačky. Výlety na farmu http://www.apolenka.org/o-arealu. Tam to děti milují, nosíme suché pečivo, tím můžeme krmit zvířata (koně, velblouda, krávy, ovce, kozy, osla, slepice, kachny) po areál chodí i kočky co se nechají hladit… to můžu jen doporučit…
… a vaření je taky oblíbené. Ukradnou mi hrnce a vařečky z kuchyně, do hrnců nasypou kostky (dřevěné, nebo Lefové) a už to vaří. Pak mi to nosí, musím ochutnávat a pochutnávat si…
Mám 20měsíční slečnu a teď u nás vede „čtení“. Knihy, časopisy, dokonce i reklamní letáky. Pořád chce ukazovat, co je co… takže do zblbnutí opakuju banány, sýr, voda, tričko, motorka nebo naopak já říkám a ona ukazuje… vyjde to na dobrou dvacetiminutobvku několikrát denně, než ji to omrzí. Jinak schovka nebo na ni huknu zpoza rohu, to miluje
Ale hry s nějakými pravidly, to by ještě nedala.
Kluk 4,5 - fotbal, pexeso, domino, schovka, kreslení, lego, vyrábíme z papíru, stříháme, vybarvuje, rád mi pomáhá v kuchyni, plastelína, má rád knížky, baví ho auta na ovládání
Kluk 5 a kus a holka skoro 3, hrajem pexeso, člověče, černýho petra, domino. kreslí vodovkama, modelína je fajn. A společné čtení milujou oba
nebo i jen stavění z lega, že uděláme něco velikýho, i obyčejný dřevěný kostky berou oba, kdo dá víc kostek než to spadne a tak. těch možností je moc ![]()
Mam holky 5 a 7, hodne si vyhraji spolu. Jinak s nima stavim lego, drevene koleje. Pak hodne tvorime, at uz z modeliny, papiru, vanocni svicny a ruzne vence. A stolni hry-clivece, hadi a zebriky, panika v zoo, pexeso, domino, jenga, blechy, ostrihej ovci, kvarteto, umi prase letat, mick3yho klubik, minnie a daisy nakupuji, pribehy z kostek a ja nevimcojeste
pak hodne cteme. Hrat si s nima jako s panenkama nebo zviratkama neumim, ale na to si vystaci samy. Cas od casu kdyz je venku dlouho hmusne a nudi se tak udelam3 prekazkovou drahu nebo modni prehlidku
@SIMONA1234 moc krasny hry. Musim si zapamatovat do budoucna. Neporadila bys neco i pro mladsi? Syn ma sice 3 ale zatim moc nemluvi ( vyrusta dvoujazycne ), koncentrovat se moc nedokaze, cist ho nebavi a kreslit tak pet minut a pak pul hodiny hazet s pastelkama po mistnosti.
Jediny jeste tak auta a DVD nebo ven.
@Ariel0 Tříleťák je fakt prcek…mám jich 25 ve třídě, i mladších…aby chvilku vydrželi něco dělat???
No…možná modelína, patlat se v něčem…super je „písková modelína“, ale jen pokud doma nemáš koberec…z lina/plovoučky to v pohodě vysbíráš, lepí se to…
S klukem bych tvořila dráhy, tunely z kartonů, krabic…slepovat dohromady a dělat závody autíček. Garáže nebo depa se mu taky budou líbit. Malé děti potřebují 2 věci… POHYB a HRU…čím menší dítě, tím víc pohybu. Houpačky, žebříky, lana…kde se pohoupe, zavěsí, leze, podlejzá, prolejzá…POHYB. Rozvoj hrubé motoriky pomáhá rozvíjet tu jemnou. Děti teď ve třídě objevily nůžky…
Zatím jim nedávám ty klasické, byť dětské, ale ty ozdobné, zubaté…jsou neškodné, s tupou, kulatou špičkou…stříhají pomalu a dětem se líbí, že stříhají cik, cak…
DVD bych omezila na max. 1 pohádku denně…zvlášť u nemluvného dítěte. Chce ven? Choďte ven…pokud bude jen trochu fajn počasí, ať běhá, kup odražedlo ať jezdí…ať hází šiškama do dálky, na strom…sbírejte kamínky, ulity, šišky…ať maluje venku křídou na chodník. (vem s sebou vlh. ubrousky, bude jako prase)
Choďte se dívat na auta, pokud ho baví…maluj mu autíčka, ať je vybarví, rozstříhá…klidně blbě, nezáleží na výsledku, ale na tom PROCESU…pozorujte vlaky, tramvaje…mluv, ukazuj mu…opakuj stejné výrazy, básničky, zpívej…i když si myslíš, že falešně, zpívej…u vaření, uklízení…za pár týdnů si bude broukat písničku s tebou. Nebo básničku. Třeba „Koulela se ze dvora, takhle velká brambora“ určitě jí znáš…a pořád dokola, při vstávání, oblékání, snídani…kdykoliv. Rozmluví se…ale musí mít neustálé podněty. Já ve školce hubu nezavřu…
pořád něco mluvím, opakuju…básničky jedeme třeba 5 x…7 x za den. Zpíváme, když se oblékáme ven, před obědem, po spaní…kdykoliv.
jo…na schovku jsem zapomela, tu hraji sami, a to jedina hra, kdy se vyhraji spolu. A varime take:ovsem mala uz chce se mnou, zvlast s testem a kluk dela binec.Jen s hrncem na podlaze, bohuzel, mi neprojde ![]()
@krrrenka píše:
Mám 20měsíční slečnu a teď u nás vede „čtení“. Knihy, časopisy, dokonce i reklamní letáky. Pořád chce ukazovat, co je co… takže do zblbnutí opakuju banány, sýr, voda, tričko, motorka nebo naopak já říkám a ona ukazuje… vyjde to na dobrou dvacetiminutobvku několikrát denně, než ji to omrzí. Jinak schovka nebo na ni huknu zpoza rohu, to milujeAle hry s nějakými pravidly, to by ještě nedala.
Tak cteni bylo konickem a stale je u dcery, a to od roka!!!Ale kluk-ten nemazajem o nic, snad, jen o mne!!!Radsi by, abych jen sedela s nim.
Zadne kostky, knizky, hry…Nechapu, proc ho nic nezajima, jen vspouzet, kdyz nesedim.Lezt nekam a conejvys, skakat!!!
Jo, jedine si vyhraje s motorkou, na te jezdi rad.