Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Mufina píše:
Na -ča může končit skoro všechno už jsem slyšela i Zuzča a tchýně chtěla Amálce říkat Amča
To je fakt, můžou
Ale u spousty jmen jsem to v životě neslyšela a u jiných je to celkem běžně používaná varianta. Amča je hodně úlet. Doufám, že se ti podařilo jí vysvětlit, že tohle opravdu ne ![]()
Nesnáším 2 jména kvůli nositelům ( opravdu velký odpor i když by se mi líbí ) Šárka a Radomír ![]()
A nad kterými bych neuvažovala jsou: Romana, Albína, Žaneta a ještě by se určitě pár našlo a pak Dušan, Roman, Kvído, Hugo… No a jinak ty moderní výkřiky tipu Vanesa, Jassica
, Sebastián, Matyáš ( v jakékoliv formě ) a tomu podobné a celkově ty davovky… Mám radší jména naších babiček a prababiček
![]()
Nelíbí se mi jména René a Zoe, nedala bych je. Nebo taky Sáva.
Lenka to tady docela schytala
Chapu, taky ji nemusim a to se tak jmenuji
Dlouho mi to vadilo kvuli te zdrobnenine, ale uz jsem to rozdychala. Jinak se mi treba nelibi Hugo a Blazena…ale ze bych je (nebo a priori jejich nositele) nesnasela, to ne. Pak par z osobnich duvodu…a neco by se jeste naslo ![]()
@Mufina píše:
Na -ča může končit skoro všechno už jsem slyšela i Zuzča a tchýně chtěla Amálce říkat Amča
kamarádka říká své dceři Klárča. Taky zvláštní varianta.
@Jana Martinková píše:
Nelíbí se mi jména René a Zoe, nedala bych je. Nebo taky Sáva.
@beruska9 píše:
@pe-terka : Sava je kluk…aspon ja vim minimalne o jednom
tak tu čučím a můj manžel taky! Oba jsme to tipovali na ženské jméno…Ale neznám ani žádného Sávu.
btw. fakt máš pravdu, ted jsme si to na Novinkách rozklikla!
Taky jsem si dlouuho myslela, že Sáva je ženské jméno
.
Jinak se mi ještě nelíbí Lubor.
@pe-terka : ja zase mezitim vygooglila, ze nekdo to zna i v zenske verzi ![]()
Na Slovensku je herec Sava Popovic, ten je urcite chlap ![]()
@beruska9 píše:
@pe-terka : ja zase mezitim vygooglila, ze nekdo to zna i v zenske verzi
Na Slovensku je herec Sava Popovic, ten je urcite chlap
tak já zatím narazila jen na mužské verze, na Novinách i Wikipedii. Význam jména „děd, stařec“ a zatížená karma
. No, ani se nedivím, že žádného (žádnou) Sávu neznám ![]()
Z klucicich nemusim Josef (spis mi vadi osloveni Pepo, Josifku mi prijde celkem hezke, ale kdo to rika, ze), Gabriel (jednoho znam, neni to osobni, ale rikaji mu Gabin), z holcicich Jitka, Blanka. Ale uplna averze to neni.
Štěpánka
a celkově zdrobnělá jména v základním tvaru. Z mužských nevím, asi žádné vyloženě nesnáší, spíš už mi lezou ušima všichní -ášové, -asové (Matyáš, Tobias apod.).
Nelíbí se mi Zdena, Monika, Blanka. Své dítě bych nikdy nepojmenovala tím, co zrovna letí. Jako například teď Emma, Tereza, Sofie atd. U kluků Matyáše a podobně. Taky se teď rozmáhá hodně Elisabeth a Šarlota - též bych nedala. Libila se mi Amálka, ale těch bude za nedlouho stejně jako Natalek. ![]()