Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
My jsme hodně bojácní starší byl asi hodinu sám doma ve 12 l, poněvadž byl nemocný už ne akutně a potřebovala jsem s mladším k lékaři, alezvládl to, mladší dítě by nenechala pokud by to nebylo závažné, ani nenecháváme 7 leté samotné v autě..ale je to opět o názoru.
@Anonymní píše:
Ano, my jsme tak taky bývali všichni. A ejhle, nikomu se nic nestalo. Jídlo jsme měli nachystané v krabičce, jen se ohralo. Takové ty historky, jak si dítě hrálo se sirkami a se sekyrkou mi teda připadají jak z jiného vesmíru… Podle mě se uplne zapomíná v dětech pěstovat takovou tu zdravou zodpovědnost. Jakože hrát si s čímkoliv kdykoliv opravdu není dobrý nápad. Od druhé třídy jsme chodili sami na koupák! Dneska úplně nepředstavitelné.Jasně, může se stát nenadálá situace, ale to se přece může stát i když dítěti bude o pár let víc..(a ne opravdu není potřeba hlídat dítě na každém kroku až do 15). Neříkám, že má být prvňák 8 týdnu sám doma. Ale dělat program 24 hodin 7 dní v týdnu není normální.
Vždyť co ti bráni udělat dítěti prázdniny podle tvých představ, je to jen tvoje vec. Ty jsi založila diskuzi, ty mas problém, tvoje dítě se nudí, ty se ptáš jak to mají ostatní.
@lucypaja píše:
My jsme hodně bojácní starší byl asi hodinu sám doma ve 12 l, poněvadž byl nemocný už ne akutně a potřebovala jsem s mladším k lékaři, alezvládl to, mladší dítě by nenechala pokud by to nebylo závažné, ani nenecháváme 7 leté samotné v autě..ale je to opět o názoru.
To je vydávat i na benzince, když jdeš platit? A tomu 12 letému vyhovuje, že má lord někoho za zadkem?
![]()
@lucypaja a třeba ten 12 lety se do školy dopravuje jak? Vždyť to je cca 7.trida, tam už snad je doprovod rodičů vyloženě společenské fau paux.
@lucypaja píše:
No, každý to má jinak. Dcera už v 7 sama pár hodin, teď v 9 klidně celý den, často to ani jinak nejde. Zřejmě máte zaměstnání, které vám to dovoluje, ale většina lidí nemá a když dítě přijde že školy v jednu, tak prostě doma nikdo není.
Ve 12 mi to přijde už divné, ale je to vaše věc a vaše starost.
@Anonymní píše:
Ano, já se vyjadřuju ke svému původnímu problému - jsem doma, ale prvňákovi není nic dost dobré. Čili píšu, že u těch babiček to taky není bůhví jaký program, ale dítě je na zahradě nebo v domě, má tam babičku, a to je tak vše.
No už se budu opakovat, ale určitě bych ho prostě poslala alespoň na dva příměšťáky, 14 dní si ještě udělala dovču i s chlapem a třeba 14 dní bych si půjčila nějakého jeho kamaráda, klidně si bookla nějakou chatičku a vyjela prostě někam mimo domov. Ale to jsem já a moje děti, které jsou vždycky mnohem spokojenější a hodnější v nedomácím prostředí ![]()
@Anais Brno píše:
No tak třeba chceš jet na společnou dovolenou jako rodina…my jezdíme na 14 dní většinou…víc dovolené v létě už čerpat pak nemůžu…manžel taky…
Tak zbývající část prázdnin tráví na příměstských táborech… protože bez hlídání…
No..to my jsme si společnou dovolenou proto odpustili a já měla 3 týdny, muž taky 3 týdny,10 dní tábor+ hlídal děda. Loni jsme měli už společnou dovolenou, protože to už děti doma sami v pohodě zvládají a letos též.
@ibis píše:
No..to my jsme si společnou dovolenou proto odpustili a já měla 3 týdny, muž taky 3 týdny,10 dní tábor+ hlídal děda. Loni jsme měli už společnou dovolenou, protože to už děti doma sami v pohodě zvládají a letos též.
My ale mluvili o společné dovolené děti+rodiče. Tu si málokdo chce odpustit. U nás na tom třeba stojí pilíře vztahu, na společných zážitcích. Minimálně týden v létě, týden v zimě, čerpáme z toho pak celý rok ![]()
@unuděná píše:
My ale mluvili o společné dovolené děti+rodiče. Tu si málokdo chce odpustit. U nás na tom třeba stojí pilíře vztahu, na společných zážitcích. Minimálně týden v létě, týden v zimě, čerpáme z toho pak celý rok
Tomu jako rozumím, každý to má jinak, no…
Prazdniny s prnakem mame takove: 3×tyden dovolene, 1×primestsky tabor, 2×tyden prarodice, 2 tydny budem doma-vylety, koupak, chata, prani pradla atd. Dite se samo doma boji. Vydrzi spolu s mladsim brachou hodinu a pak uz zacinaji vymyslet kraviny. Ja ve stejnem veku byla 3tydny na tabore a tyden u babicky a pak uz jen vylety, koupak atd. s tatou a po praci. Byla jsem doma sama a nebo se sestrou. Byla jina doba. Uz v prvni tride jsem chodila do/ze skoly sama s klicem na krku a odpoledne byla po skole sama doma(a byla to celkem nuda).
@Jarka K píše:
Z planety Země. A ty?
Umichat těsto zvládne i můj pětiletý.
Ale dát tam správný množství mouky, rozklepnout vajíčka, přidat olej, dát pečící papír na plech, zapnout troubu, vyndat z horký trouby buchtu… tak to fakt ne. Ani ho to zatím učit nehodlám. A pochybuji, že to takhle malé dítě zvládne.
Tak si představ že jsou děti, které to fakt umí, na odměření surovin mu stačí hrnek, pečící papír se prodává už nastříhaný a zapnout troubu s časovačem je otázka asi pěti kliknutí. Potom mu to pípne, troubu pootevře a ví, že to nesmí vyndavat, protože je plech horký.
Na tohle dítě v šesti fakt nemusí být Einstein. Párkrát mu to stačí ukázat s ze začátku pomoct.
Teď je jim 10, jedno vaření nebaví, ale jídlo si udělat umí, když musí, většinou si dělá míchaná vejce, nebo toasty. Druhé vaření baví, umi už i kynuté těsto, upéct kuře, uvařit jednoduchou polévku.
Naučit dítě v šesti letech umět si připravit jednoduché teplé jídlo beru základ ve výchově, vedení k samostatnosti a sebeosblužnosti.
Neříkám že to musí umět každé dítě a je mi celkem jedno co si o tom kdo myslí a jak si to dělá doma, jen tvrdím že to jde a dítě na tyto dovednosti nemusí být nijak extra nadané.
@Big boss píše:
Tak si představ že jsou děti, které to fakt umí, na odměření surovin mu stačí hrnek, pečící papír se prodává už nastříhaný a zapnout troubu s časovačem je otázka asi pěti kliknutí. Potom mu to pípne, troubu pootevře a ví, že to nesmí vyndavat, protože je plech horký.
Na tohle dítě v šesti fakt nemusí být Einstein. Párkrát mu to stačí ukázat s ze začátku pomoct.
Teď je jim 10, jedno vaření nebaví, ale jídlo si udělat umí, když musí, většinou si dělá míchaná vejce, nebo toasty. Druhé vaření baví, umi už i kynuté těsto, upéct kuře, uvařit jednoduchou polévku.Naučit dítě v šesti letech umět si připravit jednoduché teplé jídlo beru základ ve výchově, vedení k samostatnosti a sebeosblužnosti.
Neříkám že to musí umět každé dítě a je mi celkem jedno co si o tom kdo myslí a jak si to dělá doma, jen tvrdím že to jde a dítě na tyto dovednosti nemusí být nijak extra nadané.
Ano dítě doma vaří aktuálně 9 let, ale vždy, když je někdo dospělý doma…v devíti toho zvládne rozhodně víc než míchané vajíčka a toasty a pečené kuře…
Jo a vážit na váze umí a používat nůžky na odstřižení peciciho papíru taky. Nůž klasický kuchyňský používá někdy od dvou let…
ty v…jako matka máš za dítě odpovědnost. Viděla jsi už někdy pořádnou spaleninu z kuchyně??? Asi ne, protože bys nebyla tak lehkovážná a diskuze je o dětech +/- první třída, ne druhý stupeň a dál…
Si založte s lucenkou soukromou skupinu, kde si ty p…enisy budete moct poměřovat, která z vás je lepší ![]()
Příspěvek upraven 30.06.23 v 07:21
@ibis píše:
Já měla na mysli rodinnou dovolenou, s manželem si na samostatnou dovolenou ve dvou ještě pár let počkáme ![]()
@Anais Brno píše:
Ano dítě doma vaří aktuálně 9 let, ale vždy, když je někdo dospělý doma…v devíti toho zvládne rozhodně víc než míchané vajíčka a toasty a pečené kuře…
Jo a vážit na váze umí a používat nůžky na odstřižení peciciho papíru taky. Nůž klasický kuchyňský používá někdy od dvou let…
ty v…jako matka máš za dítě odpovědnost. Viděla jsi už někdy pořádnou spaleninu z kuchyně??? Asi ne, protože bys nebyla tak lehkovážná a diskuze je o dětech +/- první třída, ne druhý stupeň a dál…
Si založte s lucenkou soukromou skupinu, kde si ty p…enisy budete moct poměřovat, která z vás je lepšíPříspěvek upraven 30.06.23 v 07:21
![]()
Dobrý nápad, děkuji za tip
@Big boss tyjo, nechat sestilete dite obsluhovat troubu bez dozoru dospeleho je podle me krasnej naslap na pruser, a to rikam jako matka ultra opatrneho kluka, ktery od 5 let bezne pouziva kuchynsky nuz, mixer nebo treba pilu, zatlouka hrebiky. Ale bez dozoru horke veci NE, stejne jako ho nenecham zcela bez dozoru treba u rybnika, ani ted v 11. Samostatnost je krasna vec, dava detem zodpovednost, ale trochu s mirou by to chtelo.