Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Patřím mezi „starší“ matky..
manželství nám s manželem nevyšlo, což nemůže vědět nikdy nikdo, kdybych měla děti ve 21 letech, můžu zapomenout na to, že bych vyplatila manžela, protože bych neměla z čeho. S dětmi jsem šla sice do pronájmu, ale nakonec jsme se s mužem domluvili, že ho vyplatim a budu mít s dětmi krásný velký byt 3+1. Jako člověk s dlouhodobou a zajímavou praxí, si to mohu dovolit, s dětmi si budeme žít nadstandardně i přesto, že budu samoživitelka. Jako dvacetiletá holka bych skončila s dětmi u rodičů a neměla bych vůbec nic, takže já na to koukám z této stránky. Někomu třeba nevadí ten pocit totální závislosti na chlapovi, ale pro mě to byla nepředstavitelná překážka, a proto jsem se rozhodla mít děti později a teď vidím, že jsem opravdu udělala dobře.
@Zoe1 to asi taky neplatí vždy, i když často. Já třeba během druhé rodičovské vybudovala firmu a majetek máme rozdělený (není SJM). Troufám si říct, že kdyby manželovi „přeskočilo“, tak budu ok
.
Mladá matka (tedy dítě má dítě) mi spíš přijde, když se stane od 15ti do cca 19ti. Pak už jsi prostě jen matka. Každému je do toho prd. Můj táta vždycky říká, že je to lepší v mladším věku, protože tam pak nevzniká velký generační rozdíl rodič vs dítě. Já naopak beru, že pro mě bylo lepší nabrat nějakou praxi, trošku si užít život a cestování dokud jsem „mladá“ a bez závazků. No a samozřejmě prověřit si partnera zubem času. Každopádně každého co jeho jest. Je to vaše volba a já se na maminky těsně po 20tce nijak nedívám, jsou to matky jako já.
@Anonymní píše:
@Zoe1 to asi taky neplatí vždy, i když často. Já třeba během druhé rodičovské vybudovala firmu a majetek máme rozdělený (není SJM). Troufám si říct, že kdyby manželovi „přeskočilo“, tak budu ok.
Tak je pravda, že i tak se to dá, ale takových případů je opravdu velmi málo
Většinou tady čtu diskuse, že ženský nemají vůbec nic a s chlapem mají doma peklo a nemohou od chlapa odejít, protože jsou na něm finančně závislé.
Chtěla jsem něco napsat, ale stará, rozvedená matka mi za to nestojí
.
Při společensky povinném chvalozpěvu starých matek půjdu opět proti proudu a zakladatelce gratuluji.
@Kelsey píše:
Chtěla jsem něco napsat, ale stará, rozvedená matka mi za to nestojí.
Ano, každý je strůjcem svého štěstí. Zbytek jsou jen velmi hloupé výmluvy.
@Kelsey píše:
No nevím, mně bude 35, takže jako stará si fakt nepřipadám
a troufám si říct, že vypadám lépe než moje třeba o 5 nebo o více let mladší kamarádky
Třeba moje sestřenice, které je 24 má asi tak o 30 kg víc než já a myslím, že dokonce vypadá bohužel starší.
@Zoe1 píše:
No nevím, mně bude 35, takže jako stará si fakt nepřipadáma troufám si říct, že vypadám lépe než moje třeba o 5 nebo o více let mladší kamarádky
Třeba moje sestřenice, které je 24 má asi tak o 30 kg víc než já a myslím, že dokonce vypadá bohužel starší.
Myslím, že v 35 opravdu mezi staré matky nepatřís.. ![]()
@Kelsey píše:
A ještě k tomu slovu rozvedená
radši budu rozvedená a šťastná než trpět tiše v manželství, tak jako taky většina mých kamarádek, od kterých jen slýchávám, že kdyby na to měly prachy, tak by taky chlapa poslaly někam. Fakt se teď dozvídám věci
kolik lidí je v manželství nešťastných, ale tak hlavně, aby vypadali dobře před světem, že doma hádkami ničí svoje děti, to už je nezajímá, že jo.
Jo, pardon. Jsem chtěla použít výraz starší matka, jak jsi se označila sama a ne stará.
@Anonymní píše:
Ahoj, je mi 21 let, jsem zatím na začátku těhotenství, ještě o něm nikdo kromě přítele neví, ale miminko jsme plánovali a moc se na něj těšíme. Zázemí samozřejmě mít bude a řekla bych, že mu snad nebude nic chybětTeď k otázce.
Jaké to je být mladou maminkou? Jaké to bylo/je pro vás? Jak to vzalo vaše okolí a rodina?
Přijde mi, že v dnešní době jsou mladé maminky dost odsuzované a ostatní usoudí, že to páru akorát ujelo, nejsou na děti připraveni, protože oni sami jsou vlastně ještě děti. Dřív mi přijde, že mít děti v tomto věku bylo naprosto normální. Jaký názor na to máte vy? A jak jste oznámili těhotenství rodině v mladém věku?
Dříve bylo normální že v tomto věku už lidi děti měly ale zase bylo divné když nebyli manželé. Dnes je to naopak
…já tedy když vidím mladou ženu s kočárkem tak si říkám že jí to nezávidím takhle brzy
Jaké to je být mladou maminkou? tak každá to má jinak…byla jsem mladá maminka a cítila se úplně stejně jako když jsem později měla dceru. Spanek chybí jak mladému člověku tak staršímu…
Já ve 21 letech čekala už druhé
Dost lidí se na mě dívalo skrz prsty. Jedna třetina mě odsuzovala, druhá si myslela, že jsem jen chůva nebo sestra a třetí naopak obdivovala, že to zvládám a že jsem šla do dvou dětí v takovém věku a ještě tak brzy po sobě. Nějak moc příjemné to nebylo. Obzvlášť proto, že jsem tou dobou vypadala na 16
Ale asi hodně záleží na tom, kde bydlíš. Co jsme se pak odstěhovali z Prahy, tak už mě nikdo neřešil ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, je mi 21 let, jsem zatím na začátku těhotenství, ještě o něm nikdo kromě přítele neví, ale miminko jsme plánovali a moc se na něj těšíme. Zázemí samozřejmě mít bude a řekla bych, že mu snad nebude nic chybětTeď k otázce.
Jaké to je být mladou maminkou? Jaké to bylo/je pro vás? Jak to vzalo vaše okolí a rodina?
Přijde mi, že v dnešní době jsou mladé maminky dost odsuzované a ostatní usoudí, že to páru akorát ujelo, nejsou na děti připraveni, protože oni sami jsou vlastně ještě děti. Dřív mi přijde, že mít děti v tomto věku bylo naprosto normální. Jaký názor na to máte vy? A jak jste oznámili těhotenství rodině v mladém věku?
Ve svých 22 letech jsem porodila dvojčátka. Ještě jim není ani měsíc a museli na svět císařem. Z hlediska rekonvalescence po porodu jsem děsně ráda za to, kolik mi je, z tohoto hlediska jde vše skvěle. A upřímně s klukama je tolik práce, že si nedokážu představit, co bych dělala, kdybych byla starší.
Za mě je skvělé kit děti dřív, aspoň jim je pak člověk bližší.
no a rodině jsme to řekli normálně, jen teda polovina málem dostala infarkt
Ale nakonec jsou všichni z kluků nadšení ![]()
Já se vdávala ve 20, do 25 jsem měla dvě děti. Staršímu už je dneska 10. S negativní reakcí jsem se setkala jen jednou.
). Mladšího (dnes 7 let) už považují za syna všichni automaticky
.
.
Občas někdo staršího syna považoval za mého bráchu, ale po objasnění situace následovala pozitivní reakce („jé, to vypadáte teda dobře na maminu takhle velkýho kluka“
V rodině asi ok, jen babička mi řekla po druhém porodu, že rodím jak za komunistů
Moje spolužačky většinou teď mají mimina, nebo jsou těhotné.