Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Kdy už se lidi naučí reagovat správně na příspěvek z obnovené diskuze a ne na ten úvodní?
Vždyť otevřením diskuze se zobrazí ten nový jako první ![]()
@unuděná
Pravidelně beru vitamin D.
Na doporučení lékařky si kupuji Zinek ( imunita) a Magnesium ( při bolesti hlavy).
Já doufala, že mi tu někdo odpoví na můj dotaz ![]()
@unuděná píše:
Kdy už se lidi naučí reagovat správně na příspěvek z obnovené diskuze a ne na ten úvodní?Vždyť otevřením diskuze se zobrazí ten nový jako první
Mně třeba ne.
Ale už občas sleduji data příspěvku. Navíc - nový dotaz je zodpovězen a ten původní dotaz je nadčasový, tak co. ![]()
@Phoebe13 píše:
@unuděná
Na doporučení lékařky si kupuji Zinek ( imunita) a Magnesium ( při bolesti hlavy).
Já doufala, že mi tu někdo odpoví na můj dotaz
No můžeš se předávkovat, 25mg je taková hraniční denní dávka a na imunitu se doporučuje podávat jen krátkodobě, když na tebe třeba něco leze nebo tak. Ale záleží taky mimo jiné na tom, kolik zinku přijímáš potravou a kolik vážíš. Já bych si dala měsíc pauzu.
@Phoebe13 píše:
Oživíme diskuzi…
Kupovala jsem si Zinek s obsahem 25mg. Při dalším nákupu se lékárnice zhrozila, že ho beru dlouhodobě ( 4 měsíce) a doporučila mi jiný s obsahem 15mg.
Na internetu jsem se dočetla, že doporučená denní dávka je 15-25mg.
Vy co tomu rozumíte - je opravdu těch 25mg moc?
není.
Zinek se neukládá, takže případné přebytky vyčůráš, toxicita by byla v dlouhobém dávkování stovek miligramů. Plus teda záleží na tom, v jaké formě ho užíváš a jak se vstřebává, v případě prokázaného nedostatku se třeba pár měsíců užívá i okolo 100 mg
@Phoebe13 píše:
@unuděná
Já doufala, že mi tu někdo odpoví na můj dotaz
Beru od podzimu do jara 3v1,tj. D+c+zn. Decka je 1000,cecka teda jen 350 a zn je 25. K tomu ještě tedy omega 3 a vitamín K2,který podporuje vstřebávání decka do kosti, to potřebujeme hl.my ženské, více jsme ve stáří ohrozeny osteoporozou.
Ale jen vitaminy lupat není žádná výhra, každý den se snažím abychom jedli i čerstvé ovozel, minim 1 jabko či citrus.
Mám kombo vápnik selen zinek na vlasy, seženete na alpiku a je to fakt bomba, no a pak si tam beru klasické cecko na imunitu a mořský kolagen
@Phoebe13 píše: Více
Pokud nejsi nemocná, tak ano, je to moc. 15 mg stačí, ale počítá se to dohromady i s příjmem zinku potravou.
Když už ho chceš brát, ber těch 25 mg třeba obden nebo co tři dny. Zrovna zinek bych preventivně nebrala, když není důvod.
Třeba déčko nebo omega 3 kyseliny je něco jiného, těch máme obvykle nedostatek a „preventivním“ braním se nic nezkazí.