Jakou rekvalifikaci?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Anonymní píše:
@sagina @lasička1 Děkuji za odpovědi, holky. A ještě se zeptám, co dětská sestra? Co si o tom myslíte - uplatnění, náročnost, plat? Zakl.
jsem dětská sestra. myslím, že uplatnění, náročnost i plat bude nastejno se všeobecnou sestrou. kdysi bývala dětská sestra specializace (tj. nejdřív jsi musela vystudovat všeobecnou sestru, a teprve poté si dodělat specializaci na dětskou) a spadala do vyššího platového tarifu, ale teď už je to kvalifikace (tedy rovnou na začátku studia si volíš, jestli chceš být dětská nebo všeobecná sestra), tedy na stejném tarifu jako všeobecná sestra. sestry nejsou, ani dětské, ani všeobecné, takže uplatněné je. a náročnost záleží na konkrétním oddělení.
takže záleží spíš na tom, co bys ty radši. já si třeba neumím představit pracovat u dospělých. teda, umím, v rámci studia jsme tam taky chodili na praxi a já i na brigádu. ale zjistila jsem, že co mi u dětí nevadí (zvonek kvůli každé blbosti… zhoršená spolupráce při vyšetřeních… a další…), tak to samé u dospělých těžce rozdýchávám. a taky s dětmi kolikrát bývají hospitalizovaní i rodiče, takže se spíš můžu věnovat odborné práci, protože ten základ (hygiena, krmení) si kolem dětí obstarají sami, což na dospělých je málokdy dost pomocného personálu. na druhou stranu měli jsme i kolegyně, které si práci na dětském vyzkoušeli a zdrhali zpátky k dospělákům, protože stejně, jako já se líp cítím při práci s dětmi, oni se líp cítili při práci s dospělými.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Jsem dětská sestra. Můžu pracovat u dětí i u dospělých.
Pracuji v nemocnici, u dětí. Práce krásná, pozitivní. Svoje povolání bych neměnila, rozhodla bych se dnes stejně.
Plat krásný, bez přesčasů cca 45 čistého.
Negativa - není dostatek dětských sester, tzn. sloužíme často po jedné sestře, místo dvou. Takže služba je hodně náročná a málokdo by takový frmol chtěl zvládat. Za druhé víkendy, svátky, vánoce, v práci, méně s rodinou. Léto, díky tomu, že je potřeba se vystřídat v dovolených, tak dva týdny dovolená a zbytek léta jedna služba za druhou. Koncem prázdnin jsou všichni hrozně unavený. Takže všichni se těšíme na září, říjen, kdy si bereme každá týden dovolené abychom si odpočinuly.
Práce na ranní - plat cca 20-25 čistého. A dovolená se podřizuje lékaři, u kterého pracujete. Takže žádné takové to - chceme jet s partou první týden v červenci na vodu…
Děkuji moc tobě i @sagina. Holky a upřímně, myslíte si, že se můžu rekvalifikovat na dětskou sestru, když nemám žádné předchozí vzdělání ani zkušenosti ze zdravotnictví? Mám gympl a pak pedak, čeština-dějepis
Na denní studium už bych nemohla, musela bych na dálkové…
A ještě se zeptám, co vše vykonáváte za práci- např. kdybych šla pracovat na novorozenecke oddělení, co přesně by to vše obnášelo?
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Děkuji moc tobě i @sagina. Holky a upřímně, myslíte si, že se můžu rekvalifikovat na dětskou sestru, když nemám žádné předchozí vzdělání ani zkušenosti ze zdravotnictví? Mám gympl a pak pedak, čeština-dějepisNa denní studium už bych nemohla, musela bych na dálkové…
A ještě se zeptám, co vše vykonáváte za práci- např. kdybych šla pracovat na novorozenecke oddělení, co přesně by to vše obnášelo?
jako upřímně. dálkově na dětskou sestru studovaly dvě kolegyně - všeobecné sestry a říkaly, že byly jedny z mála, kdo prošel až ke státnictím. že ostatní to buď vzdali nebo neprolezli zkouškama.
obecně vzato studium nevyžaduje předchozí zdravotnické zkušenosti, je koncipované pro kohokoli, kdo získá maturitu na jakékoli škole, jede se od začátku a pokud někdo něco umí už ze zdrávky, je to jeho výhoda, nikoli podmínka. máš gympl, máš už jednu vysokou, není důvod, proč bys neměla zvládnout i studium na sestru. na druhou stranu u dálkového studia se výuka smrskne do pár hodin a je tedy založena na domácím samostudiu. osobně si nemyslím, že je to ideální pro někoho, komu chybí základy. protože se ti pak lehce může stát, že místo abys předmět pochopila, tak se ho budeš jenom mechanicky učit a budou ti unikat souvislosti. já považuji kontakt s vyučujícími (ať už sestrami nebo lékaři) za velmi důležitý, protože zpravidla krom výuky se taky věnují sesterské/lékařské praxi a do teoretické výuky propojují i svoje zkušenosti. samozřejmě, neplatí to vždy a u všech, ale když se to sejde, je to fajn.
a k tomu samozřejmě spousta už zmíněné praxe.
práce na novorozeneckém nevím. tam jsem chodila na praxi naposledy před asi třiceti lety a moje tehdejší zkušenosti asi nebudou úplně relevantní. to je na mne moc velká drobotina, která mě neba. a za velkou výhodu práce ve zdravotnictví považuju právě to, že je natolik různorodá, že si můžu vybrat takovou práci, která mě baví ![]()
jinak povolené činnosti jsou ve vyhlášce o činnostech nelékařů, dětská sestra je paragraf 4b.
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2011-55
- načítám...
- Citovat
- Zmínit