Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj,
určitě zde to téma je, ale ráda bych se zeptala konkrétně. Jaký jste měli průběh covidu?
Já ho mám asi 3 dny, zatím mi není lépe. Spíš hůře. Střídají se mi symptomy jak na houpačce. Normálně netrpím na virozy, ani chřipky, nic. A teď? Hlava jako střep, až chvílemi migrény, zahleněná jako blázen, bolavý kašel a fakt (normálně sportuji) mě bolí na plicích, včera jsem šla do prvního patra na dvě etapy. Pak je mi třeba půlhodinku lépe a najednou bum a jsem zase jako vypnutá. Pracuji z domova, ale každý den mám 1/2 volna, protože to prostě nejde. No a plus mě bolí celé tělo jako čert.
Bojím se, že nestihnu příští měsíc VltavaRun s kamarádkami a dost mě to štve.
I když to zdraví samozřejmě více!
Já měla covid nedávno, poznala jsem to podle toho, že se mi nelepšilo „nachlazení“ ani po třech dnech (poté potvrzeno PCR testem).
První den jsem začala kolem poledne s 37.5 zvýšenou teplotou, večer z toho bylo 38.9. Řekla jsem si, že to zkusím vyležet, zaspat, nepomohlo a tak ráno jsem si lupla Paralen, to pomohlo.
Dost mě bolely klouby, nedokázala jsem najít pohodlnou pozici.
Zvýšenou teplotu jsem měla týden (každý den, kdykoliv během dne nad 37.3), na to jsem už žádné léky nebrala, jsem přesvědčená, že zvýšená teplota je „zdravá“, horečka už vyčerpává tělo, ale na zvýšenou teplotu nic neberu. Zároveň jsem kuřák a mám teorii, že mám ty plíce zanesené, že tam žádný vir neprojde
protože mě z hlediska plic nebylo nic. Ani hlava. Přiznám se, že jsem i kouřila během toho covidu (elektronické cigarety).
Tvářilo se to jako klasická chřipka, avšak to trvalo dlouho. Byla jsem doma 2,5 týdne a skutečně nevytáhla paty z baráku.
Anonym kvůli práci a kvůli tomu kouření, doufám, že mě tady za to nikdo nebude grilovat
moje zdraví, moje zodpovědnost.
Teda ale musím říct, že si všímám, že první týden po covidu jsem měla takový „mělký dech“, trochu jsem sýpala, když jsem se rozešla rychleji, takže jestli běháš, určitě to bude nějakou dobu trvat, než se to vrátí do normálu. Kamarádka běhá každý den a ta byla ok s během po měsíci a půl (uběhla to, co dřív za relativně podobný čas).
No já jsem z toho vyjukaná. Hlavně kvůli tomu, co mi všichni říkali, jak jim trvalo měsíc, dva až tři se dát dýcháním apod do pucu.
A hlavně taky to, že normálně jsem opravdu na nic netrpim a když už, tak max ty tři dny a pak jsem jako rybka. I má obvodní mi říkala, ať to hlavně nepřetahuju, že to není úplně sranda.
@Janina B1 píše:
Ahoj,
určitě zde to téma je, ale ráda bych se zeptala konkrétně. Jaký jste měli průběh covidu?
Já ho mám asi 3 dny, zatím mi není lépe. Spíš hůře. Střídají se mi symptomy jak na houpačce. Normálně netrpím na virozy, ani chřipky, nic. A teď? Hlava jako střep, až chvílemi migrény, zahleněná jako blázen, bolavý kašel a fakt (normálně sportuji) mě bolí na plicích, včera jsem šla do prvního patra na dvě etapy. Pak je mi třeba půlhodinku lépe a najednou bum a jsem zase jako vypnutá. Pracuji z domova, ale každý den mám 1/2 volna, protože to prostě nejde. No a plus mě bolí celé tělo jako čert.
Bojím se, že nestihnu příští měsíc VltavaRun s kamarádkami a dost mě to štve.I když to zdraví samozřejmě více!
Neptám se kvůli rýpání, fakt jen mě to zajímá kvůli tomu průběhu a jsi očkovaná? Já měla koronu už v lednu 2021 takže asi ještě původní nebo deltu,..taková divná rýma, pocit plného nosu i když hleny nic moc. kašel žádný ani průdušky, šílená bolest každého svalu, nechut k jídlu ztráta čichu asi na 3 dny..to se vše dalo, ale asi dvakrát dušnost jak prase, kdy jsem už byla na hraně zda volat rychlou, jako když jsem měla v krku hlínu, nemohla se pořádně nadechnout..takže fakt respekt k tomu.
@lilith1 píše:
Neptám se kvůli rýpání, fakt jen mě to zajímá kvůli tomu průběhu a jsi očkovaná? Já měla koronu už v lednu 2021 takže asi ještě původní nebo deltu,..taková divná rýma, pocit plného nosu i když hleny nic moc. kašel žádný ani průdušky, šílená bolest každého svalu, nechut k jídlu ztráta čichu asi na 3 dny..to se vše dalo, ale asi dvakrát dušnost jak prase, kdy jsem už byla na hraně zda volat rychlou, jako když jsem měla v krku hlínu, nemohla se pořádně nadechnout..takže fakt respekt k tomu.
Jo. Jsem. Proto jsem to nečekala. Ještě jsem tu zakládala diskuzi ohledně falešně pozitivních testů. 3. dávku jsem měla na konci ledna. ![]()
Ruším všechny skype termíny se zákazníkem. Protože mluvit hodinu a půl třeba, to se nedá. Tak snad bude mít pochopení. ![]()
Já si myslím, že je to asi víc o celkovém zdravotním stavu, já třeba očkovaná nejsem a kdybych to spočítala, trvalo to přesně 10 dní, kdy jsem cítila, že bych měla být doma. Doktorka mi ale dala 7 denní karanténu ode dne testování (a to jsem byla doma už tři dny, teprve pak se nechala testovat), po té karanténě mi řekla, že do konce týdne bych ještě měla být doma, aby si tělo odpočinulo.
A byl to můj první covid, za celou dobu ![]()
Ahoj, poprvé byl covid pohoda pouze jeden den zimnice a horečka a druhý den rýma jinak vůbec nic. Teď ho mám znovu a musím říct že první den co začali příznaky jsem si myslela že do večera umřu, protože mě nehorázně bolelo celé tělo a nemohla jsem ani chodit a do toho mi bylo zle od žaludku. Následující dny hrozná migréna, zvracení, zažívací potíže, slabost nohou, rýma a špatně se mi dýchá a jsem zahleněná. Dám třeba prádlo do pračky a dýchám a jsem ko jak kdybych běžela maraton. Očkovaná jsem takže si nedokážu představit jaký by to bylo bez toho. Každopádně se mi taky střídají lepší chvilky a ty horší. Přeji ať jsi brzo fit ![]()
Nejsem očkovaná, covid jsem prodělala v únoru, to jsem byla v prvním trimestru. Jeden den teplota a týden rýma. Manzel a nejstarší syn měli deltu, zbytek děti omicron.Co jsem měla ja netuším. Deti měly buď nic nebo rýmu, chlap měl bolest hlavy
Nevím, já jsem byla třetí den cajku - s tím, že první dva dny se mi blbě dýchalo i vleže, ale nic nebolelo, žádná teplota. Ale já sport nedělám, jen chodím denně pěšky do 7. patra - a tady žádný problém nepozoruji.
Očkovaná jsem předtím byla - paradoxně to očkování pro mě byla větší zátěž než tohle. Teď jsem asi měsíc po, pořád občas zakašlu, a asi o hodinu víc v noci spím (dřív odpadnu). ![]()
Ztráta čichu, rýma jak průtokáč, neuvěřitelná únava, kašel, zadychavani, bolest celého těla, měla jsem pocit, že mě bolí snad i vlasy. A ze všeho nejhorší byla bolest hlavy. Ta mě bolela denně a intenzivně asi měsíc, teď po 3 měsících mě bolí už jen párkrát do týdne, ale na to, že jsem na bolesti hlavy nikdy netrpěla, tak i to je dost nepříjemný. A čich mám pořád nějaký divný, občas cítím kouř, někdy něco vůbec necítím..
Ja mela covid pred mikulašem. Ten den uplna pohoda, vecer jsem vylezla z vany a sla maleho kojit. Motala se mi hlava a bylo mi mdlo. Namerila jsem si 37,5.Rano 38,5 a uz jsem cely den lezels, totalni unava, bolest svalu bez rymy a kasle. Dalsi den jsem byla jakztakz ok, tak jsem jela na testy. Jeste vecer se mi potvrdil covid.
Tyden s covidem byl ze jsem byla totalne slaba, maleho jsem horkotezko nosila, a kazde rano jsem vstala s pocitem jak by mi kamen lezel na hrudniku.Taky me plice palely zevnitr. ctvrty den ztrata cichu i chuti.3 tydny po covidu opet se mi smysly vratily. Nejsem ockovana doted.
Partner je ockovan2× a ten chytil rymu a kasel, ten to odeme dostal a pak dcera(16)Ta mela jen rymu a take je ockovana 2×.Syn kteremu byly 3 mesice byl dva dny apaticky ale byl na testech negativni.Diky kojeni dostaval protilatky.
Asi nejhorsi bylo na tom ze kojeni v horeckach me vysilovalo.Ale zvladly jsme to. Teploty byly jen 4 dny.
Chci jeste dopsat ze me paralen vubec nezabiral ze zabiral az ibalgin na vypoceni a ten jsem zas nemohla brat vic jak 2 denne kvuli kojeni.
Vubec netusim od koho jsem se nakazila s nikym se nestykam. Musel to byt kontakt nekde v obchode nebo z povrchu. I pres respirator.
Příspěvek upraven 13.04.22 v 11:38
Já měla prvně Covid předloni na Vánoce, druhý teď nedávno. První byl horší - horečka, bolesti hlavy, slabost, zimnice, bolesti kloubů. Teď to bylo únosnější, ale na pár hodin jsem ztratila čich, nad ránem odešel a odpoledne se vrátil
Očkovaná nejsem.
@Janina B1 já měla covid už třikrát.
Dvakrát v těhotenství, jednou když bylo klukům asi deset měsíců.
Poprvé zvýšená teplota a bolest hlavy jeden večer, ztráta čichu na dva dny.
Podruhé tři dny rýma.
Potřetí jeden večer zvýšená teplota a bolest hlavy, dva dny slabší rýma.
Desetiměsíční děti měli už tak zvýšenou teplotu od zubů (dva dny) a cca tři dny slabou rýmu.
Manžel měl dva dny teplotu a byl osaply, měl pár dní rýmu… Taky měl covid třikrát. Poprvé ztratil čich a chuť. Jinak to bylo po každé stejné.
Očkování nejsme.