Jaký máte styl života? Cestujete?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Snorlaxik
29.11.24 22:59
@Leontodon píše: Více

Jak staré máš děti, že se bojíš jet někam dál?

• Citovat
  • Upravit
Leontodon
29.11.24 23:14

@Pudloslava špatné pro planetu to je. To je pravda.

• Citovat
  • Upravit
Snorlaxik
29.11.24 23:20
@Pudloslava píše: Více

Tak ne každý jezdí jen tupě k moři. Někdo rád poznává jiné kultury, jiný styl života, jinou přírodu, jiné jídlo, jinou architekturu,… Člověku to dá hodně, rozšíří mu to obzory. Někdo, koho uspokojuje sezení na zadku, tohle těžko pochopí.

• Citovat
  • Upravit
4749
30.11.24 06:23
@Snorlaxik píše: Více

Nekteri toto nikdy nepochopi..to nema smysl, kdyz pro nekoho cestovani znamena jet do hotelu k mori a tim cestovani konci..ja to mam stejne, cestuju uz leta.. Projela jsem x zemi, ze uz to ani nespocitam, poznala tolik kultur, lidi. Kamarady mam po celem svete. Je to hrozne obohacujici. Jezdila jsem jako dobrovolnik ruzne jako mlada, pak pracovne, staze, skola. Neni to o tom, ze si nasetrim zajedu si hotelu u more a max si zaplatim fakultativni vylet a muzu rict videla jsem tu zemi, protoze to fakt ne. My jsme hodne za mlada cestovali jako batuzkari, projeli jsme tak toho mnoho. Videli cele zeme, ne jen jednu cast, casto spali u mistnich, poznali tak opravdu jak ziji mistni..a nekdy zas jsme si zaplatili ubytovani a presunovali se co 3 dny jinam a projeli vse co jsme chteli videt. Ale jeste jako svobodna, to bylo nejlepsi, kolikrat jsme se zapojivali do nejakych mistnich akci, pomahali lidem. V Africe jsem byla jako dobrovonik stavet skolu a pak ucila anglictinu, seznamila se tam s doktory bez hranic, jezdivali jsme do slumu, kde delali prohlidky deti a zakladni zdravotni peci pro zeny a deti. Ja pomahala s organizaci, takze se da i spojit cestovani s necim smysluplným. Pak jsem si nasetrila a odjela na Novy Zeland a tam mela rok pracovni vizum, zlepsila si aj, diky tomu bylo snadne projet i Australii, Fidzi..to jsou mista, kde se clovek nedostane snadno, ty letenky od nas stoji majlant..a diky tomu všemu mi ta vasen pro cestovani zustala. Tolik lidi co clovek pozna, vsech moznych vyznani, kultur..

Ted cestujeme i s ditetem a pro me to jsou nejkrasnejsi vzpominky, predavat ji ho, videt jak se zajima o svet, jsk vnima ruzne lidi a kultury..a prinos planete, kolik lidi vykrikuje toto a co oni delaji pro planetu? Ja se ro snazim necim vyvazit, ale znam lidi, co jsou schopni rict, ze kdyz nekdo nekam leti nici planetu a samo ji nici svym chovanim doma, tim co kupuji za vyrobky, jak se nezajimaji o puvod veci, nakupuji na sheinu apod. Pouzivaji veci, ktere planete skodi tim, ze setri, trideni je zbytecne, kupuji dovazene veci, ktere sem leti pres půl planety, at jde o jidlo nebo obleceni. atd atd. ale oni pak reknou ze nekdo skodi, ze cestuje?

Cestovat se da i udrzitelne, pojmy udrzitelne cestovani, pozitivni cestovani, komunitni cestovni ruch, jim asi nic nerika. A da se to i s demi..v Thajsku jsme se i se 7 letou zapojili tady
https://charlieontravel.com/…sed-tourism/
Ano, cestovani zanechava stopu, ja ziju v Rakousku a muzu rict, ze si myslim, ze sve cestovani dost dobre kompenzuji stylem zivota, ktery zrovna tady je velmi rozsireny a delam pro planetu vic nez vetsina lidi, protoze vetsina lidi nedela nic, co tak obcas vidim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Snorlaxik
30.11.24 06:59
@astoret píše: Více

Ještě bych doplnila, že cestování má pozitivní vliv i na dítě. Spoustu věcí z cest využívá i ve škole, hodně věcí, co se učí, se mu díky cestování spojuje. A teda překvapuje mě, jakou má dítě paměť. Když se někde v 5. třídě učili o Monetovi, tak si vzpomněl, že jsme byli v jeho 4 letech v Giverny a postupně si vzpomněl na spoustu různých detailů.

• Citovat
  • Upravit
3076
30.11.24 07:05

S prvním jsme cestovali hodně, jednou dokonce přes 5 měsíců v kuse (kolem roku veku).
S druhým se to všechno stalo náročnější a navíc se rozjela korona, takže pár let bylo docela utrum…a já měla pocit, že už jsem si v životě odcestovala dost (nejakou dobu jsme i v zahranici zili plus mam za sebou asi 5 nebo 6 preletu na druhou stranu zemekoule a zpet) a že mi sedět nějakou dobu doma na zadku i vyhovovalo…plus ta logistika se dvěma malými dětmi mi přišla prostě příliš.
Teď jsou oba školního věku a zase se chuť trochu vrací, poslední letní prázdniny děcka procestovala skoro komplet, akorát my rodiče jsme se u toho museli prostridat :D Zatím jsme se teda drželi poměrně blízké Evropy, dal uvidíme.
Insta nesleduji a mám klid :lol: Ale je pravda, že kdyby mě postihlo nutkani se srovnávat, tak holt mám něco v zásobě. A také mě docela velká část světa vůbec neláká, bez ohledu na tisíc „sexy“ fotek, takže i to me nechává chladnou.

Příspěvek upraven 30.11.24 v 07:19

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.11.24 07:07

Ahoj, máme hodně dětí a necestujeme…jako ano fin.na to taky nejsou, ale spíše nás to ani neláká. Děti máme malé, raději mají výlety do zoo apod.Kde si to vždy celý den užily a spokojení se vracíme každý rok ;) Moře taky jednou plánujeme, ale jak píšu, zatím nás to neláká no.Za mě..bych šla do dalšího miminka, jsi mladá..takže je šance, že se mimčo povede..po 30cte je to už vše takové jiné. Cestování si ještě užijete dost ;)

PS: Nechápu jak někdo muže napsat, že lituje že má dítko :,( hruza…

• Citovat
  • Upravit
4749
30.11.24 08:08

@tejuna jen bych jeste dodala, ze proste jet, na to je idelal doba, kdy deti jsou male. A neresis skolu..kazde obdobi ma neco..co presne ti brani v tom cestovani? Spln si seny najdi si letenky, destinaci a vyraz..ale nemej ocekavani, neupinej se na plany, s detmi prostě je vse kolikrat jinak. Uzivej si maličkosti, bud flexibilni..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
953
30.11.24 08:21

S malýma dětma jsme cestovali po České republice a max Chorvatsko autem. Všude u nás bylo vážně nádherně a moc jsme si to užili. Jsem ráda, že jsme tehdy s nimi tolik cestovali po hradech a zámcích, teď už se to změnilo. Děti jsou dospělé, nejezdí s námi a my už většinou vyrážíme do zahraničí. Měli jsme děti brzo, takže jsme 40+ a máme plno elánu a chuti do cestování. Zrovna nám plánuju dvoutýdenní trek podel Atlantiku. Myslím, že to byl skvěle fungující model - s malýma dětma objevovat krásy České republiky a pak sami ve dvou objevovat nové země. Rádi vyrážíme na prodloužené víkendy někam nedaleko do různých zemí Evropy a vždy nás fascinuje, co se dal za 2-4 dny vše stihnout a shlédnout.
A k jedné poznámce tady - ano, na instasvetě to lže :lol: vidím to na lidech kterým vidím za instasvět. Co postujou a přitom co žijou. Je to navoněné pozlátko, ale pro všechny, i pro nás. Taková verze toho života co bysme chtěli žít. Nenech se tím vůbec zviklat, ty žiješ svůj život, pokud jsi spokojená, good for you, pokud ne, změň něco aby ano. ALE proboha nesrovnávej svůj reálný život s nějakým instagramovým. Neporovnáváš dvě stejné věci a „nemůžeš vyhrát“. Já insta beru pouze jako inspiraci, v životě jsem si neřekla - jé, ta se má, ta má tohle tohle tohle.. a víš proč? Protože se mám dobře a jsem spokojená. Nepotřebuju to s nikým porovnávat. Max když tam uvidím že se někdo má hezky a prožívá hezký okamžik, upřímně mu to přeji. Buď sama sebou a věnuj se přítomnému okamžiku a dětem v tomto věku. Nikdy se ten čas nevrátí a letí opravdu hrozně rychle. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11193
30.11.24 08:34

První dítě v 25, druhé v 27. Před děckama jsme chodili chlastat s kamarády každý pátek do hospody. Teď se s těmi kamarády sejdeme jednou za rok :D. S dětmi paradoxně cestujeme víc, než když jsme je neměli. Na rodičovské jsem byla až přehlcena výlety, děti měly čas… Myslím, že si z těch výletů pamatují tak čtvrtinu. Teď mají čas jen o víkendu, či o nějakých prázdninách. K moři jsme letěli s dětmi poprvé, když měla mladší 6 let a bylo to TOP. Dříve mi to přijde na prd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43039
30.11.24 08:54
@Snorlaxik píše: Více

jojo, mame doma i tento vyssi level, tohle vlastne bavi i me, ale i tohle je skodlive pro planetu a planetě nepomuze, ze si rozšiřujes obzory - ony ty obzory vlastne jdou rozsirit u te televize efektivneji, Naučných poradu o cizich kulturach je vic, nez kdy dokazes sama objet a dostanou se tam, kam ty ne.
A porad po tobe nezustane nic, nez fitky a suvenyry. A rozhodne jsou i bkbehsi zpusoby, jak prozit zivot, ale tohle neni ani za mak uslechtile.

Ja taky do sveho zivota poustim zabavu, ale zabava neni to hodnotne v něm zivote. Je to to prijemne, ale je to konzumni kolecko - pracovat - pobavit se. Pobavis se v restauracce, na kole, u more, na vystave, v divadle, na horach, s domorodcem v Peru…furt je to zabava. A ten cestivatel je na tom v tom ohledu stejne jako ten, kdo radej sedi u bedny nebo na chalupe s burtem na klacku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43039
30.11.24 09:04

@astoret ty uz za sebou neco mas, to je skvele.
hele za me jsi v pohode.
ja znam tak ve poznavace, co musi každoročně nelip nekolikrat valit přes celou planetu a jsou na sebe hrdi, jak poznavaji.
A posklebuji se tem u more, jako by byli v necem lepsi.

Chtela jsem vyjádřit, ze sedet doma na zadku a bavit se sberem hub je szejne hodnotny smysl zivita, jako drandit po celem svete. A pokud ten houbar jeste rozda nakladane houbicky, prinese svemu okoli alespon trochu male radosti, hned ma o carku vic.

Travit volny cas tim, ze bavim jen sama sebe je stejne hodnotne, at je ta zabava jakakoli.
Cestovatele se casto nad necestovateli ofrnuji.

U nas v rodine to vedlo k tomu, ze kdyz dedecek umiral na rakovinu a byl rad, ze je doma, tak jeste honem vymysleli, kam by ho vláčeli, aby si jeste uzil. A mysleli to dobre, honem honem jeste trochu vic ten zivot necim naplnit a nic jineho my neumime, nezname. Az nakonec sam mozna mel blby pocit, ze nejede.

Cestovatelstvi je proste spatne, pokud se kvalita zivota hodnoti podle vlajecek na mape sveta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Snorlaxik
30.11.24 09:06
@Pudloslava píše: Více

Pro planetu je škodlivé i to, že máš 3 děti, možná i víc, protože ty budou mít další děti a budou spotřebovávat hromadu surovin ;) a ne televize ti nedá to, co reálné cestování v té zemi. Ale to ty nepochopíš, když ti stačí dřepět u televize.

• Citovat
  • Upravit
317
30.11.24 09:10

S dětmi jde cestovat, první dcera byla do covidu, tak poprvé letěla v roce a třičtvrtě…s druhou dcerou jsme letěli v necelém roce, po Čechách nebo do Polska jezdíme několikrát za rok, dostavujeme dům, už bydlíme a jsem na RD…takže, az se vrátím do práce, tak se těším, jak budem letát několikrát za rok…my nebereme děti jako prekážku, mají to rády, jsou v tom vychované a doma se nudí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43039
30.11.24 09:11
@Knizka píše: Více

presne, hlavne se s nikym neporovnavej. Kdo vi, co si tim cestovanim lidi kompenzuji, jake maji kostlivce.
pokud se ti zrivna nikam nechce, nebo se ti to nehodí, tak co se stane… po dovolenych zas na tom budes stejne jako nekdo, kdo na dovolene byl

Ostatne s detmi se pak stava, je planovene dovolené rusis jednu po druhe, protoze chodi nestovice a jine lahudky… je lepsi se na to neupinat.

A nechavat vetsi odstup mezi detmu, jen aby se stihla dovolena…
vetsti odstup mezi detmi je samozrejme otázkou volby, ale pokud mas dobre duvody mit deti hned po sobe, koukni na to optikou po deseti letech. Rozestup mezi detmi zustava stejny, zatimco dovolena…co po ni zbylo? Fakt se to vyplati?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí