Jaký máte styl života? Cestujete?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
43039
30.11.24 16:51
@Snorlaxik píše: Více

no tak na pochopeni psaneho Ty taky nejsi zadna prebornice, bud k sobe uprimna…
Je to uspora energie mozku. Chci se pohadat, hodilo byse mi, kdyby protistrana sdelovala tohle, tak to tam proste vidim…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11193
30.11.24 16:54

Ty taky. Neznám Hrad a jak se konzumně žili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Snorlaxik
30.11.24 16:58
@Bytsamsebou píše: Více

Hrad s velkým H je v ČR jen jeden ;)

• Citovat
  • Upravit
11193
30.11.24 17:26

Pro nás Moraváky je to Pražský hrad 🏰 8). Vy, Pražáci, tomu říkejte jen Hrad. A znovu se ptám, to jste tam jedli v jídelním sále? Na Hradě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85544
30.11.24 17:41

My cestovali vic pred detmi. S ditetem jsme jezdili hodne do CR (bydlime v zahranici), pak ve 2,5 letech jsme leteli k mori (katastrofa, chytli jsme strevni virozu od ditete) a pak me cestovani preslo. Jezdili jsme 2× rocne na dovolene, ale autem k severnimu mori. No a pak prislo druhe dite a cestovani me preslo uplne, malej byl narocnej a jako raketa, nedalo se s nim ani do hotelu a nejradeji jsme jezdili k nam na „chatu. Ostatni to nechapali, ale mne se nikam jezdit nechtelo. Az ted ve veku mladsiho 4 roky me cestovani zacalo zase zajimat, ale podminka letu max dve a pul hodiny, kvuli mladsimu. Vylety nepocitam, to vyletujeme hodne odjakziva.

@Leontodon ted jsme se videli s pribuznymi a pohlidali by nam decka max. na jednu noc, vic ne. Byli ted u nas par hodin a odesli zniceni :mrgreen: jsou bezdetni, malo odolni :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4749
30.11.24 19:51
@Pudloslava píše: Více

Tak jako ona ta priprava ti taky neco da, vetsinou clovek o te zemi uz neco vi, dela itinerar cesty, cte si informace o mistch a pamatkach kam jede, plánuje. v tech dokumentech je naopak minimum informaci. Kdyz treba koukas na nějaký dokument o zemi, zmini nejaky max slavny chram a par info a vic nic, na miste se toho dozvis mnohem vice. V Japonsku jsme spali v chramu na posvatne hore, zadny luxus ubytko, ale tak jak spi mnisi, zucastnili se ranni modlitby s nimi, jedli jidlo co oni, to co si sami vypestuji. samozrejme chce to hledat, aby to nebyla turisticka past..navstivili jsme stary hrbitov na te hore, ktery mel takovou atmosferu, kterou ti tv neda. Povidali si s mnichy, byt jejich aj nebyla dokonala, vypráceli nam historii chramu, o rituálech apod..

V Thajsku jsme se setkali s komunitami Thajcu, poznavani jejich zivota a kultury, komunitni cestovani se snazí podporit mistni komunity tim, ze jim poskytuje udrzitelny zpusob, jak se uzivit, alternativa oproti sloni turistice a v tygrich chramech, coz je ten negativni turismus. Komunita Nam Chiao, venuji se ochraně mangrovů, vysazuji mangrovové stromy a znovu vypousti malé morské kraby, kterí se zachytili v jejich sitich zpet do volne prirody, aby udrzeli rovnovahu ekosystemu. Meli sjme tu moznost s nimi straviit nejaky cas i s dcerou a zkusit si to a dozevedet se o nejich zivote vice nez v nejakem dokumentu (ve kterem tohle malokdy i je) navic zajimave je, ze tam zije komunita thajskych buddhistu a thajskych muslimů a svete div se, funguje to tam. A tak by h mohla pokracovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4749
30.11.24 19:58
@Pudloslava píše: Více

A ty nezijes behem roku? To jako cekas a zijes až si budes moc vzit tyden dovci? Ja to tak nemam, ziju jinak, takze to vnimam jinak..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
645
30.11.24 20:16
@astoret píše: Více

Souhlasím, shodou okolností jsem Thajsko zažila podobně (plus Kambodžu), pořád jsme se přesouvali, denně spali jinde a viděli rozdíly i jen v rámci „krajů“. Je úplně něco jiného být naživo na rýžové farmě, ochutnat durian nebo na vesnici koukat, jak grilují rýžové krysy nebo se půl dne plavit přes jezero kolem chatrčí. Absolutně se to nedá s dokumentem srovnat, i průvodci (a fotky v nich) jsou na to krátké. To se musí zažít, od vedra, vlhka až po denní rituály proti komárům, komunikovat s mnichem nebo prolézat Angkor Wat. Stejně tak když jsem byla v New Yorku - je to 20 let zpátky a vybavím si pořád pocit, když jsem viděla první mrakodrapy nebo si dala bagel nebo viděla ortodoxní Židy ve Williamsburgu či luštila metro. To jsou absolutně nepřenosné zážitky, navždy uvězněné v hlavě. Nedokážu si představit se spokojit s tím, že se dívám na telku (kterou mimochodem asi 8 let nevlastníme) a budu si říkat, že polární záře je v telce fakt hezká a zima na severu Švédska asi možná podobná Šumavě v lednu nebo jak asi smrdí durian. Přijde mi to ujetý stejně jako tvrdit, že člověk nemusí jezdit autem, protože se může naučit řídit díky počítačové hře, kdy závodí na motokárách. Někdo asi nechápe sílu autentického prožitku, který je spojen se vším nepohodlím, výzvama, přípravama atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4749
30.11.24 20:37
@hopsahejsa píše: Více

Tak NY se musi zazit, ta metropole ma svoji dusi, tam to na tebe proste dychne. Ja to mesto mam hrozne rada, presne jak se rika bud ho milujes nebo nenavidis :) a kdyz jsme byla jinde v Americe casti jsem slysela, ze newyorcani to a to a ono opravdu, je to tam takove sve, lidi jsou tam zas jini i oproti jinym cetsim americkym mestum, ty kobtrasty jsou tam tak velke. A zrovna lide, poznat je jaci jsou, at je to Asie nebo Ny nebo kdekoliv jinde, to ti zadny dokument neda. Treba zrovna u New York jsem milovala poulicni umelce, celou tu zivou umeleckou scenu, kulturu, tolik kulturnich možnosti, zivotnich stylu a muzes mit nasledovano x dokumentu o tom meste, neda se to srovnat s tim, kdyz tam prijedes a snazis se tam zorientovat a ujasnit si kde to vlastne jsi, co se deje, kdyz uz mas pocit, ze chapes, zajdes za roh a jsi zas v jinem svete. A vubec ja na cestivani miluji tu rozmanitost hlavne, uz jen vsechny mozne akcenty v ramci jedne zeme, lidi puvidem z jinych zemi, co si nesou sve koreny sebou..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Leontodon
30.11.24 20:53

@blumen když počítáš i cestu „domů“, tak my cestujeme strašně moc. Máme to kolem 14-15h čisté jízdy autem, tudíž dva dny a jedeme pár krát za rok.

Na noc jsme ještě bez nich nebyli. Taky ne, že by se někdo z rodiny moc hrnul hlídat přes noc :lol:. Bezdětnou mám akorát švagrovou, neumím si ji ani představit :lol:. Ono jedno dítě dáš hlídat snadno - se dvěma to je jiný kafe.

• Citovat
  • Upravit
Snorlaxik
1.12.24 07:17
@Bytsamsebou píše: Více

Proč bychom tam měli jíst? A Hrad je to pro všechny v ČR, učí se to na prvním stupni ZŠ ;)

• Citovat
  • Upravit
4749
1.12.24 07:53

ale chapes, zes tam byla zbytecne, mohla sis to pustit v telce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Snorlaxik
1.12.24 07:56

To je pravda. Mohli jsme si ušetřit hodinu čekání ve frontě na vstup :lol: že mě to nenapadlo :think: :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
43039
1.12.24 08:40

to bych chtela. Abych me vubec nemrzelo, kdybych na zadnou dovolenou nemohla a nevadilo by mi to. To ti zavidim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4749
1.12.24 08:51

@Pudloslava mame stesti, ze oba s manzelem mame celkem volnou pracovni dobu a muzeme delat odkudkoliv, i kdyz ted po covidu se to trochu zprisnilo, ale porad to jde, coz je velka vyhoda. nicmene s detma uz to tak jednoduche neni, protoze kdyz travis cas cestovanim, tak pak to volno travis a detmi, resp ja mam jen jedno, tak s ditetem a uz moc neni prostor pro praci, chce to pak se nejak prostridat aby mohl delat muz nebo ja a nemuseli jsme to dohanet v noci, plus obcas clovek ma nejake cally, jednani a musi byt v tu dobu k zastizeni. dalsi vec je skola, kdyz uz dite uvolni, tak samozrejme nejde rict, kaslem na to musi se udelat prostor i pro to. takze obecne za me se krom bezdetneho zivota nejlepe se mi cestovalo s mensim ditetem, kdy jsme melanjeste i zkracenou prac dobu. ale i tak to jde stale, chce to jen vic priprav a vic pevnych nervu a obcas nejakych ustupku..:mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí