Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Snorlaxik píše: Více
tohle je nejlepsi argumentace :Ale ty taky"… se doma tak nehadate, ze manželovi neco vytknes a on ti rekne „ale tys minuly tyden nevynesla kos…“ fakt ucelne
![]()
Procti si moje prispevky a pochopis (mozna), co jsem chtela sdelit, jestli ne, tak nema smysl se bavit dal…
Já se cestování nevzdala ani s dětmi, jo, na rodičáku bylo méně peněz, tak jsem je třeba ve třech letech (dvojčata) sama vzala busem do italského kempu do obyčejného pidi mobilheimu s kuchyňkou a mini-sprchou s wc, a paradoxně to byla jedna z nejhezčích dovolených
ex by busem nejel, tak doma hlídal psa ![]()
cestovat se dá i nízkonákladově, postupně zvládly holky i lítání, dají se dělat různé prodloužené víkendy do okolních zemí, kam to máte blízko - Slovensko, Polsko, Rakousko, Maďarsko.. jsou tam nádherná místa
a jezdí tam třeba vlak- Regiojet, to je pro malé děti taky super zážitek ![]()
s druhým dítětem bych klidně rok dva tři počkala, jsi ještě velmi mladá, užívejte si
@Pudloslava jenze cestovani neni o tom udelat si zarez na mape a letet pres pul planety, abys neco videla..a nikdo se nad nikym neofrnuje, at si kazdy dela co chce. Kdyz nekomu staci jezdit po okoli nebo jen po Cesku, proc ne. Ale zajladatelka ma ocividne jine tuzby, tahne ji to nekam ven..
A taky jsme doma meli dedecka, jehoz celozivitni prani bylo videt Norsko a polarni zari, chytat ryby tam. Rad chodil na ryby, vzdy snil o tomto, chteli jsme mu to splnit. Jenze jeho zena rekla ne, nikam ho nevlacejte, to by taky mohlo byt to posledni. A? Splnit si celozivotni sen, kdyz vis ze odchazis a uz nebudes mit sanci, v cem bylo lepsi, ze nejel, ze lezel doma s hadickama a obcas ho prisel nekdo navstivit. Ani uz s nikym nekomunikoval, jediny kdy jsem ho videla ze mu zarula ocka byla nase dcera, kdyz jsme prijeli a vypravela mu kde byla a ukazovala fotky, to se vzdy rozzaril a jen rikal, dobre delate, jen at vidi svet, ja tu sanci nemel a bylo videt jak by rad. Vzdy rikal, ona tam pojede za me a za budes koukat na polarni zari, mysli na dedu. Dodnes me mrzi, ze jsme to vic netlacili, treba by ho ta cesta vycerpala a byl by tu o par mesicu mene, ale vim urcite ze by umrel stastny..a nekdo by to mel opacne, nekdo by nikam se trmacet nechtel a byk by rad za to, ze je jen doma. Oboje je spravne, jde o to jak je clovek nastaveny.
Jinak rozestup deti, ono je to individualni, znam pary,,kdy druhe po sobe byl hřebíček do rakve vztahu, znam pary, kdy zena mela urcite ambice v práci nebi se venovat konickum a prislo druhe kratce po prvnim a z te zeny se stala hromadka nestesti, co jen se stara o rodinu, frustrovana a znam pary, kdy i odstup s detmi tomuhle vsemu pomohl. Jsou pary, kde je to jedno..kazdy to ma jinak, zalezi na tobe, ty musis vedet co chces. Chces odstup, chvíli se venovat necemu jinemu, plnit si sny, vratit se na cas do orace nebo te tobtahne k materszvi. Kvuli bezne dovolene nekde v rezortu mi to prijde zbytecne, to muzes i s detmi..ale jak pise @pudoslava na co budes vzpominat, tak verim, ze na beznou hotekovou dovolenou asi ne, ta zapadne ve vzpominkach, ale pokud ches neco procestovat, zazit, tak verim, ze na to nezapomenes.
Ale ty musis vedet k cemu te to tahne..co vubec chces zazit, kam te to tahne na cestivani? Proc mas pocit, ze s ditetem to nejde?
@Knizka píše: Více
Já jsem teda ráda, že nás naši brali i do zahraničí a teď klidně letí s naší dcerou k moři, už byli dvakrát a malá měla necelé 4roky a 4,5let a to mají 65 a 68let, teď se těší až budou moct vzít i tu malou kojenou, ta zatím byla letecky s námi a všude jsou holky zlaté..my jsme cestovali za svobodna i exotiky a tu Evropu jsem procestovala i sama, teď cestujeme s dětmi, aby něco viděly a zažily…máme okolo sebe cestovatelské rodiny, nikdo nečeká, až se co nejdřív zbaví děti, aby měly klid na cesty…to je každého věc, jestli chce jezdit s dětmi, ale my žijeme pro ně…od dcery kamarádky byly i několikrát kanáry, v Karibiku…apod…na jaře asi taky poletíme na kanáry, protože starší 5letá chce do Španělska…
@LednovaLocika píše: Více
A?
Ja psala jak to bylo u nas a ze nam nic nechybelo. ![]()
@Knizka píše: Více
A jak to vnimaly deti? Ja jsme vyrostla v podobne rodine, hodne jsme jezdili po cesku hrady a zamky, leto na chalupe a nejaky vylet a koupaliste. jako bylo to fajn, ale mrzelo me, ze nikam jinam nejedem, preci jen zamky a hrady porad. Ale asi je to o nature, mama s tatou byli takovi, jim to stacilo, ja s brachou zas cestovala po globusu a rikali si kam bysme tak chteli se podivat a vzdy premlouvali nase a nikdy nic. Vzdy rekli, zbytecne tady je taky hezky, jedeme do kempu apod..jako jo, uzili jsme si to, mam na to hezke vzpominky, ale hrozne jsem chtela nekam dal, poznat cizi zeme a mrzelo me, ze kvuli nam aspon nekdy nasi nevybicili, oni na to proste nebyli a hotovo.Jak jsem byla velka zacala jsem si to realizovat sama a ted s detmi a i to ma jiny nadech. Uzivam si to i to vic, vic nas to spojuje. Vnimam to jinak. Je to takove, jine..jezdime i tady, ale kdyz jsme nekde venku, v cizine, v neznamem prostredi, jina kultura, jidlo, jazyk a vyrazime a poznavame tu zemi, tak nas to fakt hidne obohacuje a spojuje. Ale treba nasi jsou takovi, ze kdyz jsme je vzali, neocenili to, naopak se tam necitili, to cizi
prostředí je spis zneklidnovalo, nekdo to tak ma no..oni ted na stara kolen uz nejradsi chalupu, ale tak hlavne ze jsou spokojeni. Ja jsem byla bohuzel jina povaha a mrzelo me, ze jako dite jsem to nezazila, kor ted kdyz vidim jak to pusobi na deti. Bracha je stejny a to jako dite by objevoval svet, to je zvlastni..u me to bylo naopak, ve mne to povzbudilo ducha, ze az budu velka vynahradim si to a jezdime co to jde, u nej jakoby to spis toho ducha pihrbilo ![]()
@astoret píše: Více
Napsala to nahodou hezky. A uz se nekdo ofrnoval, ale dalo se to od te pani cekat ![]()
@Pudloslava to se hluboce mylis, takhke omezeny nazor uz jsem dlouho necetla, kdyz si myslis ze nejaky porad v tv ti zprostredkuje to byt tam a prozit to, to muze napsat nekdo, kdo nikam nejezdi nebo vyjel, ale mylne se domniva ze neco poznal, protoze byl nekde na hotelu u more..
Nic takového na fb ani instáči nesleduji
a mám klid
. Ale asi se přikláním
k názoru, že pokud jste cestovatelský typy…nezastaví vás ani děti.
@PAN66 píše: Více
Psala jsem, ze deti byly spokojene a k mori jsme taky jezdili, ale jen do Chorvatska (kvuli dojezdove vzdalenosti autem). Resort me nelakal a cestovani na pass blind jsem se bala, taky se bavime o dobe pred vic jak dvaceti lety. Nebylo to tak bezne, jako dnes. Neznala jsem nikoho kdo lital po svete jinak nez za rodinou, nebo do hotelu s cestovkou. To jsme radeji jeli tim autem at muzeme jezdit a poznavat i tam - mame i tam toho projeteho hodne. Deti nikdy nebyly valeci typy na plazi, nikdy je to nebavilo, kazda dovolena byla o cestovani a poznavani. Ja zas toto nezazila s nasima. Byli jsme vzdy priplacnuti na jednom miste. V zivote mi neukazali zadnou pamatku. Toho jsem se chtela vyvarovat. Cesko mame projete krizem krazem a vzdycky jsme byli nadseni z toho jak je u nas krasne. Obecne mame kladny vztah k prirode a velmi casto chodime na vyslapy, nebo na bezky. Mame pohyb venku proste radi.
@Pudloslava píše: Více
obzory jdou u televize rozšířit efektivněji. To bych prosila vysvětlit. Jak tupé civění na pořad ti může zvětšit obzory? Podle mě ti zvětší leda oční vadu. Ty jsi asi nikdy necestovala, že porovnáváš pasivní čuční na tv, fotky a suvenýry a ještě ušlechtilost? Možná ti to není známo, ale cestování tě (na)učí samostatnosti, rozhodnosti, orientaci v prostoru (mapách), vyžaduje komunikaci (v cizí řečí nebo i rukama nohama), nějaké plánování (včetně time managementu, aby ti neujel první vlak/letadlo nebo jsi na čas zvládla opustit pokoj, zařídit x mikrověcí před i v průběhu, hospodařila s financema, uměla si poradit v krizi na druhém konci světa a tak bych mohla pokračovat. Absolutně směšné a od věci je to porovnávat s televizí! A ta tvoje poslední věta, to je taky perla. Tyhle názory (ani nevím, kam tě zařadit - někam mezi zapšklou neschopnou ženskou a závistivou omezenou chrchlou) jsou tak mimózní, že jsem na emiminu snad nikdy nečetla větší pitom.inu.
Tak cestovat s dětmi jde, mám známé co každý rok jedou třeba na 2 měsíce do Thajska atd…od malá svých dětí. Mají teda rozestup 5 let. A využívají právě toho času, muž teda maká na filmu a mají dost peněz a pak to volno, ale prý je taková dovolená v Indonésii stojí stejně jako život v Čechách.
Blízko u sebe mít děti je dost náročný, ale zas jsou parťáci ( to máme my ale já nemám touhu spíš ani peníze cestovat)
@Snorlaxik píše: Více
Proč ti, co jezdí k moři, jezdí „tupě“ k moři? Ať si jezdí každý tam, kam ho srdce tahne. A pokud někoho uspokojuje byt doma, není na tom nic špatného. Mne je třeba u moře nádherne, miluju tu vůni.
@Knizka a jak cestovali rodiče s Vámi? Já jsem 87.ročník a když jsem byla na vysoké škole, tak už se normálně létalo běžně, s mamkou jsem pak letěla 4×…s námi naší jezdili autobusem nebo lehátkovými vlaky od mých 5let…s manželem necestovali vůbec a jemu to teda bylo líto…tak toho dětem společně chceme ukázat hodně na různých kontinentech a nemusí to být válecí dovolené…taky nám nevadí dovolená v karavanu, mobilhomu, penzionu..ale rádi to proložíme i cestováním letadlem…