Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Jednou týdně chodí paní na úklid
Ale to jsi asi číst nechtěla.
Já mívala dost ode zdi ke zdi povahu, takže jsem taky nejvíc zbožňovala začátky velkých úklidů, které jsem ale pro jejich náročnost většinou nedala na jeden zátah.
Postupem času jsem se naučila dělat každý den něco a nezasekat se na tom, aby byla určitá část dokonalá. Není to tak uspokojivé, ale je to fakt praktičtější. Takže zvládám poměrně rychlý povrchní úklid bytu obden a hloubkové čistky/reorganizace dělám kousek po kousku, když mám náladu.
Od té doby co mám děti, to absolutně nezvládám. K tomu je manžel neuvěřitelný sběratel, všude se válí buď hračky a nebo jeho krámy. Dneska jsem se tak vytočila, že bych odsud nejraději utekla. Nic nedrží pohromadě, kam zajedu mopem, tam odpadne lišta. Ráno vysaju a než se dostanu k vytírání, tak mám zase všude vše možné.
Dělám každý den pár minut (cca 20?) povrchový úklid (věci na své místo, prach kde je potřeba, myčka, pračka), wc..
párkrát za týden k tomu přidám vysátí (zapojím děti), koše, koupelna, 1-2×týdně vytřu dle potřeby..
velký úklid moc nemusím, věci jako vypínače, dveře otřu kdy je potřeba.. okna holt 2× za rok, taky se to nezblázní
každý kdo přijde, chválí, že je uklizeno, ale ono tak nějak prostě vypadá ![]()
vařím spíš jen o víkendech.. teď jak děti nemají obědy ve škole, tak bohužel denně, ale spíš rychlovky a skoro půlku z toho uvaří manžel
chodíme oba do práce, střídáme se..
tento systém úklidu se mi po 27letech vedení samostatné domácnosti zdá nejlepší, dřív jsem vyšilovala pravidelně x hodin celé dopoledne každou sobotu po vzoru své matky, ale je to blbost, víkendy radši trávíme na chalupě nebo s dětmi program..
mám ráda uklizeno, ale neotročím…
Ahoj, tak pračku, myčku a robotický vysavač u nás pouštím denně ![]()
Ale vážně - během dopoledne ve vsech místnostech postupné vypustím robota (snažím se, aby vysaval, když jsme s malpu vebku) a nasledně ve všech vytřu. A jinak kazdy, den uklízim jednu místnost - přetřídím věci a dám je na svoje místo (pondeli loznice, utery koupelna, chodba, zachod, streda pokojicek, ctvrtek obyvak, patek kuchyn) V neděli měním ručníky, povlečení a prostěradla a utíram prach. Žehlím průběžně večer u telky, ale zoufale mě to nebaví.
A když má přijít návštéva tak dělám rychloúklid, kdy všechen bordel nacpu do ložnice 😂. Věci jako okna, přetřídění oblečení a podobný větší akce dělám, když mi mamka hlídá malou a mám na to klid ![]()
Doporučuji web terapii domova.
Začínala jsem s FlyLady, to je pro každý všední den pravidelné úkoly (např. v pondělí velkej úklid, v úterý nějaké plánování jídelníčku, placení účtů atp.), jsou tam zabudované i takoté ty věci, co děláš jednou za rok. Vyhovovalo mi to, když jsem ještě chodila do práce.
S dětmi jsem přešla na Zónový úklid, snažím se ho stíhat, když děti spí, tam je to zase každý všední den jedna místnost (např. pondělí ložnice), vyhovuje mi to teď víc.
Víkendy jsou u obou volné.
Mě ten systém docela funguje a nemusím držet v hlavě, že třeba mám udělat lišty, prostě to tam postupně za rok máš všechno…
Jsou tam i nějaké tipy pro začátek, aby ses do toho dostala. Zákaldem těhle systémů ale je to, že máš doma vytřízeno… např. když máš všude možně hroamdy papírů k vyřízení, serepetičky na poličkách, kupičky oblečení na zemi, tak je ten úklid neefektivní, protože musíš x věcí posbírat a tak… takže se tma věnuje i debordelizaci domácnosti, kdy se ti to potom uklízí mnohem líp.
V neposlední řadě mi pomáhá, že máme byt po rekonstrukci, kde jeden z mých požadavků byla snadná údržba, takže nábytek máme na míru až ke stropu a tak, abych co nejvíc eliminovala práci navíc. A sazmořejmě, něco jiného je byt 3+1 a něco jiného velký barák se zahradou…
@Lara Farseer mně se tam hrozně líbí ty úkoly měsíce. Čistý dřez je prostě nejlepší nakopávač pro uklizený byt ![]()
Záleží jestli uklízíte byt nebo barák. Já jsem si pořídila i knížku od Con Mary.
A zatím se mi nejvíc osvědčil úklid stylem - každý den něco. Jeden den vyluxuji a umyji podlahy. Další den utřu prach, další umyji WC, další umyji koupelnu. Takže úklidu věnuji max. hodinu denně a přitom to pořád vypadá udržovaně a není nikde vyloženě vidět bordel. Nárazové úklidy jsou na… nikdy to nestihnu vše a pak můžu začít úplně od znovu
S dvouma detma se mi zda, ze uklizim porad-nejhorsi je umyvadlo a zrcadlo v koupelne a jidelni=jejich pracovni stul. Takze jsem dost zacala po detech jit-po prichodu si srovnat boty, povesit obleceni, nekolikrat denne si po sobe uklizi stul (pastelky a papiry) a take hracky. Take cpou pradlo do pracky a vyndavaji nadobi z mycky, vysavani je celkem taky bavi. Jak jsme vsichni doma, tak je toho neporadku vic a holt se musi zapojit vsichni. Jedno ditko skolkove a jedno skolou povinne a vic maka to skolkove, protoze dela vetsi neporadek. Manzel byl taky takto veden a ja chci, aby deti vedely, ze kdyz si udelaji neporadek, tak ja nejsem ta co to po nich pujde uklidit. Jinak uklizim narazove-vidim neporadek a jak je cas tak jdu na nej. Uklizeci soboty jsem taky zrusila, jen me stvalo, ze zase neco musim.
Kazdy den zametu, utru prach v celem dome, dvakrat denne sprchac, umyvadla, zachody zrcadla, vanu. Sporak kazdy den, troubu po kazdem pouziti. Ob den vysavam a vytiram (rucne), jednou tydne lednicka, spary, radiatory svitidla, kytky, knihy. Od dva tydny vymena luzkovin, myti skrinek a suplet v lince koupelne. Jednou mesicne okna. Zehlim, peru podle potreby. Dvakrat/ trikrat rocne objednavame firmu na sedacky, postele a koberce.
Nemam rada deleni ze kazdy den neco, tim se jeste udela vic bordelu na uklizenem. Ale nemame nikde zadne serepeticky, az na knihovny ani policky, obrazy, fotky a jine pracholapky
Za tech asi 15 let, co bydlim mimo rodicovsky dum, jsem prisla na to, ze jediny zpusob, jak nemit pocit, ze doma uklizim casto, a zaroven mit pocit, ze doma neni binec, je prepnout se do rezimu “chlap”. Pac ti se zpravidla uklidem nijak zvlast nezaobiraji a taky neresi kazdou kapku na umyvadle
Od te doby, co jsem se zbavila zdedene holcici obsese, ze to doma musi vypadat jako z katalogu, mam vyrazne vic volneho casu na bohulibejsi aktivity. Zivot je moc kratky na to, abych ho stravila lestenim dlazdicek a umyvanim oken ![]()
@yse
Se zapojováním dětí plně souhlasím. Náš starší má dva a čtvrt, ale už v roce něco měl první povinnost - naučil se zavírat dveře od mikrovlnky, tak si to vzal za své. Teď mi běžně pomáhá vyklízet myčku, už jsme ve fázi, kdy věci ve spodních skříňkách uklízí už také sám. Vyklízí nákupy (teď teda radši ne), když třídím prádlo, tak mi pomáhá, když něco rozleje, utírá si to… a každý večer uklízí všechny své hračky… A je to strašně fajn. Zaprvé ho to baví, za druhé odmala se učí, že prostě každý doma něco dělá a zatřetí nejsem jeho otrok ![]()
Nesnáším luxování. Minulý rok se mi podařilo vyhodit většinu koberců, mám už doma jen menší pod konferenční stůl, takže nyní už jen vytírám. Je to strašná úleva. Prach utírám jednou týdně, jak se k tomu dostanu. Koupelnu a wc průběžně. Systém na žehlení jsem nenašla. Hrozně mě to nebaví. Ale je to nutnost. I když pořád slyším, že lidi už roky nežehlí. ![]()
Dobrý den. Zajímalo by mě, jak máte nastavený systém úklidu domácnosti, abyste neměly pocit, že úklidem strávíte příliš mnoho času, ale zároveň uklizeno je.
Jen poprosím pokud možno vynechat příspěvky typu „pustím pračku, myčku, robotický vysavač, potom pustím sušičku a robotický mop, objednám jidlo z oblíbené restaurace a mám hotovo“.
Proč se ptám? Mám pocit (a stydím se za to), že si neumím rozdělit práci tak, aby to bylo efektivní. Kdysi, v jiném bydlení, to bylo ok, ale teď mi to najednou nějak nejde. Mám sklony k nárazovým úklidům, kdy chci uklidit úplně všechno najednou, jsem z toho potom otrávená a mám následně zase líné období, kdy na to zkrátka kašlu.
Poradíte, co pomáhá vám?