Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Lalelale píše:
@Nimie myslíš, že už by to vážně umělo nahradit normální vytření? Nemáš i tip na konkrétního robota? Každý den rozhodně neuklízím, zoufale čekám na to, až se bude moci vrátit uklízečka a trpímpřiznávám, že mám k úklidu fakt odpor, ale zároveň jsem člověk, co miluje hygienickou čistotu, dokonalá kombinace prostě
![]()
Tam je klíč v tom to fakt dělat často. Pak ten normální mop vytáhnout podle mě nebudeš muset a nebo když už, tak výjimečně. Koukni na nejvyšší řadu mopovačů od iRobot. Oni umí spolupracovat s Roombou, takže na sebe čekají, uklízí postupně podle plánovače apod. třeba už jen to že vyluxuješ před vytřením udělá strašně moc. Nebo když vytíráš spíš častěji, tak pak toho bince není tolik.
A nebo když je binec fakt velký, tak to i teď dělám tak, že to projede Roomba, pak to vytřu, tím se uvolní nové drobné částečky, takže to nanovo projede Roomba. Když by tam měl být fakt ultra ultra bordel, tak bych to pak ještě jednou setřela, ale většinou tahle kombinace stačí i na vážně hodně otřesný stav podlah ( alá dlouhosrstý pes vyválený v jílu za silného deště, který se domů přišel vytřít do podlahy
nebo dítě které v tom jílu zapadne a v těch stejných holinkách přeběhne celý barák načež se to nechá náležitě uschnout
)
@Nimie jsi mě teď docela nalomila, my právě koupili jen vysavacího roombu, protože ty reviews vytíracích robotů se nám moc nezdály… Ale když tě tak čtu, tak to znovu zvážím. Kolikrát bys vyměnila ten hadr/vodu na dejme tomu 50 metrů čtverečních?
@Lalelale píše:
@Nimie jsi mě teď docela nalomila, my právě koupili jen vysavacího roombu, protože ty reviews vytíracích robotů se nám moc nezdály… Ale když tě tak čtu, tak to znovu zvážím. Kolikrát bys vyměnila ten hadr/vodu na dejme tomu 50 metrů čtverečních?
Podle toho jak moc máš špinavou podlahu… u ručního mopu mi to vychází zhruba takhle:
a) slabé zašpinění (žádná vyloženě špína, typický bytový bezzvířatový prostor s čistým dítětem) - 1 hadr na cca těch 50m2 klidně, možná by to zvládlo i o kus víc, ale to jsem nezkoušela, takový prostor už dávno nemám ![]()
b) průměrné zašpinění (ťapičky od psa, občas fleky od bahna apod.) - 1 hadr na cca 30m2, ale fakt záleží, jednou to může být 30m2, jindy 40m2… ono to pak tak nějak odhadneš podle toho kolik toho bordelu budeš vidět na podlaze, případně to dělám tak že to prostě vytřu poprvé a pak podruhé už jen narychlo na dotření úplně do čista pokud si nejsem jistá - ten mop by se pak dal prostě pustit na 2× stejně jako Roomba
c) zašpinění ve stylu bahno rozmazané všude po bytě
tam je ta spotřeba docela hustá a chce to tríček
u takového bordelu bych nejdřív ručně sundala to nejhorší a pak to nechala projet mopovačem.
@Nimie no já bych nejdřív vyslala do akce vysavač. Žijeme ve městě a prakticky dva dny po úklidu máme na podlaze takový ten městský prach, hlavně v koupelně to je strašný, tam musím vytírat skoro pořád. Jako občas jsem fakt žasla do roomba pár dní po návštěvě uklízečky dokázal vysát. Ale zvířata ani bláto nemáme. btw ty úklid musíš milovat, viď? Já tě mám vyloženě spojenou s diskuzema na téma uklízení ![]()
@Lalelale píše:
@Nimie no já bych nejdřív vyslala do akce vysavač. Žijeme ve městě a prakticky dva dny po úklidu máme na podlaze takový ten městský prach, hlavně v koupelně to je strašný, tam musím vytírat skoro pořád. Jako občas jsem fakt žasla do roomba pár dní po návštěvě uklízečky dokázal vysát. Ale zvířata ani bláto nemáme. btw ty úklid musíš milovat, viď? Já tě mám vyloženě spojenou s diskuzema na téma uklízení
Abych byla upřímná, tak ne
jsem bordelář a sběratel se záchaty OCD, celé dětství jsem bojovala s maminkou která potřebovala mít vždy čisto a nebyla schopna pochopit jak je možné že otevře dveře do mého pokoje a sypou se na ní věci
ale čím jsem starší, tím se to zhoršuje a byť nerada uklízím, tak ale víc nesnáším nepořádek. Hlavně já spíš moc nemám na výběr, koníčky a celkově způsob našeho života je strašlivě bordelářský. Zbavit se věcí a zvířat nejsem ochotna, žít jak v chlívě taky ne, tak mi nezbylo nic jiného než se přizpůsobit a najít způsob jak to zvládat.
Akorát vždycky mám chvíli nahoře, chvíli dole, prošla jsem si milionem postupů abych to zvládala, protože celý život bojuju s motivací a vůlí a jsem schopna lézt z extrému do extrému a fakt si to nezjednodušuju. Tak se postupem času snažím se dopracovat ke stále lepšímu přístupu, který nebudu muset zahodit ani v krizovější situaci, protože toho prostě fakt máme hodně a mě se do toho strašně moc nechce. Baví mě to občas, když vidím okamžitý výsledek. Občas na to náladu mám a dobrý a občas ne, ale stabilní režim a systém mi pomáhá nemít jeden den totálně naklizeno a druhý den chlív ![]()
@Nimie jo o věcech mi ani nemluv, máme jich hrozně moc a já se postupně snažím přerovnávat skříně, třídit… nebaví mě to. Prostoru mám dost, jen není dobře využitý. A další kapitola je oblečení, už jsem odnesla několik pytlů a pořád je.
jednou za čas dostanu záchvat, třeba když se podívám na marie kondo, a pak to lítá
takže jednoho dne se snad dílo konečně podaří. teď se chystám na reorganizaci kuchyně, to bude jízda ![]()
@Lalelale píše:
@Nimie jo o věcech mi ani nemluv, máme jich hrozně moc a já se postupně snažím přerovnávat skříně, třídit… nebaví mě to. Prostoru mám dost, jen není dobře využitý. A další kapitola je oblečení, už jsem odnesla několik pytlů a pořád je.jednou za čas dostanu záchvat, třeba když se podívám na marie kondo, a pak to lítá
takže jednoho dne se snad dílo konečně podaří. teď se chystám na reorganizaci kuchyně, to bude jízda
Zkusily jste na ty věci swap? Prostě se jich zbavit, třeba za něco k jídlu ![]()
@Katastrofaobecna píše:
Zkusily jste na ty věci swap? Prostě se jich zbavit, třeba za něco k jídlu
Já se přiznám, že mám hrozný odpor dávat cizím lidem adresu a zároveň řešit poštovné atd se mi nechce. Třeba oblečení hážu do kontejneru charitě a ať si s tím dělá co chce…
Jen cca u třech dražších/větších věcí, co mi bylo doopravdy líto vyhodit jsem to dala na net za opravdu symbolickou cenu (příklad prakticky nový odštavňovač za 50 kč, aby se mi nehlásili takoví ti lidi co vezmou všechno jenom proto že to je zadáčo). A i když mám fakt radost, že jsem to nedala do popelnice, tak by se mi do toho znova nechtělo. Lidi si to zamluvili a domluvili čas, pak se bez omluvy neukázali…
@Katastrofaobecna píše:
Zkusily jste na ty věci swap? Prostě se jich zbavit, třeba za něco k jídlu
No ale já všechny ty věci používám
jen je jich hodně no ![]()
@Lalelale Já to dělám přes fb na swap v našem městě, sejdeme se třeba na zastávce kterou mám blízko. Lidé tam jsou docela dost spolehliví, nicméně to fakčí i opačně, už jsem za pár prkotin, třeba čaje, dostala nové krámy k nám do bytu ![]()
Ale zase, až mě to omrzí, pošlu za čokoládu nebo čistič na okna dál.
Uznávám, třeba na vesnici to takto lehce aplikovat nejde.
@Katastrofaobecna Já to dávala pryč přes marketplace. mně se třeba stalo, že jsem chlapovi dala adresu a on se neobjevil. Tak mu píšu, kde tedy je, že pokud se neozve, odstavnovac za 50kč dám dalšímu zájemci. Plácnu, bydlím v Praze. A odpoveď od chlapa: omlouvám se mám zpoždění, ale už vyjíždím z Ostravy
tak mu píšu, jestli si uvědomuje, že bydlím v Praze, a on že jo, že zrovna skončil v práci a už jede. Fakt mi nebylo příjemné, že člověk, co byl ochotný přijet takovou dálku kvůli 50kč měl mojí adresu. Nakonec jsem si vymyslela, že se nějaký zájemce byl ochotný dostavit hned. A to nemluvím o tom, že se mi ozvalo za dva dny asi 80 lidí, co třeba požadovali, abych jim to ještě přivezla až domů ![]()
@Lalelale No a proto ta skupina v tom městě
Nic nikam neposilam, nikdo nejede divnou dalku a pokud nechci staci rici jen ctvrť ![]()
@Nimie Ano, režim a systém, mám to stejně
Akorát já tomu teda říkám, že nad sebou potřebuju mít bič
Proto mi ze začátku strašně pomohla FL, i když nás mamka doma k úklidu vedla, tak se moje první samostatná domácnost postupně propadla do totálního chaosu, rekonstruovali jsme a zároveň už ve dvou místnostech žili, no hrůza… Takže seznam do ruky, odškrtávat položky a prostě nešlo se k TV, dokud to nebylo hotové
Tak jsem určitý návyk dostala do krve a pak jsem mohla trošku povolit otěže a přizpůsobit si to, teď mi víc vyhovuje systém zón. Ale taky to někdy nevyjde, hloubkový úklid předsíně a zádveří před sebou tlačím už aspoň 14 dní ![]()
@Lalelale To mě taky překvapilo, jak daleko jsou lidi ochotní jet pro věci jen proto, že jsou levný
Prodávala jsem nové houpátko pro dítě, pár měsíců používané, za sotva třetinovou cenu a pán se sem 14 dní chystal, pak z něj vypadlo, že to má 150 km… Nakonec jsem to taky nechala paní, co si byla ochotná dát sraz v obchoďáku ještě to odpoledne. Já sama hledám vždy jen v nejbližším okolí, pokud bych strávila půl dne na cestě, tak to pro mě jaksi ztrácí smysl, když nepočítám projeté peníze, tak můj čas je drahý ![]()
@Nimie myslíš, že už by to vážně umělo nahradit normální vytření? Nemáš i tip na konkrétního robota? Každý den rozhodně neuklízím, zoufale čekám na to, až se bude moci vrátit uklízečka a trpím
přiznávám, že mám k úklidu fakt odpor, ale zároveň jsem člověk, co miluje hygienickou čistotu, dokonalá kombinace prostě