Jaký obor studují nebo chtějí studovat vaše děti na VŠ?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
12501
30.7.23 13:47
@Livi92 píše:
Ať si vybere podle toho, co ho baví. Já jsem na sebe naštvaná, že jsem si do výběru škol nechala kecat od rodičů a učitelů. Co ti pomůže, že obor má uplatnění a jdeš na něco náročnějšího, protože na to máš, když jsi potom v při studiu/práci nešťastná a nebaví tě to. Navíc, když tě něco baví, tak máš potom motivaci se v tom zlepšovat, rozjet třeba vlastní projekty/podnikání. Když studuješ něco „na sílu“ a nemáš k tomu vztah, tak to sice nějak doplácáš, ale motivace být v tom nejlepší ti absolutně chybí.

No jo, jenže hodně mladých může později litovat, že nedali na praktičtější rady rodičů. Hodně kolegů mi říká, že jejich děti chtějí studovat právě obory, které to uplatnění moc nemají. Školy samozřejmě na svých stránkách uvádějí, jaké je tam skvělé uplatnění, ale není to tak. Možná by potom děti v dospělém věku uvítaly obor s dobrým příjmem a ten svůj zájem mít jako koníček.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12501
30.7.23 13:49
@Fl.49 píše:
Po střední šel rovnou na výcvik na dopravního pilota. Tam nemusíš mít vysokou.

To si potom sám platí, ne? Protože si pamatuji, že dříve se to studovali na VŠ, a tím se dali nákladům vyhnout. Bylo to myslím na vojenské nebo dopravní, už nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
293
30.7.23 13:50
@Anonymní píše:
Není to skoro žádné, na 1.LF brali hodně lidí bez příjímaček na základě průměru. Není to podle mě dobře, protože úroveň SŠ se velmi liší.

Ja si taky myslim, ze brani podle prumeru je hloupost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2694
30.7.23 13:54
@Josefuna píše:
No jo, jenže hodně mladých může později litovat, že nedali na praktičtější rady rodičů. Hodně kolegů mi říká, že jejich děti chtějí studovat právě obory, které to uplatnění moc nemají. Školy samozřejmě na svých stránkách uvádějí, jaké je tam skvělé uplatnění, ale není to tak. Možná by potom děti v dospělém věku uvítaly obor s dobrým příjmem a ten svůj zájem mít jako koníček.

A vědí to ti rodiče jistě? Já totiž od našich/učitelů poslouchala přesně to stejné. Jak je mě na obor, jak jsem chtěla jít, škoda. Jak si tam nevydělám, jak to nemá uplatnění. Pravda je, že o tom oboru prostě věděli houby s octem. Dnes znám několik absolventů, co na ten obor šli. Vesele si podnikají, dělají, co je baví, a já chodím znechucená do své práce, kde vydělám třetinu co oni. A ne, peníze ti fakt nevynahradí to, že chodíš do práce s odporem a balancuješ na hraně vyhoření. To je právě to, že si spousta lidí stále myslí, že jde hlavně o peníze a že když dítě natlačí do práce s dobrými penězi, tak mu tím zajistí štěstí. Ze stejného důvodu mi dnes doma rozmlouvají výpověď. Co na tom, že mi to tam nevyhovuje, hlavní je, že mám jistoty a celkem dobré peníze. :lol:

Příspěvek upraven 30.07.23 v 13:56

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
121
30.7.23 13:55

@Josefuna Myslím že někde na Moravě na vojenské je možnost to studovat, ale to je na mnohem víc než ten kurz, který trvá cca rok a půl až dva, jinak jsem mu to platil, s tím že mi to pak vrátí, cena kolem 2 milionů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12501
30.7.23 13:56
@Livi92 píše:
A vědí to ti rodiče jistě? Já totiž od našich/učitelů poslouchala přesně to stejné. Jak je mě na obor, jak jsem chtěla jít, škoda. Jak si tam nevydělám, jak to nemá uplatnění. Pravda je, že o tom oboru prostě věděli houby s octem. Dnes znám několik absolventů, co na ten obor šli. Vesele si podnikají, dělají, co je baví, a já chodím znechucená do své práce, kde vydělám třetinu co oni. A ne, peníze ti fakt nevynahradí to, že chodíš do práce s odporem a balancuješ na hraně vyhoření.

No jo, ale když budeš mít problém sehnat práci a budeš mít málo peněz a nebudeš mít na vlastní bydlení, tak asi taky spokojená nebudeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4311
30.7.23 13:57
@Livi92 píše:
A vědí to ti rodiče jistě? Já totiž od našich/učitelů poslouchala přesně to stejné. Jak je mě na obor, jak jsem chtěla jít, škoda. Jak si tam nevydělám, jak to nemá uplatnění. Pravda je, že o tom oboru prostě věděli houby s octem. Dnes znám několik absolventů, co na ten obor šli. Vesele si podnikají, dělají, co je baví, a já chodím znechucená do své práce, kde vydělám třetinu co oni. A ne, peníze ti fakt nevynahradí to, že chodíš do práce s odporem a balancuješ na hraně vyhoření.

Josefuna ví všechno o životě a má přehled ve všech oborech 8) tak ji to neber

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
30.7.23 13:57
@Josefuna píše:

Vzdělání si můžeš kdykoliv doplnit, studovat dálkově není problém…
Já si školu a obor dodělávala kolem třicítky.

• Citovat
  • Upravit
Anais Brno
30.7.23 14:01
@Livi92 píše:
A vědí to ti rodiče jistě? Já totiž od našich/učitelů poslouchala přesně to stejné. Jak je mě na obor, jak jsem chtěla jít, škoda. Jak si tam nevydělám, jak to nemá uplatnění. Pravda je, že o tom oboru prostě věděli houby s octem. Dnes znám několik absolventů, co na ten obor šli. Vesele si podnikají, dělají, co je baví, a já chodím znechucená do své práce, kde vydělám třetinu co oni. A ne, peníze ti fakt nevynahradí to, že chodíš do práce s odporem a balancuješ na hraně vyhoření. To je právě to, že si spousta lidí stále myslí, že jde hlavně o peníze a že když dítě natlačí do práce s dobrými penězi, tak mu tím zajistí štěstí. Ze stejného důvodu mi dnes doma rozmlouvají výpověď. Co na tom, že mi to tam nevyhovuje, hlavní je, že mám jistoty a celkem dobré peníze. :lol:Příspěvek upraven 30.07.23 v 13:56

Přesně jsi to vystihla :srdce: nechme děti ať si tu cestu vyberou samy, dejme jim podporu, podelme se o naše zkušenosti…
Mi třeba naší hrozně bránili odjet do zahraničí, bohudík jsem si to prosadila. V těch dvaceti mu to dalo neuvěřitelně hodně…bráchu nutili na technickou školu, chtěl dělat číšníka, nakonec ho číšnicina živila dobrých x let a ve 45 už do práce chodit nepotřebuje…

• Citovat
  • Upravit
590
30.7.23 14:02

Nehledej podle prestižního uplatnění, ale podle toho co dítě baví. To je základ. Něco vystudovat s tím, aby byla VŠ v prestižním oboru je nesmysl. Jinak jsou obory v daném typu studia, pokud se pro něj rozhodněš, i na fakultách kde není takový nával. např. jak si psala o psychologii, Teologická fakulta v Olomouci nabízí magisteriský obor Aplikovaná psychoterapie a dostat se na něho dá (obor nemá nic společného s nábožentvím, jen se na fakultě dá studovat). Pokud někdo opravdu touží být psycholegem, cestu si najde a tak bych mohla pokračovat dál i v jiných oborech. Jestli někdo hledá jen podle atraktivity, aniž by věděl co chce, většinou skončí v prváku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12501
30.7.23 14:06
@Anais Brno píše:
Vzdělání si můžeš kdykoliv doplnit, studovat dálkově není problém…
Já si školu a obor dodělávala kolem třicítky.

Jak který obor, třeba tu medicínu, stomatologii, farmacii, chemii asi ne. Dodělat dálkově si můžeš ekonomii apod., tam to problém není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12501
30.7.23 14:07
@Anais Brno píše:
Přesně jsi to vystihla :srdce: nechme děti ať si tu cestu vyberou samy, dejme jim podporu, podelme se o naše zkušenosti…
Mi třeba naší hrozně bránili odjet do zahraničí, bohudík jsem si to prosadila. V těch dvaceti mu to dalo neuvěřitelně hodně…bráchu nutili na technickou školu, chtěl dělat číšníka, nakonec ho číšnicina živila dobrých x let a ve 45 už do práce chodit nepotřebuje…

Jako číšník si v ČR vydělal tolik, že od 45 nemusí pracovat, jo? To zní jako pohádka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
121
30.7.23 14:15

Většinou na ty nic neříkající obory, které zní jakoby měla následovat kariéra chodí studenti, které by se na lepší a kvalitní vysokou nedistali, většina těchto oborů je na soukromých školách a žádná zažívá budoucnost pak moc nečeká, spíš je to o tom si udělat nějaký titul.

Samozřejmě záleží jak je dítě nadané a na předpokladech, neteř má kvalitní geny, babička zubařka, děda systémový inženýr, otec software inženýr a mamka práva na Karlovce, takže dítě od mala hrozně nadané, převyšovalo vrstevníky o x let, od základky až po gymlp samé, teďka teda bude maturovat ale může jít defakto kam bude chtít. Podle mě mají dneska technické obory a zdravotní obory největší budoucnost, zároveň je nejtěžší se tam dostat a holt to tak člověk musí brát, každopádně nejlepší by bylo nechat rozhodnutí na dítěti, né každá vysoká ti něco zajistí a je zbytečné do toho děcko tlačit, když to rodič sám nedokázal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
30.7.23 14:17
@Josefuna píše:
Jako číšník si v ČR vydělal tolik, že od 45 nemusí pracovat, jo? To zní jako pohádka.

Představ si, catering, pár let provozovali restauraci na letišti a pak na Staromaku..easy job, to je co ti říkám, že vzdělání neni vždy vše…
Myslím, že si rozhodně byl schopný vydělat víc než si kdokoli z nás umí představit.
Teď provozují soukromé fitko…no aby se úplně nebudil, má scestovany celý svět, stihli to před 11 zářím a děti jsou tak zajištěné, že kdyby nemusely, tak do práce chodit nemusí…

• Citovat
  • Upravit
293
30.7.23 14:18
@Fl.49 píše:
Většinou na ty nic neříkající obory, které zní jakoby měla následovat kariéra chodí studenti, které by se na lepší a kvalitní vysokou nedistali, většina těchto oborů je na soukromých školách a žádná zažívá budoucnost pak moc nečeká, spíš je to o tom si udělat nějaký titul.Samozřejmě záleží jak je dítě nadané a na předpokladech, neteř má kvalitní geny, babička zubařka, děda systémový inženýr, otec software inženýr a mamka práva na Karlovce, takže dítě od mala hrozně nadané, převyšovalo vrstevníky o x let, od základky až po gymlp samé, teďka teda bude maturovat ale může jít defakto kam bude chtít. Podle mě mají dneska technické obory a zdravotní obory největší budoucnost, zároveň je nejtěžší se tam dostat a holt to tak člověk musí brát, každopádně nejlepší by bylo nechat rozhodnutí na dítěti, né každá vysoká ti něco zajistí a je zbytečné do toho děcko tlačit, když to rodič sám nedokázal.

Na technicke obory neni takovy problem se dostat, ale potom je prvni rocnik fakt sito. Dva moji kamaradi studovali CVUT (rozdilne obory) a rikali, ze prvak byl “peklo”.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze