Jaký substrát pro zeleninu?

198
5.3.21 20:15

jaký substrát pro zeleninu?

Ahoj holky,
prosím o radu. Letos se chystám založit vyvýšené záhony na zeleninu. Jsem absolutní začátečník, takže možná budou mé dotazy znít hloupě.
Ze článků na internetu nejsem moc chytrá - potřebuju to vysvětlit jak pro blbečka :D.

Takže moje otázky zní:
1, jaký substrát použít? Je jedno, jestli v tom bude rajče nebo salát? Můžu dát stejný?
2, kdy musím přihnojit? Musí se dávat do čerstvého substrátu hnojivo hned, nebo až po nějaké době? A opět, musí se používat speciální hnojivo na každý druh, nebo je nějaké univerzální?
3, koupila jsem si sušené slepičince. Kdy a jak je použít?

budu ráda i za případné typy na jednotlivé produkty.

Moc děkuji všem za pro mě velmi užitečné rady :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
34322
5.3.21 20:27

Ono se to nezda, ale budes potrebovat obrovske mnozstvi kvalitni hliny. Takze prborade sehnat misto, kde ji koupis.
Substrat po pytlech se nedoplatis a nedotahas.

Plus dospod se dava organicka hmota, vetve, slama, nerozlozeny kompost, ale to vse vygooglis.
Plus bych tam dala konsky hnuj, tim poresis to hnojivo prvni rok. V prubehu roku se da hnojit tekutym hnojivem, ale to nestiham, nedelam.
Na podzim zase zaryjes hnuj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20897
6.3.21 08:22

@1.gabii ty záhony budou kde? Budou dole uzavřené nebo budou sedět na hlíně někde?

1. Já si myslím, že je to jedno, ale moje žena by řekla přesnej opak. :D Každopádně, pokud jsou to větší záhony, tak si sežeň někde hlínu a nějaký substrát dej až nahoru na posledních třeba 10-15cm. Jinak se nedoplatíš a nemá smysl dělat vyvýšený záhony, kde za záhon dáš 10 tisíc, aby sis na tom vypěstovala 5kg rajčat.

2. Pokud máš čerstvý substrát, tak není nutný hnojit. To až další roky až se vyčerpají živiny. Navíc to za rok sedne, takže stejně musíš pořád dokupovat substrát.

3. Mají na sobě návod. Každopádně s hnojením opatrně, určitě až větší rostliny, jinak je spálíš a zabiješ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
6.3.21 16:38

Jinak teda nehnojit cerstve presazene.

Hnojiva jsou dva druhy - na kvet a plod, a na rust zelene hmoty. Lisi se to obsahem dusiku a fosforu.
Takze zezacatku hnojis na rust a pred kvetenim na kvet/plod. Druh rostliny je celkem jedno.

Pred zimou se dava draslik (stromy, kere).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí