Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Mar__tanka1983 víte jak je to s tím požadavkem „vaše řeč budiž ano, ano, ne ne“?
Evidentně zakladatelce ještě nikdo nesdělil, že to co dělá je porušování smlouvy a rozhodně není první a ani poslední nájemník co se mu nechce platit k čemu se zavázal. Navíc evidentně jde o standardní podmínky.
V pochopení textu zakladateleka také nevyniká. Pokud tedy se nedočte jasné vyjádření, bude nadále špekulovat, protože přece má názor a co bys se jí mohlo stát.
To že vás pobuřuje, že píšu lidem, kteří se snaží vyzout ze svých zodpovědností za důsledky svého chování, poměrně ostře a jasně pojmenovávám to co dělají, vážně není můj problém. Pokud se tím chcete rozčilovat a zkoušet mě peskovat, prosím. Těžko vám v tom bránit.
A opravdu nemám v nejmenším plánu na tomto svém přístupu cokoliv měnit.
Když už člověk hledá výmluvy pro svoje chování na internetu, tak se holt musí smířit s tím, že mu lidi nebudou psát to co chce číst.
@Ou ano díky za srozumitelné objasnění. Samozřejmě s majitelem se chci domluvit v klidu, nikam neutíkám, nechápu kde to tady některé z Vás vzaly
. Navíc se ptám pouze informativně, nic není jistý, jen se situace vyvíjí jinak, než jsem původně myslela. Takže zkrátka budu muset zaplatit 3 nájmy a ještě mu zůstane kauce, snad to chápu už dobře. Nejlepší by bylo, sehnat za sebe náhradu, ale to je asi nad mé síly, není čas, a ještě se bojím, že bych vybrala někoho hroznýho, takže to asi nevyjde :/. Ještě by mě zajímalo, jestli po dobu těch 3 měsíců musím platit i elektřinu, která je přepsaná na mě?
@Anonymní píše:
@Ou ano díky za srozumitelné objasnění. Samozřejmě s majitelem se chci domluvit v klidu, nikam neutíkám, nechápu kde to tady některé z Vás vzaly. Navíc se ptám pouze informativně, nic není jistý, jen se situace vyvíjí jinak, než jsem původně myslela. Takže zkrátka budu muset zaplatit 3 nájmy a ještě mu zůstane kauce, snad to chápu už dobře. Nejlepší by bylo, sehnat za sebe náhradu, ale to je asi nad mé síly, není čas, a ještě se bojím, že bych vybrala někoho hroznýho, takže to asi nevyjde :/. Ještě by mě zajímalo, jestli po dobu těch 3 měsíců musím platit i elektřinu, která je přepsaná na mě?
Předpokládám, že žádné náklady na elektřinu mít nebudeš, když v tom bytě už nebudeš… ![]()
@Ou asi sme se nepochopily… ![]()
Pokud se tím chcete rozčilovat a zkoušet mě peskovat, prosím. Těžko vám v tom bránit.
Nepeskuji, nerozčiluji se, není mi v čem bránit. A přístup oproti radám třeba před měsícem, dvěma, jste změnila Vy. Tak jsem si dovolila se zeptat, jestli Vás něco nežere, omlouvám se… ![]()
@Anonymní píše:
@Ou ano díky za srozumitelné objasnění. Samozřejmě s majitelem se chci domluvit v klidu, nikam neutíkám, nechápu kde to tady některé z Vás vzaly. Navíc se ptám pouze informativně, nic není jistý, jen se situace vyvíjí jinak, než jsem původně myslela. Takže zkrátka budu muset zaplatit 3 nájmy a ještě mu zůstane kauce, snad to chápu už dobře. Nejlepší by bylo, sehnat za sebe náhradu, ale to je asi nad mé síly, není čas, a ještě se bojím, že bych vybrala někoho hroznýho, takže to asi nevyjde :/. Ještě by mě zajímalo, jestli po dobu těch 3 měsíců musím platit i elektřinu, která je přepsaná na mě?
Musíš plnit všechny své smluvní závazky. „Elektřina je psaná na mě“ znamená, že máš smlouvu s jejím dodavatelem a v té smlouvě je napsáno, kolik a kdy musíš platit. A to trvá, i kdybys odjela na Antarktidu. Samozřejmě můžeš smlouvu ukončit a nechat odběrné místo odpojit a pak bys nemusela platit nic, ale majitel by byl asi hodně naštvaný, protože by pak musel zařizovat znovupřipojení, až najde nového nájemníka. Navíc i ve smlouvě s dodavatelem elektřiny můžeš mít (a pravděpodobně máš) výpovědní dobu, i když možná kratší než 3 měsíce. Podívej se do smlouvy nebo na obchodní podmínky dodavatele.
@rozand píše:
Předpokládám, že žádné náklady na elektřinu mít nebudeš, když v tom bytě už nebudeš…
To ji ale nezbavuje povinnosti platit dohodnuté zálohy. Maximálně dostane po zpětném vyúčtování zpět přeplatek.
@Mar__tanka1983 píše:
@Ou asi sme se nepochopily…
Pokud se tím chcete rozčilovat a zkoušet mě peskovat, prosím. Těžko vám v tom bránit.
Nepeskuji, nerozčiluji se, není mi v čem bránit. A přístup oproti radám třeba před měsícem, dvěma, jste změnila Vy. Tak jsem si dovolila se zeptat, jestli Vás něco nežere, omlouvám se…
Já myslím že i Ou je jen člověk a nikdo tady nevydrží být dlouho má všechny milý a sluníčkový věčně. I psychologové jsou jen lidi co můžou být večer zpruzene z práce ![]()
@Kassy píše:
To ji ale nezbavuje povinnosti platit dohodnuté zálohy. Maximálně dostane po zpětném vyúčtování zpět přeplatek.
já upřímně nevim jak to je. Když jsem šla do bytu, elektřina byla napsaná na majitele a já si ji nechala přepsat na sebe (tak to chtěl majitel). Tak nevím jestli by se elektřina mohla úplně odpojit, nebo znova přepsat zpět na majitele, nebo rovnou na nového nájemce. Teoreticky mi vlastně pak přijde přeplatek, pokud bych platila ale nebydlela tam. Ale stejně, až tam půjde nový nájemce, opět si elektřinu přepíše na sebe, přece to nebudu platit za něj. Takže si myslím, že jde o ty tři měsíce na které je výpovědní doba, tak opravdu nevím, jsem z toho nějaká zmatená.
@Anonymní píše:
já upřímně nevim jak to je. Když jsem šla do bytu, elektřina byla napsaná na majitele a já si ji nechala přepsat na sebe (tak to chtěl majitel). Tak nevím jestli by se elektřina mohla úplně odpojit, nebo znova přepsat zpět na majitele, nebo rovnou na nového nájemce. Teoreticky mi vlastně pak přijde přeplatek, pokud bych platila ale nebydlela tam. Ale stejně, až tam půjde nový nájemce, opět si elektřinu přepíše na sebe, přece to nebudu platit za něj. Takže si myslím, že jde o ty tři měsíce na které je výpovědní doba, tak opravdu nevím, jsem z toho nějaká zmatená.
Všechny tři možnosti jsou možné. Ty v zásadě můžeš smlouvu s dodavatelem prostě vypovědět, podle podmínek, které jsou v ní uvedené - i tam bude nějaká výpovědní lhůta. Nebude to fungovat tak, že „od příštího týdne neplatím“. Oni pak přijdou odpojit elektroměr, přestanou elektřinu dodávat a ty už nic platit nebudeš. Ale majitel z toho asi nebude nadšený, protože si pak bude muset zařizovat znovupřipojení a instalaci elektroměru. Pokud už bude nový nájemník, tak se smlouva dá přepsat rovnou na něj nebo na majitele - ale to závisí na vzájemné dohodě, nemůžeš to udělat jednostranně.
Prostě, podívej se do smlouvy, jaké jsou tam podmínky - výpovědní lhůta, případné poplatky za předčasné ukončení smlouvy a podobně a podle toho se zařiď. Fakt to prostě nefunguje tak, že řekneš „za dva týdny odjíždím“ a mávnutím proutku se okamžitě zbavíš všech závazků. Jestli chceš jednat férově, tak majiteli oznam, že možnost tvého odjezdu existuje, že ještě nevíš, kdy přesně to bude a zeptej se, za jakých podmínek by ti byl ochoten vyjít vstříc a zkrátit výpovědní lhůtu, resp. ukončit nájem dohodou (třeba když za sebe do bytu najdeš sama náhradu), stejně tak se s ním domluv, co s tou elektřinou, co pro něj bude lepší - jestli to máš odhlásit nebo to přepíšete zpět na něj. A hlavně při tom nezapomínej, že jsi to ty, kdo po něm chce něco nad rámec jeho povinností, a chovej se podle toho.
Jsou nějaké triky na tohle? Taky mě místo keců v prospěch pronajímatelů zajímá nějaké nestandardní řešení. Dohoda nefunguje. Proč platit za prázdný byt?
@Anonymní píše:
Jsou nějaké triky na tohle? Taky mě místo keců v prospěch pronajímatelů zajímá nějaké nestandardní řešení. Dohoda nefunguje. Proč platit za prázdný byt?
Protože ses k tomu zavázal/a? ![]()