Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Muže to být všechno od dyspraxie a emoční nezralosti po ADHD, dysfazii či poruchu autistického spektra. Případně kombinace několika. Tohle opravdu umí rozeznat jen odborník. Za jak dlouho jdete na diagnostiku?
Tak syn také v pěti letech neuměl barvy, doktor ani logopedka s tím neměli problém, že klukům někdy zrak dozrává později. S pamětí má zas problém mladsi dcera. Teď se měla naučit básničku na logopedii, a když už to vypadalo, že to nedá, tak jsem ji znazornila pomocí obrázků. A to se pak naučila hned. Má fotografickou paměť po mě a slova si nedokázala vybavit bez obrázků.
@Petrusska007 PPP ho chce vidět až v září. Psycholožku mame v létě. Teď bude foniatrie. Ještě ho budu objednávat na neurologii
@Anonymní píše:
@Petrusska007 PPP ho chce vidět až v září. Psycholožku mame v létě. Teď bude foniatrie. Ještě ho budu objednávat na neurologii
![]()
Podle mě to moc řešíš. Mám doma pětiletého dostal v červnu mu bude šest. Dosta odklad kvuli školní nezralosti. S oblékáním máme taky problém. Oblékám ráno já jinak bychom ani nevyšli…
Jinak co se týká toho soustředění, taky mám někdy pocit, že mě nevnímá. Je to kluk… ![]()
@Anonymní píše:
Myslím, že všichni pro něj děláte maximum (ve školce i doma). Důležité je přijmout ho jaký je, ještě má čas dozrát. Po vyšetření se uvidí, jaké bude mít další vývojové předpoklady.
@Anonymní píše:
Podle mě to moc řešíš. Mám doma pětiletého dostal v červnu mu bude šest. Dosta odklad kvuli školní nezralosti. S oblékáním máme taky problém. Oblékám ráno já jinak bychom ani nevyšli…Jinak co se týká toho soustředění, taky mám někdy pocit, že mě nevnímá. Je to kluk…
Na foniatrii musíme, to je součástí pětileté prohlídky. Do PPP musíme, protože ho chci dát na grafomotoricky kurz a ten je od PPP. Na psychologii nás nahnala logopedka.
Já mám čerstvě 5 letého a je na tom značně lépe, řekla bych, ve všem, možná to ranní oblékání je podobně, nerad vstává
Ale nepřijde mi ten tvůj nějak extra na diagnózu, řekla bych, že se mi to jeví spíš jako nezralost a že se to srovná ![]()
@Adelka951 on barvy rozezná, ale nepamatuje si názvy. Umí růžovou a červenou.
Máme nového souseda. Je stejně starý a po 2 měsících si nepamatuje, jak se jmenuje a pořád se mě na to ptá. Přitom jméno není žádná divočina.
@Anonymní píše:
On se umí obléct sám, ale je pomalý a nesoustředěny, že i ponožky jsou akce na hodinu.
Tak to uz asi není normální ![]()
@Plmo tohle mi přijde asi nejvíc v pohodě, protože v tomto jsem byla stejná.
@Plmo píše:
Tak to uz asi není normální
Tusim, ze zmineny chlapecek cuci okolo a mysli na neco jineho. Nas petilety ma svlecene pyzamo a oblecene trenyrky v dobe, kdy si bracha obouva boty. Ve chvili, kdy rachotim klicem zacne zmatkovat, jak Mr. Bean, ktery prave zjistil, ze ma jit k zubari
. Ve skolce stiha ostatni deti, ale furt kouka, kdo co kde, ale zvladne vsechny zipy, na rozdil od kamaradu rychliku.
@tulipán on necuci. Dělá jiné věci. Nezvládá se půl minuty soustředit. Takže já ho svléknu, když jdu okolo, navliknu mu trenky, dám mu ponožky do ruky na něž přijdu za 2 minuty, tak stihne ponožky ztratit ![]()
@Anonymní píše:
@tulipán on necuci. Dělá jiné věci. Nezvládá se půl minuty soustředit. Takže já ho svléknu, když jdu okolo, navliknu mu trenky, dám mu ponožky do ruky na něž přijdu za 2 minuty, tak stihne ponožky ztratit
Tak ten nas cuci a mluvi, zasadne o necem jinem, nez je oblekani. ![]()
@Anonymní píše:
@tulipán on necuci. Dělá jiné věci. Nezvládá se půl minuty soustředit. Takže já ho svléknu, když jdu okolo, navliknu mu trenky, dám mu ponožky do ruky na něž přijdu za 2 minuty, tak stihne ponožky ztratit
Já tedy nevím, ale příjde mi, že přeháníš a hledáš problém kde není. Mám dva syny 5 a 2 roky. Mladší syn je malej, ale někdy se s ním pracuje lépe jak s našim starším synem.
Taky pořád kouká kde co lítá. Večer po koupání mu musím říct i 10× aby si oblekl ponožky, protože se najde vždy něco důležitěšího než se po něm chce. Náš starší syn ted dostal i doporučení k odkladu z PPP. Každopádně bych zbytečně netahala dítě po různých psychologických vyšetřeních. Tvůj syn mi z tvého popisu příjde, jako normální dítě, kterému se prostě jen nechce dělat co se po něm chce. K takovým věcem prostě musí dozrát a někdo dozraje dřívě a někdo později. ![]()