Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj dnes poprvé nejsem mezi těhotnými, již třetí den jsem s malým doma, prosím moc poraďte, včera místo učebnicových 6-8 stolic, jen asi 3 (nejsem si jistá), odpolko po všech cvičeních, teplých žínkách, masážích, nošení jsem aplikovala 3 kap, Sab simplex(píší že používat se mohou od 3 týd.)kamarádka řekla ť je dám, úleva přijde hned v podobě malýho kakání ale nic velkýho jako v por. dáváte je? adnes ráno teplota jen 36,3, nevím co mám dělat, je sobota zase do porodnice???bojím se aby malýmu něco nebylo. děkuji Z
Ahoj a malyho boli brisko?Tri stolice za den jsou uplne normalni,me Emicka nikdy nekakala treba osmkrat..teplota je taky normalni,ja bych rekla,ze uplne zbytecne plasis teda ![]()
A poprve slysim,ze po Sabu si dite ulevi tim,ze se vykaka,to je podle me hloupost,jsou proti plynatosti,boleni briska,jak dite spolyka vzduch pri piti.
Asi plaším, je to naše první a přítel má strach že už mu ty kapky dávám, že si pak zvykne atd. bolení bříška asi má, dopolko ne ale vždy odpol nebo na večer a v noci, od plnoci zase ok…
Zdenko já si taky myslím, že je vše v pořádku. Fakt nemusí každé dítě mít 8 stolic za den, každé dítě je v tomto individuální. Děti hodně kakají v porodnici a to proto, že jim začínají pracovat střívka a vlastně se hlavně vyprazdňuje ta smolka, pak se kakání upravuje co do množství tak i četnosi. Kapičky sab můžeš klidně dávat, pokud máš pocit že má nějaké bolení.
Ale opravdu buď v klidu, fakt mu určitě nic není. ![]()
Jo a ta teplotka byla měřena v zadečku a je už po odečtení půl stupně a nebo před odečtením?
Jojo,chapu,neboj,nic mu nebude,kapky bych mu teda nedavala,jeste na to vek nema..dr vam je uz napsala?
Ono ty deti celkove jsou odpoledne a vecer mrzutejsi a plactivejsi,ale ty stolicky jsou v poradku..mozna bych vyzkousela rektalni rourku,jestli mas,pocit,ze ho boli brisko,ale po porade s dr..
Hodne zadravi a sily,prvni dny doma jsou mazec ![]()
Ted koukam,ze Katty pise kapky davat..tak nevim
,nemam zkusenost,treba je doktori pisou driv,nez je doporuceno
Eemii podle mě klidně kapky dávat může, má starší dcera měla strašné problémy se střevy, ve 3 dnech první operace a pak následovaly další, a kdyby jsi viděla co ona dostávala za léky, tak sab fakt nic není, sab je jen oslazená vodička. A to že je tam napsáno až od 3. týdnů tak to je proto, že ty kapky nejsou testovány na mladších dětech. Tak že pokud bude dávat pár kapiček za den, tak mu opravdu s tím nějak neublíží. ![]()
tak ja za nas muzu rici ze jsme ze zacatku kakali tak jednou za 3 dny… a taky je to pry normalni. kapky jsme zkouseli ruzne… a nevim jestli to neni jen placebo! u nas byla kazdy den na programu rektarni rourky bez ni bysme si asi urvali kylu
ted uz mala kaka sama a je to tak 1 az 3 denne a nikdy jsem neresila ze je to malo
![]()
souhlasím s holkama, určitě je to v pořádku.
Náš malej kadil od porodnice 1-2× denně a nenapadlo myslet, že to není v pořádku. A řval pořád, prořval celé večery
teď už se tomu směju, ale tehdy jsem z toho byla na prášky, takže tvoje obavy chápu. Ale taky bych ty Sabky nedávala, jestli si jen tak plákne, tak je to oki a navíc, když takhle pěkně kadí, tak není zatím důvod…miminka prostě pláčou a některá i třeba 5hod. za den…a nemusí to být nutně tím, že je bolí bříško.
Tak přeji, ať se brzy zžijete a hezký zbytek vánočních svátků ![]()
Ahoj, a nespletla sis 6-8 počuraných plen denně s pokakanýma??
Kojené mimčo by mělo mít počůraných 6-8 plen denně, znamená to, že je dostatečně kojené a není dehydratované… O počtu pokakaných plen jsem nikde nic nečetla, právě že kojená miminka nemusí kakat každý den. Náš bývalý pediatr má rekord nekakaní mimča 21 dnů a bylo všechno v pořádku ![]()
Jo, pediatra jsem měnili kvůli stěhování, ne že by byl špatný ![]()
Taky se přidávám, myslím že 3 stolice/za den jsou v pořádku. Moje Terezka byla do 6měs.plně kojená a bylo normální, že měla stolici třeba i 1×/3dny. V poradně mi bylo řečeno, že je to normální.
Na prdíky pomáhá i tzv. klubíčkování. Nám tedy pomohlo skoro vždy.
Tak ať pěkně prospíváte a rostete
, pěkný den. M.
No, urcite sis spletla 6-8 ucebnicove pocuranych plinek se stolicemi… kadeni je u miminek znacne variabilni, treba moje ditko sice kakalo nejmene 8× denne, ale brecelo stale, to druhe kakalo stejne, brecelo jen o trochu mene. Kojene deti muzou kakat klidne 1× tydne a je to v poradku…Klid, jestli breci, neni to kvuli kakani, ale kvuli boleni briska a to ma vetsina deti, pomaha nosit na tygra, v klubicku, v nejhorsim rektalni rourka. Sab u nas nepomahal vubec…Kazde ditko je jine a musis sama vychytat, co bude fungovat u vas…
Bolení bříška poznáš tak že miminko se kroutí a snaží se prdíkovat a nejde mu to, Adámek vždycky jako tlačil a zrudnul a pak nic a začal plakat, prořval mi takhle půlku noci. Sab simplex nám teda vůbec nepomohli, jinak pediatr nám je napsal hned jak jsem mu řekla o tom řvaní v noci a to byl malýmu týden. Kamarádka mi poradila jiné kapičky jmenují se Baby calm a ty aspoň trochu ulevili, jsou to jen bylinky a taky mají v letáku napsáno až od měsíce, ale to se opravdu ty firmy co to vyrábějí chrání, protože to nemají otestované na mladších dětech. A vzhledem k tomu že je to jen bylinková sladká vodička bych se toho fakt nebála. Zkus nahřívání bříška ohřátou plenkou nebo pytlíčkem s peckama a polohu na tygříka.
Jo a ještě poznámka stejně jsme nakonec skončili na rektální rource…to z něj nakonec lítal vzduch a kakání takovým stylem že jsem se vůbec nedivila že tak plakal.
Kdyz jsme odchazeli s Honzikem s porodnice, tak nekakal ani jednou. Jsem z toho byla nervozni, jsem si myslela, ze ma nepruchodne streva. Pani doktorka me uklidnila, ze kakani je proste individualni, vysetrila ho a vse OK. I potom jsme kakali jednou za par dni. Sab simplex nam nepomahal. Zabirala tepla plinka na brisko, masaz a cviceni s nozickama. Hold kazde dite je jine.
Ale urcite to zvladnete a bude lip. Kazdopadne bych vubec nepanikarila, kdyz kaka 3× denne a teplota je taky ok.