Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@stinga píše:
též bych se vrátila domů, toto žití je celé divné, a celou dobu mně vrtá hlavou - to jsou muslimové?
Chyba
@Anonymní píše:
@kontramatka nedělá mi to problém, jen pokud já jsem b¨byla vedená k tomu, že to zvládnu sama, tak nechápu, proč bych to měla dělat za ně, když mají ruce zdravé a taky to zvládnou. Když už mám uvařené a oni si vymyslí, že chtějí něco jiného, tak ať si to jiné udělají. Já jim navařila. To že nechtějí, je jejich problém, chtějí to jinak, tak ať si to udělají. Mimochodem - nejedná se jen o „talíř“ ale třeba dnes ráno jsem z pokoje jeho bratra donesla 4 talíře, 2 zapáchající flašky od nějakého pití a asi 5 skleniček. A jídlo jsem div neškrabala špachtlí. A takhle to dělám každý den a k tomu nepočítám to, co na mě čeká v kuchyni. No jako to pardon, ale takový bordel, to je masakr. Dopije se káva? Nedá se to do myčky, nechá se to hezky na lince. Těch káviček si udělá celá rodina dokupy tak 7-8 za den, do toho se vaí, k tomu talíře, kdo co dojí a náááhodou donese a vše tam zůstane do dalšího rána a „čeká to na mě“. @divine woman v Německu jo, ale jsou to normální češi z Brnajá se právě učím Německy, do práce vyžadují němčinu a tu ještě moc neovládám, takže se furt učím a studuju.
A stojí ti to za to? Pro ně i do budoucna budeš někdo podřadný, bude tě tak brát i přítel.
@Anonymní píše:
@Lajla @Procházející nesnažím se nikoho převychovat, stejně tak držím hubu a krok a dělám, co mám, nikdy jsem jim neodporovala a nesnažila se to nějak změnit. Nemám problém s tím pomáhat (nevím, kolikrát to mám ještě opakovat) a vím, že si nemůžu nic dovolit, protože mě „živí“ (psala jsem, že partner platí za nás oba, teda myslím, že jsem to někde zmiňovala). Mě nejde o to, že musím pomáhat, to vůbec ne. Ale sbírat po někom špinavé trenky a škrábat zbytky jídla z talíře, protože se neohnou do myčky to mi už přijde trošku moc. Vy by jste sbíraly špinavé spodky po svém manželovi a jeho mladším bráchovi, nebo dohlíželi na to, ať nenechá v tašce krabičku? A když to neudělám, odseru to já, protože to je prý moje povinnost. Mě tohle přijde prostě už přes čáru, proti pomáhání doma nic nemám a samozřejmě to chápu. Kdyby mi maminka přítele řekla „uvař tomu rýži a tomu třeba těstoviny“ udělám to, ale aby mi mladší bráška mého přítele říkal, co mu mám uvařit, to už mi přijde prostě přehnané@Venetia No, né, že by úkolovali, ale prostě když něco neudělám, jsem hned neschopná a samotné nás bydlet nepustí, protože by umřel hlady a žili by jsme v chlévě nebo já nevím, co si myslí…
tak snad jste se nějak na začátku domluvili, co a jak bude, kdo co bude dělat, kdo má jaké povinnosti… jinak je to tak, jak jsi psala… jsou jiní, mají jiný systém výchovy, jiné zvyky, přijdou jim normální jiné věci, než jak jsi byla zvyklá a vychovávaná ty… takže jsi dospělá, svéprávná… tak když se ti to nelíbí, můžeš to zkusit řešit (třeba jim přispívat na živobytí, na jídlo, na energie a podobně a pak nebudeš muset dělat všechny ty věci, co ti vadí… bude to nejspíš dělat nějaká jiná dívka na výpomoc v domácnosti… a na druhou stranu, pokud bys tu rýži uvařila, když by ti to řekla přítelova maminka, proč je problém uvařit ji, když ti to řekne přítelův bratr… pokud to máš nějak dané v povinnostech (asi tam nejsi zadarmo celou dobu jako na návštěvě a máš to stylem něco za něco), tak je pak jedno, kdo to chce, ale platí to, že to prostě máš udělat, ne?
Jak ses k nim vlastně dostala?
Zakladatelko, tak si najdi nějakou brigádu, kde nepotřebuješ němčinu a můžete se s přítelem odstěhovat. Posluhovat puberťákovi by mi též vadilo.
@Anonymní píše:
@kontramatka nedělá mi to problém,jen pokud já jsem b¨byla vedená k tomu, že to zvládnu sama, tak nechápu, proč bych to měla dělat za ně, když mají ruce zdravé a taky to zvládnou. Když už mám uvařené a oni si vymyslí, že chtějí něco jiného, tak ať si to jiné udělají. Já jim navařila. To že nechtějí, je jejich problém, chtějí to jinak, tak ať si to udělají. Mimochodem - nejedná se jen o „talíř“ ale třeba dnes ráno jsem z pokoje jeho bratra donesla 4 talíře, 2 zapáchající flašky od nějakého pití a asi 5 skleniček. A jídlo jsem div neškrabala špachtlí. A takhle to dělám každý den a k tomu nepočítám to, co na mě čeká v kuchyni. No jako to pardon, ale takový bordel, to je masakr. Dopije se káva? Nedá se to do myčky, nechá se to hezky na lince. Těch káviček si udělá celá rodina dokupy tak 7-8 za den, do toho se vaí, k tomu talíře, kdo co dojí a náááhodou donese a vše tam zůstane do dalšího rána a „čeká to na mě“.@divine woman v Německu jo, ale jsou to normální češi z Brnajá se právě učím Německy, do práce vyžadují němčinu a tu ještě moc neovládám, takže se furt učím a studuju.
no tak jim to řekni… že to dělat nebudeš a jistě se to pak rychle vyřeší…
Jako chápu, že Ti to není příjemné, že mají takový přístup. Chápu, že to není o práci navíc, ale o pocitu, že si Tě neváží.
Není to generační věc, ale konkrétní rodinou. U nás třeba někdo navařil pro všechny, jedli jsme společně, ale nádobí si po sobě každý odnesl sám apod. Tady se to prostě praktikuje jinak - a ty máš dvě možnosti - buď se opravdu osamostatnit a začít bydlet za své, anebo přispívat do domácnosti takto a zároveň se domluvit s partnerem, aby se na tomhle systému nepodílel.
Ano, jejich 15 letý kluk je mimo a je zvláštní, že ani nepociťuje stud, že mladá cizí holka vidí jeho špinavé spodní prádlo (možná by stálo za to zahrát na tuto notu, třeba mu to dojde). Bohužel taková je jejich výchova a s tím nic ze své pozice dělat nemáš nárok.
Co se týče hromadění zaschlého nádobí, nenapadlo Tě, že to nádobí můžeš průběžně odebírat a odkládat do myčky během dne Ty? Vzhledem k tomu, že to stejně zbyde na Tebe, tak si aspoň ušetříš nervy s tím, že to bude zaschlé a bude toho hromada najednou. A jestli je přítel co k čemu, tak když Tě uvidí, jak po obědě atd. nosíš nádobí do myčky, tak se třeba přidá, pokud mu opravdu vadí, jak s Tebou ostatní zachází, což jsi dříve zmiňovala.
Ale na Tvém místě bych opravdu udělala vše proto, abych se odstěhovala - nejsi tam rovnocennou složkou rodiny (a vzhledem k tomu, že jsi tam na byt a stravu se ani nedivím), přítel si tam jen prohlubuje návyky, že se o nic nemusí starat, a jeho rodiče si Tě snaží „vycvičit“. Věřím, že bys nějakou práci sehnala i s angličtinou.
Ale ona je tam od toho, aby jim posluhovala, je na konci potravinového řetězce, oni ji živí a chtějí za to nějaké zázemí. Jejímu přítelovi je 19let, chodí do školy, živí ho rodiče, nemůžete čekat, že se k problému postaví, jak dospělý chlap. Bratrovi přítele může být kolik, 17let? Proč by si po sobě puberťák uklízel, když nemusí, a ví, že to udělá někdo jiný. Oni byli takhle domluvený, ale celý problém je, že to je proti její hrdosti. V práci taky bude muset dělat, co se po ni požaduje.
Jak zde bylo řečeno, odstěhuj se nebo si najdi brigádu bez němčiny. Taky se mi líbí, jak jsi hrozně samostatná.
@Anonymní píše:
@kontramatka nedělá mi to problém, jen pokud já jsem b¨byla vedená k tomu, že to zvládnu sama, tak nechápu, proč bych to měla dělat za ně, když mají ruce zdravé a taky to zvládnou. Když už mám uvařené a oni si vymyslí, že chtějí něco jiného, tak ať si to jiné udělají. Já jim navařila. To že nechtějí, je jejich problém, chtějí to jinak, tak ať si to udělají. Mimochodem - nejedná se jen o „talíř“ ale třeba dnes ráno jsem z pokoje jeho bratra donesla 4 talíře, 2 zapáchající flašky od nějakého pití a asi 5 skleniček. A jídlo jsem div neškrabala špachtlí. A takhle to dělám každý den a k tomu nepočítám to, co na mě čeká v kuchyni. No jako to pardon, ale takový bordel, to je masakr. Dopije se káva? Nedá se to do myčky, nechá se to hezky na lince. Těch káviček si udělá celá rodina dokupy tak 7-8 za den, do toho se vaí, k tomu talíře, kdo co dojí a náááhodou donese a vše tam zůstane do dalšího rána a „čeká to na mě“. @divine woman v Německu jo, ale jsou to normální češi z Brnajá se právě učím Německy, do práce vyžadují němčinu a tu ještě moc neovládám, takže se furt učím a studuju.
A kde si bydlela před tím, než ses k nim nastěhovala?
@Anonymní píše:
@Takyjedna nepřijde mi to normální, zezačátku si po sobě uklízel a měli jsme domluvené práce, rozdělené. Jenže jeho rodiče mi to pořád vyčítali, že je po práci, že má těžkou práci, že kolem něj musím skákat… ale myslím, že přítel se nechá velice rád vychovat, až budeme bydlet sami. Je rozumný. Jenže dokud jsme tady, musím skákat podle jeho rodičů. ám strach, že si na to přítel zvykne a pak bude problém, protože už ho „nepřevychovám“
Musíš skákat podle jeho rodičů? A to jako proč? Těžko ho pak donutíš aby po sobě začal uklízet a podílel se na všem když si pěkně zvyknul že to dělat nemusí. Být tebou tak jdu zpět k rodičům a užívám si život, na tohle máš času ještě habaděj.
Zakladatelko a jakým způsobem se učíš tu němčinu, když celé dny trávíš posluhováním přítelově rodině? Neměla bys spíš navštěvovat jazykové kurzy nebo prostě vyrážet do terénu a poslouchat?
@divine woman učí mě přítel, když má čas, jinak se učím sama podle lekcí z internetu, do terénu chodím taky, s přítelem se bavím i s cizími lidmi německy ale pořád ještě mám problémy rozumět, je tu hodně cizinců, přízvuků, „nářečí“ a nerozumím tomu tak, jak bych měla. Polovině věcí rozumím, ale odpovědět nedokážu, dělám co se dá, abych se to naučila co nejrychleji, ale někdy a to není čas.
@Anonymní píše:
@divine woman učí mě přítel, když má čas, jinak se učím sama podle lekcí z internetu, do terénu chodím taky, s přítelem se bavím i s cizími lidmi německy ale pořád ještě mám problémy rozumět, je tu hodně cizinců, přízvuků, „nářečí“ a nerozumím tomu tak, jak bych měla. Polovině věcí rozumím, ale odpovědět nedokážu, dělám co se dá, abych se to naučila co nejrychleji, ale někdy a to není čas.
Jenže pokud se tomu nebudeš věnovat intenzivně tak se to nenaučíš nikdy. Není lepší nějaký kurz? Přece se nebudeš učit x let řeč abys mohla jít do práce, takhle jsi na nich plně závislá ![]()
@Anonymní píše:
Uci te pritel? Nezlob se na me, ale ja nikde tu tvoji takzvanou SAMOSTATNOST, ke ktere te udajne vychovali rodice nevidim.
Ze zacatku nerozumi v cizine ani vysokoskolak. Nejlepe se naucis prave v terenu. nasla bych si na tvem miste nejakou praci, kde ti zatim vybavenost postaci a zacala bych chodit do nejakeho kurzu a nebo bych si zaplatila treba skype vyuku. Vzdyt ty jsi na nich zavisla uplne se vsim!! To se pak nediv
Já to vidím takto… Uklízet po bra trovi, je fakt nesmysl, na druhou stranu, pokud třeba dáváš jídlo manželovi na stůl, tka je divné říct, ty si běž..
Samozřejmě si může i ten chlap sám dát, ale taky je otázka kolikrát za den to děláš..
Já manželovi klidně to jídlo na stůl dám, protože on pro mě dělá jiné věci.. Sama píšeš, že přítel že něco učí, nebo tak nějak, taky s tebou musí zabývat určitý čas, který by mohl mít pro sebe, takže dát na stůl mi přijde normální.. a pak mi přijde i logické, dám teda obou.. ale ne posluhovat..
To bych si tam řekla, že nebudeš uklízet bratrovi..
Ale onoje to stejně těžko, já zase nebyla vychovaná, k pořádku- no bordel jsme doma neměli, ale prostě moc jsem nepomáhala, to přiznám, a teda, když jsem přijela např. k manželovi na víkend tak jsem prostě viděla, že je tam uplně normální, že i já něco pomůžu, když už jakoby patřím do rodiny..
např. se grilovalo, tak švagrová nakládala maso, jestli nenakrájím zeleninu, pak jeslti nedonesu na stůl.. atd..
Já bych se na to dívala spíš jako, že si doma.. Protože znám holky v tvém věku, které i mámě dokážou obstarat celou domácnost- automaticky, a pokud tam bydlíš, tak tě berou, že si tam snima..
Nevím, jak často to děláš, ale např. ohřát jídlo, a dát jednu myčku a třeba uvařit jednu kávu za celý den!!! mě přijde uplně normální..
Možná to zlehčuju, ale právě já pracuju s 20 letýma slečnama a, když slyším, co všecho např. jdou pomoct k babičkám- ještě se třeba sadí a nebo tak tak se to fatk nedá srovnám.. Jedna taky bydlí u přítele a ta automaticky bere, že je součástí a říkala, že tchýni- budoucí nasadila veškerou zeleninu-chtěla pomoct..
Příspěvek upraven 09.04.18 v 18:26
@kontramatka nedělá mi to problém, jen pokud já jsem b¨byla vedená k tomu, že to zvládnu sama, tak nechápu, proč bych to měla dělat za ně, když mají ruce zdravé a taky to zvládnou. Když už mám uvařené a oni si vymyslí, že chtějí něco jiného, tak ať si to jiné udělají. Já jim navařila. To že nechtějí, je jejich problém, chtějí to jinak, tak ať si to udělají. Mimochodem - nejedná se jen o „talíř“ ale třeba dnes ráno jsem z pokoje jeho bratra donesla 4 talíře, 2 zapáchající flašky od nějakého pití a asi 5 skleniček. A jídlo jsem div neškrabala špachtlí. A takhle to dělám každý den a k tomu nepočítám to, co na mě čeká v kuchyni. No jako to pardon, ale takový bordel, to je masakr. Dopije se káva? Nedá se to do myčky, nechá se to hezky na lince. Těch káviček si udělá celá rodina dokupy tak 7-8 za den, do toho se vaí, k tomu talíře, kdo co dojí a náááhodou donese a vše tam zůstane do dalšího rána a „čeká to na mě“. @divine woman v Německu jo, ale jsou to normální češi z Brna
já se právě učím Německy, do práce vyžadují němčinu a tu ještě moc neovládám, takže se furt učím a studuju.