Je tohle nějak řešitelné?

Anonymní
24.5.10 16:19

Je tohle nějak řešitelné?

Omlouvám se za inko,ale nevím zda sem osoba o které bude řeč nechodí…
Jedná se o to,že moje maminka pracuje v obchodáku,už tak kdo nezná tak asi neví jak to tam chodí…moc práce za opravdu malou mzdu,víkendy a svátky palcené jako všední dni,prostě katastrofa.jedna holka z jejich směny otěhotněla.Hned od začátku se vymlouvala že nemůže ono a to dělat ted byla několik týdnů na neschopence pro nevolnost nebo co.Nyní se má vrátit.nevím přesně jak dlouho těhotná je tuším že cca 20týdnů.Přišla oznámit že přijde,protože jí už dr na neschopence nenechá že by musela před komisi,ale prý nebude moct sedět na kase ani vybalovat.Dotyčného dr znám a rizikové těhu bohužel nenapíše nikomu(ani těm kteří na něj oprávněně mají nárok).Bohužel tma jiná práce není,takže ted to bude tak že ona bude jen chodit po obchodě a nic nedělat(ona je opravdu moc pohodlná tkaže ani uklízet prý nemůže)a za to bude brát stejnou mzdu jako ostatní co pracují o 106.Samozřejmě se to nikomu nelíbí,ale tuším že jí vyhodit nemůžou.Bohužel jí ani nejde přeřadit na jinou práci,tam zkrátka nic jiného dělat nejde.Je nějaká mžonsot jak toto řešit?Nebo je takhle možnost ze zákona nějak neošetřená?Doytčná těhulka by ráda byla doma ale dr jí to nenapíše nemá problémy prostě má pohodové těhu.Chápu mamku i ostatní budou pracovat za ní a na přitom bude brát mzdu stejnou jako ostatní přitom nic dělat nebude.Dá se tohle nějak řešit?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12947
24.5.10 16:23

tak me napadlo jen jediný..at si zmení dr..kterej jí neschopenku dá, když chce být doma

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101748
24.5.10 16:30

Tohle musí řešit zaměstnavatel, existuje přesně definovaný seznam prací, které jsou v těhotenství zakázány, teď nevím jestli je to přímo součástí zákoníku práce, nějaká příloha nebo samostatná vyhláška… Takže zaměstnavatel jí musí určit práci, která v seznamu není a pak může normálně pracovat.
Ta kasa asi fakt problém bude, myslím, že je zakázáno opakované otáčení trupu o více jak 10°, ale to vybalování zboží mi přijde v pohodě, pokud jí ho někdo doveze na místo, tak už to není manipulace s těžkými předměty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13415
24.5.10 16:40

Promiň, ale ty přece nemůžeš vědět, jak na tom zdravotně opravdu je. :think:

1. Ženy nesmějí být též zaměstnávány pracemi, které ohrožují jejich mateřství. - To může být nakonec cokoliv…
  1. Koná-li těhotná žena práci, která je těhotným ženám zakázána nebo která podle lékařského posudku ohrožuje její těhotenství, je zaměstnavatel povinen převést ji dočasně na práci, která je pro ni vhodná a při níž může dosahovat stejného výdělku jako na dosavadní práci. - když zaměstnavatel možnost nemá, tak asi bude jen chodit po obchodě…

Takže doporučuji, aby jí mamka poradila, aby si zašla třeba za obvoďákem a zkusila se na PN domluvit s ním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
24.5.10 16:41

Dala bych jí kyblík hadr a šůrovat regály..

Zaměstnavatel jí musí najít práci, kterou se svým zdr. stavem vykonávat může - pochybuji, že by ji tam nechali jen tak procházet. - to by byla zadarmo drahá.

Pokud o to hodně stojí - musí si najít jiného dr. který jí neschopenku napíše..

Já pracuji ve velkém řetězci´( vedoucí) a naschopenku jsem při tomto typu práce dostala automaticky aniž bych byla riziková..( bylo zimní období, kontakt s nakaženými lidmi, chřipka, stres a námaha..)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.5.10 16:42

Jiný dr je vedle ve městě a slečna je asi i trochu pohodlná na toto.
Ano vím že je seznam co ano a ne za práci.V tom vykládání je problémž e se to vykládá v krabicích,jako že ne po jednom ale třeba celou rkabici sušenek a tak což je někdy těžké takže chápu že to asi taky nebude to pravé.
Jde mi spíš o tom že jeslti se můžou ostatní zaměstanci nějak bránit…přijde mi dost nefér že dotyčná tam bude celé dni jen chodit(bohužel ani před těhu toho moc neudělala) jen sem a tma a za to mít plat jako ostatní co pracují…Může jí vedoucí plat nějak snížit?Nebo jak se to dá řešit když tam zkrátka není práce vhodná na kterou jí převede ale zároven jí dr doma nenechá

• Citovat
  • Upravit
23847
24.5.10 16:42

Nechápu, proč tohle řeší „mamka“ z titulu zaměstnance, tohle je spíš problém zaměstnavatele. Že by závist??? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.5.10 16:47

On bude problém asi s dr.Sama jsem k němu kdysi chodila a vím že takový je bohužel…kamarádka díky němu že jí nenapsal rizikáč málem o malou přišla, a já na to byla podobně.
zdravotně …to vím protože sama řekla že problémy nemá že šlo jen o nevolnost a ted že by byla dlouho doma a musela by před komisi tak jí dr doma nenechá a myslím dokonce že tohle měla práve od obvodní gyndař by jí to totiž nenapsal,to řekla sama i na začátku.
Uklízet prý taky nemůže,že by se mo nadřela…narovinu je to asi tak že ona se práci vyhýbá a ted těhotenství bude tím spíš využívat.
Nejde třeba že by jí vedoucí napsal že odpovídající práce tam prostě není?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
24.5.10 16:48
Gina108 píše:
Nechápu, proč tohle řeší „mamka“ z titulu zaměstnance, tohle je spíš problém zaměstnavatele. Že by závist??? :think:

závist ani náhodou jde spíš o to že mamce se nelíbí že bude makat i za ní a ona přitom dostane celou výplatu jako ostatní,když neudělá vůbec nic.Tam o závist rozhodně nejde to jsi vedle…

• Citovat
  • Upravit
13415
24.5.10 16:50

Nezlob se na mě, ale myslím, že ani slečně nebude příjemné, aby tam 8 hodin jen chodila. A tak zvaná nemakačenka jsou v každé práci a bohužel jsou v tomhle zaměstnavatelé slepí. A pokud je těhotná, tak tím spíš nikdo nic nezmůže. A jak jsem psala v příspěvku výše, pokud jí převede na jinou práci, plat musí zůstat stejný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4960
24.5.10 16:52

Jak můžeš vědět, že je slečna pohodlná??? Prostě nechce přijít o miminko.
Navíc tohle je problém zaměstnavatele a dotyčné slečny. Pokud se nepletu, tak jsou lidé, pracující v supermarketech, placeni v hodinovce, takže si nemyslím, že by tvoje maminka byla v práci čas navíc za slečnu.
A myslím, že ženské, které samy už byly těhotné, by naopak měly vyjít této mamince maximálně vstříc.
Podotýkám, že chodím do práce i když jsem těhu a zaplaťpánbůh mi ostatní vychází maximálně vstříc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
24.5.10 16:56
Anonymní píše:
Gina108 píše:
Nechápu, proč tohle řeší „mamka“ z titulu zaměstnance, tohle je spíš problém zaměstnavatele. Že by závist??? :think:
závist ani náhodou jde spíš o to že mamce se nelíbí že bude makat i za ní a ona přitom dostane celou výplatu jako ostatní,když neudělá vůbec nic.Tam o závist rozhodně nejde to jsi vedle…

Tak to se spíš mamka měla bránit, aby jí nenarůstaly pracovní povinnosti, nebo aby jí přidali, když už bude dělat práci za těhotnou, takhle to možná bere za špatný konec :nevim:
Edit:
jo a jestli mamce jen vadí, že za těh 8 hodin, tam bude muset makat víc než dosud, tak to znamená, že předtím nepracovala stoprocentně. Jinak je přece nemožné, aby pracovala víc. Něco jiného je, kdyby ji nutili dělat neplacené přesčasy…

Příspěvek upraven 24.05.10 v 16:59

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27264
24.5.10 16:58

¨Pokud jí zaměstnvatel nemůže nabídnout práci, kterou ona je schopná vykonávat, může jí ještě nechat doma a platit jí normálně mzdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.5.10 16:58

Protože to o té slečně všichni ví i to že řpedtím taky toho moc neudělala a nejde o hodiny ale o to že kdžy tma bude jen tak chodit,tak někdo bude muset vyložit zboží,uklidit nebo být na kase za ni a přitom ona svůj palt dostane za nic.
nepotřebuju tu věci typu jak můžu vědtě že dělá a nedělá atd.Já jsem chtěla vědět zda je to řešitelné,ale vidím že tu se moc ičeho nedočkám nějaké kloudné odpovědi.Ano ostatní už rodili a zrovna do druhé směny se vrátila maminky která i když byla těhu a měla malinké problémy byla bez problémů na kase.
Já chtěla vědět jaké má možnosti kdžy zaměstnavatel tam pro ní nemá práci kterou by mohla dělat.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
24.5.10 16:59
Gina108 píše:
Anonymní píše:
Gina108 píše:
závist ani náhodou jde spíš o to že mamce se nelíbí že bude makat i za ní a ona přitom dostane celou výplatu jako ostatní,když neudělá vůbec nic.Tam o závist rozhodně nejde to jsi vedle…
Tak to se spíš mamka měla bránit, aby jí nenarůstaly pracovní povinnosti, nebo aby jí přidali, když už bude dělat práci za těhotnou, takhle to možná bere za špatný konec :nevim:

jojo to asi ano,ale dá se to teda nějak takto řešit?nejde jen o mamku ale i o další 4 nebo 5 ženských co jsou na směně.
A bohužel mají takového vedoucího že škoda slov:(

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat