Je tohle normalni zlobeni?

145
6.12.22 13:36

Je tohle normalni zlobeni?

Hezky den,
Nas 3,5 lety syn posledni 2-3 tydny rozjel uplne novy level zlobeni, na ktery nejsme zvykli. Je zatim nase jedine dite, druhe (holcicku) cekame na konci unora. Na miminko se pry tesi, brisko chodi hladit a pusinkovat, se segrou si povida, nemyslime si, ze zlobi kvuli tomu. Urcite na to ma vliv i skolka, ze se tam navzajem deti “uci” ruzne vylomeniny, ale o synovi nemam iluze, ze by tam taky nekoho nenavadel k lumparnam, cili tohle taky jako duvod neberu. Zacal se ted schovavat ruzne po byte a bere si veci, co delat nesmi - napr fixky a vleze za kreslo a kreslil po podlaze (za to dostal hodne vynadano, moc dobre vi, ze se to nesmi, uz to udelal pred par mesici a to jsme si to vysvetlili; tentokrat uz bylo dusno, musel to umyt a nesmel tri dny zadne sladkosti ani koukat pred spanim na pohadku). Jindy se vzal sve detske nuzky a knizku a rozstrihal x stranek. Rikate si asi, kde jsme my, kdyz to dela, ale to jsou okamziky, staci, ze jdu do pradelny, s odpadem nebo jen vysavam a chvilku neslysim, co se deje. Dnes uz potreti vzal z kuchyne nuz a schoval se - vzdy si nepozorovane vezme z kuchyne neco dobreho (susenky, dnes adventni kalendar) a tim nozem to chce rozdelat pry jako velky kluk uz. Prvne jsme mu to vysvetlili, ze je to nebezpecne, noze jsme dali do vyssi skrinky. Podruhe vylezl na stolicku a nejak si ten nuz podal i tak, coz jsme nepochopili, jal dokazal, to mel pak tedy zase zakaz sladkeho a pohadky a ukazali jsme mu primerenou fotku rozrizleho prstu, aby vedel, co se mu muze stat. Navic jsme si vysvetlili, ze nemusi jidlo brat tajne, ze se proste ma zeptat, ze bud to dovolime nebo se dohodneme na necem jinem spolecne, co neni mlsani nezdrave. No a dnes vzal adventni kalendar, prestoze mel uz na dnesek snedeno a tentokrat jen priborovym nozem se do toho snazil dostat :zed: chapu, ze je pro dite tezke cekat na dalsi okynko kazdy den a ze je maly, ale trapi nas to schovavani, jak bere porad ty noze (aspon ze uz mohl vzit jen priborovy. Ostre jsou uz velice dobre schovane). Vzdycky byl opravdu hodny, sem tam vztekacka samozrejme, museli jsme neco rikat xkrat atd. Normalka. Ale tohle schovavani a i lhani, na lizatko, co z toho kalendare vypreparoval dnes si sedl a tvrdil mi, ze nic nevyndal, z toho jsem spatna. Ja vim, ze se to musi vse naucit, lhani jsem se mu dnes taky snazila vysvetlit, ale tecou mi uz nekdy nervy. My ho nikdy nebijeme, zvysime hlas, neco zakazeme a rekneme mu, proc to nebude mit a co musi zkusit spravit, aby to zase smel atd, nejsme rekla bych nejaci liberalni rodice, co nam dite skace po hlave, prarodice nam rikaji, ze jsme prisni a od rodicu dnesni doby cekali liberalnejsi pristup (nevim moc, jak si to prebrat, nejsme zadni Igorove Hnizdo proboha a navic my jako mali pres zadek dostali, nas maly nedostava). Ale tohle nas vykolejilo posledni dobou. Mate nekdo zkusenosti? Kamkoli jdeme je hodny a v klidu, ale doma to rozjizdi a ja jsem pak nestastna, ze vlastne mame porad nejake konflikty, navic porad dokola ty same :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
116
6.12.22 13:50

Pokud se ptáte, zda je toto normální, tak ano. Naprosto. A to je kluk ještě zlatej :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35799
6.12.22 13:51

Já bych řekla, že je to normální :nevim: náš teď začal všude utíkat, když mu řeknu čau že jdu jinam, tak řekne čau a běží na druhou stranu. Včera sebou flaknul v obchodě by na zem, utekl z restaurace atd :roll: taky se sám zavírá v pokoji nebo mi zabouchne dveře před nosem, případně chodí mlátit starší sestru :lol: taky se pořád někde kácí, chci ho oblíknout a dítě mi teče po podlaze :roll: občas ho pustím aby věděl, že ho pořád držet nehodlám.

Příspěvek upraven 06.12.22 v 13:52

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3025
6.12.22 13:51

Dítě, které v tomto věku nelže a nekecá není normální, takže to hlavně neber jako nějaké vaše selhání.
Jinak mně to nepřipadá jako nějaký extrém, spíš jako fáze. Přejde tohle a najde něco dalšího.
Zákaz sladkostí a Tv na 3 dni je pro takového prcka příliš abstraktní. Obecně něco co se NEstane, natož za mnoho hodin po činu nemá u takhle malých dětí efekt.
Já bych to vlastně ani netrestala. Trvala bych na tom, že se mnou napraví následky a do zblbnutí bych omílala jak chápu, že je zvědavý, ale může si ublížit..nabídla, že může dolovat z kalendáře když to budu vědět, nůžky si brát pro souhlasu..
Třeba když zjistím, že někde stříhá knihu, zkusila bych pak sehrát divadlo, jak to udělat líp.
„Mami můžu stříhat?“

• jasně, něco ti najdeme a posadíme se ke stolku..
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31287
6.12.22 13:58

@Kryptozoo Chtěla sem napsat něco podobnýho,
zakladatelko, to, že tříletýmu děcku zakážeš na tři dny telku, to on si úplně nespojí - respektive maximálně si z toho vezme to, že má zákaz, dost možná ani nechápe a nepamatuje proč a za co a jakej to má výchovnej efekt.

Za mě je jednodušší povolovat doširoka pod dohledem, než zakazovat.
Jestli chce stříhat, pořiďte nůžky, co může a stříhejte.
Jestli chce něco dolovat nožem, pořiďte takový, který zvládne (ostřejší příborový, který zvládne leccos, ale kůži neprořízne) a rozebírejte s ním.
Pokud pořád doluje adventní kalendář, schovejte ten kalendář, ne všechny nástroje, kterým se to dá otevřít. Jeho to nebude lákat, vy nebudete muset pořád trestat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
145
6.12.22 14:03

@Mar__tanka1983 S temi tresty mate asi pravdu, jsou to me zoufale pokusy o to, aby nebyl rozmazleny a vedel, ze to, co dela, ma i nasledky, ale asi je na to fakt maly. K tomu ostatnimu nevim, co vic delat, my spolu vyrabime, nuzky ma sve detske, strihame, lepime, kreslime atd, vari se mnou, pod mym dohledem kraji i ostrejsim nozem zeleninu apod., ale porad rikame, ze sam nesmi. Takze to neni, ze nic nesmi a pak to natajno zkousi sam, ale ma to pro nej proste asi kouzlo, ze rebeluje a dela si to po svem, ja to castecne chapu samozrejme, ale nekdy je toho uz moc. Celkem dost odmlouva taky posledni dobou a pak uz jsme nekdy celkem vycerpani, co zas vymyslel, ale aspon jsme s manzelem na stejne lodi a oba maleho vychovavame stejne, ne ze by jeden zakazal a druhy povolil apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4897
6.12.22 14:04

Za mě úplně normální dítě :nevim:. Děti „zlobí“, když se nudí.
chce kreslit? vysvětli, že na podlahu/stěnu… ne a dej velký papír na zem, kde se bude moct vyřádit. Chce stříhat? Zase to samé - knížky ne, protože… a dej mu něco, co rozstříhat může. Nože - ano pod dohledem (ve 3 letech už může krájet s tebou nalým nožíkem zeleninu atd.). Je potřeba ten jeho zájem převrátit otamtud, kde je to problém tam, kde se může vyřádit.
Trestat ho 3 denním zákazem pohádek a sladkostí mi přijde taky moc - možná v tom rodiče vidí tu přísnost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3025
6.12.22 14:05

Ještě mně napadá, že bych se mu snažila tu potřebu „kutění jako velký kluk“ naplnit a aby se cítil důležitý, nechávala bych ho rozdělávat a stříhat všechno co zrovna potřebuju..Balíček špaget, pytlík mozarely, cedulky z nového oblečení, pokrájet mrkev..

Příspěvek upraven 06.12.22 v 14:06

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
684

Taky bych řekla, že je to normální; akorát syn na tenhle level zlobení najel už ve 2 letech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31287

Jinak to není zlobení, ale úplně normální zvědavost.
Bylo by divný, kdyby ho to nezajímalo ;)
A nebrala bych mu to - v rámci možností. Dítku ještě úplně nevysvětlíš, že schovávání je lhaní a proto je potřeba ho potrestat. On to ještě úplně nechápe, ty souvislosti - takže ty ho potrestáš za schované lízátko, ale on si to podle mě moc nespojí.
Chce si hrát a vy mu to zakazujete. Takže spíš mu dát prostor zkoumat, otvírat, i třeba nožem (nebo jiným nářadím), ať si objevuje, stříhá, doluje, zkoumá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31287
6.12.22 14:12

Já zrovna přemýšlím, kdy syn dostal do ruky prvně svojí vlastní kudličku. Podle mě to nebylo daleko od těch tří a půl, čtyř let.
Prostě upozornění, je to ostré, pozor, zavírat (kapesní nožík), ale normálně dát do ruky.
Já byla vždycky zastáncem toho, aby si to dítko radši osahalo pod dohledem, než to pak bralo do ruky bez dohledu a s průšvihem. A zapojovat ho do všech činností, i do těch relativně nebezpečných a dospěláckých. Ono co si budem povídat, dětské nůžky jsou mnohem menší zábava než ty mámino ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
6.12.22 14:19

Na našeho to přišlo ve 4 letech. Věděl, že nesmí, ale testoval. Takže vzal razítko a porazitkoval novou postel - celou.
On věděl, že to nesmí. Možností, kam razitkovat, měl habaděj, ale on chtěl orazítkovat dřevo. Když jsem mu sehnala dřevěné kostky, tak se mu to zdálo malé a udělal druhé kolo. To jsem řádila jak černá ruka. Za mě prostě testuje a neuspokojí ho náhražky. To je jako stříhání. Našeho zajímalo, co se stane, když rozstrihne ponožku, ustřihne kus koberce…
Naštěstí to s věkem přešlo.

• Citovat
  • Upravit
14376
6.12.22 14:19

@CrewGirl asi to nechceš slyšet, ale je to slabej odvar. Moje starší dítě nikdy nic nepokreslilo, pořezat se dokáže až teď v pěti letech :lol: naše mladší(3,5),to je specialka. Celý den jí jenom hlídá, protože si nikdy normálně nehraje, ale prostě ničí a dělá naschvály. Ničí všechno. Bráchovy stavby, obrázky, náš nábytek. Čím je starší, tím je to horší. Nepomáhá vůbec nic-zákazy, následky, vše jí je jedno. Nanejvýš udělá hysterickou scénu a za chvíli v tom pokračuje. Popravdě, už nevím, jak na ni. To samé je s úklidem, čištěním zubů, oblékáním. Ještě se člověku vysměje do obličeje. Jinak je to naprosto normální, šikovné a chytré dítě, ale v tomhle ohledu na zabití. Doufám, že je to jen blbé období vzdoru a nestihne zparchantět ještě víc :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37134
6.12.22 14:27

Normální dítě, proti našemu 3 letému ještě úplný anděl :mrgreen: já teda prostě odstranila z dosahu vše co nesmí, třeba ty nože, tak že se k tomu nedostane, ani když treba vyleze na židli, fixky apod mám taky schované a dávám na příděl pod dozorem, poté co si pomaloval celou postel a stěnu za ní :lol: knížky a časopisy trhá odjakživa, nůžky jak se mu dostanou do ruky, tak rozstříhá všechno co vidí, takže ty jsou opět schované a pouze na příděl. I to „lhaní“ mi přijde celkem normální, zkouší mantinely, počkej až bude mít sourozence a na koho to hodit :mrgreen: u nás za všechno může 10 měsíční ségra :D Proste věci, se kterýma nebo které může zničit, někam schovat a nechat žít a pocitat s tím, že je to malé dítě, má jiné myšlení než vy, vše se teprv učí. A nervovat se, že zapře lízátko je fakt úsměvné :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
6.12.22 19:52

@CrewGirl Doporučuji přečíst knížku Zkoušeli jsme všechno. Snad tam najdeš odpovědi na své otázky a hlavně správné komunikační vzorce rodiče.
Sama vidíš, že tresty na děti nefungují. Přesto je pořád dál hodně rodičů používá. Trestat děti je boj proti pocitu bezmoci. Takže si zkus jinak zpracovat tu bezmoc a nepoužívat tresty, už jen to by mohlo výrazně pomoct.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML