Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
můj starší má 22 měsíců a utřít, namazat a obléct ho po koupání je občas fakt horor. Sice neřve, ale všelijak se kroutí, tekutí, když ho zvednu je jako gumový ![]()
můj chlap z toho kolabuje a hned na něj hučí, já to přecházím s klidem… už to mám v ruce… takže jsem schopná ho obléct i v gumovém stavu ![]()
Jinak teda u nás většinou pomáhá zpívat nebo říkat říkanky… on se zaposlouchá a přestane dělat kraviny. Někdy ale ani to nepomůže, to když už je hodně unavený a neví co se sebou.
Každopádně tím, že po ní budeš řvát ničeho nedosáhneš… leda toho, že bude ještě nervóznější a vzteklejší. Zkus být víc v klidu. Ony ty malé potvůrky vycítí, že jsi v nervu a reagují na to.
Já vím, že se to lehce řekne a hůř udělá, ale fakt to zabírá.
S tím jídlem to jsou podle mě zuby… soudím i podle toho, že jogurt spapá, ale chleba nechce… takže ji to asi při skousnutí někde zabolí, proto si dává ručičky před pusinku. Zkus chvilku přejít na tekutější stravu než se zoubek vyklube.
@K-Black píše:
@polokoule normálně ji seřezej, je to spratek a vymručuje si, aby jsi kolem ní skákala, myslím že pár ran řemenem by ji mohlo probrat
u této zakladatelky bych ironii asi nepoužívala, bo jak to tak čtu, tak ona by toho i byla schopná ![]()
@Mína13 přesně jak píšeš uplně gumový, dneska mi to mrňous dělal že nechtěl do vany
no už jsem byla spocená až ve žlábku, ale ustála jsem to ![]()
@martina.se píše:
u této zakladatelky bych ironii asi nepoužívala, bo jak to tak čtu, tak ona by toho i byla schopná
jdu to upravit
@K-Black píše:
jdu to upravit
jako já bych si tim fakt nebyla jistá.. si vem, že řve na dítě jen proto, že dělá věci úměrně jeho věku..
neskutečné toto.
náš mladej to umí zase dělat, když nechce ven z vany… a jak je k tomu ještě kluzkej… to je jako výlov třeboňských rybníků
![]()
@K-Black píše:
@Mína13 přesně jak píšeš uplně gumový, dneska mi to mrňous dělal že nechtěl do vanyno už jsem byla spocená až ve žlábku, ale ustála jsem to
mě řve když jde z vany,
dnes když jsme šli od babičky… záchvat nervovej pak sem šla skoro kilák na mhd aby se uklidnila…ani prd :
no jo prostě brečej jsou malý musej nějak dát nesouhlas najevo ![]()
Dej jí něco na hraní při tom oblíkání a utírání. Já střídám Bepanthen, dětský krém, balíček s vlhčenými ubrousky (tam se mu líbí ten obrázek mimina), moje korále a sponky, dětský pudr (zavřený), sluchátka nebo nabíječku, papírové kapesníky, teploměr, někdy i můj telefon. Když je špatný den, vystřídám těch věcí během jednoho oblíkání i pět. Ale zůstane mi ležet v klidu. Mám to všechno pěkně při ruce, jednu věc hodí na zem, šoupnu mu hned jinou.
Jestli se ptáš, jestli je normální tvoje chování, tak je to otázka na místě. A ne, není. Máš mimino, proboha. Náš malej když se vzteklouní, tak to naopak otáčím do blbinek, on se začne řehnit a je. Vztekání u oblíkání je normální, to mě přece nemůže rozhodit. Buď trochu nad věcí, dítě se pravděpodobně vzteká kvůli tobě.
ono je to někdy těžké se udržet na uzdě a neseřvat je… zvlášť kolem toho druhého roku, kdy už dojdou na to, jak super je mámu celý den systematicky vysírat a do toho mi za zadkem ječí ještě jeho 3 měsíční bráška, který jak je celý den hodný, tak si na svou pravidelnou denní dávku emocí vybere vždycky tu chvíli, kdy ten starší nejvíc prudí
![]()
ale na 11. měsíční mimčo bych teda nekřičela… to přeci vůbec nechápe co se děje, proč máma ječí.
Já osobně, když už cítím, že mi tepe krev ve spáncích a začíná mi jít pára z uší, hodím dvouleťáka do ohrádky a odcházím na terasu na jednu zdravotní, tam to doslova vydýchám a vracím se usměvavá a vydýchaná zpět do jámy lvové ![]()
@adam755 píše:
Dej jí něco na hraní při tom oblíkání a utírání. Já střídám Bepanthen, dětský krém, balíček s vlhčenými ubrousky (tam se mu líbí ten obrázek mimina), moje korále a sponky, dětský pudr (zavřený), sluchátka nebo nabíječku, papírové kapesníky, teploměr, někdy i můj telefon. Když je špatný den, vystřídám těch věcí během jednoho oblíkání i pět. Ale zůstane mi ležet v klidu. Mám to všechno pěkně při ruce, jednu věc hodí na zem, šoupnu mu hned jinou.
Naprostý souhlas, u nás to taky funguje 100% a ještě se mi osvědčilo jak už se psalo dříve zpívat dokolečka nějaké „řízné“ písničky a všelijak se u toho „šklebit“
![]()
@Mína13 píše:
@K-Blacknáš mladej to umí zase dělat, když nechce ven z vany… a jak je k tomu ještě kluzkej… to je jako výlov třeboňských rybníků![]()
![]()
no to mi dělá běžně, kolikrát si říkám jestli jsem se někde nezapoměla s vodníkem
dneska teda do vany, neřval, asi to bylo ftipný
a uplně nejvíc to miluju na schodech
![]()
Natálka má 19 měsíců a cca od 15 měsíců to je hrůza, nesnáší slovicko NE! Jakmile ho řeknu tak sebou hodi o zem a rve jak pavián, u oblíkání to samé, sousedi si musí myslet, ze ji tu ublizuju
a zkouší i co vydržím, když se vzteká tak se najednou zvedne a treba mě štípne nebo kousne, děti proste zkouší a mam se na co těšit, malej to mel az do 3 let ![]()
@kamusha píše:
Naprostý souhlas, u nás to taky funguje 100% a ještě se mi osvědčilo jak už se psalo dříve zpívat dokolečka nějaké „řízné“ písničky a všelijak se u toho „šklebit“![]()
To asi jo, ale já jsem asi napůl chlap, nedokážu se zároveň šklebit a oblíkat dítě ![]()