Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj ![]()
Po vydatných deštích se nám na svahu u domu sesunuly tři stromy (obrovské buky) a jeden spadl !!! metr od našeho domu!!!
Další je nakloněný přímo na dům. Pokud spadne, budeme mít z domu kupu cihel. Byli jsme osobně na obecním úřadě. Tam nám paní řekla, že musíme kontaktovat majitele, kdo to je a kde ho asi najdeme. Bylo to těžké, ale dovolali jsme se mu a řekl nám, že na to nemá čas, ať si to pokácíme a dřevo si za to necháme. Jenomže to přeci jen tak lehce nejde, je na to třeba určitě povolení a dřevorubec taky není zadarmo. Znovu jsme volali na úřad, kde nám paní řekla, že ten pán má ten pozemek napsaný na svou firmu s.r.o., takže nic povolovat sám nemůže. Navíc není období vegetačního klidu a kácení je zakázáno.
Rada úřednice na závěr: „Pokácejte to tajně,ať vás nikdo nevidí a máte klid!“ ![]()
No, vždyť by to byl trestný čin a nenechám se zavřít, nebo zabít neodborným kácením.
Co máme dělat? Jsem pojištěná u DAS pojišťovny právní ochrany. Mám ji kontaktovat a řešit to přes právníka? Nebo budete mít méně komplikovanější nápad ![]()
Děkuji ![]()
Asi tak:
*V případech, kdy je ohrožen lidský život či zdraví nebo v případech, kdy hrozí škoda značného rozsahu, není třeba povolení orgánu ochrany přírody ke kácení dřevin (§ 8 odst. 4 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů). Za této situace může dřeviny pokácet každý, kdo odvrací hrozící škodu, je však povinen oznámit do 15 dnů po provedení takového kácení orgánu ochrany přírody (příslušná obec). Ohrožení života a zdraví nebo hrozí-li škoda značného rozsahu musejí být zřejmé, bezprostřední a průkazné. Jedná se o např. o situace, kdy je narušena stabilita stromu, došlo k vyvrácení nebo prasknutí kmene, odlomení kosterních větví nebo celé koruny, stromy ohrožují nemovitosti, inženýrské sítě, dopravu atd. V této souvislosti doporučujeme zdokumentovat skutečný stav stromu, pořídit fotografie apod. a tuto dokumentaci následně přiložit k dodatečnému oznámení kácení, přičemž je možné využít přiloženého formuláře. *
http://forum.ponikla.cz/viewtopic.php?…
Celé to vyplývá z tohoto zákona: http://www.sagit.cz/…birkatxt.asp?…
DAS kontaktovat můžete, jistota je jistota. ![]()
bych normalne zavolala hasice, ja myslim, ze pokud fakt hrozi, ze strom spadne na nekoho, tak to odstranuji zadarmo
hubej i vosy a podobne, jen toho nesmis zneuzit (slysela jsem, ze si lidi nechali od hasicu pokacet nepohodlne stromy)
klidne bych volala hnedka na 150, ze mas strom naklonenej na barak a jinej ze uz spadl, podle me to je akutni vec - ale jako bezesrandy, to je
a jestli ne, tak at si to posoudej a odjedou
Příspěvek upraven 08.07.10 v 17:18
Pudli souhlas, no a náklady za výjezd by mohli vymáhat po majiteli pozemku, na kterém je ten buk.
Jura007 píše:
Pudli souhlas, no a náklady za výjezd by mohli vymáhat po majiteli pozemku, na kterém je ten buk.
ale proc, on za to taky nemuze (pokud je nejak nepodkopal) - to je proste nehoda jako zemetreseni, za to nemuze nikdo. od toho ale ty hasice mame, aby nam pomahali
Pozemek a vše, co na něm roste, je majetkem někoho. No a ten někdo je zodpovědný za zabezpečení svého majetku tak, aby neohrožoval jiné lidi.
Jura007 píše:
Pozemek a vše, co na něm roste, je majetkem někoho. No a ten někdo je zodpovědný za zabezpečení svého majetku tak, aby neohrožoval jiné lidi.
to sice jo, ale ja bych tohle tak nejak zaradila do kategorie situaci, ve kterych nam stat pomaha bezplatne - z dani.
jako kdyz po povodnich pomahali vojaci vyhazovat mrtve slepice z kurniku, taky jim nikdo z vyplavenych neplatil
ale samozrejme nevim, nejak to bude v zakone ci vyhlaskach osetreny
kazdopadne pokud uz to ma nekdo platit, urcite majitel pozemku - nakonec ty muzes zavolat hasice na to, kdyz vidis strom naklonenej do ulice - uplne nezavisle od ochrany sebe nebo majetku - to je proste stav ohrozeni (kdyz vidis pozar, taky volas hasice, ikdyz nehori tvoje)
My to nahlásili na úřad (ten nás poslal za majitelem) a i kontaktovali majitele stromů (ten nemá čas nic řešit). To, že nám jeden strom leží souběžně z domem a druhý se nad něj naklání je každému fuk
Ten co se nad něj naklání drží jen další nahlý strom.
Pokud zavolám hasiče, nebudu výjezd platit?
Neanonymní takže pokud dobře chápu… když vyfotím ty stromy, následně je na své náklady pokácím a do 15 dnů vše nahlásím na úřad, tak mi tedy nehrozí postih. Druhá věc je, že mi tím vzniknou nemalé náklady. A co s dřevem, když topíme plynem.
Jura007 píše:
jj, nesmím ohrozit sousedy A POKUD MŮJ STROM ZPŮSOBÍ ŠKOdu, musím ji zaplatit.
Pán svůj pozemek přepsal na svou firmu (s.r.o.) a tak jsme napsali na fa mejla, kde popisujeme vážnost situace a požadujeme nápravu. Bez odpovědi…
Jo a ten strom, který nám spadl vedle domu jsme rozřezali motorovkou a uklidili ze zahrady (zabíral nám celou půlku). Focený ho mám jenom mobilem.
vis jiste, ze by ses sama pustila do rezani stromu nakloneneho na barak?
Ja teda ne, to chce zkuseneho drvostepa ![]()
zavolej 150tku a zeptej se na to placeni, ja nevim…
ale jako ja bych to chtela mit vyreseny co nejdriv a do te doby bych v dome nebydlela
Sami bychom ho nefikli
volali jsme dřevorubci, ale ten chce vidět povolení z obce. Takže začarovaný kruh, na obci nás už dvakrát poslali jinde.
Kupodivu mám klidné spaní (kde jinde jít taky spát…). Bude to znít hrozně, ale není to tak dávno, kdy jsme měli problém s hlodavcem a ten mě děsil víc ![]()
Teď jsi mě vnukla nápad
máme tu dobrovolné hasiče, mohla bych se zeptat u nich.
Evi, ty snad nebudes mit klid…trochu to odlehcim..a jsi si jista, ze ty stromy ti tam nenaklonil duch mrtvyho krecka??
Kazdopadne preji rychle pokaceni…
Alenka píše:
Evi, ty snad nebudes mit klid…trochu to odlehcim..a jsi si jista, ze ty stromy ti tam nenaklonil duch mrtvyho krecka??Kazdopadne preji rychle pokaceni…
Evi preju hodne stesti a hlavne at to rychle odstrani, ja bych se bala
dej vedet co rikali hasici, vypadaji jako posledni nadeje ![]()