Je venkovním psům zima?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Hanka1
2.12.20 11:58
@Dandie22 píše:
@Hanka1 tak jsme si nerozumneli. Psala jsem, ze pes ktery je zvykly venku domu nepatri a naopak. Bud mam psa venku a spi v boude nebo ho mam doma se vsim vsudy a na zahradu vypustim na hodku, pak ho vezmu na prochazku a zase domu. Kdyz je pes venku, vezmu ho na prochazku a necham ho zase venku. Zadne brani na noc domu, maximalne nekam, kde je zavetri a ne teplo.
Pises, ze tvuj pes nelina, samozrejme. Je zvykly venku, ma nabranou srst a doma mu je zbytecne vedro, srst funguje… vicemene spi v teple a pres den ma byt chudak venku, to musi byt hrozný. Ale on ti to nerekne.
A ver, ze nekteri maji sve sluzebni psy doma :palec: protoze vztah se psem je uplne jiny, nez kdyz je na zahrade.

Muj pes je pracovni plemeno zvykle na drsne anglicke podnebi a dest. Dnes rano jsem vezla deti do skoly, byly u nas minus dva stupne, tak s odjezdem deti sel ven a kdyz vylejzal muz kolem devate, tak domu nechtel, ja prijela pred chvili a teorve se mnou sel dovnitr. Ted je venku, pac jsrm mu privezla hovezi lopatku, tak o nem dve hodiny neuslysim.

Mmch na poslednim ockovani bych chvalen jak je pekny a dobre rostly. Nechavala jsem mu delat rozbor na barf stravu, jestli ma vse ok a je v nejlepsi kondici. Psy mam ruzna plemena pres 30 let a fakt poznam psa, ktery nevypada dobre a stastne ci mu neco chybi. Na to ten pes nemusi umet mluvit. Nas pes ma neustale praseci ocas, tzn. Nahoru misto sveseny dolu. Na vystave mi jedna rozhodci rekla, ze je to pry chyba a mel by ho mit sveseny jako lisci. To mi je celkem fuk…
Tohle je moje ctvrte plemeno a u neho uz zustanu, maximalne na duchod si misto stredni velikost poridim male…

Mmch pracovni psy ma nekdo i tri a vice v ruznem veku, no tri vlcaky bych teda doma mit nechtela…ma znama ma ctyri, z tohomjeden je uz duchodce u ni doma na doziti a posledni je rocni…
 H.

• Citovat
  • Upravit
2.12.20 16:47
@Anonymní píše:
Když je víc zima, hodně pod nulou, tak asi ano. Do boudy je vhodné dát nějakou deku a aby nebyla přímo na větru ale někde v zástinu a nefoukalo přímo do vchodu. Jinak náš vlčák byl běžně venku, dovnitř se ohřívat nechodil. Když bylo moc zima, schovával se právě do boudy a ta deka pomůže (nebo starý koberec na podlahu boudy + deka).

Deku ani koberec ani matrace pokud je sníh navlhnou Ideální je sláma

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
2.12.20 16:56
@valinka.alenka píše:
Deku ani koberec ani matrace pokud je sníh navlhnou Ideální je sláma

U nas ve vedlejsi vsi prodávají pytle se slamou do boudy, maj to napytlovane dle velikosti a lidi si to objednávají pred zimou…

• Citovat
  • Upravit
34322
2.12.20 18:11
@Dandie22 píše:
@Lucie_Sx Zateplenou boudu potrebuje i NO. Nema tak hustou srst jako SAO a vicemene i tomu bych zateplenou udelala.
Co se tyce pobytu, bud venku nebo doma.Mam psy doma a srst na zimu nemaji prakticky skoro zadnou, proc asi? proste jsou doma a nepotrebuji ji. Kdyby byli cele dny venku, tak ji maji hustou a doma by chcipali vedrem.

Jenže tohle je jen tvůj názor, ale vůbec to takto být nemusí.
Pes má celkem slušnou termoregulaci a výkyvy teplot, i relativně velké, prostě zvládá.
Jak už jsem psala, ve spoustě krajin na zemi jsou tyto výkyvy naprosto normální mezi dnem-nocí, a všechna tam žijící zvířata včetně psů to normálně zvládají.

Bohužel tenhle blud (fakt blud z mého pohledu) je tak zakořeněný, že lidi často striktně neberou venkovní psy domů ani ve velkých mrazech, popř. ti psi mají tak blbě umístěnou boudu, že v ní nejsou (a leží na schodech do domu apod.), že jim to fakt ubližuje. Můj vet vždycky říká, kolik přes zimu „zařve“ starších či nemocných venkovních psů, kteří lidi nejsou schopní pustit domů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
2.12.20 18:17
@Hanka1 píše:
U nas ve vedlejsi vsi prodávají pytle se slamou do boudy, maj to napytlovane dle velikosti a lidi si to objednávají pred zimou…

Vždycky jsem si brala slámu ve stáji u koní, ale bylo to pak po celé zahradě.
Ale je fakt, že pro toho psa je to nejlepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7375
5.12.20 10:01
@bigl píše:
Máme psa 10 let, malého, je venku celých 10 let a úplně v klidu. Má i boudu, ale do ní nejde, spí venku, celou zimu, maximálně si dá pod sebe hadr. Veterinář při očkování vždycky řekne, že je to to krásný a zdravý pes.
Nevím, jak pes, co byl zvyklý doma, ale historicky je pes venkovní zvíře, nikdy nebýval doma, pokud to není šlechtěním zmršená domácí rasa.
Mě baví ty výkřiky - chudák pejsek, to jsou tyrani! Ještě 50 let zpět tady byli všichni psí tyrani, bo psa doma měl opravdu málokdo :mrgreen:

Pes je v prvé řadě smečkové zvíře. Takže pokud nejsou aspoň dva, tak sám oddělený od rodiny šťastný určitě není. Diky Bohu se přístup o padesát let posunul.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7375
5.12.20 10:19
@Betty MacDonald píše:
To je jedno, já jsem taky na vesnici, dokonce v příhraniční horské díře a nikdy bych svou čivavu venku nenechala. Je to společenské plemeno a co by tam v zimě dělala, když jsme od tmy do tmy v práci.?

Jsem taky na vesnici a náš obří pesan spal vedle moji postele. V kotci byl jen, když jsme byli v práci. Přes noc nikdy. Ve velkých mrazech -10- -20 jsme si prostřídali dovolenou a syn měl omluvenku do školy na dva dny. :) Ve stáří chodil v zimě do školky k babičce :mrgreen: Buď si ho nechala doma celý den nebo byl u ní na dvorku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7375
5.12.20 11:01
@sirikit píše:
Jinak sem hodím svoji poměrně čerstvou zkušenost, kterak jsem si zamlouvala štěně.
Chci ho určitě, takže jsem si „zabookovala“ štěňoušky ze dvou chovek - jedno od paní, od které mám současnou fenečku, ta si mě nijak neprověřovala, protože už mě zná, plus z další chovatelské stanice, jako pojistku, kdyby s tím prosincovým vrhem z první chovky něco nedopadlo.
Samozřejmě s tím, že té druhé dám vědět, až budu pejska mít, aby o stupínek posunula pořadník.
No a ta druhá paní mi byla naprosto sympatická tím, jakému několikastupňovému, náročnému výběrovému řízení mě podrobila. :palec:
Už jsem čekala jenom požadavek psychotestů. :mrgreen:
Prvně nenápadně, odkud jsem, jestli to není tajné.
Já jí to pravdomluvně řekla a popsala reálie.
Ona, jestli bude mít pejsek zateplenou boudičku.
Já - ééch, no, boudičku… :roll: :think: :oops: :oops:
Nebude mít boudičku, naši psi bydlí s náma, takže kde si v tom obejváku lehne, tam leží.
Pelíšek samozřejmě mají, ale využívají ho jako hračkárnu. :nevim:
No a ukázalo se, že to byl chyták - paní trošku roztála a povídala, že právě, jí totiž tuhle vykládala nějaká zájemkyně, co chtěla fenečku s papírama asi na chov, že její pejskové mají na zahradě každý svoji boudičku, všichni čtyři. :dance: :dance:
No, takže té štěně neprodá, protože westík má bydlet doma.
A kdyby třeba někdy měla cestu okolo, jestli by mi hodně vadilo, kdyby třeba jenom tak na chvilinku přijela mrknout… :oops: :oops: Tak nevadilo. :mrgreen:
Dále pak že ona rozhodně štěně neprodá lidem, kteří řeknou, že chtějí pejska pro děti.
Máte děti? :think: :think: Já zase popravdě, že vnučku, ale ta vyrostla de facto v psím pelechu, takže je ráda, když smečku rozežene a ubrání si svoje hračky, mnohé ostatně sdílejí.
Paní už se skoro kamarádila, optala se už vlídně, jestli bydlíme v bytě, já, že v domě se zahradou a další záludnost: mají možnost hrabat?? :think: :think:
Jen jsem vzlykla, že pokud bych chtěla zabránit těm malejm prevítům hrabat, musela bych pozemek vybetonovat :cert: :cert:, paní se řehtala se mnou, já jí teda s uzarděním přiznala, že jednoho wesťoše už doma máme, ale wesťáci mají být aspoň dva, takže nutně potřebujeme kámoše. :nevim:
Teda - bála jsem se, aby mi to nepřihoršilo v pořadníku - ale paní se nadchla, řekla, že beztak westíky pokud možno neprodá nikomu, kdo s nimi nemá předchozí zkušenost, a prý si obtahuje můj kontakt zvýrazňovačem a píše k němu vykřičník. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Jako - ta poslední podmínka je zbytečná, west je pes pohodář, podle mě úplně vhodný i pro člověka bez nějakých výraznějších kynologických zkušeností, ale chovatelka je prostě blázen na svobodě, která holt svoje štěňata do neprověřených podmínek nepustí. Úplně jí rozumím, jestli se kdy propracuju k vlastnímu vrhu já, úplně vidím, jak mi tu ti malí hajzlíci zůstanou komplet. :P :P :P
Protože mi žádnej zájemce nebude dost dobrej. :nevim:
:palec: není chovatel jako chovatel. Brát pejska od té popsané chovatelky, to je radost. I to se na štěňátku odrazí. Naše byla podobná, doslova jsem si vážila toho, že jsem obstála a mohla si našeho od ní odvézt. Jednu fenku z vrhu prodala až v 10 měsících, 2 zájemce mezitím odřekla. Byli jsme v kontaktu celých víc než 11 let a poslední dva dny života pejska mi byla psychickou oporou. Škoda, že její současná fenka je ještě štěně, vzala bych si zase ráda od ní. Ale chceme prcka už na jaře. I tak je to pro mě pekelně vydržet bez čumáku :srdce:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7375
5.12.20 11:12
@Lucie_Sx píše:
Jinak k tomu „neporadku“, spousta narodu se doma treba zvenku neprezouva, to je ciste subjektivni vec a neexistuje jedina pravda, jak ma ta cistota spravne vypadat, nebo ze „clovek se psem=prase“.
At to ma kazdy tak, jak mu to vyhovuje.

Přesně tak. Náš dům jsme navrhovali především s ohledem na pejsany :mrgreen: Říkám, že jsme postavili psí boudu s ubytováním pro personál. 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Makca87
5.12.20 11:52
@Akinee píše:
Jsem taky na vesnici a náš obří pesan spal vedle moji postele. V kotci byl jen, když jsme byli v práci. Přes noc nikdy. Ve velkých mrazech -10- -20 jsme si prostřídali dovolenou a syn měl omluvenku do školy na dva dny. :) Ve stáří chodil v zimě do školky k babičce :mrgreen: Buď si ho nechala doma celý den nebo byl u ní na dvorku.

Docela mazec, takové výkyvy teplot, chudák pes… Být x hodin přes den venku, v mrazech… A pak jít večer do vedra spát.

• Citovat
  • Upravit
18151
5.12.20 13:15
@Akinee píše:
Pes je v prvé řadě smečkové zvíře. Takže pokud nejsou aspoň dva, tak sám oddělený od rodiny šťastný určitě není. Diky Bohu se přístup o padesát let posunul.

Jenže člověk nepatří k jeho smečce, člověk je jeho pán. Vždycky bylo přirozené, že psi byli venku, pobíhali po vsi a tvořili smečky s ostatními psy.
Promiň, ale já se opravdu nepovažuji za součást psí smečky, ani žádné jiné zvířecí smečky. Pro mě bude vždycky člověk jinde, než pes, i když je to náš nejlepší přítel, pořád je to zvíře, které má naprosto jiné potřeby, než člověk.
I chovatelé se shodnou v tom, že většina psích plemen je schopná žít buď trvale venku, nebo trvale doma s venkovními procházkami, ani jedno nepovažují za špatné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7375
5.12.20 14:01
@Makca87 píše:
Docela mazec, takové výkyvy teplot, chudák pes… Být x hodin přes den venku, v mrazech… A pak jít večer do vedra spát.

Dovnitř šel, až sám chtěl. Venku ležel před boudou. Ve velkých mrazech býval u babičky a tam si taky dirigoval sám, jestli s ní bude v kuchyni, na chodbě nebo venku. Plemeno, které je původní rybářský pes a jeho srst izoluje teplotu a drží mu stabilní pod kožichem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7375
5.12.20 14:17
@bigl píše:
Jenže člověk nepatří k jeho smečce, člověk je jeho pán. Vždycky bylo přirozené, že psi byli venku, pobíhali po vsi a tvořili smečky s ostatními psy.
Promiň, ale já se opravdu nepovažuji za součást psí smečky, ani žádné jiné zvířecí smečky. Pro mě bude vždycky člověk jinde, než pes, i když je to náš nejlepší přítel, pořád je to zvíře, které má naprosto jiné potřeby, než člověk.
I chovatelé se shodnou v tom, že většina psích plemen je schopná žít buď trvale venku, nebo trvale doma s venkovními procházkami, ani jedno nepovažují za špatné.
Člověk se stane jeho náhradní smečkou. Když je pořád venku, je určitě lepší, když jsou dva. Nakonec, to je lepší, i když tráví hodně hodin sami doma. Pes samozřejmě přežije i sám venku i sám doma. Otázka je, jak moc kvalitní život to pro toho psa je. Naše chovatelka nás pro naše plemeno upozornila, že pokud bude v kotci, tak by měl být, co nejblíže domu a co nejčastěji s člověkem, aby se u něj rozvinuly ty správné vlastnosti. Např. bernský salašnický nemá být v kotci sám vůbec. Jeho místo vždycky bylo na salaši v kruhu rodiny. Mimo jiné patřilo k jeho práci i hlídat malé děti. Proti psům venku nic nemám. Nakonec jsem z vesnice :) Pokud se mu pán dostatečně věnuje a nemá ho jen u boudy, kam mu zanese jednou denně krmení.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
5.12.20 15:44
@Makca87 píše:
Docela mazec, takové výkyvy teplot, chudák pes… Být x hodin přes den venku, v mrazech… A pak jít večer do vedra spát.

Chudáci psi v celé střední Asii, přes den vedro, v noci kosa jako prase, a ještě musí hlídat stádo. Zlatej dvorek ve střední Evropě ;-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
5.12.20 15:48
@bigl píše:

Jenže pokud je pes sám a nemá žádnou psí smečku, tak mu ji nahrazuje ten člověk.
Proto je potřeba, aby čistě venkovní pes měl buď dalšího psa jako parťáka, nebo aby ho majitel pouštěl dovnitř. Nic složitého na tom není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný