Je venkovním psům zima?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
278
7.1.15 10:08

Chci jen poznatek přidát,
když jsem si kupoval pitbula kdysi před 17lety tak jich chlápek měl na zahradě snad 20kusů na řetězu a každej měl boudu ze sudu od oleje vevnitř slámu nebo seno, ptal jsem se jestli jim není v zimě zima a řekl že jim tam do boudy nesmí táhnout jinak vydrží i -25Celsia což mně překvapilo, no naši další piti a stafordi, když jsme byli na horách tak neměli vůbec žádný problém být celý den na sjezdovce a mimo sjezdovky v hlubokém sněhu a blbnout, pak se šprajcl majitel penzionu a psi v noci spali v autě týden sice měli bílé řasy a fousy, ale nemocní nebyli.
Mít psa celý rok doma v teple a pak ho zničeho nic vyhodit ven do chladu neřkuli do mrazu je to asi jeho smrt, na chlad si má začít pomalu zvykat od konce léta a to i psychicky.
Nesouhlasím s oněmi psími oblečky je to jen tahání peněz a jedinou výhodu vidím v zvýšeném sebevědomí psů, ale obleček bych použil jen dočasně. Jinak pes se chladí tlamou, břichem, tlapkami.
Argument prochladnutí páteře je lichý, otužujte psa at už v létě plaváním nebo sprchováním, držte ho v dobré né li výborné kondici, at nemá nadváhu, předcházejte nebezpečnému chování psa sám sobě a tedy i výcvik, doplnky stravy chondroprotektiva posílení vazů atd.,správně volená procházka a délka procházky. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.11.20 09:58

Malý pes venku v zimě bez boudy

Ahoj, vím o případu malého teriéra, který letos bude muset trávit zimu venku (je venku od února, předtím býval v domě, je to starší pes).
Momentálně nemá boudu, ale majitele tvrdí, že bouda netřeba, protože má pelíšek na zastřešené terase v koutě pod nízkým stolkem (nemůže se tam postavit). Ze dvou stran má zeď (garáž, chodba - jde o tlusté kamenné zdi), z jedné nějaké věci, nábytek. Čtvrtá je otevřená, tudy chodí. Podlaha je vyvýšená betonová s dlažbou.
Mi to přijde takové na prd, že tam má málo místa, nemůže si to zadychat atd.
Na druhou stranu zateplenou boudu (plastovou s polystyrenem a dvířky) by mohl mít jen na volném prostranství u plotu. Vůbec nevím, jak tedy pomoci. Zda boudu kupovat nebo bude mít větší teplo v tom koutě, kde má pelíšek (klasický proutěný vystlaný). Od velkých mrazů ho prý budou pouštět do chodby. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
mackA159
25.11.20 10:00
@Anonymní píše:
Ahoj, vím o případu malého teriéra, který letos bude muset trávit zimu venku (je venku od února, předtím býval v domě, je to starší pes).
Momentálně nemá boudu, ale majitele tvrdí, že bouda netřeba, protože má pelíšek na zastřešené terase v koutě pod nízkým stolkem (nemůže se tam postavit). Ze dvou stran má zeď (garáž, chodba - jde o tlusté kamenné zdi), z jedné nějaké věci, nábytek. Čtvrtá je otevřená, tudy chodí. Podlaha je vyvýšená betonová s dlažbou.
Mi to přijde takové na prd, že tam má málo místa, nemůže si to zadychat atd.
Na druhou stranu zateplenou boudu (plastovou s polystyrenem a dvířky) by mohl mít jen na volném prostranství u plotu. Vůbec nevím, jak tedy pomoci. Zda boudu kupovat nebo bude mít větší teplo v tom koutě, kde má pelíšek (klasický proutěný vystlaný). Od velkých mrazů ho prý budou pouštět do chodby. :nevim:

To je hnus. Samozřejmě že tomu psovi bude zima. Malej pes má být v teple, ještě k tomu starší… :zed:

• Citovat
  • Upravit
7257
25.11.20 10:04

A proč ho najednou vystrčili ven? Pokud je pes starší a zvyklý doma tak je to od nich hnusný. Jestli tam má nějakou matraci tak bych se bála že to navlhne a bude mu zima. No majitelům zřejmě na psovi moc nezáleží když ho nejsou schopni dát ani do předsíně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77384
25.11.20 10:15

Určitě mu bude větší teplo v boudě zateplené polystyrenem, bouda by neměla být moc velká, aby si ji zvládl zadýchat
všechny deky, hadry v zimě vlhnou a plesniví, je v tom pak zvířeti větší zima, než bez hader
jinak jestli byl psík zvyklý doma, je to docela hnus, ale ty s tím asi nic nenaděláš :nevim:
přimlouvala bych se za tu boudu - polystyren je moc dobrý - hřeje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.11.20 10:17

No, prostě ho nechtějí v baráku, chlupy, prý ničí věci (neničí, možná když byl malej, tak se odíral o zdi) atd.
Nejradši bych si ho vzala k sobě, ale bohužel to z různých důvodu nejde.
Tak aspoň chci, aby to tam měl co nejvíc pohodlné. Naštěstí není krátkosrsté plemeno (psát přesně plemeno nechci, to už bych naznačila hodně).
Ale nevim, jestli zateplenou boudou na volném prostranství mu nedělám medvědí službu a měl by to lepší v tom pelíšku. Ta vlhkost, ta mě ale taky napadla.
V předsíni prý bude až bude třeba -7 stupňů.

• Citovat
  • Upravit
77384
25.11.20 10:25

Bouda bude určitě teplejší než pelíšek, ovšem jestli tam psík bude ochotný chodit, když na ni není zvyklý - já bych koupila boudu a dávala mu tam nějaké pamlsky dovnitř, aby se tam naučit chodit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
678
25.11.20 10:33

Jestli je venku od unora, aspon se na zimu pekne nachlupi. Dala bych mu tam misto pelechu dostatek slamy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
558
25.11.20 10:36

Tady je docela hezký článek, já má bouda vypadat. https://www.pesweb.cz/…avit-na-zimu

Každopádně jsou plemena, pro která není ubytování venku vhodné Moc doufám, že se nechystaji venku ubytovat např yorkshirského teriéra.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15432
25.11.20 10:37
@Anonymní píše:
No, prostě ho nechtějí v baráku, chlupy, prý ničí věci (neničí, možná když byl malej, tak se odíral o zdi) atd.
Nejradši bych si ho vzala k sobě, ale bohužel to z různých důvodu nejde.
Tak aspoň chci, aby to tam měl co nejvíc pohodlné. Naštěstí není krátkosrsté plemeno (psát přesně plemeno nechci, to už bych naznačila hodně).
Ale nevim, jestli zateplenou boudou na volném prostranství mu nedělám medvědí službu a měl by to lepší v tom pelíšku. Ta vlhkost, ta mě ale taky napadla.
V předsíni prý bude až bude třeba -7 stupňů.

a proč by ta bouda nemohla být na té zastřešené terase na místě provizorního „pelíšku“? To se nevejde?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.11.20 10:41

Jorkšír to není, je to west highland terrier. Boudu jsem objednala, je malá, akorát pro něj. Dvě místnosti ale nemá (nevesla by se), ale má ty dvířka, takže to mi přijde možná lepší než jen delší místnost.
Pochybuju, že mu tam bude někdo chtít ještě zařizovat (měnit) slámu, ale nějaký koberec nebo něco, to by šlo.
On měl kdysi dřevěnou boudu, ale z nějakého důvodu mu ji zrušili (možná plíseň).

• Citovat
  • Upravit
3796
25.11.20 10:48

Chudák pejsek, no aspoň ta bouda, no.
A nebylo by lepší pokusit se mu sehnat jinou rodinu, kde by se o něj starat chtěli? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18151
25.11.20 10:57

Máme psa 10 let, malého, je venku celých 10 let a úplně v klidu. Má i boudu, ale do ní nejde, spí venku, celou zimu, maximálně si dá pod sebe hadr. Veterinář při očkování vždycky řekne, že je to to krásný a zdravý pes.
Nevím, jak pes, co byl zvyklý doma, ale historicky je pes venkovní zvíře, nikdy nebýval doma, pokud to není šlechtěním zmršená domácí rasa.
Mě baví ty výkřiky - chudák pejsek, to jsou tyrani! Ještě 50 let zpět tady byli všichni psí tyrani, bo psa doma měl opravdu málokdo :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7257
25.11.20 11:16
@bigl píše:
Máme psa 10 let, malého, je venku celých 10 let a úplně v klidu. Má i boudu, ale do ní nejde, spí venku, celou zimu, maximálně si dá pod sebe hadr. Veterinář při očkování vždycky řekne, že je to to krásný a zdravý pes.
Nevím, jak pes, co byl zvyklý doma, ale historicky je pes venkovní zvíře, nikdy nebýval doma, pokud to není šlechtěním zmršená domácí rasa.
Mě baví ty výkřiky - chudák pejsek, to jsou tyrani! Ještě 50 let zpět tady byli všichni psí tyrani, bo psa doma měl opravdu málokdo :mrgreen:

To je tedy argument! Psi sice byli venku, ale dožívali se tak zhruba těch 10 let nebo měli záněty ledvin. Také vím o takových případech kdy pes přežil pouze jednu zimu. Jednalo se o krátkosrstá plemena nevhodná k venkovnímu pobytu.
Všechno je to o majitelích, mě by teda nebavilo sedět někde v teple u krbu a koukat na psa který se choulí na hadru venku. Mám ráda domácí pohodu, ať jsou všichni spokojení a takhle bych to tedy necítila. Pes nemá zřejmě na výběr kdyby jsi nechala otevřené dveře a pozvala ho dál, tak bude raději doma v teple.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18151
25.11.20 11:28
@jannina1 píše:
To je tedy argument! Psi sice byli venku, ale dožívali se tak zhruba těch 10 let nebo měli záněty ledvin. Také vím o takových případech kdy pes přežil pouze jednu zimu. Jednalo se o krátkosrstá plemena nevhodná k venkovnímu pobytu.
Všechno je to o majitelích, mě by teda nebavilo sedět někde v teple u krbu a koukat na psa který se choulí na hadru venku. Mám ráda domácí pohodu, ať jsou všichni spokojení a takhle bych to tedy necítila. Pes nemá zřejmě na výběr kdyby jsi nechala otevřené dveře a pozvala ho dál, tak bude raději doma v teple.

No jo, pes nemá na výběr, stejně jak třeba slepice, ty by sis taky pozvala ke krbu, ať jim není zima? Jestli pes nepřežil zimu, tak to nebylo zimou, pokud byl zvyklý být venku od mala. Bavím se o normálních psech, ne těch zdegenerovaných nekonečným křížením aby ti pak mohli dělat gaučové dekorace. A s kabátkem na procházku.
Našemu psovi táhne na 11. rok a nikdy neměl jediný zdravotní problém. Rodiče i tcháni měli vždycky psy venku a dožívali se teda vysokého věku bez nějakých zdravotních problémů, na rozdíl od těch dnešních gaučáků.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný