Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Snorlaxik píše: Více
Jako nikdy nebudeš mít všechno stoprocentní. Musíš si vybrat. Já musím dopoledne vařit, starší chtějí ven. Takže moje možnost je buď tam mít zpruzeného tříleťáka, který bude brát jako obrovskou újmu to, že ostatní jdou ven a on ne. Nebo nepůjde ven nikdo, no pak budu mít doma zpruzenou smečku. No a nebo to risknu, stanovím jasná pravidla a pustím je samotné. S tím, že každou chvilku kontroluji z okna, kde jsou. ![]()
A taky záleží na dítěti. Třeba dítě č. 3 bych v žádném případě nemohla pustit. Protože se prostě sebral a šel, kam se mu chtělo. Ale dítě č. 4 je v pohodě. Drží se dítěte č. 2 a je spokojené. Malujou si křídami, jezdí na kole/odrážedle, pouští si bubliny… A kousek od nich je dítě č. 3 (teď pětileté), které si rádo hraje samo.
@Modesta píše: Více
A nebo půjdeš ven i ty a holt nebudete mít každý den luxusním oběd, co ti zabere x hodin vaření ![]()
@Wani píše: Více
Já měla malýho u sebe v kuchyni na židli už dobře od roku a půl. Jak zjistil, že že židle vidí, dostrkal si ji kam potřeboval a bylo vystaráno…ve dvou už začal používat kuchyňský nůž…děti jsou různé, přístupy taky… naše dítě mělo tak silné období Já sám, že se prostě jinak nedalo…
Jo bylo to občas náročné, to neříkám, ale nejlíp investovany čas
@Snorlaxik
každé vaření zabere čas, o jakém luxusním obědě píšeš, nevim: Co je na tom špatného, když jsou děcka samotné venku? Ty jsi nechodila ven?
@Snorlaxik píše: Více
To není možné. Respektive dopoledne se u nás věnuje škole, kdy já učím děti doma. Teď už 3. To zabere většinu času z dopoledne, na vaření mám reálně tak 2 hodiny max
@Modesta
pokud tam nejezdí auta, tak v tom nevidím žádný problém a líbí se mě, jak máš očíslované děti ![]()
@bmimino píše: Více
Máme kliku v tom, že tady jsou z jedné strany na sebe nalepené 4 paneláky a z druhé strany je plot školy. Mezi tím je ale spousta místa, kde si děti mohou hrát.
Jj č. 3 teď bude předškolák, takže už najíždíme pár měsíců na učení, aby si zvykl. Teď třeba slabikuje (má obrázek a vytleskává jeho název po slabikách), uvolňuje ruku a učí se špetkový úchop, a začíná počítat do 5.
Rozhodně bych nedala jiným dětem na starost batole. To mi nepřijde zodpovědný. Ale každá máme jiná priority. Někdo teplý zdravý oběd, někdo péči o batole.
@Modesta píše: Více
A víš o tom, že existují jídla, co máš uvařené mnohem rychleji?
pro mě nepochopitelný a chápu paní y že se ozvala a nevolala hned sociálku.
@Wani píše: Více
A proč né? Máme tři děti během 4,5 roku. Jakože bych některé zavřela do skříně, ať neotravují při vaření?
Nebo máš pocit, že nám byl přidělen rovnou puberťák v porodnici?
A že tady ještě nepadlo, že vaří a peče manžel a manželka se věnuje dětem.??? Fakt nikdo?
@Zeoli píše: Více
Takhle je to u nás, buď vařím já nebo manžel tak půl na půl:oops: občas už se to překlápí, my z manželem čekáme, co nám junior připraví…