Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Menton píše: Více
Jo až na to, že některá děcka od prvních příkrmů prostě do té pusy nevezmou nic co nechtějí. To není o nějakých předškolácích. A můžeš se třeba stavět na hlavu a odrážet ušima. Nějaký příklad je jim totálně ukradený. Tyjo dám ti nobellovku, jestli mého syna přesvědčíš vůbec ochutnat, co nechce. I tu zmiňovanou uzeninu. ![]()
@prejeta_zaba píše: Více
Najdi si tu můj starší příspěvek v diskuzi, kde popisují syna, když viděl lžičku, zavřel pusu a otočil hlavu…trvalo tři roky než začal aspoň trochu jíst…
Vím mic dobře, jak to je. Z kojenecké láhve nikdy nevycucl ani kapku…
Ale nikdy jsem nešla cestou, dám mu pamlsky, sladkostí, kečup, hranolky atd jen ať něco sní…v tom je ten rozdíl.
Krmili jsme ho ve vanicce, každý den jiná věc na zabavení, chodila jsem s ním po venku v kočárku, aby aspoň něco snědl…
Vyhlížela stavby, kde byl bagr jeřáb a pod, nachystána s jídlem…
Zvala jsem sousedícímu dceru na obědy večeře, protože s ní nemyslel na to, že je jídlo na stole a má jíst…
Týden něco fungovalo, za týden jsi hledala znovu, co bude fungovat…
Zlom přišel ve 4,5 letech, kdy ho hlad z plaveckého tábora donutil začít jíst trochu normální porce…
Tak ne každá je taková drsoňka, aby nechala dítě tak dlouho o hladu nebo vymýšlela totální blbosti, aby do něj něco dostala.
@Snorlaxik píše: Více
Prostě každá to děláme jinak. Mě úplně nebere odbývat děti v jídle, ty nesouhlasíš s tím nechat prcka hodinku na starosti staršímu sourozenci, který s tím nemá vůbec problém.
Jídlo pro 4 děti a 2 dospělé za hodinu neuděláš. Pokud tím teda nemyslíš těstoviny s párkem a kečupem. A to zase odmítám vařit dětem já.
@Modesta píše: Více
Asi neznáš jiná rychlá jídla… Třeba smažená rýže, tofu s rajčaty, těstoviny s kuřecím masem, jakákoliv ryba s kaší. Ale chápu, je potřeba si najít důvod k tomu, nechat batole na starost staršímu sourozenci. Doufám, že je to alespoň zak prvního stupně, co má na sobě takovou zodpovědnost.
A já někde píšu, že hned přiběhneme s pamlsky? Já opravdu nejsem typ matky, co by převažoval každý gram jídla a honem radši strčila dítěti hranolky, aby za hodinu chudinka nezemřelo hladem.
Jen píšu, že zdaleka ne každé dítě prostě jí, co dostane na talíř. A to věř, že jsme dělali mnohem větší psí kusy, než krmit dítě v kočárku - slibů, vysvětlování, skrývání i vyhladovění u nás probíhalo nespočet. Chytrých rad, jak ho krmíme špatně jsem taky slyšela nespočet. Jak ho naučit opravdu ta jídla jíst, to už nikdo neporadí. U nás žádný zlom nepřišel. Prostě odmítá 90 % běžného jídla vzít i do ruky, ani to nikdy neochutnal. Takže dbám, aby jedl pár smysluplných věcí, co v tom jídelníčku má, fakt to nejsou hranolky s párkem, ani to nejí. Ale holt ho asi nezavřu na několik let do sklepa, aby náhodou někde nenarazil na nezdravé jídlo - mezi spolužáky, u babičky, na oslavách atd.
To nechápu tady tu předpojatost, že jedině a pouze matka ovlivňuje, co se dítě naučí jíst. Já sama jím absolutně vše, dbám na zdravou stravu, denně vařím a světě div se, nemám na to dítě patent, abych mu řekla u babičky nic nejez, je to nezdravé a všichni si ze mě sedli na pr*el. Prostě některé věci člověk ve svých rukou stoprocentně nemá a i kdyby se rozčtvrtil, stejně nemá. ![]()
@Snorlaxik píše: Více
Takhle, podmínka je, aby to děti jedly. To jsem nezmínila, to je fakt.
Vážně ti tak strašně vadí, když prcka vezme ven starší sourozenec, který ho tam chce vzít? Dcerka udělá školu a oznámí mi, že jdou s č. 4 ven. Není to tak, že bych jí tam prcka nutila. My máme v baráku taky takovou podobnou paní. Taky se jí furt něco nelíbí. Tak když to proberu s tebou, třeba pochopím i ji 🙂
A není to tak, že by byli hned u silnice. Od silnice je dělí bariéra paneláků. Museli by jít cca 70 metrů, aby se dostali na kraj.
@pocker píše: Více
Ale prosímtě…že máš řeči dětí brát s rezervou ti neřekli?
Neviděla jsem osobně nikoho, kdo by doma NIKDY nevařil a denně jedl po fast foodech. Ty tomu věříš? Že hromady dětí nikdy neviděly uvařenou rýži? Možná bych pochopila semtam nějaký extra případ, ale jak to podáváš, že celé dnešní generace…No nevím teda.
Zato znám spoustu dětí, co ti budou do očí tvrdit, že rýži niiiikdy nejedly, přestože ji měly včera k obědu a prostě jí nechtějí.
A že znají jídlo z Mekáčů, no znají, protože je to pro ně zážitek, stačí tam jít jednou a je to pro ně pojem. To neznamená přece, že tam jedí 3× denně. ![]()
Jo, můj mladší syn chodil taky sám ven tady u nás po sídlišti, začal v necelých pěti letech - vždy vyrazil se starším, ale pak ho to už venku nebavilo, tak šel sám dřív domů. A několikrát se mu stalo, že ho někdo zastavil s dotazem, kam jde a kde má maminku.
Ale považuju to spíš za pozitivní, že si někdo všimnul a namáhal se, co kdyby to opravdu někdy byl někdo zatoulaný nebo prostě bylo něco špatně. Radši ať se zeptá zbytečně, než aby byl problém, který všichni ignorovali.
Vy jste taky velká rodina. Poměrně nedávno jsem objevila kouzlo multifunkčního hrnce. To je super na vaření pro rodinu. Dnes nechápu, jak jsme bez něj mohli fungovat. Původně jsem chtěla jen pomalý hrnec, že sousedka o něm furt básníla, jak ho miluje. Mladý dojede na víkend a doveze i nevěstu. Rodiče dojedou, ať vidí mladého (vnuka). Všichni dojdou na oběd. Tak sousedka vždycky, že uvaří v pomalém svíčkovou, vývar nebo něco. Jak jsem začla hledat, číst recenze. Mi tam skočil multifunkční. Tak jsem ho objednala. A zas já můžu říct, že zbožňuji tenhle hrnec. Minulý týden jsem tam vařila segedín. Napřed jsem dala restovat, pak jsem to zavřela a vařila na funkci tlakové vaření. Nemusíš u toho stát. Nastavíš čas. Vybereš program a vaří si to samo. Můžu doporučit.
Příspěvek upraven 09.08.24 v 21:37
Je jedno, jak daleko jsou od silnice. Pro mě je naprosto nezodpovědné dávat svou zodpovědnost za batole na malé dítě.
Mě dítě zase období " já sám" nemá vůbec, má období „mama“, on nepomáhá, on mi visí na noze/ruce…je fajn si připustit, že všechny děti nejsou stejné
Stejně jako chápu, ze jsou děti, co se naučí jist cokoliv, tak chápu, ze je tříleté dítě, které si bude hezky hrát se staršími sourozenci a nenapadne ho utéct k silnici.
A stejně jako predtim takové dítě proste nemám 😅 dneska ráno, vycházíme z domu, (RD, 50 m zahrada, pak 100 m prijezdovka k silnici, kde máme položenou popelnici, protože svozy). Mám v ruce ještě pytel s odpadem, ale slyším popelare, jak už hazou popelnice a ze to nestiham. Tak jsem se otočila, dítě nechala venku a za dvere jsem vrátila pytel, pak jsem si uvědomila, ze kočka by se do nej mohla dostat, tak jsem ho dala raději do technické. Vyjdu ven, dítě v čudu, brána dokořán. Tak jsem vystartovala a dítě chytila 20 m od silnice jak se jde podívat na popelare.
On si proste jde. Neresi, co mama, nebo v kolektivu co ostatní. Já ho dat pohlidat dětem (kterým není 12+), tak mám po dítěti.
@Modesta prosím tě, Lucenka ovládá kouzlo mít vše za pět minut hotovo…
Moje mamka pochází z velké rodiny a vždycky říká, byli jsme sice chudí, ale ta smečka děti, to bylo to nejlepší na celém dětství a dospívání.
A moc se mi líbí to pojmenování jednička, dvojka, trojka, čtyřka.
Matka jednoho dítěte nechápe, jak to stíháš ![]()
Jj takovýhle byl č. 3 ještě minulý rok. Teď mu je čerstvě pět let a díky bohu už to nedělá.
Kdybysme byli blíž silnice, nedovolila bych si to udělat. A jak máme okna přímo pod místem, kde si hrají, tak je slyším a vidím. Kdyby byl problém, okamžitě o tom vím už jen z křiku.
Jen doba se fakt změnila. Malé děti venku nejsou, protože to rodiče nedovolí. A velké taky ne, protože na to nejsou zvyklé.