Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@smile_xxx píše: Více
Já ti řeknu jak. Byly jsme zavřené v ohrádce a když jsme zlobily (já se ségrou) dostaly jsme vařečkou na zadek. Ano, bylo navařeno a uklizeno
Když jsem měla menší děcka. Tak nebyly ty učící věže nebo nevím, neregistrovala jsem je. Ale měli jsme v minulé kuchyni ostrůvek. Děcka si vždycky daly každý židli k ostrůvku. A normální jsem s nima vařila. Nebyl žádný problém. Pak byla i doba, kdy si třeba na pečení cukroví pozvali kamarády ze školky. Takže místo vlastních tři jsem u ostrůvku měla třeba 6 dětí, že chtějí vykrajovat cukroví. Mi to nikdy nevadilo. Už jsou velcí, ale zapojování se v kuchyni jim zůstalo.
@anavi13 píše: Více
Já taky vařím úplně jinak, než mí rodiče. Ti vaří hlavně českou kuchyni s přemírou tuků a dochucují úplně všechno ![]()
@Kelsey píše: Více
Hele já nevím, když jsem měla kojence, tak jsem napekla 20 druhů cukroví, protože ležel v houpatku a koukal na mě a já mohla vyndavat a nandavat horké plechy v klidu ![]()
Douletak byl včera v učící věži, když jsem dělala zapečené kuřecí s bramborem ve smetanovo syrové omáčce. Taky chtěl pomáhat, tak, že sahal rukama na syrové kureci, protoze chtel se mnou krajet a pak téma rukama sahal na linku, učící věž atd (campilobaktera jsem měla jednou a stačilo, takže na syrové kuře jsem opatrná), pak chtěl se mnou míchat tu smetanu, no není zatím moc zručný, takže to bylo všude atd atd…jo uvařili jsme, nebavilo mě to, bordel dvojnásobný při jeho pomocí a já dvojnásobně unavená…prostě znám příjemnější činnosti s akčním dvouletakem než vaření…až bude větší a budu si extra jistá, že neochutná syrové kuře nebo mi omylem nesahne na horký plech, tak třeba budu zase vařit více, tak jako když byl kojenec, teď nevidim důvod proč se trápit ![]()
@Modesta píše: Více
Zase nesmíš zapomenout na to, že oni neměli x pomocníků jako máme my. Měli látkové pleny. Vůbec se těm ohrádkám v té době nedivím. Ale teď je to zbytečnost. Základní úklid a uvařit jde i bez toho. Neříkám teda, že je to jednoduché
moje tchýně se vždy diví, že tu ohrádku nemám, ale také se pak diví jak jsou děti šikovné. Ono v té ohrádce prd naučili.
@Kelsey píše: Více
My taky i pečeme, děláme dorty
mě to s dětmi baví
perníčky už mi na Vánoce zvládli sami. My učící věž máme. Za mě super věc. Teď musíme z půdy stáhnout druhou. Roční a tříletý budou ve věži. Pětiletý má schůdky u linky.
@ibis píše: Více
Ty zase nechápeš ironii no ![]()
Nejsem úzkostlivě, ale líná, proto denně nevařim, protoze mě to s deckem za zadkem prostě nebaví tot vše ![]()
@Margery píše: Více
Já vařím taky českou kuchyni, ale prostě toho tuku dávám méně. Ono i to knedlo vepřo zelo je docela v pohodě jídlo. Jen teď s ročním ty knedlíky moc nestíhám. Spíš jedou jídla z jednoho hrnce. To je období. Těším se až budu vařit trochu složitější jídla ![]()
@Qwerty987 píše: Více
Tak mu dej krájet zeleninu na salát…
Syn pomáhal v kuchyni od malinka, nejdřív koukal, pak se zapojoval víc a víc, solení, koření, naklepání masa, příprava salatu, přespat suché potraviny do hrnce, zamíchat… rozbít vajíčka, naučil se oddělit žloutek od bílku, mletí masa, naučíš ho postupně, že v kuchyni taky musí být pořádek, po práci s masem si hned myjes ruce…j
Když ho chceš nechat něco míchat, dej mu větší nádobu, aby mu to nesplichalo ven. zabere to čas, ale postupně se to dítě naučí a v tom předškolním věku už je to rovnocenný pomocníkem k v kuchyni.
Pečení cukroví, tady máš dvoje těsto, plech a upec si, co budeš chtít… V těch 2,5 úplně v pohodě…
Letos jsem byli na chatě, byl nejstarší, ostatní děti od ročního po osmileté. Šlo se grilovat. Náš mladý přišel a automaticky se ptal, co má dělat. Nakrájel chleba, připravil pro všechny salát, pak s manželem grilovali maso. Všichni zůstali v úžasu, jak se nám tohle podařilo, že tohle by taky chtěli jednou zažít.
Ano překonali jsme ten chaos a super multitasking na začátku a zmatek, neporadek v kuchyni, ale za mě to byl víc intenzivně strávený čas dítě/ rodič, než výlet, nebo připravený program.
Skvělé si procvičil jemnou motoriku, špetkovy úchop, naučil se krájet, ví, že jedna činnost předchází druhé, naplánovat si práci, naučit se spolupracovat s druhým a hlavně ten skvělý pocit, že dělá něco skutečného…
Ale já tu už minimálně dvakrát psala, že netvrdím, že to nejde, jen píši, že já to tak nechci, to je celé…pro mě teplý domácí oběd a večeře není to nejdůležitější v životě dítěte…mě dítě je radši venku nebo když si s ním hraju a já jsem raději taky venku než abych vařila za jeho asistence

Já reagovala na to, že mě dítě neji 100 % zdravé- to je otázka zakladatelky- protože občas se najime venku v restauraci nebo z dovozu, protože nám to tak vyhovuje
A nevím proc bych měla dělat něco jen proto, že to tak dělaly generace před nama, pereš na valše? Ne? Ale dyt to tak naše prababicky dělaly, tak to přece musí být lepší než automatická pračka ne?
Dnes je možnost pracek, mycek, susicek, stejne hako dovozu jídla, nevidím důvod proč si neusnadnit život, věřím, že dost z těchto vymoženosti používáš i ty přesto to naše babičky nedělaly