Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@1024 Taky vysvětlení
Já znám slovo"hádkaů jako ostrý názorový střet bez slušnosti ![]()
myslím, že problém na kterém se tady shodneme všechny je ten, že školek je málo. Kdyby byly kapacity pro všechny přihlášené děti,tak by se nemuselo vymýšlet bodování a podmínky pro přijetí a nepřijetí
ale dokážu pochopit obě strany, každá má svým způsobem pravdu. Ono vymyslet něco aby to vyhovoalo všem asi nejde, leda fakt postavit nové školky.
Já dávala dcerku na školky loni, v té době jsem byla na RD s mladším. Protože je prosincová,tak jsem si žádné naděje nedělala, ale šla jsem to jen tak zkusit, protože jsem věděla,že by se jí ve školce líbilo a dětský kolektiv taky potřebuje a já nejsem ten typ co musí denně někde vysedávat po hřištích a MC
Takže jsme zápis loni zkusili a vyšlo to, dcerka nastoupila od září na 5 dní v měsíci na dopoledne, v té době měla 2r9m. ale pokud by mi ji nevzali,tak bych se z toho nehroutila, hold by byla o rok déle doma.
Letos jsem šla na zápis s mladším, je květnový a vzali ho taky bez problémů. Naštěstí u nás problém se školkama není, alespoň v naší části města, co vím tak přijali snad všechny děti.
@Milli Stejně práci si hledáš dopředu, ne až jde malej do školky. Buď se vrací na stejné místo nebo hledáš novou práci dopředu ještě na mateřské. Já bych prostě podporovala jen pracující mámy, který odvádí daně.
Mám takovu otázku pro zamyšlení pro ty, co hodně bojují za parcující mámy, protože následujících situací je opravdu dost:
Přijmou se jen děti pracujících matek a 1/3 z těchto matek přijde během roku o práci(dítě je často nemocné a zaměstanavateli dojde trpělivost, firma skončí svojí činnost, snižují se stavy atd) a nemohou další práci najít třeba několik měsíců(tzn. neodvádí daně, jestli dobře chápu?)…takže dle vašich podmínek by měly děti těchto matek automaticky přijít o školku, a žádat až v době, kdy máma znovu najde práci, že? ![]()
@zoubky píše:
Mám takovu otázku pro zamyšlení pro ty, co hodně bojují za parcující mámy, protože následujících situací je opravdu dost:
Přijmou se jen děti pracujících matek a 1/3 z těchto matek přijde během roku o práci(dítě je často nemocné a zaměstanavateli dojde trpělivost, firma skončí svojí činnost, snižují se stavy atd) a nemohou další práci najít třeba několik měsíců(tzn. neodvádí daně, jestli dobře chápu?)…takže dle vašich podmínek by měly děti těchto matek automaticky přijít o školku, a žádat až v době, kdy máma znovu najde práci, že?
Já si myslím, že jako úvaha to není špatný, ale v životě asi nemá cenu myslet až tak dopředu. A navíc není úplně tak jednoduché dávat matkám výpovědi jen za to, že děti jsou nemocné… Já bych asi tak dopředu nepřemýšlela raději, navíc je nějaká výpovědní doba, nějakou dobu může být na pracáku a než se vzpamatuje, tak dítko bude mít 5 let a to už je nemožné ho pakovat ze školky pryč.
@novina Tak zrovna výpověď za častý paragraf byl jen příklad z mnoha. Výpovědní doba je snad 2-3měsíce a na pracáků může být s finanční podporou jen půl roku, ne? (nebo se něco změnilo
). A když přijde o práci v prvním stupni MŠ, tak do třetího je hodně dlouhá doba. Nebo co takhle každé září předkládat potvzení z práce? Já tu úvahu fakt hodila jako sci-fi, ale třeba to tak jednou dopadne
Prostě mi ten hon na matky na MD/RD přijde takový zvláštní a smutný
![]()
@zoubky Já vím, že člověk už přemýšlí o všem možném. Ale já tak raději nemyslím. Mě jen napadlo, že by mi vyhovovalo kdybych byla na další MD, tak třeba daleko víc než školka třeba 2-3× týdně nějaké dopoledne v mateřském centru pro dítě. Služby pro děti starší 3 let bez rodičů už jsou taky běžné. Navíc je to běžné i už ve 40.000 městech /obyvatelé/, takže by to pro všechny nemusel být problém a dítě by bylo v kolektivu až až.
no tak zrovna u nás v práci bylo běžné, že matka když šla na paragraf 2-3× v krátké době po sobě tak to znamenalo výpověď. a jako důvod si zaměstnavatel vždycky něco našel, protože když člověka budou chtít vyhodit tak to udělají.
V dnešní době pro ně není až takový problém sehnat náhradu během pár dní, pokud se teda nejedná o nějaku extra kvalifikovanou profesi.
@Alichi píše:
@zoubky to ale fakt hrotis
Vždyť píšu, že to beru jako sci-fi, které ovšem může nastat
......ale podle mě to zase hrotí matky, které mluví o jasném vyloučení matek na MD/RD, které chtějí dát dítě do MŠ ![]()
Ježiš tady člověk nemůže říct svůj názor, aby se někdo dokola nevyptával, neryl a nevymýšlel argumenty?
Za mě mám 2 děti od 18 pracuji odvádím vysokou částku na odvody nikdy jsem nebyla bez práce děti marodí dost, nikdy jsem neměla pocit, že můj šéf s tím má problém. Tím pádem si troufám říct, že by mělo mít moje dítě přednost ve školce před maminou která nemaká asi ani makat nebude nebo je těhotná. Je to můj názor tak jej respektujte.
@denca29 píše:Šťastná to žena a přeji, aby ti ten elán a to štěstí v pracovím provozu vydrželo!
Ježiš tady člověk nemůže říct svůj názor, aby se někdo dokola nevyptával, neryl a nevymýšlel argumenty?
Za mě mám 2 děti od 18 pracuji odvádím vysokou částku na odvody nikdy jsem nebyla bez práce děti marodí dost, nikdy jsem neměla pocit, že můj šéf s tím má problém. Tím pádem si troufám říct, že by mělo mít moje dítě přednost ve školce před maminou která nemaká asi ani makat nebude nebo je těhotná. Je to můj názor tak jej respektujte.
@Kla Já vycházela ze zpráv magistrátu, kde se loni chlubili, že umístili všechny děti kromě těch, které mají maminky doma na mateřské. Dcera je 2008 srpnová a není ve školce sama letní. Ale my nejsme z Bohnic. Letos už jsem to nesledovala.
No já si myslím, že nejlepší by asi bylo, kdyby se zvedlo školkovné, protože ta částka je teda fakt směšná… aspon na 2 tisíce měsícně plus stravné, a myslím, že bylo po problému, matky na RD, které tam děcka posílají jak se jim zlíbí, by tam děcka bud posílaly častěji a ubylo by matek co by šly k zápisu a školky by měly víc peněz, na víc učitelek na to šílené množství dětí co jsou ve třídách. A matky samoživitelky, které by teda byly prověřené, protože dneska se může za samoživitelku prokázat každá co není vdaná, by měly samo slevu…
@denca29 Jo a ty co nepracujou, jsou nemocný nebo vychovávají děti zastřelit ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.